Neodpustím si ironickou poznámku: z úplně stejných důvodů jsem skeptický k *jakékoliv* vláděhnedka píše:Proto jsem k jakekoli vlade odborniku dost skepticky.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT
Neodpustím si ironickou poznámku: z úplně stejných důvodů jsem skeptický k *jakékoliv* vláděhnedka píše:Proto jsem k jakekoli vlade odborniku dost skepticky.
Z posledních příspěvků zde mě zaujalo především toto a myslím, že je to asi nejschůdnější model pro "rovnohlasé volby"."Kdo nemluví v číslech, neví, o čem mluví." řekl kdysi někdo moudrý a proto se přidávám k podpoře transparentnosti na všech frontách.
Dalším důležitým aspektem tohoto citátu je nutnost průzkumu veřejného názoru pro podporu/opozici při prosazování nějaké věci. Toto velmi dobře rozjel Obama a díky mnoha anketám věnujícím se důležitým tématům identifikoval cíle svého politického mandátu.
Má to však jeden háček - myslím si, že nelze naplnit základní demokratickou premisu, která hlásá, že "každý hlas je si roven" a to především z důvodu značně rozdílých znalostí jednotlivce o dané problematice. Díky přirozenému vývoji existuje čím dál větší propast mezi "informacemi k dispozici" a "informacemi akceptovanými a pochopenými" a není v silách jednotlivce si utvořit názor na všechny aspekty mající vliv na jeho kvalitu života.
Mám představu, že by se váha hlasu modifikovala podle nějakého krátkého testu přímo souvisejícího s rozhodovanou věcí a tím by zřetelněji reflektovala názory společnosti. Zřejmě bude velmi diskutabilní stavba a politická nezávadnost takového testu. Rovněž konstrukce otázky může snadno manipulovat její výsledek. Ale pokud občan nezná základní terminologii problematiky tak lze těžko očekávat, že se rozhodl kvalifikovaně a udělený hlas je skutečně odrazem jeho vnitřní touhy a svobodné vůle. Skoro bych řekl, že je "v jeho zájmu" aby jeho hlas zůstal vyslyšen jen z části.
Podle mě je to účinná obrana proti silným lobbystickým skupinám, které, často demagogicky, veřejně prezentují svou "preferovanou volbu" a zpravidla jen díky dostatečné líbivosti a "správně vybraným faktům" mají velké šance prosadit své.
Jako moderní straně v informační společnosti bych ČPS doporučil široce otevřené sbírání názorů pomocí propracovaných internetových anket za využití testů (viz výše) ve spolupráci s českými vysokými školami. Pro začátek i jen hlasování ve zdejším fóru může velmi pomoci.
Možnost veřejné dostupnosti jednotlivých preferencí každého anonymizovaného hlasujícího (CSV soubor?) a tím možnost vytvoření vlastního výkladu na základě upravené nebo zcela jiné metodologie ze zjištěných údajů je velmi vítaná.
Reklamní agentury pracují se zjištěnými údaji až příliš jednostranně. Bylo by možná dobré je přimět ke spolupráci se státem a podle korelací různých faktů odvodit vhodné kroky ke změně zákonů.
"Statistika nuda je, má však cenné údaje."
"Nevěřím žádné statistice, kterou si sám nezfalšuji."
P.S.: Používání slov "často", "zpravidla", "obvykle" a podobných je založeno na mém subjektivním pozorování reality dneška a nemusí se shodovat s čísly, které by vyplynuly z průzkumu veřejného názoru.
P.P.S.: Nechci nijak snižovat práci českého statistického úřadu, ale vycházím-li z pozorování, že již více než 10 let mám právo volit, žiju v Brně, chodím často po městě a nikdy v životě se mě žádný zástupce ČSÚ nezeptal na jakýkoliv názor, na rozdíl od stovek střetů se zástupci náboženských sekt, příspěvkových sbírek či prodavačů mobilních tarifů T-Mobile a jiných MLM spolků, tak mám opravdu jen pramalou důvěru v jeho výsledky. Skoro mi to přijde, že buď musí mít ČSÚ nějaké tajné agenty nebo ty informace sbírá z úplně jiných vod a ne od lidí samotných.
Můj "bodohlasý" model je asi těžká utopie, ale prostě si jiný efektivnější a odpovědnější způsob kolektivního rozhodování nedokážu představit. Zkuste mě vyvést z omylu...Přímá demokracie VS. rozhodování odborníků v konkrétních oblastech: můj názor je, že obojí by mělo fungovat zároveň, tzn. v návaznosti na sebe_
1. odborníci by měli udělat analýzu stavu a návrh řešení s jasnou argumentací "proč" a "jak"
2. odborníci by měli být schopni to lidem natolik jednoduše a jasně vysvětlit, aby došlo k "celospolečenskemu konsenzu"
3. lidé pak mohou přijmout/vzít za své takto navrhované změny...
Takto navržené/přijaté normy by pak měly svou vážnost a všeobecnou podporu.
