Pravidla fóra
Ke každé straně (organizaci) založte vlastní vlákno. Je-li třeba se stranou začít organizovat nějaký projekt, založte samostatné vlákno ve fóru ZO.
(Působí-li v zemi více organizací, založte ke každé samostatné vlákno.)
Marketa Gregorova píše:Pokud někdo už teď ví, že stoprocentně chce jet, doporučila bych, aby se u nějakého svého oblíbeného Němce zeptal na couchsurfing (teď určitě ještě lidé budou), ubytování bude propláceno jen pokud zde možnost cs již nezbyde.
V Halle an der Saale tedy skutečně nikoho neznám Nevidím důvodu, proč by měl být problém proplatit nějakou Herberge, v jaké jsme byli třeba s Mikulášem Peksou. Nepotřebujeme pětihvězdičkový hotel.
Halle? V tom roztomilém městečku 40 km od Lipska? Přemýšlím, jestli couchsurfing vůbec chci...akorát by to mělo tu nevýhodu, že bych nemohl chlastat, kdybych jezdil přespávat domů....ale kdyby se našel obětavý řidič-abstinent, tak nabízím couchsurfing (na zemi, spacák vlastní).
Co se účasti týče: TAK URČITĚ!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 5):
Tak jsem se zúčastnil sjezdu PP-DE v Halle. Zvládnul jsem jen sobotu, na neděli jsem měl bohužel jiný program. Organizace tentokrát trochu víc skřípala, protože tým předsedajících byl odměněn, pánové tápali v proceduře a všechny volby se vlekly ještě víc, než obvykle. Překvapil tentokrát zájem o mezinárodní hosty - bylo nás hodně a chtěli po nás nějaká vyjádření k situaci uvnitř PP-DE. Zajímavé bylo, že Lucembarčené, Norové, frankofonní Švýcaři unisimo preferovali Němčinu před Angličtinou. Výjimku tvořil akorát MaB.
Asi první pecka byla relativně vysoká účast - pro prohraných eurovolbách a hádkách jsem čekal demoralizovnaé komorní zasedání. Přes 1000 hlasů ve volbě předsedy je úspěch, ale nejsou to ty 3000 z dob největší slávy. I když tedy zaujal Nor, který říkal, že Norové mají 350 členů z toho asi 30-40 aktivních. A na zadek mě posadil Lucemburčan, který říkal, že v půlmilionovém Lucembursku mají totéž.
Druhé překvapení bylo složení sálu. Převažovali západní Němci, údajně proto, že Bavorsko, Hessensko a NRW prý vedly mobilizační kampaň s cílem dostat co nejvíc členů k volbě. V PP-DE totiž volí jen ti, co dorazí (ne, nejsou to takoví fašisti, prostě Německý zákon o politických stranách on-line hlasování zakazuje). A samozřejmě kdosi ze Západních naznačoval, že to není náhoda, že akce probíhá v Halle (Sasko-Anhaltsko, bývalá NDR) a ne ve Frankfurtu, jak bylo prý původně zamýšleno...pokud to bylo takhle napočítané, tak to nevyšlo.
