[RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Fórum pro vnitřní organizaci republikového výboru.

Moderátoři: asistent/ka RV, Republikový výbor, Jednatelé

Pravidla fóra
Toto fórum slouží pro organizaci jednání a zasedání republikového výboru. Je takovým organizačním podvýborem.
alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Zápis ze schůze programové skupiny 18. 4. 2023

Datum a čas: 18. 4. 2023, v 20:00 hod
Místo: https://jitsi.pirati.cz/rv

Návrh programu:

  1. Porada k Podání #41748 https://redmine.pirati.cz/issues/41748
  2. Doporučení k dlouhodobému programu

Meziresortní tým pro lidská práva doporučuje RV:

schválit aktualizaci dlouhodobého programu, bodu Rovnoprávnost podle var. 1,
přihlédnout k její podobě při tvorbě nové formy dlouhodobého programu.

Přítomni:
Štěpán Svoboda, Dalibor Záhora, Adam Rut, Janka Michailidu, Vít Žáček, Šárka Václavíková, Tomáš Martínek, Lukáš Bartoň

Začátek v 20:05

Celý zápis vložen v OT OFFTOPICZápis ze schůze programové skupiny 18. 4. 2023

Datum a čas: 18. 4. 2023, v 20:00 hod
Místo: https://jitsi.pirati.cz/rv

Návrh programu:

Porada k Podání #41748 https://redmine.pirati.cz/issues/41748
Doporučení k dlouhodobému programu

Meziresortní tým pro lidská práva doporučuje RV:

schválit aktualizaci dlouhodobého programu, bodu Rovnoprávnost podle var. 1,
přihlédnout k její podobě při tvorbě nové formy dlouhodobého programu.
Varianta 1

Rovnoprávnost
Rovnost a právo na sebeurčení jsou základem svobodné společnosti. Vystupujeme proti všem formám diskriminace, která staví mezi lidmi umělé hranice. Prosazujeme rovná práva:

Rasová a etnická rovnost, rovné příležitosti pro cizince. Odmítáme rasismus a řešíme odstraňování příčin. Usilujeme o lepší podmínky pro participaci menšin na začleňování do společnosti. Zaměřujeme se na snižování sociálního vyloučení menšin skrz rovný přístup k bydlení, zdravotní péči, ke vzdělávání a službám, odstraňování byrokratických překážek včetně zajištění přístupu k soudům a potírání obchodu s lidmi.
Věková rovnost. Odmítáme ageismus. Jsme pro participaci lidí všech věkových kategorií na rozhodování ve věcech, které se jich týkají. Usilujeme o odstranění nesmyslných věkových hranic v zákonech, které omezují práva těch nejmladších zapojit se do rozhodování.
Náboženská rovnost. Každý má právo na svobodu myšlení a náboženského vyznání, včetně práva vyznání změnit nebo nemít. Ctíme zásadu nezávislosti státu na náboženství. Výuku o náboženstvích považujeme za ideální prevenci projevů nenávisti.
Rovnost vztahů a rodin. Podporujeme soužití lidí, kteří o sebe pečují. Počet, věk a pohlaví nejsou rozhodující. Nikdo nemá být diskriminován za to, koho miluje nebo s kým si přeje vychovávat děti. Děti mají nárok na stejný přístup bez ohledu na pohlaví rodičů. Prosazujeme rovnoprávné manželství, společná rodičovská práva stejnopohlavních párů, rovný přístup k asistované reprodukci, vzdělávací systém zohledňující pestrost společnosti a rovnoprávnost sankčních mechanismů. Zasazujeme se o mezinárodní dekriminalizaci homosexuality a o dodržování svobody pohybu v EU pro všechny její občanky a občany. Prosazujeme sebeurčení genderové identity. Zrušíme povinnost uvádět pohlaví v dokladech.
Rovnost žen a mužů a genderová rovnost. Navrhujeme změny na podporu rovnosti žen a mužů. A to zejména v odměňování, rozhodování a slaďování pracovního i soukromého života. Prosazujeme kvalitní dostupné služby včetně jeslí, školek a dětských skupin, které vytvářejí podmínky pro sladění péče a kariéry. Prosazujeme prevenci genderově motivovaného násilí i domácího násilí. Podporujeme ratifikaci Úmluvy rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí a úpravu definice znásilnění.
Rovnost s ohledem na fyzické i duševní zdraví. Odmítáme diskriminaci z důvodu zdravotního postižení a znevýhodnění. A to zejména v bytové, zdravotní a sociální politice. Usilujeme o plné zapojení osob se zdravotním znevýhodněním do společnosti a odstraňování všech bariér. Prosazujeme zvýšení dostupnosti péče a postupnou deinstitucionalizaci ve prospěch komunitní péče oproti ústavní.
Jsme proti fyzickému trestání dětí. Fyzické tresty jsou v rozporu s vědeckými poznatky o zdravém rozvoji dětí. Přetrvávající trauma vede k vývoji dalších nežádoucích jevů. Odmítáme proto normalizaci fyzického trestání a podporujeme zakotvení nepřípustnosti fyzických trestů do občanského zákoníku.
Naším cílem je společnost založená na vzájemnosti, svobodě a rovnosti v právech i příležitostech. Podporujeme dlouhodobá systémová řešení a upřednostňujeme pozitivní motivaci. Usilujeme o pojetí institucí jako služeb, které vyrovnávají odlišné startovní čáry. Podporujeme mezinárodní spolupráci. Úroveň společnosti se pozná podle kvality těch nejzranitelnějších. Záleží nám na každém.
Přítomni:
Štěpán Svoboda, Dalibor Záhora, Adam Rut, Janka Michailidu, Vít Žáček, Šárka Václavíková, Tomáš Martínek, Lukáš Bartoň

Začátek v 20:05

Janka: pozvali jsme si za MRT Lidská práva Adama, který byl jedním z hlavních iniciátorů.
Adam: vkládá odkaz viewtopic.php?t=63622

