Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Zamčeno
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 776
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vkládám zápis ze zářijového zasedání a děkuji všem za účast.

Čas:
17:00 - 18:58

Místo:
jitsi.pirati.cz/rtzp

Schválený program:
17:00-17:05 Představení
17:05-17:15 Aktuality ze Sněmovny a vlády (Klára Kocmanová, Dan Leština, Lukáš Blažej)
17:15-17:30 Medializace ŽP (Jana Skopalíková)
17:30-17:40 Krajský program (Dan Leština)
17:40-17:50 Welfare témata (Klára Kocmanová)
17:50-18:00 Výbor ŽP (Kristýna Klzová)
18:00-18:10 Různé

Přítomní:
Zástupci KET:

  • Jihočeský kraj - Dan Leština, vedoucí

  • Jihomoravský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Karlovarský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Královéhradecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Liberecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Moravskoslezský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Olomoucký kraj - Martin Šmída, vedoucí

  • Pardubický kraj - Kristýna Klzová, vedoucí

  • Plzeňský kraj - Olga Sejrková, vedoucí

  • Praha - Eva Tylová, vedoucí

  • Středočeský kraj - Dominika Michailidu, vedoucí

  • Ústecký kraj - Lukáš Blažej, vedoucí

  • Vysočina - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Zlínský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

Další členové:

  • Klára Kocmanová

Hosté:

