novela koncesionářských poplatků

Fórum pro diskusi a připomínkování připravovaných předpisů a jiných legislativních návrhů.

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
  • Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
  • Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
[iwiki]/zakony/start[/iwiki]
Michal_Micek
Dostal poděkování: 11 poděkování

novela koncesionářských poplatků

Příspěvek od Michal_Micek »

Dobrý den
jsem velice frustrován připravovanou novelou koncesionářských poplatků, která nově zavádí povinost platit i v případě vlastnictví osobního počítače a chtěl bych vědět, jestli piráti budou hlasovat pro přijetí této novely. Pokud ano tak prosím o vyjádření k následujícím bodům

1. chápu důležitost podporovat nezávislé zpravodajství a nekonzumní kulturu, nicméně proč platit drahé sportovní přenosy jako ME ve fotbale, a čistý konzum typu stardance? Mě také nikdo nepřizpívá na počítačové hry. Měl by existovat pouze čt24, čr plus - zpravodajství a čt art - kultura
  2. proč v případě internetového vysílání neplatí jen ti, kteří se skutečně dívají / poslouchají? stránky ivysílaní se přeci dají chránit heslem. Pokud je to mířeno na všechny, tak by se to mělo jasně říct, nebo tady existují domácnosti bez telefonu / pc?
  3. celé se mi to zdá postavené nahlavu a vznikají absurdní situace. chtěl jsem si koupit velkou obrazovku na couch party. velkoplošné televize v tomto ohledu vycházejí mnohem levněji než monitory, když jsem telefonoval na zprávu koncesionářských poplatků tak mi sdělili, že pokud fyzicky neodpájím tuner z PCB, tak budu muset začít platit. - odpájením tuneru by se samozřejmě porušila záruka, navíc mnohdy to není technicky proveditelné.
  4. Panu Součkovi, řediteli ČT hned po nástupu zvýšili plat na 289000 kč, následně oznámili tu novelu koncesionářských poplatků - jaký toto vysílá signál voličům?

Podle toho, co jsem zaznamenal tak proti přijetí novely vystupují pouze hnutí ANO a SPD (chápu, že mají své důvody, jako oslabení nezávislosti médií), pokud jsou proti i Piráti, tak by to měli dát jasně najevo.

Omlouvám se za gramatické chyby
S úctou.
Michal.

Jan.Prokop
Člen KS Středočeský kraj
Profese: ITak
Dal poděkování: 698 poděkování
Dostal poděkování: 1472 poděkování

Re: novela koncesionářských poplatků

Příspěvek od Jan.Prokop »

k tomu přidal další otázku, v případě zavedení poplatku i pro počítače, bude komplet celé vysílání dostupné na internetu, nebo bude v současné okleštěné podobě?

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Ve skutečnosti je zde řada na sebe navazujících otázek, příčemž otázka "kdo má platit rozhlasové/televizní poplatky?" je až na jejím konci. Předcházející otázky jsou minimálně tyto:
1) Mají existovat veřejnoprávní média (média veřejné služby)? - Jejich zrušení pokud vím v programu nemáme a nebyl by to dobrý nápad, ve chvíli kdy jsou (či mohou být) jiná celoplošná média leckdy ovládána různými oligarchy.
2) Jakou náplň má mít jejich vysílání? - To je na samostatnou dlouhou a nejspíš i vyhrocenou debatu (byť na nějakém průsečíku typu "zpravodajství a publicistika" "dokumenty a vzdělávání" a "menšinové žánry" by třeba mohla být shoda)
3) Jakým způsobem mají být financována? - Existují různé modely, rozhlasový a televizní poplatek je jeden z nich.

A teprve pokud je jako způsob financování zvolen výše uvedený poplatek, je na řadě otázka, kdo ho má platit. Přičemž je třeba si uvědomit, že to vždycky byl poplatek za možnost sledovat veřejnoprávní média. Proto předchozí okruh byl "ti co mají televizi", což je ale vzhledem k technologickému posunu zastaralá definice, teď prostě tu možnost má každý s dostatečným internetovým připojením.
Samozřejmě pokud se ten okruh takto rozšíří, tak musí mít noví "internetoví plátci" skutečně stejné možnosti jako vlastníci TV přijímače - tedy a) sledovat v živém internetovém vysílání vše, co lze sledovat v TV, b) nahrát si sledovaný pořad (klidně bych trval na tom, že musejí mít možnost si odvysílaný pořad stáhnout, třebas jen v PAL kvalitě a v době 7 dnů od odvysílání).
A samozřejmě pořady vyrobené za "peníze občanů" (tedy vlastní tvorba) mají být dostupné permenentně.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11364 poděkování
Dostal poděkování: 9050 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Michal_Micek
Dostal poděkování: 11 poděkování

Příspěvek od Michal_Micek »

Děkuji za vyčerpávající odpovědi, výše zmniňovaného článku na novinkách jsem si bohužel nevšiml. Dnes kolem osmé hodiny v rádiu na českém rozhlase plus danou věc probírali a tvrdili, že proti jsou jen Ano a SPD. Pokud budou piráti souhlas s navýšením poplatků podmiňovat koncepční reformou, která bude mít hlavu a patu, tak budu spokojen.

Ještě jednou děkuji a přeji hodně zdaru;)

wittgenstein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: existuje
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 146 poděkování

Příspěvek od wittgenstein »

Koncesionářské poplatky se zvýší, rozhodla vláda
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ko ... a-40478022

"Debata na vládě k zákonu podle něj byla „bohatá, ale převážně souznící“." Jako, že Piráti byly pro? No uvidíme jak budou hlasovat Pirátští poslanci...

Nakonec Vám budou vládnout ti nejméně schopní, protože si to zasloužíte.

Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Neplatím a platit nezačnu. Nasrat.

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Jakub.Janicek
Člen KS Praha
Profese: chem. analytik farmacie
Dal poděkování: 10 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Příspěvek od Jakub.Janicek »

Chtěl bych opět zmínit, že Česká Televize nemá žádnou povinnost dělat ivysílání. Stejně tak by mohli požadovat daň za to, že dělají sociální sítě. Pokud lidí s TV ubývá = klesá příjem ČT tak je to dobře, protože se jedná o samoregulaci podobné volnému trhu. Tím, že ČT rozšíříme poplatky uděláme z ní nesmrtelnou zbytečnost ala Pošta. Což je to poslední co potřebujeme.

Byl bych rád, kdyby se Piráti pokusili zabránit schválení zákonu, v dalším volebním období PS to nemá šanci projít. Proto to taky pan říďa ČT tak tlačí (mediálně vystupuje kde se dá), ví že za rok by ho s takovou blbostí vyhodili už na vrátnici :D

Jakub.Janicek
Člen KS Praha
Profese: chem. analytik farmacie
Dal poděkování: 10 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Příspěvek od Jakub.Janicek »

Mrzí mě, že tohle téma opět nebylo mediálně zdvihnuto a zase nám ujel vlak... Babiš hají náš program mediálně lépe než my Piráti.

https://www.echo24.cz/a/Hb7sM/zpravy-do ... a-snemovna

Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Odpovědět

Zpět na „Připravované předpisy“