Úvodní slovo

Adam: bod byl projednávaný velmi dlouho, původně to bylo v podobě, kterou ještě připravovala Mahu. Proběhly brainstormingy. Připravili jsme 3 varianty formy programových bodů. Hlasovali jsme o tom, nakonec drtivě vyhrála varianta, která byla zaslána do Redmine RV. Vyzval přítomné k otázkám.
Janka: poprosila Adama o stručný komentář, než se přesuneme k otázkám
Adam: chtěli jsme doplnit chybějící klíčová témata - rovnosti žen a mužů. Současně jsme to chtěli zkonsolidovat ve vztahu k ostatním programovým bodům. Důležitá změna - Pirátská strana by se nestavěla striktně ke kvótám, je tam navíc participace menšin při řešení otázek. Současně tam přibylo odstranění nesmyslných věkových hranic, dále je tam navíc důraz na výuku náboženství. Dále je tam celá řada prvků rovnosti žen a mužů. Přibylo téma rovnosti s ohledem na fyzické a duševní zdraví. Po debatě jsme z návrhu odstranili úmluvu k migraci, zůstala Instanbulská úmluva
Dalibor: dotaz - výhledově, toto nestačí RV v současném složení schválit - s tím se počítá?
Janka: samozřejmně
Dalibor: 2. věc - zařazila mě tam věc náboženství a zejména poslední věta - měli jste debatu o nějakém sekuralismu? Prosím doplnit, jak jste k tomu dospěli?
Adam: se sekuralismem se to netluče - týká se to vzdělání a přístupu. Dochází k hejtům jakéhokoliv náboženství obecně. Bylo to zařazeno na odbourání předsudků. Debata probíhala několik měsíců, bylo to na foru, kde se k tomu mohl každý vyjádřit. Většina připomínek tam ale směřovala k otázce kvót.
Janka: poděkovala za rozšíření, měla by dotaz zda budete kontaktovat týmy, kterých se to týká? (nerada bych, abychom něco dali pryč a ono to bez náhrady zmizelo - tak jen toto procesně, zda umíme ošefovat)
Adam: určitě to umíme ošefit, ale je potřeba si říci, že jsem tam i věci, kde by bylo vhodné, aby se změnila formulace či zmizely bez náhrady, ale to je na diskuzi s těma týmama.
Janka: příklad?
Adam: rozvody, přístup k možné diskriminaci můžů - jedná se spíše o konkrétní praktický způsob přístupu soudů
Janka: dotaz - jiný náhled na kvóty - jste připraveni na emocionální debatu v RV?
Adam: ano jsme, dost často to vychází z neznalosti jak vypadají Směrnice na úrovni EU. Po kategorickém odmítání kvot bychom se jako Pir. strana zařazovali na velmi pravou stranu spektra.
Víťa: ke kvotám - kde přesně se o tom v dokumentu píše?
Adam: to vypadlo z původního programového bodu, kde vysloveně odmítáme kvoty, takže v tuto chvíli je připouštíme
Tomáš: doplňuje, že byla schválena varianta 1, která je přímo nezmiňuje - což je pro mě přijatelnější. Varianta 2 + 3 je pro mě jako odpůrce kvót nepřijatelná. Uvadí příklad proč. Zmínil nebezpečí diskriminovat “lepší” jen kvůli tomu, že jsou stanoveny kvoty.
Adam: je jiná otázka nastavení racionálních kvot, než odmítání kvót v principu
Lukáš Bartoň: kvoty jsou diskriminace na základě genderu
Šárka: proč se bavíme o kvotách? ty v této části programu zmíněny nejsou
Janka: je to spíše na odbornou diskuzi, toto se řeší na politické úrovni případně, také by dále nezabíhala. Dotaz k fyzickému a duševnímu zdraví - uvítala by kooperaci se sociálním týmem, ale také prac. skupinou duševní zdraví. Myslím, že je fajn, že jste se snažili o všeobecnost. Dlouhodobý program by měl být o obecných principech. Uvažujete nad tím, že byste k nějakým věcem dělali pak podrobná programová stanoviska
Adam: upřímně jsem si toto sliboval od debaty, ale bohužel se k vypracování stanovisek nikdo nepřihlásil.
Janka: jsem ráda, že se tam vyskytuje Úmluva Rady Evropy o o převenci a potírání násilí. Dotaz - zda jste v rámci týmu mluvili, zda očekáváte k tomuto podporu, či zda jste připraveni na debatu na toto téma
Tomáš: ať se klidně Istanbulská úmluva schválí, ale ať se o ní komunikuje pravdivě. Zmiňuje Velikonoce
Adam: nebyl to bod, který by byl kýmkoliv zpochybňovaný. Co se týká kontrolních mechanismu na mez. úrovni, co se týče úmluvy, nesouhlasím s tím, co zde padlo, že to zakáže pomlázku.
Tomáš: odcitovává z Inst. úmluvy věty - týkající se tradic, kde je zmíněno, že pomlázka se zakazuje
Janka: tam je jasně řečeno, že se jedná o násilí.
Adam: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/spotl ... FHM2Lba7Fw
Janka: za sebe si myslím, že bod je napsaný obsahově dobře. Nyní bych formu neřešila, je možné, že v nějaké chvíli to bude potřeba formálně upravit. Za mě tam další připomínky nemám. Otázka na přítomné, zda mají k tomuto nějaké dotazy.
Vítek: dotaz - bod Rovnost vztahů a rodin (rovnoprávnost tradičních mechanismů - co přesně to znamená)
Adam: i na předchozím jednání taková otázka padla, možná bychom to měli upravit. Je to otázka širší reformy trestního zákoníků (např. ve vztahu ke znásilnění). Je to oblast, která je nyní reálným programem a čemu už se i věnujeme.
Adam: jde o nějakou nereflexi práva z pohledu genderových předsudků, které se tam p
Janka: dotaz na Adama - chcete tam něco doupravit, rozšířit, než to půjde na RV?
Adam: celý proces se táhne rok, intenzivně 1/2 roku bych byl pro, to neprotahovat kvůli jedné větě
Janka: rychlejší bude pokud změnu formulace provedete vy, pokud to bude v jednání by se musel udělat pozměňovací návrh a hlasovalo by se o 2 variantách - záleží jak byste to chtěli procesně
Dalibor: bohužel je to díky dovolbě RV špatně načasované, pokud se najde podpora 7 - 8 lidí, dá se to zahájit možná hned.
Janka: jde o to, jak dlouhý by byl proces, kdybyste to dodali za tým. Janka dnes napíše, že bylo probráno na progr. skupině. Sesbírá se podpora.
Dalibor: muselo by to podpořit 7 zástupců za kraje, pak to bude platné
Janka: mandát máme do 28. 4., tak jako tak to nestihne odhlasovat tento RV, hlasuje se přes víkend, tzn. že by bylo jednání až do dalšího pátku. Takže vy si klidně dejte týden na doplnění fráze. Tak jako tak to bude muset hlasovat nové RV.
Závěr: nyní nebudeme žádat o podporu a uděláme to, až bude nahrána nová verze. Bude sděleno, že na programové skupině to bylo probráno a předjednáno s tím, že tam bude menší formulační změna.

Janka poděkovala Adamovi za představení bodu.

Jednání ukončeno v 20:50 hod.

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Zápis ze schůzky programové skupiny dne 1. června 2023

Datum a čas: 1. června, 18:00 hod
Místo: jitsi

Návrh programu:

  1. úkoly z Redmine přiřazeny programové skupině
    41748 Doporučení k dlouhodobému programu
    41062 Novela RŘ - projednat a připravit výňatek závazného volebního programu
    41062 Provedení změny ZřKO - Resortní sekce
    39005 Provedení změny ZřKO v OŘ - Mladé Pirátstvo <-- PŘEDPISOVÁ
    37702 Oprava dlouhodobého programu - Služební zákon <-- ZKONTROLOVAT, JESTLI JSME OPRAVDU PROBRALI
    41290 Úkol CF 24/2022 (4) - nový krátký základní program
    41289 Úkol CF 24/2022 (3) - nová pravidla pro dlouhodobý program a jeho body
  2. nástin cílů a harmonogramu v násl. období
  3. Členové skupiny

Přítomní:
David František Wagner, Jakub Michálek, Tomáš Martínek, Janka Michailidu, Štěpán Svoboda, Radka Musilová, Jana Skopalíková, Markéta Gregorová, Olga Richterová, Tereza Hubáčková