  • Ivana Mrkvičková

  • Pavel Buršík

  • Dana Balcarová

  • Jana Skopalíková

  • Jiří Lehejček

  • Pavel Nedolecki

  • Petr Trampota

  • Pavlína Mrkosová

  • Martin Karim

  • Petr Trampota

Zapisovatelka: Ivana Mrkvičková

Aktuality ze Sněmovny a vlády:
Klára Kocmanová: Je pracovní skupina na zálohování, kam jsme nominovali Františka Elfmarka. Ten mi v týdnu poslal podklad, co dostali v týdnu. Zasednou velmi brzo. Dá nám informace o tom, jaký je průběh. Ve Sněmovně se začala pravidelně scházet K5 pro ŽP. Je to i můj úspěch, hodně jsem na to tlačila. Ráda bych vyzdvihla příspěvek k havarijní novele, to hodně pomohlo. Za poslední dva týdny byly dvě K5. Průběžně dávám vědět Lukášovi, Danovi a Jirkovi Lehejčkovi, kterým informace předávám. Řeší se změny v zákonu o EIA, měla by být na 7 let, ale mělo by se omezit další prodlužování, maximálně jednou o 5 let. Součástí změny, co MŽP chce a my s tím máme problém je zrušení nutnosti dělat EIA na větrné elektrárny, až na 3 kusy bez ohledu na jejich výšku. Díky moc za podklady. Máme problém s dopadem na ptactvo a jejich migrační vlny. Probíhá o tom debata. Hladík chce udělat změnu, protože chce podpořit OZE. Je to podané jako pozměňovací návrh k liniovým stavbám. MMR řeklo, že pokud s tím bude MŽP v pohodě, tak jsou s tím taky v pohodě.
Dan Leština: Nemůžeme suplovat odborné orgány, ale můžeme předávat jejich stanoviska.
Jiří Lehejček: Do té diskuze, Hladík se ohání tím, že tam zůstane jednotné environmentální stanovisko. Že jen my a Slovensko máme EIA na každý větrník. Ale třeba Němci z toho jsou docela nešťastní. Ani Lidovci to zatím nepotvrdili. Co k tomu říkala Eva Volfová, že by se povolil nějaký pokusný počet na první rok nebo dva za celou ČR třeba na rok nebo na dva, bylo by to pro projekty, které už jsou připravené a tímhle pokusem by se to odzkoušelo. To je nápad na nějaký kompromis, ale aby to zůstalo v go-to zónách.
Dan Leština: Jde o to, že když ptáci migrují, tak si toho nevšimnou. Když je to u nějaké vody, tak k ní neletí a nebo když je to v migrační trase, tak to musí složitě oblétávat.
Klára Kocmanová: Já jsem tím argumentovala, ale Surý říkal, že mají ty trasy spočítané a že ty trasy dokážou vypnout. Tak by bylo dobré to zakotvit do toho zákona.
Jana Skopalíková: A jak moc velký je to reálně problém? Někde jsem četla, že polovinu škody na těch ptácích, kde to studovali, udělaly kočky.
Dana Balcarová: Já si pamatuju, že Jana Moravcová se účastnila některých řízení, tak jí můžu poptat o tu argumentaci. Komu to můžu dodat?
Dan Leština: Prosím na Zulip. Zareaguji na Janu. Jsou studie, podle kterých to tolik nevadí. Podle článků, co mám - vadí to méně, než čekali, ale vadí to hodně. Různým druhům to vadí různě. Je tam nebezpečí, že by to bylo úplně plošné kromě zvláště chráněné zástavby.
Evy Tylová: Co si pamatuju, že měla Jana Moravcová, tak to bylo v Krušných horách s tím tetřívkem, že mu to vadí tam, kde se pohybuje. Jsou z Německa studie od ornitologů, jak moc to vadí?
Dan Leština: Ta studie, o které jsem mluvil, je právě z Německa.
Klára Kocmanová: Co se řišilo na K5, povinnosti výrobců vůči cirkulární ekonomice. Závěry jsou takové, že to podporujeme. Nejednoduší je nábytek. Pak obsah žluté popelnice, co není PET, pak hračky, elektronika a dál textil. Teď se hledají cesty, jak to udělat. Letáky a tiskoviny se řeší v zákonu o odpadech. Ještě jsem chtěla říct, že nám byly představeny redukce kompetencí ČIŽP. U EIA se nebudou muset vyjadřovat, ale pouze se jim dá na vědomí. U starých ekologických zátěží se budou muset vyjadřovat jen u věcí klíčových.
Eva Tylová: Já to považuji za naprosto špatně, že budou na inspekci propouštět. Není to jen kvůli ŽP, ale aby bylo rovné podnikatelské prostředí. V tom lese, považujeme to za naprosto špatně. To není druhá kontrola. Ukládají se tam pokuty v rámci tisíců, tedy sanuje nebo dělá malé případy. Budeme pořádat seminář se Společností pro trvale udržitelný život. Co se týče toho lesa, tak je scestné spojovat ta oddělení.