(Utopie, ale hezká)
Zjednodušený, ale podobně utopistický model:Brepta píše:Můj "bodohlasý" model je asi těžká utopie, ale prostě si jiný efektivnější a odpovědnější způsob kolektivního rozhodování nedokážu představit. Zkuste mě vyvést z omylu...
+1 ... v souvislosti s tím mne napadá další slogan/prezentační myšlenka: Váš názor nás zajímá!Brepta píše:Jako moderní straně v informační společnosti bych ČPS doporučil široce otevřené sbírání názorů pomocí propracovaných internetových anket za využití testů (viz výše) ve spolupráci s českými vysokými školami. Pro začátek i jen hlasování ve zdejším fóru může velmi pomoci...
Tedy, ne nutně. V zásadě je třeba ctít pravidlo zachování určité kontinuity stávajícího stavu pro lidi, kteří se o danou věc nezajímají, ale také mají svá práva. Nelze to směrovat tak, aby několik nadšenců, kteří připraví nějakou vyhlášku a vyvěsí ji ve sklepě na dveřích s nápisem "pozor aligátor!" pak prosadili "partyzánské hlasování" o něčem - takovéto aktivistické zákonodárství by v podstatě mělo vytvářet normy, které se pak týkají pouze těch, které ho se s ním seznámí a dobrovolně se dané normě podřídí. Nelze zkrátka připustit, aby menšina rozhodovala o většině - a současně nikdo nemá čas číst stovky návrhů nových právních norem ve své schránce.evil píše:Zjednodušený, ale podobně utopistický model:Brepta píše:Můj "bodohlasý" model je asi těžká utopie, ale prostě si jiný efektivnější a odpovědnější způsob kolektivního rozhodování nedokážu představit. Zkuste mě vyvést z omylu...
- Zajímá tě problematika? Pak si o ni něco zjisti a hlasuj. 1 člověk = 1 hlas
- Nezajmá tě to? Pak nehlasuj. 1 člověk = 0 hlas
⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence
Ale to, co popisuješ, je současný způsob přípravy zákonů. Alespoň na mne to tak působí. (Zdůrazňuji, že se jedná o pocit, nikoliv o fakta.)Michael xChaos Polak píše: Tedy, ne nutně. V zásadě je třeba ctít pravidlo zachování určité kontinuity stávajícího stavu pro lidi, kteří se o danou věc nezajímají, ale také mají svá práva. Nelze to směrovat tak, aby několik nadšenců, kteří připraví nějakou vyhlášku a vyvěsí ji ve sklepě na dveřích s nápisem "pozor aligátor!" pak prosadili "partyzánské hlasování" o něčem - takovéto aktivistické zákonodárství by v podstatě mělo vytvářet normy, které se pak týkají pouze těch, které ho se s ním seznámí a dobrovolně se dané normě podřídí. Nelze zkrátka připustit, aby menšina rozhodovala o většině - a současně nikdo nemá čas číst stovky návrhů nových právních norem ve své schránce.
Souhlas. Hlavně s tím zvýrazněným. *Michael xChaos Polak píše:Je nutné spíše zamezit tomu, aby jedinec neměl možnost zdarma, snadno a rychle (v elektronické podobě) pracovat se souhrnem všech právních norem, které se ho toho času momentálně týkají (bez nutnosti probírat se textem norem již neaktuálních) - a současně se souhrnem všech norem, které se budou projednávat nebo jsou schválené, s budoucí platností. Ale musí to být MOŽNOST - ne POVINNOST zabývat se tím. Potřebujeme, aby se stát stal skutečně "věcí veřejnou" - současná přebujelá byrokracie je občanem jen těžko kontrolovatelná, zvykli jsme si za 50 let různých totalit i za 300 let předtím ohýbat hřbet.
Média jsou soukromé subjekty řízené korporátními zájmy. Nelze očekávat jakoukoliv změnu. Ani když je člověk optimista jako já, tady změna nenastane.Michael xChaos Polak píše:Já bych požadavek přímé demokracie mírně přetavil na obecný požadavek větší "demokratizace médií". Ten ovšem nelze nějak nařídit shora - tato demokratizace musí spíše proběhnout zdola,
Já bych si nedělal přehnané iluze ani o všeobecném rozhledu rozhodujících menšin...Michael xChaos Polak píše:To nic nemění na tom, že jsou témata, o kterých by se jistě mělo hlasovat v referendu - což je institut, který Ústava zatím v obecné rovině nezná. Ale chraň nás pámbu před elektronickými referendy o určitých populistických tématech... jedině nízká účast bývá ve světě ochranou před platností referend o nesmyslech či letitých kontroverzích, kde je dnes zákonodárství EU spíše na straně "osvícené menšiny" oproti "hlasu lidu"... nedělejme si iluze o všeobecném rozhledu či idealismu většiny populace.... naopak, naše téma může zaujmout spíše intelektuály - ale ti určitě volání po přímé demokracii budou mít problém vyslyšet.