Hosté:
Adam Rut, Dan Leština, Vojta Pikal

Celý zápis vložen v OT OFFTOPICZápis ze schůzky programové skupiny dne 1. června 2023

Datum a čas: 1. června, 18:00 hod
Místo: jitsi

Návrh programu:

úkoly z Redmine přiřazeny programové skupině
41748 Doporučení k dlouhodobému programu
41062 Novela RŘ - projednat a připravit výňatek závazného volebního programu
41062 Provedení změny ZřKO - Resortní sekce
39005 Provedení změny ZřKO v OŘ - Mladé Pirátstvo <-- PŘEDPISOVÁ
37702 Oprava dlouhodobého programu - Služební zákon <-- ZKONTROLOVAT, JESTLI JSME OPRAVDU PROBRALI
41290 Úkol CF 24/2022 (4) - nový krátký základní program
41289 Úkol CF 24/2022 (3) - nová pravidla pro dlouhodobý program a jeho body
nástin cílů a harmonogramu v násl. období
?? Členové skupiny

Přítomní:
David František Wagner, Jakub Michálek, Tomáš Martínek, Janka Michailidu, Štěpán Svoboda, Radka Musilová, Jana Skopalíková, Markéta Gregorová, Olga Richterová, Tereza Hubáčková

Hosté:
Adam Rut, Dan Leština, Vojta Pikal

Bod 1) Úkoly z Redmine

Aktualizace dlouhodobého programu
Jakub M.: navrhuje pro všechny otevřené úkoly navrhnout 1 jednání a tam to schválit
Janka: nevidí přidanou hodnotu mít v jednání např. i Služební zákon. Nicméně nic nebrání tomu zahájit jednání k bodu Rovnoprávnost
Adam: dotaz zda příští týden bude zahájeno jednání
Janka: přijde ji, že je to dotaz na jednatele, podpora je
Jakub: koncept - schválit změnu JdŘ, toto nyní můžeme dořešit pomocí dosavadního předspisu
Radka: závěr - začátkem příštího týdne bude jednání zahájeno

Novela RŘ projednat a připravit výňatek závazného volebního programu
Janka: při této diskuzi by zde měli být zástupci revizních orgánů
Jakub: dobrovolník co by se s tím seznámil, prošel si to a něco vymyslel, ale rozhodující slovo a zodpovědnost by mělo zůstat na RV
Janka: dotaz na dobrovolníka, který by se ujal posezení nad vol. programem a připravil by výňatek pro naše politiky v konktextu RŘ
Závěr: bude vytvořen popis zadání úkolu a bude osloven dobrovolník mimo tuto schůzku
Jakub: navrhuje požádat RT, projet programy, které měl gesčně na starosti a z toho to vycucnul
Adam: dotaz - zda neobdovit úvahu o výhradě svědomí, na část závaznou a nezávaznou
Dan Leština: navrhovatelé chtěli běžné progr. body mít z pohledu RŘ jako nezávazné, nevidí smysl rozdělovat na závazné a nezávazné.
Janka: závěr - uspořádání schůzky programové skupiny RV + zástupci RK a KK

bod ukončen 18:41

Provedení změny ZřKO
https://wiki.pirati.cz/resortnisekce/start
Janka: přiřazeno na předpisovou i programovou skupinu
Jakub: vidí to jako dobrý nápad, ideálně aby to připravil ten, kdo psal ten původní návrh
Závěr: cca za 14 dní bude řešeno na společné schůzce programové a předpisové skupině

Nový krátký základní program
https://docs.google.com/presentation/d/ ... slide=id.p
Markéta: forma diskuze - nad podobou se můžeme bavit již nyní, můžeme zapojit MO
Jakub: také vítá jaké dobrý nápad poprosit MO, aby se seznámil s prezentací a připravil návrh jak by to mělo vypadat. Byl by rád se stručně pobavit k procesu k článku 2

**Závěr: zadat MO, aby se seznámil s prezentací a navrhl formu co se má zvolit, dát nám mantinely a my se poté můžeme pobavit o tom. My dodáme obsahovou osnovu - ale poté by copywriteři MO nastřelili dle schváleného programu nějakou textaci, což bychom zde probrali

Markéta: doplňuje, aby to nebrali tak, že se dokumentem mají řídit
**

Nová pravidla pro dlouhodobý program a jeho body
https://docs.google.com/document/d/1gcK ... baugU/edit
Janka: bude možnost přidat své připomínky do dokumentu a bude poté diskuze
Většina se přimlouvá za genderově neutrální jazyk.
Janka: o konkrétní podobě se můžeme pobavit, bude ráda za návrhy jak přesat první větu
Olga: navrhuje jít cestou - mít v úvodní větě “členy a členky” a poté je možné další zobecňování a jednotná forma
Janka: pokud si dokument chcete načíst, prosím o komenty a budeme se o něm bavit ještě příště
bod ukončen 19:17

Bod 2) Nástin cílů a harmonogram v násl. období
Janka: tento rok se nás bude týkat evropský program pro volby do Evropského parlamentu a krajský program. Těchto procesů se budeme účastnit.
Adam: DFW psal RP zda by mohli zorganizovat programovou konferenci, protože RV má v programu svoji roli, je otázka zda by se to nemělo řešit provázaně a společně.
Janka: pokusí se nastínit, co budeme tento rok mít na programu

Bod 3) Členové skupiny

Skupina řeší věci debatou, pokud chce být někdo napsán jako permanentní člen skupiny, má to oznámit Jance a ta ho tam připíše
Členové skupiny:
Jakub Michálek
Tereza Hubáčková
Olga Richterová
Štěpán Svoboda
Markéta Gregorová
Jana Skopalíková

Stálý hosté:
Adam Rut
Dan Leština

Členové skupiny aktualizování https://rv.pirati.cz/pracovni-skupiny/

Bod 4) Různé
Jakub: proces aktualizace článku 2 Stanov

Diskuze
Adam: poprosil Jakuba, zda harmonogram může prodloužit
Jakub: mým záměrem je, aby to bylo schváleno na zasedání CF, pokud někdo přijde s takovou úpravou harmonogramu, aby se to stihlo do zasedání CF dotáhnout
Adam: byla tam připomínka, že v září se budou řešit Eurovolby (kolize s tím), část lidí byla pro obecnější formu.
Dan: dotazuje se důvod, proč by to mělo být na podzim
Olga: podporuje, ať máme finál o Stanovách co nejdříve. Dále web obsahuje kategorii stálý hosté, které dle ní nemají oporu - navrhuje kategorii smazat
Janka: k webu a stálým skupinám - mělo by byt spíše na začátku nějaké celkové vymezení pracovních skupin a vymezení jejich otevřenosti, můžete to probrat na jednatelstvu (<-- tohle byla poznámka k webu :) )
Dále probíhá diskuze ke Stanovám

Jakub - závěr:

obepíše PKS ať napíšou zpětnou vazbu, případně se ozvou jakým způsobem mi si přáli to probrat s
zkusí napočítat zda je možné dílčí prodloužení lhůty, aniž by to ohrozilo jednání na CF.
Úkoly ze schůzky

bude konktaktovám MO, aby se podíval na prezentaci
členové programové skupiny se seznámit s dokumentem
společné setkání programové a předpisové skupiny ke Stanovám, před zasedáním RV 27. 6. v 18:00 hod
září evropský a krajský program
stanovit termíny do září pro programovou skupinu
Jednání ukončeno v 20:00 hod

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Zápis ze schůzky RV programová skupina dne 27. 6. 2023

Program:

  1. volba vedoucího
  2. evropský program (Verča Murzynová k CEEP a Pavel Štěpánek obecně)
  3. krajský program
  4. rovnoprávnost - Adam Rut
  5. jádro “co chceme” - zástupce MO
  6. forma dlouhodobého programu
    Pouze 1) a 5) s nějakým výstupem a usnesením, u ostatních nasbíráme informace, řekneme si názory a kdo co připraví do příští schůzky (kde bychom už ty rozhodnutí závažnější začali sekat).