Klára Kocmanová: Chtěla bych Evě poděkovat. Ještě se řešily valorizace poplatků a pokut. Poplatky za znečištění se valorizovat budou, ale pokuty se valorizovat nebudou, protože valorizace by znamenala navýšení o malé částky, takže pokud se to bude zvedat, tak by to chtěli zvednout pořádně, aby pokuty byly dražší než ta potřebná investice. Neshodli se na tom, jak to udělat. Tak připadl úkol na Michala Šalamouna, aby udělal analýzu pokut pod různými resorty a podle toho by se to pak mohlo navýšit. Některé pokuty by se mohly odvíjet i od zisku.
Lukáš Blažej: Ty pokuty vypadají hezky. Ale třeba u vodního zákona se neměnila výše pokuty i 20 let, takže inflace by tam byla asi 100 %. Jenže když se teď bude čekat, až se připraví data, tak už se další změna nestihne a další vláda to neudělá. Ale šlo by to poslaneckým pozměňovacím návrhem. Teď ta výše je vyloženě směšná a vyplatí se zaplatit pokutu a žádnou prevenci vůbec neřešit. Formálně jsme ustoupili, aby mohl zákon jít do Sněmovny, ale máme přislíbeno, že to bude dál řešeno a je prostor pro pozměňovací návrh.
Jiří Lehejček: Doplnil bych aktuality z vlády. K novele vodního zákona. Ta ČIŽPka do toho bude moci zasahovat. Chceme, aby se neomezovaly kompetence, ale agendy. Velká část havarijní novely je mapování vyústí k vodním tokům. Ministerstvo zemědělství to nechtělo dělat. Teď je plán, že vyústě se mapovat budou ve třech etapách. V první etapě se zmapuje těch 20% velkých toků. Malé toky jsou ve třetím kroku, kdy se budou dělat v rámci běžné údržby a nejen výpustě, ale i zdroje. Dál se řešily kormoráni, aby se nevyplácely kompenzace rybářům. Že pokud je společenská poptávka, aby to někdo řešil, tak rozhodně ne MŽP. Další věc je směrnice o monitoringu půdy. Bude digitální mapování terénu, které bude odhalovat erozi. Idea je taková, že to bude mnohem cílenější a tak mnohem účinnější. Další bod jsou dotace pro nevládky. V původním rozpočtu na 2024 byla 0. Je příslib, že to bude aspoň na úrovni financování minulých let, které je ale už dlouho stejné. Od zodpovědné sekce máme neformální příslib, jak se dostat z 20 až na 25 milionů. Navrhoval jsem, ať se to zdvojnásobí alespoň na 40, což mi neprošlo. Snažím se intervenovat ve financování v rámci emisních povolenek. Nevím, jak se postavit k reformě VVI. To se týká ŽP trochu. Důležitá věc, vzniká legislativa o nových genetických postupech, to je nové GMO, využívající metodu crisper cas9, kam se povedlo protlačit kontrolu a ochranu ekologického pěstování. Zítra je zemědělská K10, kde se řeší hlavně zákon o myslivosti. Poslední věc, jak máme tu tabulku vnitřního připomínkového řízení, tak to posílám Danovi, Lukášovi a Kláře, tak bych chtěl poprosit, jestli by nemohla být nějaká uzavřená skupina na Zulipu, kde by to mohlo být rychlejší.
Klára Kocmanová: Chtěla jsem zareagovat na ten poslanecký návrh poplatků a pokut. Když to slíbí úředník, tak je to super, ale nic to neznamená. Důležité je, co řekne ministr. Nějaký návrh tam bude dávat Bělobrádek, asi je tam vůle, ale je potřeba to řešit. Pak co se týká těm výzkumáků, tak jsem to řešila s Danem Mazurem. Ten postoj není jednotný. To je na samostatnou debatu.
Dan Leština: K těm VVI, je velký rozdíl mezi resortními výzkumáky a plošným. Prosím o zahrnutí do těch lesnických věcí.
Lukáš Blažej: Můžeme dávat ty materiály vnitřního připomínkového řízení na disk, ten je uzavřený a na Zulip se dá info, že tam ten materiál je.
Jana Skopalíková: Zaznělo tu slovo Soutok. Jak je na tom Křivoklátsko?
Eva Tylová: Já ještě k těm resortním VVI, resort je potřebuje pro to, aby získával údaje. Ta transformace na VVI nebyla úplně šťastná. Ale ten resort na to musí najít peníze. Výzkumné resortní organizace jsou potřeba.
Lukáš Blažej: K rybářské vyhlášce - bylo to postoupeno na legislativní radu vlády, aniž by byly vypořádány připomínky MMR, takže to budeme dál řešit na ministerské i legislativní úrovni.
Dan Leština: Na některé z těch dalších vlád se bude řešit zákon o zemědělském půdním fondu. Je potřeba to rozšířit. Budou k tomu mediální výstupy.

