MirekS píše: ↑27 črc 2024, 11:49měl by "nastoupit" moderátor či dokonce hlavní moderátor k vyžadování dodržování pravidel fóra (a pravidel diskuze).
Pravidla vznikla v úplně jiné době, především.
Jinak zavádějící je i titulek diskuze: liberální je už to, že my přece nepožadujeme žádnou trestněprávní odpovědnost pro lidi, kteří někde říkají věci, se kterými nesouhlasíme nebo mluví stylem, který se nám nelíbí. Nepožadujeme dokonce ani po jiných subjektech, aby takové případy cenzurovali (i když třeba pirátské stanovisko k aktivitě ac24 vs. T-Mobile by jistě bylo zajímavé - podle mě ten web cenzurovat mohli, akorát by měli svoje klienty transparentně informovat, že to dělají).
Protože fórum Pirátů je provozováno jejich jménem, tak s námi může být spojován jakýkoliv obsah, který se na fóru objeví. Můj požadavek je naprosto minimální: "not in my name". Zkrátka lidi, kteří mluví určitým jazykem (což je specifický jazyk ruské vojenské propagandy, v tomhle případě), prostě do debaty nejsou nadále zváni. Ať si to zkouší někde jinde, třeba na webu Tomia Okamury nebo Kateřiny Konečné, já je za to nijak perzekuovat nechci, ale fakt bychom si měli hlídat, aby se toto nedělo naším jménem.
Nejde mi o cenzuru debaty jako takovou, Ukrajinci nejsou žádní nadlidé, Ukrajina jako stát jistě není dokonalá (jako není dokonalý žádný stát, sebevíce demokratický), dokonalé nejsou ani USA - zkrátka to všechno víme, to je default, a debatujeme o tom. Jenže současně to, co dělá Rusko, je o několik řádů někdo jinde, je to zločinná invaze a je do značné míry umožněná díky našemu čilému obchodu s Ruskem, který pokračuje přes třetí země i dva roky po začátku invaze. Současné Rusko do jisté míry vytvořil Západ, na mezinárodní úrovni dodal legitimitu strukturám, které ji už dávno mít neměly (jenže to jsme netušili - my jsme mysleli, že se "nezblázní").
Když někdo ale použije přímo jazyk ruské vojenské propagandy, tak jsou tři možnosti:
1) je to honeypot, je to snaha nějakého agenta-provokatéra na naší straně sledovat, kdo se mu na to nachytá (v konečném důsledku: pokud jsou tu lidi skutečně ochotní se nechat naverbovat Rusy, aby páchali teroristické činy, tak je asi lepší, aby se nachytali do pastí, že ano...)
2) je to opravdu nějaký přímo placený ruský troll, který má šíření takového narativu v popisu práce
3) je to idiot (těžko říct, jestli užitečný)
V žádném ze 3 bodů nevím, proč by se Piráti měli angažovat, i když bod 1) je v současné situaci hybridní války pochopitelný (každý systém by se snažil sám sebe takto bránit...)