Přítomni za RV:
David F. Wagner, Olga Richterová (bude do 17:45 pracovní povinnosti), Štěpán Svoboda, Radka Musilová, Tereza Hubáčková, Vít Žáček, Jakub Michálek (od 18:40), Jana Skopalíková (od 18:55)

Omluveni:
Eva Tichá

Přítomní hosté:
Vojta Pikal, Adam Rut, Pavel Štěpánek, Dan Leština (od 18:35)

Celý zápis vložen v OT OFFTOPICZápis ze schůzky RV programová skupina dne 27. 6. 2023

Program:

volba vedoucího
evropský program (Verča Murzynová k CEEP a Pavel Štěpánek obecně)
krajský program
rovnoprávnost - Adam Rut
jádro “co chceme” - zástupce MO
forma dlouhodobého programu
Pouze 1) a 5) s nějakým výstupem a usnesením, u ostatních nasbíráme informace, řekneme si názory a kdo co připraví do příští schůzky (kde bychom už ty rozhodnutí závažnější začali sekat).
Přítomni za RV:
David F. Wagner, Olga Richterová (bude do 17:45 pracovní povinnosti), Štěpán Svoboda, Radka Musilová, Tereza Hubáčková, Vít Žáček, Jakub Michálek (od 18:40), Jana Skopalíková (od 18:55)

Omluveni:
Eva Tichá

Přítomní hosté:
Vojta Pikal, Adam Rut, Pavel Štěpánek, Dan Leština (od 18:35)

Bod 1 Vedoucí pracovní skupiny

DFW: hlásí se na vedoucího pracovní skupiny

Vojta Pikal přebírá předsedání

VP: uzavírá seznam kandidátů, jako jediný se přihlásil DFW
DFW: stabilní funkční dlouhodobý program, dotáhnout projekt programového jádra
VP: někdo dotazy?
Adam Rut: dotaz na DFW jak vidí poslouponost Stanovy - dlouhodobý program - případné stanoviska. Byly přijatý nové pravidla pro fungování res. platforem. Zda jsi příznivce organického vzniku materiálů, či ti přijde předčasné se pouštět do reformy bodů pokud neproběhla změna Stanov
DFW: změna stanov je nezávislá s tím, co se má dělat s dlouhodobým programem, samozřejmně ten musí být v souladu.
Tereza H.: dotaz - při tvorbě programu chceš brát v úvahu co vzešlo z ankety ke stanovám?
DFW: zde řešíme dlouhodobý program, který je spíše na úrovni co nám dají týmy a zda je to v souladu. Obsah mají dodávat hlavně resortní týmy. Hlavní úkol je umožnit týmům dobré prostředí pro práci a dávat jim zpětnou vazbu
VP: přecházíme k hlasování (poprosil členy RV do chatu)

Radka Musilová píše:Pro Davida
Vít Žáček píše:Pro Davida
Olga Richterová píše:Pro Davida
Tereza Hubáčková píše:PRO
Štěpán Svoboda píše:Pro Davida
David František Wagner
David František Wagner zvolen vedoucím pracovní skupiny.

DFW přebírá předsedání (18:13)

Bod 2 Krajský program

VP: měl by vzniknout společný krajský volební program, k předložení pro RV
DFW: program momentálně řeší res. týmy, založily programový tým, jednotlivé resorty něco předložily. Setkání má proběhnout zítra. Poté podám zprávu - výsledek: bude krajský program, poté ho schválíme společně s krajskými odchylky, nevidím tam nic dalšího k probrání
VP: krajské odchylky není potřeba schvalovat, dát si termíny dokdy se má schvalovat. Navrhuje harmonogram
Tereza H.: vyhodnocování krajských programů je primárním úkolem progr. skupiny či volebního dohledu
DFW: navrhuje společně to projít a okomentovat na programové skupině - je otázka jak si to nastolíme v RV
(Dorazil 18:18 Tomáš Martínek a je pro [Davida] což se už něpočítá.)
VP: doporučuje aby volební dohled sledoval zda se krajský odchylný program připravuje, aby vznikly včas

Bod 3) Rovnoprávnost

Adam: běží doba na rozmyšlenou, dotaz - do jaké míry je korektní to projednávat na týmu
VP: doba na rozmyšlenou je právě k tomu, aby se o tom diskutovalo.
Adam: pro nové lidi z RV je užitečné se tomu pověnovat, většina argumentů byla vypořádána v diskuzi a promítla se do finálních úprav bodu. Z připomínek jsme zapracovali přip. Evy Tiché, Vojty, Adama Z., Jiřího Hlavenky, část připomínek Jakuba. Proběhlo setkání MRT pro lidská práva - zůstává snaha odstranit uvádění pohlaví v úředních dokladech.
Olga: probíhá K15 k ekonomickým věcem, které je Jakub dnes účasten - prosba za Jakuba, zda se to může ještě prodiskutovat. Návrh testování
VP: podotýká - v minulosti v programu byla rovná práva rodičů na výchovu dítětě - nyní to vypadlo - je to vědomé rozhodnutí?
Adam: k Olze - nesouhlasím, po dvou letech bylo příležitostí několik, MRT o tom jednal xkrát, proběhlo jednání na foru MRT. RV má x různých lidí, kteří se k tomu vyjádřili, není důvod to dále protahovat. 1 stránka změn, která měla být přijata již před rokem a půl.
K Vojtovi - ten bod tam je, zahrnuje rovnost rodin, proběhla na foru podrobná debata - k rozvodům. Je to spíše problém rozhodovací praxe soudů
VP (chat) “Pokud se rodiče na péči o dítě nedohodnou, budeme prosazovat rovnocennou možnost obou rodičů se na výchově svého dítěte podílet, kdykoliv to připadá v úvahu.”
Olga (chat) jiní lidé by zdůraznili nejlepší zájem dítěte
Adam: doporučuje RV schváli druhou verzi návrhu
Vojta: navrhuje pův. návrh stáhnout a pokračovat s jednou verzí
Olga: k bodu, který byl v původním a nyní není, jak vypíchl Vojta - zrovna u dětí nebyl zdůrazněn zájem dítěte. Chápu Adama, že to trvá dlouho, ale pro mě osobně nato nyní prostor nemám
Adam: pokud se toto přijme, otvírá se možnost zapracovat tyto věci (zájem dítěte, rozhodování soudů) do dalších bodů, je to zapracováno v důvodové zprávě, jaké body by se měli měnit
DFW: o víkendu proběhne hlasování, nemáme jinou možnost to změnit
bod ukončen 18:32