Krajský program:
Dan Leština: Měli jsem krátkou debatu, takže jsem podle toho provedl aktualizaci, připomínky se zapracoval. Jediné, na čem jsem se neshodli, je, jak velká je velká přehrada. Na diskuzi se můžete podívat.
Ivana Mrkvičková: Minulý týden proběhla třetí schůzka. Půlka RT/MRT už dodala podklady. Shodli jsem se, že odpovídají zadání a očekávání. Do konce tohoto týdne by měly podklady dodat všichni, následně by mělo být předáno krajům k připomínkování, pak MO k úpravě (ke které můžeme dát ještě připomínky) a následně RV ke schválení.
Dan Leština: Mohla bys požádat kraje, aby nám ty připomínky psali na Zulip?

Welfare témata
Klára Kocmanová: Dávala jsem na zulip text týkající se welfare. Z větší části to jsou věci, které už jsme řešili. Některé rozproudily velkou diskuzi, například část ke kohoutkům. Některé věci už jsme řešili, ale některé věci vyřešené nemáme. Je to výhled, který jsem si dělala ve svém týmu a konzultovala s Radkem Holomčíkem. Všechno to jsou věci, kterým bych se chtěla více věnovat. Byla bych ráda, aby s tím RT byl v souladu. Pokud s něčím v souladu nejste, tak abychom to mohli probrat. Neočekávám, že to dnes probereme, protože to je na hodně dlouho. Spíš si říct, jestli některá ta témata vyžadují důkladnější zpracování, které udělám, vydiskutovat to můžeme na Zulipu nebo k tomu udělat samostatný call.
Pavel Buršík: K těm kohoutkům - nabízím, že bych do příštího týdne zpracoval informační materiál. Mohl bych navrhnout nebo nabídnout, jaké tam jsou kompromisní varianty, jaké jsou pozice, na které se dá jít. Pak se můžeme bavit konkrétněji a třeba taktičtěji.
Dan Leština: Spoustu těch témat má nějaký ráz pocitový, ale pak je otázka, zda daný návrh udělá víc škody nebo užitku. Proto si myslím, že je dobré si u každého návrhu říct, proč to děláme a jaké jsou ty varianty. Podívat se, co navrhované řešení může způsobit. Na to je veterinární zpráva dobrý partner. Vždycky se to ale někoho dotkne, když chceme něco chránit víc, než je teď. Těch témat je 9, pojďme si říct jednotlivě, jestli potřebujeme podklady.
Lukáš Blažej: Rozpory byly i k umrtvování.
Dan Leština: Zákaz norování mláďat - tam jsme ve shodě. Zároveň i to, že se lišky nesmějí střílet, když mají mláďata. Pak je lov na živou rybku, tam to prošlo. Udělali jsme dobrou analýzu.
Dana Balcarová: K tomu norování mláďat. Bylo by dobré to nepodmiňovat, ale dát dva pozměňováky, pak bude větší šance, že to projde. Pro mláďata je mnohem trýznivější, když zemře v té noře hladem a žízní. Hlídat, aby zůstalo rozdělné.
Dan Leština: Souhlasím. Pak kamery na jatkách s online přenosem. To už jsme komunikovali. Nejsem si jistý, jestli máme soulad se zemědělským týmem.
Klára Kocmanová: Řešila jsem to s Radkem, ten ten problém neměl. Konzultovala jsem to s Bělobrádkem, ten s tím nemá problém. Mohlo by někoho popudit, že chceme instalovat kamery. Je tam lehká kontroverze s online přenosem. Jsou tam obavy, zda bude přístupné veřejnosti. Jsou obavy, že se pak budou nahlašovat všechny úkony, které jsou na jatkách běžné. Nemám ujasněno, kdo by se na ten přenos měl dívat.
Dan Leština: Hlavní kontroverze je, že to zemědělci nebudou chtít dělat. Jednak aby lidi nejančili, pak to je finančně nákladné. Je shoda, že to nechceme dál probírat a budeme řešit primárně se Zemědělstvím?
Pavel Buršík: Ministr Výborný se o tom vyjádřil pozitivně.
Klára Kocmanová: On se tomu nebrání, ale neví, nakolik je to reálné a jestli to instalovat na všechny jatka.
Lukáš Blažej: Chtěl jsem připomenout, že jsme to komunikovali se zemědělci v minulém období. Byl to ústupek pro nezavádění přísnějších opatření. Tímhle způsobem to vzniklo.
Dan Leština: Zábavní pyrotechnika - tam nemáme žádný návrh, nevím, jak by to mělo vypadat.
Pavel Buršík: Nejlepší návrh by byl kategorie F2 a F3 dát do stejné kategorie jako je F4. F1 by zůstalo pro veřejné použití. Máme k tomu k dispozici důvodovku.
Dan Leština: Určitě dodej, ale nevidím potřebu dalšího jednání. Co ti kohoutci? K nim se sejdeme?
Klára Kocmanová: Děkuji Pavlovi, že se nabídl, že dá dohromady podklady. Když do týdne dodáš podklady, tak do dvou týdnů bychom mohli udělat call.
Dan Leština: Zákaz vývozu živých zemědělských zvířat mimo EU.
Klára Kocmanová: Diskutovala jsem to s Radkem. On má názor, že pak to bude mít následek zabíjení na pastvinách, což je lepší než převážení živých zvířat. Lepší by byl celoevropská směrnice.
Dana Balcarová: Tuhle problematiku jsem řešila. To celoevropské řešení mělo větší smysl.
Pavel Buršík: Evropská komise to neřeší, protože řekne, že jsou rozdíly v jednotlivých státech. Tady funguje spíš synergie.
Dan Leština: Kdyby to bylo na mě, tak bych potřeboval vědět, čeho tím chceme docílit, jestli ta přeprava bude kratší, když bude jen v rámci EU.
Klára Kocmanová: Jestli za RT ŽP je to v pohodě, tak to víc řešit asi nemusíme a já to budu řešit v rámci zemědělství
Dan Leština: Používání anestezie v rámci některých chirurgických zákroků. Tam bych upozornil, co píše Milan Daďourek. Zase bych k tomu rád věděl, co chceme.
Klára Kocmanová: To je právě to, co vypadá na papíře dobře, ale podle toho, co psal Milan, jsem ten názor změnila.
Pavel Buršík: Můžu dát podklady do konce září, náš tým se tomu věnuje. Tam jsou zkušenosti z Německa. Podklady za OBRAZ můžu dodat.
Klára Kocmanová: Moc ráda to proberu na základě více informací.
Dan Leština: Pak je odnášení živých kaprů domů. Je to politické rozhodnutí, jestli do toho jít, ty důvody jsou jasné.
Klára Kocmanová: To je čistě pocitová a politická věc. My jsem i loni k tomu kolem Vánoc něco komunikovali. Když už ty kapry musíme konzumovat, tak aby méně trpěli.
Dan Leština: Pojďme k tomu prosím nějak svést péči o naší krajinu a rybníky. Nekupujte kapry, protože jsou z rybníků, co škodí přírodě. Čím méně kaprů, tím méně rybníků. Další jsou pokusy na zvířatech, to se týká pokusných psů.
Klára Kocmanová: Abych to uvedla. Je to téma, které před časem přinesla Jana Skopalíková. Pokračujeme v tom úsilí, jak to co nejlépe udělat. Psíčci jsou malý úsek zvířat, ale na lidi to nejvíc působí. To, aby ti psi museli jít do těch útulků, to je jen malá část toho zákona. Já si nejsem ale jistá, jestli jim tím spíš neublížíme a ty firmy je nebudou usmrcovat.
Dan Leština: O bíglech nic nevím. Ale znám tu situaci u jiných pokusných zvířat. Ta implementace nějaká je, ale ta přináší velké překážky, které nepomáhají moc zvířatům, ale ztěžují práci výzkumníkům, kteří dělají i důležité a přínostné věci i pro zvířata i pro lidi. Je nějaká analýza toho, co skutečně v praxi reálně je problém? Zatím vidím obrovské množství povinností, co se na výzkumníky valí.¨
Pavel Buršík: Dostali jste se se Svobodou zvířat k nějakému konkrétnímu řešení?
Klára Kocmanová: Mají to v rukou, ale byli velmi opatrní k tomu, aby se zákon o týrání zvířat otevíral, vzhledem k tomu, co by pak mohlo nastat. Komunikace probíhá.
Pavel Buršík: Já se s nimi o tom bavil, ale teď ty obavy už nemají.
Dana Balcarová: Spoluracuji s útulkem Dog Point, ti dělají velkou osvětu. Nevím, jak by to bylo s tím financováním, protože útulky financuje obec. Tady je často náročná veterinární péče, je o to, kdo to bude platit.
Klára Kocmanová: V tom návrhu bylo i řešení nákladů na veterinární péči, že by tam byla povinnost jí financovat. To prohlubuje moji obavu, že když budou mít větší náklady, tak pro ně bude ekonomicky jednodušší to zvíře usmrtit. Cíl je, aby ta zvířata měla pak nějaký další pěkný život.

Výbor pro životní prostředí
Kristýna Klzová: Budu se věnovat v kraji životnímu prostředí místo Dana Leštiny. Další věc, kterou mám, je modernizace záchranné stanice Pasíčka. Některý ptáci a dravci pak budou mít lepší a efektivnější péči.