Proč se to sešlo - jak já tomu rozumím, šlo o střet 2 frakcí. Pracovně je označím progresivní (jak si říkají, ti druzí jim nadávají "levicoví radikálové") a sociálních liberálů (říkají si tak, druzí jim nadávají "konzervativní" nebo v horších případech "fašisté"). "Progresivní" jsou hlavně Berlín a Sasko, naopak konzervativní jsou třeba Bavorsko, NRW nebo Hessensko (jak mi bylo řečeno). V ideové rovině jde zhruba o to, že ti progresivní jsou více anti-kapitalističtí a "anti-němečtí" (nemají rádi projevy německého nacionalismu), "sociální liberálové" jsou myšlenku revoluce takovu odmítají (a násilí se jim příčí). Zlou krev nadělalo, když na sjezdu v Bochumi visely vlajky AntiFa (to jedna z věcí, které asi stály Floriana Bokora místo předsedajícího). No a rozbuškou byla aféra #Bombergate. Berlínská poslankyně Anne Helm chtěla oslavit výročí bombardování Drážďan svojí fotkou před Drážďanskou katedrálou, svlečená do půl těla s hrudníkem pomalovaným nápisem "díky, bombarďáku Harrisi" (to byl Britský generál, pod jehož velením zabily spojenecké bomby cca 80 000 civilistů). Možná to myslela dobře, možná trollila, ale chtěla mu poděkovat za osvobození Německa od nacismu a vzala si šátek přes obličej, aby jí nebylo poznat. Jenže prý jí zradilo nějaké tetování, takže jí na fotce někdo poznal. Pak byl shitstorm, údajně před parlamentem postávali náckové s úmyslem jí zmlátit/zabít, až vyleze a tak. "Progresivní" většina spolkového předsednictva se za ní postavila, zatímco 3 členové se od ní chtěli distancovat. V březnu na protest resignovali, čímž si vynutili demisi celého předsednictva. Mezitím se strana dostala do stavu, kdy dočasně vypadlo IT, protože stávkovali členové TO, opouštěli jí členové a významná část lidí zaujala postoj "nehnu prstem, dokud se něco nezmění". Takže eurovolby dopadly, jak dopadly, 1,4 %.
Vzhledem k tomu, že hovnomety pracovaly řadu měsíců předem, většina členů měla asi jasno předem. Překvapující byl spíš poměr 60 : 30 pro konzervativnější křídlo, možná to prostě podtrhly výkony řečníků, Stefan Körner i Kristos byli výborní, naopak Fl0range (bývalý Saský předseda, co kandidoval na spolkového předsedu) se dost trapně zadrhl při čtení projevu a Christopher Lauer (Berlínský předseda, chtěl kandidovat na Politisches-Geshäftführera = "mluvčí") nějak zvrzal nominační listinu, či co, takže se nakonec samotné volby ani nezůčastnil. Ostatní jsem nestíhal moc sledovat, jen vím, že Stefan Bartels a Stephanie Schmiedtke (ti resignující z minulého předsednictva) byli znovuzvoleni na svoje místa.
Líbilo se mi, že na závěr poděkovali starému předsednictvu a dali jim kytky (resignovaným i resignujícím). Předposlední projev dne byl od krajského předsedy Die PARTEI (satirická strana v Německu) v Halle. Sdělil nám, že coby představitel starší a serióznější strany se necítí pohoršen skutečností, že jsme jim ukradli téma přímé demokracie a je ochoten s námi spolupracovat. Zároveň nám dal své čestné slovo, že až Die PARTEI převezme v Německu moc, že nás (narozdíl od ostatních) nezakáže.
Čili si dovolím zadoufat, že Němci se snad konečně zase zkonsolidovali a třeba zase půjdou časem v preferencích nahoru.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 12):
Přes 1000 hlasů ve volbě předsedy je úspěch, ale nejsou to ty 3000 z dob největší slávy. I když tedy zaujal Nor, který říkal, že Norové mají 350 členů z toho asi 30-40 aktivních. A na zadek mě posadil Lucemburčan, který říkal, že v půlmilionovém Lucembursku mají totéž.
Obzvláště zajímavé. Podle Ricka dvojnásobek Dunbarovy hranice. Díky Mikuláši za skvělý report.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 3):
Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.
Přes 1000 hlasů ve volbě předsedy je úspěch, ale nejsou to ty 3000 z dob největší slávy. I když tedy zaujal Nor, který říkal, že Norové mají 350 členů z toho asi 30-40 aktivních. A na zadek mě posadil Lucemburčan, který říkal, že v půlmilionovém Lucembursku mají totéž.
Obzvláště zajímavé. Podle Ricka dvojnásobek Dunbarovy hranice. Díky Mikuláši za skvělý report.