Bod 4) Jádro co chceme

DFW: nejsme orgán způsobilí dělat PR, MO byl tedy osloven. Budu opakovat apel a uvidíme. Momentálně nemohu reportovat více. Další postup - oslovíme MO, abychom našli lépe vyhovující termín
Navrh postupu - bude odloženo o cca měsíc
Tereza H.: navrhuje využít na něco takového víkendové setkání RV
Olga: je to na podpoře členů RV
DFW: nerad bych to dělal bez odborného zázemí, ale může dát k doporučení na probrání víkendového setkání
Bod ukončen 18:40

Bod 5) Eurovolby

DFW: Evropská pirátská strana schvaluje verzi programu, program by měl být po schválení nám předložen. Po předložení navrhuji postup, že si ho schválíme na českém národním programu
Tomáš Martínek: je škoda, že nevíme jak vypadá, nemáme jej k dispozici již teď - k materiálům jsem se nedostal
DFW: postup je, že oni schválí a my pak budeme řešit. Hlavní prostor naší práce bude tam přidat národní část
Dan Leština: posílá google tabulku
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
DFW(chat) Celý je to
https://discourse.european-pirateparty.eu/
, doklikat se na finální znění se mi nedaří
VP: vystupuje jako vedoucí MRT v rezignaci - zapojil jsem se na výzvu a napsal připomínky. Předpoklad postupu - něco nám přijde - my ratifikujeme nebo neratifikujeme.
DFW: ideální - pokud najdeme zásadní problémy tak ty připomínkovat. Návrh postupu - až dostaneme schválený program - jako skupina připomínkujeme a navrhneme RV.
Dan L: teď jsme ve fázi, kdo chtěl dát připomínky, ten již dal. Připomínky nevím přesně k čemu by byly připomínky programové skupiny RV
Jakub: nerab by, abychom byli stavěni do situace, že musíme něco schválit. Participace byla vlažná
DFW: je zde jiný návrh postupu, než ze programová skupina připraví program ke schválení RV?
Návrh postupu - po tom co board schválí program jako celek - bude projednáno na programové skupině a předloženo RV.

Bod 6) Dlouhodobý program

DFW: několik bodů nám stojí - úplně se nám nedaří aktualizace programu. Rád by našel společně cesty jak to uděláme, přes léto bychom narýsovali program jak se do finálního bodu dostaneme.
VP: v MRT jsem se pokusil o výkop prací na aktualizaci - měl by se udělat krok, aby se týmy zamyslely kolik bodů dlouhodobého programu by měly mít. Není jasný formát.
DFW: návrh - forma na počet znaků není nejdůležitější - reálný problém je, že struktura nesedí na strukturu RT.
Dan L.: doporučení - podívejte se nato, co jsme probírali minule, bylo dohodnuto jak to má vypadat, byly tam dořešeny detaily.
Jakub: také se chci zapojit do přípravy podoby programových dokumentů
Adam: hlásí se také - 2 pozn. Janka + ost. daleko dotáhli práci na předpise, který se věnuje podobě programových bodů. Další poznámka - efektivnější minimalizmus, na drobné změny v přídání bodu, než se snažit o komplexní změnu.
DFW: návrh - přes léto se dobrovolně pověnujeme návrhu strukturu týmů - v srpnu předložit skupině ke zpracování, abychom do září vstupovali s jasnými kroky.
Jakub: upozornění - nepodléhat představě koordinovat skupiny přes dokument. Je potřeba vycházet z toho, jak má vypadat celek. Musí to dohromady dávat smysl.

Bod Různé

JM: proběhla anketa ke stanovám, na základě výsledku skupina připraví draft na změnu stanov čl. 2, který dáme k připomínkování. Konkrétní draft bychom mohli mít na online zasedání RV 29. 6.
VP: ujištění - zda je snaha toto dostat na volební zasedání k hlasování, protože dnes budu řešit pořad tohoto zasedání.
JM: návrh je téměř hotový, určitě to stihneme
Adam: zda přišly reakce od RT na tuto výzvu
JM: vše co přišlo do online vlákno bylo vzato v potaz

DFW shrnuje:

na skupinu dám úkoly, budete mít možnost se k jednotlivým úkolům hlásit, doufám, že se zapojí co nejvíce z vás, do otázek spolupráce s RT na aktualizaci programu
čeká nás projíždění programu evropského a krajských
zítra přinesu informaci, jak jsme na tom s krajskými programy a jak jim můžeme co nejlépe pomoci
zařadit na program srpnového zasedání bod “Jádro, co chceme” s přizváním MO

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Schůzka 19. 10. 2023

Setkání k otázce změn v dlouhodobém programu Spravedlnosti. Jedná se o předjednání a možnost položit klíčové otázky.
viewtopic.php?p=855517#p855517

Snížení aktivního volebního práva na 16 - 6 PRO, 3 zdržení
Programová skupina jednomyslně podpořila návrhy změn v dlouhodobém programu v resortu spravedlnost, 9 PRO.

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Schůzka 15. 11. 2023

Krajský program se posunuje do fáze připomínek, na 15.11. 20:00 svolána schůzka programové skupiny k jeho projednání.
Více se dozvíte zde (viewtopic.php?t=65552).

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Zápis ze schůzky RV programové skupiny ze dne 6. 12. 2023

Datum a čas: 6. 12. 2023
Místo: LINK https://jitsi.pirati.cz/evropskykratkyprogram

Detaily zde viewtopic.php?t=65843

Návrh programu:

Krátký český program pro eurovolby 2024

Dokument je vyvěšen zde:
https://docs.google.com/document/d/10gg ... sp=sharing

Přítomní:
David F. Wagner
Jiří Hlavenka
Lukáš Bartoň
Eva Tichá
Adam Zábranský
Tomáš Martínek
Jana Skopalíková (do 20:30)

Předjednání za RV program a představení připomínek.
velká poptávka od štábu to mít hotové s Novým rokem
RV vyžádalo široký evr. program doplnit českýma tématama
cílem je jasně vydefinovaných 10 priorit, na této úrovni potřebujeme i něco, co předáme lidem na ulici, v každém tématu musí být něco, co opravdu uděláme

Celý zápis vložen v OT OFFTOPICZápis ze schůzky RV programové skupiny ze dne 6. 12. 2023

Datum a čas: 6. 12. 2023
Místo: LINK https://jitsi.pirati.cz/evropskykratkyprogram

Detaily zde viewtopic.php?t=65843

Návrh programu:

Krátký český program pro eurovolby 2024

Dokument je vyvěšen zde:
https://docs.google.com/document/d/10gg ... sp=sharing

Přítomní:
David F. Wagner
Jiří Hlavenka
Lukáš Bartoň
Eva Tichá
Adam Zábranský
Tomáš Martínek
Jana Skopalíková (do 20:30)

Předjednání za RV program a představení připomínek.
velká poptávka od štábu to mít hotové s Novým rokem
RV vyžádalo široký evr. program doplnit českýma tématama
cílem je jasně vydefinovaných 10 priorit, na této úrovni potřebujeme i něco, co předáme lidem na ulici, v každém tématu musí být něco, co opravdu uděláme
Korupce a transparence
Připomínka J.Ličky vypořádána
Nikdo k tomuto bodu nic nemá