Medializace Životního prostředí
Jana Skopalíková: Ze strany mediálního odobru se řešila pravidla spolupráce. Byly k tomu tři schůzky, kde se řešily. Jsou tam novinky. Třeba že se ke každému příspěvku bude dělat karta příspěvku, kde to musí schválit jak MO tak RT, než to půjde ven. MO nám chce tyhle pravidla představit. Bylo by dobré, kdybychom si vybrali nějaké společné datum, kdy se sejdeme. Takže buď můžeme vyhlásit speciální termín, nebo říct, ať přijdou za měsíc.
Lukáš Blažej: Mám od Martina Jiránka žádost o 30 minut v říjnu.
Dan Leština: Já mám zase od Marka Valka prosbu o termín co nejdřív. Nevím, co s námi chtějí přesně řešit. Domluvili se ty pravidla, prý to má být o tom, že podle nich začneme jet, nevím proč.
Jana Skopalíková: Pravidla jsou hotový, ale je to aby se lidi sešli, představilo se jim to a říct si od této chvíli podle toho jedeme. Další, co se dělo - byli jsem na celostátním volebním štábu. Z toho vzešlo - máme strašně moc věcí jak na vládě, v EU parlamentu i v krajích. Vznikl úkol udělat udělat společný dokument, kam se ty úspěchy vypíšou, je to na Zulipu.
Dan Leština: Před CF jsme vyplňovali nějaký seznam našich úspěchů. Může to někdo vykopat?
Jana Skopalíková: Něco jde vytáhnout i z červnového newsletteru. Pak jsem se zabývala webem, TO řešil sdílecí tagy, zkouší to i na našich článcích. Ty by pak měly jít přesdílet na ten náš web. Ještě to není úplně hotové. Pak jsem řešila i osoby, nechávala jsem tam garanty a zástupce z krajů. Poslední věc byla schůzka s Verčou Šmídovou, bylo to o tom, abychom představili primárně Verče co se povedlo za poslední roky udělat. Lukáš s Danem představili tu sněmovní agendu, David František Wagner představil Green deal, tu tabulku “co se povedlo” si taky rádi vezmou. Bude se dělat nějaký vysvětlovací dokument, aby byl manuál pro členy a příznivce - MO nás osloví. Dan s Klárou budou dávat dohromady seznam věcí, co se komunikovaly.
Ivana Mrkvičková: Ráda bych se připomněla s dalším newsletterem. Říkali jsem, že bychom další mohli poslat v září. Už je čas na sběr podkladů?
Jana Skopalíková: Určitě už je čas. Založila bych materiál na mraku.
Lukáš Blažej: Můžeme využít strukturu z minula a popřeházet, vyházet to, co už není aktuální
Ivana Mrkvičková: Založím dokument na mraku.

Různé
Petr Trampota: Zabývám se teď dotační politikou pro důchodce a nízkopříjmové na ohřevy vody ze sluneční energie a podobně a připadá mi, že to není nastaveno špatně, že na tom zbohatnou firmy, ale lidem to nic moc nepřinese.
Lukáš Blažej: Tohle se řešilo v rámci porady ekonomických ministrů. Nejlepší by bylo napsat Jirkovi Lehejčkovi.
Dan Leština: Já bych rád otevřel možnost některý den jestli se potkat někdy dřív a podívat se na krajská témata.
Jana Skopalíková: Můžeme se s Danem pobavit o nějakém vhodném datu a pak to vyhlásit
Klára Kocmanová: Já bych ráda slyšela od týmu, jestli je to reportování ze sněmovny pro všechny užitečné. Pokud je to potřeba, můžeme to zkrátit.
Jana Skopalíková: A co kdybychom to dělali tak, že jednou bude report ze sněmovny a jednou z krajů?
Lukáš Blažej: Ta délka je daná tou diskuzí, bez ní je ten report krátký.
Dan Leština: Ta diskuze je to, proč jsme tady. Já bych navrhoval se na to zaměřit a dal na to vždy jasnou půlhodinu a diskuzi a větší podrobnosti můžeme odložit na konec.
Lukáš Blažej: Tam vidím problém, že někteří musejí dřív odejít. Ale můžeme to zkusit.
Jana Skopalíková: A nebo přidat jednohodinovou schůzku, která by se zabývala jen krajema?
Klára Kocmanová: Nebo by se udělal den předem psaný report a pak bychom se bavili o podrobnostech.

Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 776
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vkládám zápis z říjnového zasedání a děkuji všem za účast.