Je fakt, že jsem se možná měl přeptat, kolik jich vlastně formálně existuje mimo to tvrdé jádro a nekomunikuje pravidelně s ostatními.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvek:
V neděli jsem tam už nebyl, ale podle internetu dovozuju, že došlo k setkání poražené progresivní frakce a vypadá to na snahu se nějak dále organizovat. Situaci monitorujeme a budeme vás informovat
PP-DE minulý týden opustili Christoph Lauerbývalý Berlínský předseda, Olivier Höfinghofposlanec Berlínského parlamentu, Anke Domscheit-Berg3. na kandidátce do EP, aktivistka, její manžel spolupracoval s Julienem Assangem a Anne Helmposlankyně Berlínského parlamentu. Ve všech případech jde o členy Berlínského sdružení, progresivní (levicové) platformy a na Spolkové úrovni známé Piráty.
Dalibor Zahora píše:Můžeš to trochu víc rozvést? Důvody, etc. (google trans. nic moc )
No, já o tom zase tak moc nevím, protože posledních pár týdnů schůze kvůli dovoleným resp. dohánění pracovních restů neobcházím, takže se řídím spíš novinama....ale článek odkazuje na tento
kde se píše, že Sekor (Stefan Körner, momentálěn předseda PP-DE) chtěl údajně na Lauera podat nějaké podání, že poškozuje PP-DE. Smysl mi to dává, protože v tom původním článku citujou Anke, že měli nějaké spory s Körnerem....ono tohle může být můj subjektivní dojem, ale jeden levicově založený Sas mi popsal Sekora, že je to takový ''Seehofer'' PP-DE (Seehofer je předseda Bavorské CSU a pokud CDU je Německá variace na TOPku, tak CSU je TOPka-hard Sekor je bývalý předseda PP-Bayern).
Můj model na to, co se děje funguje asi takto - v červnu si PP-DE zvolila nové vedení a nedostal se tam ani jediný člen té "levicové" frakce. Druhý den na to, založila levicová frakce tu progresivní platformu a začala se organizovat. Původně někteří (třeba Lauer) říkali, že možná PP-DE už není vhodná platforma pro pokračování - spekulovalo se o odtržení celého Berlínského sdružení. Ale nic takového se nestalo, tak zřejmě odcházejí lidé individuálně. Ale nedokážu říct, jestli to nebude třeba masovější (třeba se odtrhne celá ta progresivní frakce). Mám obavy, že bych měl přijít na schůzi Saských Pirátů, dokud se v téhle části Německa ještě nějací Piráti vyskytují. Ona ta situace je mírně depresivní (onehdá jsem viděl na internetu ze srandy sestavený formulář na přestoupení z PP-DE do Die PARTEI....upřímně, začíná mi to dávat smysl....moje chuť prohrabávat to spáleniště je momentálně na nule).
Z mého pohledu je to takový symbolický zlom - PP-DE udělala krok doprava (resp. ke středu) a ty co s tím nesouhlasili, odpadávají. Jestli je to dobře, posoudí dějiny, témata jako feminismus nebo "anti-němectví" z programu prostě vypadnou. Ve finále si myslím, že budeme programově blíž, takže alespoň něco....Pokud ovšem my mezitím neodkráčíme kamsi daleko doleva. Nebo nás nerozloží podobný rozpor - řekl bych, že mezi naším "aktivistickým" a "politickým" křídlem je v inherentně podobné napětí jako mezi "progresivním" a "sociálně-liberálním" křídlem PP-DE. Otázka je, jak moc si ty křídla odpovídají. IMO by možná měl ZO ožrat netriviální množství Němců a Švédů a zkusit diagnostikovat příčiny umrtí. Moje pracovní teorie je, že když strana překročí 5 % a začnou jí sledovat média, jsou aktivity každého z křídel diskreditující pro to druhé. I když já si to myslím už dlouho, takže možná je to konfirmační bias......prakticky je ale PP-DE zdiskreditovaná a pravděpodobně už asi nikdy nebude představovat reálnou politickou sílu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 5):