Silná konkurenceschpná Evropa - digi, moderní stát, inovace
Žádná připomínky, příslušné RT to schválily
Jirka H.: je to hrozně kompatibilní to co chceme, tento pojem by tam vsítil intenzivněji, abychom prezentovali jak ji učinit konkurenceschopnou
David W.: mediální past - v tuto chvíli je Evropa v něčem naprosto nenahraditelná

Bezpočnostní témata a kyberbezpečnost
Primárně to zpracovávala Markéta ve spolupráci s RT.
Bez připomínek

Zahraniční politika s rovnou páteří
Bez připomínek, příslušné RT jsou s tím v pohodě
David: co je zde důležité - partnerství na USA a zaměření na tržní principy

Ochrana lidských práv
Připomínka Tomáše Martínka, je obratem přijata (lepší formulace)

Kvalita života
Jirka H.: hodnotí tento bod jako “mišmaš”
David: popisuje, jak vznikla “kvalita života” - zadání štábů i kandidátů. Vnímá tento bod jako obecnou preambuli toho, co bysme měli dělat
Adam: chybí mu tam ukončování bezdomovectví, zmiňuje vznikající jednání ve věci dotace EU pro města k ukončení bezdomovectví
David: kvalitu života můžeme rozvinout o … příp. najít další témata, které tam chceme
Jirka H.: dotazuje se jak to pojmout
Adam: z PR hlediska mu přijde samostatný bod kvalita života dobrý, můžeme z toho budovat součást naší značky. Nenavrhuji, aby tam byly ty přímé dotace městům. Ale zrovna bezdomovectví by tam zmínil. Obecně bychom měli podporovat jak zahušťování měst tak i regionů.
Tomáš M.: navrhuje ve smyslu - podmíněčný zajištění bydlení ve vztahu k nutnosti pracovat
Adam: k Tomáši - vnímá toto jako neodborné - to tam nelze takto napsat. Velká část lidí co jsou na ulici mají nějaká postižení, která jím brání pracovat (fyžické i duševní), závislosti atp.
David: apeluje nato, pokud tam něco bude tak v obecné rovině, nikoliv s podmínkama
Adam: napsal bych podpoříme snahy obcí ukončovat bezdomovectví např.
Tomáš: pokud tam jsou objektivní důvody, tak ty neřeším, jen zmiňuje, že by tam něco takového mělo být, bez toho to nebude objektivně přijímáno
Adam: vnímá, že toto je velký detail a chápe
David: doplnil o frázi - jen zde varuje, je zde obecný problém s evr. financema. Společně s MO se bude snažit o hezké zarámování, že zde jsou věci, které chceme
Adam: k “udržitelná doprava” - zda to více nerozvést
David: zkusí přidat geoblocking, ještě s RT doprava proberu - upozorňuje ale, že cílem je krátit ne prodlužovat
Bez připomínek

Zdraví lidé
David představuje - bod je rozšířen o téma na nedostatek léků. Navrhuje podpořit připomínky, kde řešíme nedemonizovat antidepresiva.
Eva: pozn. obecně nesouzním s nedostatkem léků - jsme přesvědčeni o tom, že je nedostatek léků? Vidí spíše jít cestou nějaké účelná revize, jak lidé léky použivají.
Jirka: za mě je to úzký výsek velmi důležitého témata - zdraví
Adam: přijde mu to mysteriozní - vnímá potřebu trochu konkretizovat pojem “modernější alternativy”
Jirka: potřeba např. aktivní stáří
David: k Jirkovi - zkusím probrat s RT, k Evě - měli bychom říct, že je to problém, myslím, že to není místo kde bychom řekli “konzumujte méně léků” - ve spojení s Jirkovou poznámkou by to z toho mohlo vzejít přirozeně.
David: poptá u RT zdravotnictví
Adam: klíčový vidí také problém uvádění nových léků na trh - měli bychom mít konkrétní kroky. Zmiňuje rychlejší uvádění nových léků na trh v USA oproti Evropě
David: tento bod by chtěl vyčistit a drobně předělat

Zdravé životní prostředí
Životní prostředí
Adam: dotaz - proč tam není zdanění tuhých paliv
David: je to obsaženo u zdanění (férové finance), doupravuje a vsunuje pozn. letecký benzín
Řeší se škody u znečištění

Zemědělství
D.: zde si musíme srovnat co je politický dokument a policy brief - navrhuji, že to do 13. 12. zkusím vyříkat Danem L. a Milanem Daďourkem. Dotaz někdo něco k tomu?
Jirka: mě to přijde dobré a použitelné
Úkol: vyjednat s RT zapracování

Vzdělávání
D.: je zde podpora Erasmu, vědy
Adam: navrhuje Erasmus dát do kvality života, vědu by dal do bodu 2 a ušetřili bychom tím místo.
David: návrh zapsán
Jirka: dotaz k adamovi - zda chce celý bod vyrušit
Adam: část vzdělávání do Kvality života, část věda do bodu 2
Jirka: nevím, zda jsme schopni to zformulovat - ale víc peněz na vědu ji nevyřeší. Vzdělávání vidí jako klíčové
Eva: souhlas s Adamem a Jirkou - my spoustu peněz vynaložíme neefektivně zmiňuje příklad s ČVUT, dále podporujeme vzdělávání, ale spousta vzdělaných nám odejde do zahraničí (viz lékaři)
Jirka: navrhuje - maximalizace do vzdělání
David: navrhuje dvě varianty:
Možnost A
necháme to tam jak je, max drobné vyjímky

Možnost B: Adamův návrh tento bod rozdělit do dvou bodů výše zmíněných
Hlasování
Adam Z. - B
Eva T. - B
Lukáš B. - ?
Jirka H. - A
Bude ještě zkonzultováno do 13. 12.

Lukáš: měli bychom zmínit také univerzitní výzkum
David: poprosil Lukáš o rozšíření přímo to textu
Úkol pro Lukáše - rozšíří to textu, případně zkonzultuje v RT školství

Migrace
David - ideální dle něj, pokud RT tým si schválí stanovisko k migraci, RV si schválí své stanovisko k migraci
Lukáš: zmiňuje, že na RV byl návrh migraci tam vůbec nevím
David: toto je pro štáb i kandidáty velmi důležitá, je zadání, že zde by měla být
Závěr:
Každý dokument projde, v řežimu návrhu navrhne případné škrty

Jednání ukončeno v 20:45 hod

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Schůzka 13. 12. 2023

Návrh programu:
krátký evropský program

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Zápis z programové skupiny ze dne 9. 1. 2024

Datum a čas: 9. 1. 2024, v 19 hod
Místo: jitsi

Návrh programu:

  1. Aktualizace dlouhodobého programu Doprava, který navrhl resortní tým Doprava
  2. další připomínky ke Krajskému programu.

