JMaravelo píše: ↑10 lis 2024, 13:19
Josef.Bouse píše: ↑10 lis 2024, 12:15
Tak někteří teď bouchli šampanské, že ti co odchází jsou ti "komunisti" a vlastně to je super
S tím nesouhlasím, nejsou to žádní komunisti, komunisti jsou výplod některých pirátů a vlatně i ta krajní levice živili lidi ze vnitř strany.
Strana měla průzkum, minulý týden byl prezentován na RV třeba, takže jsem ho i viděl.
To jak je pojmenujete je úplně nepodstatné a netýká se to podstaty problému. To slovo tu vůbec nemá význam komunista, ale je to nějaké peorativní označení skupiny lidí tady, kterému myslím si každý za ty roky rozumí. Ale klidně jim řikejme mývalové, když si řeknem, že to to slovo nahrazuje a že zachová stejné označení. Myslim, že nikdo tu nevidí paralelu mezi levicí a KSČM.
Ten požadavek na průzkum jsem zaznamenal, netušil jsem, že se stihnul dokončit, výsledky jsem neviděl. Pokud to jasně definovalo zájmy voličské základny a hlavně zájmy většinové populace, ze které jste vybrali margin, který sympatizuje s piráty, ale nevolí je, tak se omlouvám za svou chybu. (A hřeje mi představa, jestli moje diskuze o nutnosti takového průzkumu k jeho vzniku přispěla.)
Josef.Bouse píše: ↑10 lis 2024, 12:15
Já nevím jak to mají jiní politici, já s lidmi mluvím.
↓
"na základně výhradně subjektivního postoje a přesvědčení"
Tomas.Zivny píše: ↑10 lis 2024, 12:56
Můj problém zjevně je, že bych chtěl – a ano, v českém kontextu je to nepředstavitelné –, aby překryv mezi voliči a členy strany byl co největší (ano, mám jako ideál „velkou stranu“).
Tak to je asi cílem každé politické strany, aby rekrutovala co nejvíce členů z řad své voličské základny.
Vždycky jsem to bral tak, že straníci program tvoří a nabízejí ho voličům ... Pokud program vychází od voličů a jejich vůle, je to přece čirý populismus!
Tohle je přesně to základní nepochopení celého konceptu fungování zastupitelské demokracie. Bohužel velmi rozšířený právě v této straně. Rozepíšu hierarchii a ukážu na příkladu:
Krok 1. (vznik strany) vedení strany s podporou členské základny (ale klidně celá strana) vytvoří program a hodnoty strany
Krok 2. analýza priorit voličské základny
Krok 3. nezměnění bodů programu ani hodnot, ale úprava priorit v programu
Krok 4. program a hodnoty strany získávají podporu veřejnosti
Krok 5. naplnění programu podle priorit voličské základny
Krok 6. analýza priorit voličské základny
Krok 7. nezměnění bodů programu ani hodnot, ale úprava priorit v programu
Krok 8. program a hodnoty strany získávají podporu veřejnosti
Krok 9. naplnění programu podle priorit voličské základny
...
Nikde v tom není změna programu. Příklad: Do programu si dáš "výstavba dálnic", "dostupnost elektrokoloběžek pro všechny", "podporu vědy a výzkumu". Analýzou zjistíš, že lidé, kteří vás volí nebo by vás volili mají tyto priority:
- Podporu vědy a výzkumu 90%
- Výstavba dálnic 70%
- Dostupnost elektrokoloběžek 0,5%
A není žádný populismus vyjít vstříc lidem, které máte zastupovat v rámci vašeho programu a v tomto poměru prosazovat jejich potřeby. V rámci těchto priorit pak můžete zastupovat i minoritní potřeby. Ale je nesmysl, když 0,5% chce řešit dostupnost elektrokoloběžek, tak upřednostnit to proti 90% lidí, kteří vás volili, protože chtěli podporu vědy a výzkumu. Ignorovat přání svých voličů, protože si myslíš, že máš nějaké větší pochopení pro to, co je správné, je přeci neskutečná míra arogance a jde proti tomu principu zastupitelské demokracie, kde máš zastupovat právě tyto lidi a jejich potřeby.
Já sám musím vnímat něco jako obecně dobré, abych to chtěl prosazovat... pokud se řídím jen průzkumy mínění a zákonitostmi marketingu, co jiného dostanu než rýží populismus?
Tenhle apel vůbec nechápu. Jak jako to budeš vnímat? Na základě čeho to vnímáš? Ty jsi nějaký abritr obecného dobra? Ne, jsi zastupitel potřeb věřejnosti. Kdyby to bylo tak snadné, tak může existovat přeci jen 1 strana, pokud všichni vnímají jakési "obecné dobro". Nebo vaše obecné dobro je dobřejší než ostatních? Sorry, tomuhle vážně nerozumím.