Čas:
17:00 - 19:13

Místo:
jitsi.pirati.cz/rtzp

Schválený program:
17:00-17:05 Představení
17:05-17:30 Prezentace MO k pravidlům spolupráce
17:30-17:45 Fundraising (Michal Zachar, Ivana Mrkvičková)
17:45-18:00 Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP (Klára Kocmanová, Jiří Lehejček, Dan Leština, Lukáš Blažej)
18:00-18:10 Evropský parlament (David František Wagner)
18:10-18:20 Klimatický zákon (David František Wagner)
18:20-18:30 Různé

Přítomní:
Zástupci KET:

  • Jihočeský kraj - Dan Leština, vedoucí

  • Jihomoravský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Karlovarský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Královéhradecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Liberecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Moravskoslezský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Olomoucký kraj - Martin Šmída, vedoucí

  • Pardubický kraj - Kristýna Klzová, vedoucí

  • Plzeňský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Praha - Eva Tylová, vedoucí

  • Středočeský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Ústecký kraj - Lukáš Blažej, vedoucí

  • Vysočina - Blanka Lednická, vedoucí

  • Zlínský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

Další členové:

  • Klára Kocmanová

Hosté:

  • Ivana Mrkvičková

  • Pavel Nedolecki

  • Pavlína Mrkosová

  • Jana Skopalíková

  • Marek Valko

  • Martin Jiránek

  • David František Wagner

  • Pavel Buršík

  • Radek Holomčík

  • Jana Patková

  • Martin Karim

  • Michal Zachar

  • Pavel Doležal

  • Jan Pošvář

  • Jiří Lehejček

Zapisovatelka: Ivana Mrkvičková

Prezentace MO k pravidlům spolupráce:
Proběhla prezentace dokumentu na https://wiki.pirati.cz/mo/pravidla/spoluprace
Martin Jiránek: Pravidla se týkají příspěvků pro centrální sociální sítě, v minulosti se stávalo, že nebyly příspěvky koordinovány s RT, zejména v meziresortu nebo u politiků, kteří nejsou přímo spojení s tématem. Vznikla pravidla, abychom podobným věcem předcházeli. Aby když jde něco na centrální sítě, tak aby to vidělo více očí, mělo to nějakou hlavu a patu. Bude vytvářena karta příspěvku, kde budou uvedeny podrobnosti, kdo vytváří, kdo připomínkuje, koho je potřeba přizvat. Systém je do Vánoc v pilotu, zhodnotíme ho, může mít ještě nějaké úpravy. Cílem je, abychom konstruktivně a bez možných naštvání tvořili v následujících letech příspěvky na centrální sociální sítě ve společně konstruktivním prostředí.
Marek Valko: Pravidla nebudou jenom pro sociální sítě, ale třeba i pro PR, tiskové zprávy, vyjádření do médií a podobně.
Dan Leština: Připomínkovali jsem to už v létě, díky, že se to připravilo a že se to postupně zavádí. Nejsem si jistý tou kartou příspěvku, může být zbytečně komplikované hlavně pro vás, doufám v nějaké zjednodušení. Jaké jsou rozdíly oproti tomu, co je na wiki a co bylo v tom google dokumentu?
Martin Jiránek: To co jsme na konci schválili ten poslední den, tak se upravily jen nadpisy a jedno nebo dvě slova, a jinak se to jen překlopilo na wiki, protože RP to schválilo a vzalo na vědomí. Překlopilo se to, aby k tomu byl veřejný přístup. Akceptuju, že příprava karty příspěvku zabere nějaký čas, ale při diskuzích s MO jsme zjistili, že ta časová náročnost vynahradí to, když se MO dohaduje s někým na Zulipu nebo v dalších diskuzích.
Marek Valko: V permanentní kampani, ve které se teď nacházíme, je lepší si to aspoň na začátku zavést, nastavit si pravidla spolupráce. Potom třeba v kampani, když budeme komunikovat náročná témata, tak tam by mohl vznikat i informační trust, aby tam byla vidět ta cesta. Neberu to jako buzerační nástroj. Myslím, že to je dobrá věc.
Lukáš Blažej: Máme společný chat na Signalu, kde řešíme výstupy, komentáře. Když se někdo bude chtít zapojit, stačí se ozvat a budeme rádi za pomoc.
Martin Jiránek: Bavili jsme se o tom, kdybyste vyprofilovali nějaké lidi do toho chatu na odpovídání v komentářích na ty příspěvky. Aby se připravilo pár lidí na odpovídání pod novým příspěvkem na hodinku nebo dvě.
Marek Valko: Chtěl jsem podtrhnout důležitost komentářů. Ty zvyšují dosahy. Máme na to speciálně zřízený tým. Máme tam dobré a kvalitní lidi. Kdo bude chtít, tak jste vítaní.