Přítomní:
Honza Lička, Adam Zábranský, DF Wagner, Eva Tichá, Jiří Hlavenka, Tereza Hubáčková, Marek Lahoda, Gabriela Lněničková, Marek Lahoda, Olga Richterová (do 20:15), Radka Musilová, Tomáš Martínek, Zdeněk Hřib, Jana Skopalíková (od 19:44), Pavel Štěpánek

Zahájení jednání v 19:00 hod
Předsedající: David F. Wagner

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Zápis z programové skupiny ze dne 16. 1. 2024

Program:

  1. Schválení přepracovaného dlouhodobého programu pro dopravu
  2. Schválení dopracované verze krajského programu
  3. Projednání nového stanoviska RT EZO k Jednomyslnosti
    viewtopic.php?p=842143#p842143

Přítomní:
David F. Wagner
Ondřej Melena
Lukáš Bartoň
Zdeněk Hřib
Štěpán Svoboda
Jana Skopalíková

alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 187
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování

Re: [RV] Pracovní skupina programová (org. a zápisy)

Příspěvek od alena.rickova »

Zápis ze schůze programové pracovní skupiny ze dne 5. 3. 2024

Datum 5.3. 19:00.
https://jitsi.pirati.cz/programovaRV

Návrh programu:

Podklady

  1. Členství ve skupině, pozdravení nových členů
  2. Forma a úloha dlouhodobých programů
  3. Výmazy zastaralých dokumentů
  4. Přípravy na PSP 2025
  5. Schválení dlouhodobého programu v oblasti spravedlnosti
  6. Schválení copy EP programu (https://redmine.pirati.cz/issues/44061)
  7. Vyjádření k platformám
    Přítomní:
    Tereza Hubáčková, David F.Wagner, Zdeněk Hřib, Lukáš Bartoň, Jiří Kadeřávek, Klára Kadár, Ondřej Melena, Tomáš Martínek, Dan Leština, Vojta Pikal, Matěj Belohoubek, Olga Richterová, Jiří Hlavenka, Jakub Michálek (od 19:56)

Úkoly ze schůzky

  1. Ondra Melena + Jirka Kadeřávek - historické dokumenty, označit, které jsou klíčové vč. komentáře a případně které odstraníme (do vedlejšího archivu)
  2. Základní program pir. strany (úkol CF návrh krátkého programu) - na dubnové schůzce pracovní skupiny by Olga představila návrh, Olga přijímá - připraví dokument, vyjma editace (úkol DFW?), deadline 30.4.2023
  3. dokument forma progr. bodů změnit na postup k přípravě dlouhodobého programu. Tento dokument do příští schůzky představí - DFW, Terka, Jirka H. + Vojta. Vojta připraví první výkop.
  4. Dlouhodobé body základní - sdílený dokument, provést revizi a zhodnocení 2-3věty. Úkol pro pracovní skupinu
    https://mrak.pirati.cz/apps/files/files ... %20skupina
  5. Přípravy na PSP 2025 - DFW do týdne připraví návrh
  6. Členové prac. skupiny se seznámí s Schválení EP programu a Schválení dlouhodobého programu v oblasti spravedlnosti deadline 11. 3. 2024

Celý zápis vložen v OT OFFTOPICZápis ze schůze programové pracovní skupiny ze dne 5. 3. 2024

Datum 5.3. 19:00.
https://jitsi.pirati.cz/programovaRV

Návrh programu:

Podklady

Členství ve skupině, pozdravení nových členů
Forma a úloha dlouhodobých programů
Výmazy zastaralých dokumentů
Přípravy na PSP 2025
Schválení dlouhodobého programu v oblasti spravedlnosti
Schválení copy EP programu (https://redmine.pirati.cz/issues/44061)
Vyjádření k platformám
Přítomní:
Tereza Hubáčková, David F.Wagner, Zdeněk Hřib, Lukáš Bartoň, Jiří Kadeřávek, Klára Kadár, Ondřej Melena, Tomáš Martínek, Dan Leština, Vojta Pikal, Matěj Belohoubek, Olga Richterová, Jiří Hlavenka, Jakub Michálek (od 19:56)

Bod 1 Členství ve skupině

Do skupiny přídáni noví členové
Klára Kadár
Lukáš Bartoň
Matěj Bělohoubek (má zájem vstoupit, ale je účasten ve 2 skupinách, vystoupil by z rozpočtové skupiny)

Bod 2 Forma a úloha dlouhodobých programů

Byl zaslán podklad k tomuto bodu viz Podklady
DFW: budou se řešit navržené postupy - rád by našel postup - rozdělit na skupiny dvojice na práci v jednotlivých dokumentech. Záměr je dnes se informovat co již existuje - najít shodu na nejzákladnější řešení, co s tím můžeme dělat. Navrhuje zamyslet se nad tím, co se starýma dokumentama.
DL: dotaz - co je základní programový dokument - jak se přišlo na definici základních dokumentů
DFW: základní řešíme ještě před věcnýma, dlouhodobý je tech. i základní, pak máme jen základní (preambule atp.)
Vojta: doplňuje - při schválení byl označen jako základní, volební progr. určitě základní nejsou. https://wiki.pirati.cz/program/list#seznam
DFW: určit dvojice - které historické dokumenty chceme si říct, že jsou klíčové (malá jasně vymezená množina). Navrhuje Jirku Kadeřávka - ten úkol přijímá
Ondrej M.: hlásí se jako druhý do dvojice
Ondra Melena + Jirka Kadeřávek - historické dokumenty, označit, které jsou klíčové vč. komentáře a případně které odstraníme (do vedlejšího archivu)
UKOL Ondrej Melena + Jiri Kaderavek
Tereza H.: vytvořili bychom archiv - svědectví doby, kde by dokumenty zůstaly tak jak jsou vcelku v archivu
DFW: zákl. program pir. strany by měl shrnovat co chceme, navrhuje - úkol od CF navrhnout krátký program - začal by jej chystat ve spolupráci s MO, společný základní program za kterým všichni stojíme
Olga: rozumí vzniku i myslence - mix kreativní psavosti, mediálního a politického vhledu, práce, kde si neumí úplně představit, kdo se toho má hostit.
DFW: MO nemá kapacity to dělat, toto se v minulosti zkoušelo. Je to úkol CF, základní myšlenka musí přijít od nás.
Vojta: navrhuje - postup v čl. 2 Stanov, podtrhat si co je potřeba rozvést a pojemenovat - poté předat k proškrtání či sjednocení
Olga: by si tento úkol vepsat do textu vzala a zpátky by to dala na Davida.
DFW: na dubnové schůzce pracovní skupiny by Olga představila návrh, Olga přijímá - připraví dokument, vyjma editace (úkol DFW?)
UKOL Olga - deadline 30.4.2023

Dlouhodobý program obsahový - forma programu
DFW: momentálně máme program, který má stanovenou formu, má problém, že počítá pouze s formátem sestavenym v letech 2013-2015, nepočítá s tím, že RT jsou nyní více aktivní. Náš postoj by měl mířit k vytvoření šablony, jak to mají sepsat, volné v počtu znaků.
Vojta: zmiňuje co je dlouhodobý program ze strany archiváře - seznam bodů které mají danou formu délky, jazyku, slov atp. Nemáme dáný kolik má být bodů, jak mají být sezařeny. První věc co si říct - k čemu máme mít program. Podrobným stanoviskám by říkal jinak.
DFW navrhuje postut - na úrovni jednotlivých RT napojen program, který platí vždy, stanoviska připojit v klasické stromové struktuře.
Vojta: Stanoviska - řeší reálný problém na který se nás lidi ptají mi příjde jako velice dobrá definice, prosím do zápisu.
Jirka Hlavenka: dl. program - kam míříme, shodnout se na kázni textace, relativně stručný, popisovat věci, které nás odlišují (kam naše loď pluje), momentálně tam máme hodně samozřejmostí.
Dan Leština: toto bylo řešeno na této skupině před 2 lety, bylo promítnuto co tam lidé chtějí, skončilo to jeho nezměněním. Co zmiňuje Jirka v dokumentu je obsaženo. Zajímaly by ho konkrétní návrhy co tam přebývá, či co tam chybí
Jiří K.: oblast by zasloužila větší brainstorming - jak by měl vznikat obecný program, rozčleněn na priority a z toho seskládávat potřebné formáty
DFW: navrhuje - vypustíme z formy požadavek, že každý občan jej přečte, měl by být univerzální a dlouhodobý, může mít až 7 tis znaků
DL: toto bylo také řešeno - co se týče konkrétních znaků - spíše omezení brát přísněji, protože se to bude natahovat a budou se schvalovat vyjímky. Nemá názor na konkrétní počet znaků.
Vojta: vyhodil by “ve všech krajích” a nahradil něčím obecnějším
TH: chybí ji zakotvení úlohy res. platforem
DFW: k formě by rád připojil - timeline jak se to tvoří
Vojta: https://wiki.pirati.cz/program/o_piratskem_programu, je pro to, popsat proces
DFW: navrhuje - dokument forma progr. bodů změnit na postup k přípravě dlouhodobého programu. Tento dokument do příští schůzky představí - DFW, Terka, Jirka H. + Vojta. Vojta připraví první výkop.
ÚKOL pro Davida, Terku, Jirku H., Vojtu

Dlouhodobý program obsahový
DFW: všechny progr. body starší 5 let, rozdělit se do dvojic, ta sepíše krátkou zprávu, zda je tam nějaký problém.
DL: opět upozorňuje, že toto bylo řešeno v minulosti, předáno na RT, doporučuje - ideálně centrálně - napsat RT o propojení se s konkrétnimi lidmi, které to dostanou za úkol
DFW: naše odpovědnost je zpracovat co tam visí, a až poté aktualizovat s RT
Olga: např. - odškodnění byla priorita, ptž to nebylo v zákoně - monitorovala, zda se vyplácí - nyní jsme v situaci vyhodnotit jak se nám to podařilo naplnit - což doplňuje k informaci

Připojil se Jakub Michálek (19:56 - 20:06)

DFW: výpis starších bodů (dl. body základní), každý by připravil krátké shrnutí jak je staré, zda obsahuje problémy. Cílem je důkladně se jako progr. sk. seznámit s tím, jaké dokumenty existují. Do zítra na zulip co si kdo chce zabrat, poté bude přiděleno
Terka se dotazuje na formu. DFW - navrhuje založit sdílený dokument, nadpisy dl. bod základní, připsat 2 - 3 věty hodnocení
https://wiki.pirati.cz/program/list

Bod 3 Výmaz zastaralých dokumentů

Vojta: doplňuje ze všechny hist. vol. programy nemáme na wiki.
DFW: vnímá toto jako úkol AO

Bod ukončen v 20:07

https://www.pirati.cz/program/?view=view1
https://codimd.pirati.cz/Ccq6vuL4SXujZZIdmgbyzA#

Bod 4 Přípravy na PSP 2025

DL: navrhuje - přemýšlet o tom jaké druhy opatření se tam navrhují, jaké vize a to z hlediska regulací fyz. světa, podpory lidí, podpory ochrany práv (principů)
JH: jak radikální být k přepisování - změně
DFW: družení bodů vidím jako otázku na sněmovní program dlouhodobý
ÚKOL - DFW do týdne připraví návrh, na základě toho vydefinovat do 14 dnů tento návrh, který si odhlasujeme, zda podporujeme nebo ne

Bod 6 Schválení EP programu

Vojta: jsou to formality, považuje za nutné je však přednést na programové skupině. Požádal o formální podpoření, že programové skupina je s tím v pohodě - jedná se o stylistické změny, bez zásahu do věcného obsahu.

Pracovní skupina bere na vědomí stylistické změny tohoto EP programu
odkaz Redmine https://redmine.pirati.cz/issues/44061

Bod 5 Schválení dlouhodobého programu v oblasti spravedlnosti

Pracovní skupina bere na vědomí finální znění programových bodů z oblasti spravedlnosti odkaz Redmine - https://redmine.pirati.cz/issues/44054

DFW doporučuje členům programove skupiny se seznámit s temito dokumenty do pondělí 11. 3. k případným namitkám.

Bod ukončen 20:30 hod

Bod 7 Vyjádření k platformám

Vojta: v rámci res. sekce existují res. platf. Uvnitř platforem existují týmy.
Zulip - diskuze k platformám
https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/ ... orm.C3.A1m
DL: podpora meziúrovnového a mezireg. propojování by se měla dít na základě konkrétních témat (spíše zužovat), vychází ze zpětné vazby potřeb, které jsme v minulosti získali.
JH: dotaz víme v čem je problém, co chceme napravovat - úplně tomu nerozumí
DFW: existuje několik nepříjemných situací najednou a existuje úvaha, že toto by to zlepšilo. Příklad dobré praxe je EZO, ne úplně špatná praxe jsou i Finance. Také je možnost si říci, že to nechceme podpořit, navrhovat.
JH: dělal by to gesci po gesci - ne systematický přístup
DL: pozn. souhlas s JH, je to na detailním nastavení týmů
Vojta: podporuje, že potřebujeme systém, pod který toto dostat. Ale pokud se s ním má pracovat (výstupy atp.), tak je to nespravovatelný a neorientovatelný.
Terka: chce to pevnou jasnou strukturu, souhlas s Vojtou
JH: podporuje a souhlasí s potřebou struktury

Schůzka ukončena v 20:50 hod

Úkoly ze schůzky

Ondra Melena + Jirka Kadeřávek - historické dokumenty, označit, které jsou klíčové vč. komentáře a případně které odstraníme (do vedlejšího archivu)
Základní program pir. strany (úkol CF návrh krátkého programu) - na dubnové schůzce pracovní skupiny by Olga představila návrh, Olga přijímá - připraví dokument, vyjma editace (úkol DFW?), deadline 30.4.2023
dokument forma progr. bodů změnit na postup k přípravě dlouhodobého programu. Tento dokument do příští schůzky představí - DFW, Terka, Jirka H. + Vojta. Vojta připraví první výkop.
Dlouhodobé body základní - sdílený dokument, provést revizi a zhodnocení 2-3věty. Úkol pro pracovní skupinu
https://mrak.pirati.cz/apps/files/files ... ir=/Orgány a týmy/Republikový výbor/Pracovní skupiny/Programová skupina
Přípravy na PSP 2025 - DFW do týdne připraví návrh
Členové prac. skupiny se seznámí s Schválení EP programu a Schválení dlouhodobého programu v oblasti spravedlnosti deadline 11. 3. 2024

Odpovědět

Zpět na „Organizace“