Fundraising
Michal Zachar: Představuji darovací web, který mám na starosti. Nově je tam zřízena karta pro Resortní týmy. Většinu darů si nedáváme my jako Piráti, takže je potřeba ukázat, co děláme a umíme. Chceme dát veřejnosti víc, než odkaz na všeobecný program a obrázek Ivana Bartoše. Dělal se průzkum, proč nás lidi volí a vzniklo z toho, že je potřeba ukazovat naší kompetentnost a odbornost. Tu najdeme hlavně v Resortních týmech. RT životní prostředí beru jako pilot. Vím, že vy toho děláte spoustu dlouhodobě a strategicky. Chtěl bych vás poprosit o součinnost, chtěl bych s Janou Skopalíkovou zahájit spolupráci na vytvoření nějaké konkrétní karty. Máte za sebou spoustu práce, kterou málo kdo vidí, ale naši voliči jsou schopní ji ocenit. Chci jim ukázat, co konkrétního jsme pro to udělali. Lidi už neslyší na velikou vizi, ale na konkrétní činy. Potřebuju konkretizovat to, že chráníme životní prostředí do nějakého konkrétního výstupu a ukázat, co děláte.
Lukáš Blažej: Myslím, že nebude problém dát dohromady naše úspěchy. Zajímalo by mě, kam půjdou ty peníze - ty půjdou do centrálního rozpočtu nebo pro RT? A co je cílem - říct, co jsme dělali, nebo na co konkrétního se za ty peníze pořídí?
Michal Zachar: Jde mi o to udělat něco konkrétního. Na druhou stranu bude dobré tam napsat, co za ně pořídíme. Částka, co by šlo do konkrétního týmu a co by šlo do rozpočtu strany je teď v připomínkovém řízení. Asi by to bylo v nějakém poměru. Berte to tak, že vždycky bude určitá část lidí, kteří budou stranu podporovat kvůli vizi. Ale taky tam bude určitá část lidí, která půjde po konkrétním projektu. Když jsme spustili výzvu na pirátskou administrativu, tak si z toho lidi dělali legraci, ale už tam jsou peníze vybrané. Není to jen o tom, kolik dostaneme z dárců, ale nakolik tomu sami věříme.
Lukáš Blažej: Co je od nás teď potřeba?
Michal Zachar: Potřebuju pomoct s obsahem, protože nevidím do všeho, co děláte. Mám připravenou složku, pracuju na tom s Janou Skopalíkovou.
Lukáš Blažej: Prosím o nasdílení podkladu, rozšířím ho na Zulipu.

Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP
Klára Kocmanová: Minule jsme se domluvili, že budeme dávat reporty předem. Je to ve vlákně RT ŽP. Důležitá věc, která tam je - úprava pravidel pro EIA, která má za cíl zrušit EIA pro větrníky do 3 kusů bez ohledu na velikost a výkon. Řešíme to velmi intenzivně a ráda bych to probrala. Co zatím v reportu nebylo, tak řešíme úložiště odpadu. Jsme teď před třetím čtení. Chtěla jsem, aby se mohly podílet i obce. Chtěla bych, aby umístění podléhalo schválení parlamentu, kde je rozpor s koaličními partnery. Teď se to vrátilo na kluby, aby se to projednalo znovu.
Dan Leština: Jaká je ta domluva ohledně toho úložiště?
Klára Kocmanová: Dohoda v tuhle chvíli není. My se snažíme prosadit, aby umístění úložiště podléhalo schválení parlamentu. Z Hospodářského výboru je tam pozměňovák, aby se to neschvalovalo, ale jen se to vzalo na vědomí. Já jsem navrhla změnu, aby tam byl nutný souhlas dotčených obcí. Cílem je, aby tam ten souhlas zůstal.
Lukáš Blažej: MMR akceptovalo vypořádání připomínek, protože nešly přeze mě. Proberu to s kolegou, co to měl na starosti. Za sebe doplním čemu jsem se věnoval a to je dílčí územní rozvojový plán. Návrh klimatického zákona byl roztrhán, tak něco z toho vybrali a dali jako pozměňováky, jeden z nich byl, že Ministerstvo dopravy by si udělalo svůj vlastní dílčí územní rozvojový plán, který by byl nadřazený celkovému územnímu rozvojovému plánu zpracovávanému MMR. Zvedla se proti tomu velká vlna nevole. Nakonec Ministerstvo dopravy bude mít tuhle pravomoc, jen dokud nevznikne velký územní rozvojový plán a MMR bude mít v procesu pořizování právo veta. Nejsem s tím spokojen, ale je to velký posun.
Klára Kocmanová: Na to jsme se chtěla zeptat. Týká se to liniového zákona, který bude řešit výjimku z EIA.
Jiří Lehejček: Vývoj ke kormoránovi- stále se snažíme zamezit tomu, aby byla prodloužená výjimka pro rybáře, co dostávají odškodnění za to, co kormoráni vyloví. Kormorán už není chráněným druhem, přesto se výjimka prodlužuje, jako by byl. Myslím, že by to měla být věc, která se nechá komerčně pojistit. Za asociaci pojišťoven by to problém být neměl. Potom škrty v resortu ŽP, jaké se chystají. Kdo zůstal na svých penězích a lidech je MŽP jako ústřední orgán. Bylo velké krácení u Cenie. Byl tam poměrně netransparentní audit a následná restrukturalizace. Poměrně probíraná je ČIŽP, tam to není tak zásadní jako u Cenie, ale je tam omezování agend, které se snaží ministr protlačit přes různé pozměňováky. ČIŽP by měla přestat být dotčeným orgánem vyjadřujícím se k EIA.
Eva Tylová: Je k tomu velký mediální ohlas, natáčí to Nedej se a ministra vůbec nešetří.
Jiří Lehejček: Příští týden jde na vládu návrh zákona o Zemědělském půdním fondu.
Dan Leština: Chtěl jsem se zeptat na to ZPF, tam jsme připomínky měli.
Klára Kocmanová: Příští týden bude na vládě vnitrostátní plán v oblasti energetiky a klimatu. Dávali jsem k tomu nějaké připomínky. Ty se týkaly toho, aby byly zmíněny věci vycházející z východisek, které schválila vláda. Vypořádávat to bude Petr Třešňák, doufám, že to tam zůstane. Jak jsme uváděla předtím, chystá se přílepkem k liniovému zákonu, že za účelem zjednodušení obnovitelných zdrojů se ruší EIA u tří větrníků. Od čtyř už se zase musí dělat. Hladík nám o tom řekl, já jsem to rozporovala. Z pohledu ochrany životního prostředí i z pohledu obcí to nepovažuji za šťastné. Ta potřeba zjednodušení tady je z pohledu toho, že chceme dekarbonizovat. Je tu obava, že když to budeme rozporovat, tak budeme označováni za ty, kteří nechtějí podporovat obnovitelné zdroje. My je podporovat chceme, ale na za každou cenu a ne za cenu toho, že bude trpět příroda. Jsou tři linky na podporu obnovitelných zdrojů: Je to komunitní energetika, akcelerační zóny a zjednodušení administrativních procesů na povolování.
David František Wágner: Souhlasím s tím, že omezení mají smysl. Ale ve chvíli, kdy osud akceleračních zon není známý, tak je potřeba obnovitelné zdroje podpořit. Jsme na trajektorii, kdy naše závazky nebudeme schopni splnit.
Dan Leština: Jestli má Petr Třešňák obavu z nějakého dopadu, tak my bychom byli ti, co bránili velkému rozvoji větrníků, které jsou velmi nenáviděné. Ten návrh, který tam je, kde by se dělaly skupiny tří větrníků, tak mi částečně smysl dává, ale ne ve všech zónách. Ty dopady na populace ptáků, jsou jasný. Některým druhům to nevadí vůbec, ale někteří jsou na to velmi citlivý. Proto by měly být stanoveny akcelerační zóny. Ale stavět je všude, toho bych se bál. Jestli otázka, zda naše dekarbonizační cíle budeme plnit, závisí na tom, jestli to bude do konce roku nebo v polovině příštího, tak mi to přijde jako chybná úvaha. Varuju před tím. Větrníky mají smysl na určitých místech, ale musí se posoudit individuálně.
Jiří Lehejček: K akceleračním zónám jsem zaznamenal nesouhlas krajů, které chtějí krajinu rozvíjet v rámci územního rozvoje, chtějí nad tím mít kontrolu. Sdružení místních samospráv to taky nechce.
Lukáš Blažej: Nemám problém, aby se stavěly velké větrníkové parky v místě, které není biologicky cenné. Ale stavět to po třech mi připadá jako nešťastné, dopad na životní prostředí bude disproporčně velký.
Klára Kocmanová: Myslím si, že si všichni mysleli, že ty go-to zóny budou dlouho trvat. Rozumím tomu, že větrníky jsou nenáviděná věc, ale my obnovitelné zdroje podporujeme. Jsem v tom rozpolcená. Připadá mi to nebezpečné. Je tu otázka zásad územního rozvoje. Myslím, že ty větrníky tam musí být označené. Jak to do toho bude zapadat?
Jirka Lehejček: Napadl mě kompromis, že by se to povolilo na tři roky a potom by se udělalo zpětné hodnocení, jestli je to dobrý nápad nebo špatný nápad. Mohlo by se to dát do toho Lex OZE 3. Ale u něj vůbec není jisté, kdy a jak projde.
Dan Leština: Aby to s těma výjimkama nedopadlo jako s těma kormoránama, kteří se neustále prodlužují. Smysl těch 3 ks má z hlediska třeba ptáků. Tři kusy mohou obletět, ale velký park ne. Bylo to doporučení nezaplevelit nějakou oblast celou hustou sítí větrníků.
David František Wagner: Já myslím, že tu všichni rozeznáváme, že to není dobrý řešení a nejsme z něj nadšení. Ale akcelerační řešení bude možná někdy. Nutnost územního rozhodnutí zůstává, ne?
Dan Leština: Nemyslím si, myslím, že se to z toho vyhodilo, že do nějakého výkonu se nemusí řešit ani stavební povolení, jen oznámení. Jo a ještě z hlediska té ZURky - záleží, co se tam napíše. Jinak se to řeší obecními předpisy. Náš kraj to vyhmátnul a dal do toho, kde budou ty zóny, kde se to může stavět a kde ne.
Lukáš Blažej: Co se týče té ekologické části, tak máme zkušenosti, že pokud se tam dá 1, 2 nebo 3 větrníky, tak se výskyt zvláště chráněných druhů posune. I jeden větrník může udělat větší paseku, než park větrníků, který bude ve správné lokalitě. Chápu ty urychlovací argumenty, ale upozorňuji na to. A k tomu územnímu plánování - tam to bylo tak, že to obce musely výslovně vyloučit.
David František Wagner: Díky za upřesnění, nevnímám obce jako zásadní bariéru. V ideálním světě bychom to řešili jinak. Velmi chápu obavu o ptáky, ale mám obavu i o naší strategii, tam se to bude nabalovat a může to být nepříjemné ekologicky i ekonomicky.
Jiří Lehejček: Proč v Lex OZE nedával smysl ten počet - naráželo to na to, že ti investoři by do toho šli, rozinvestovali by si ten zájem, proto tam byl ten příkon.
Klára Kocmanová: Všichni víme, že ty obce z toho nadšené nebudou a odpor k větrníkům tam je. Když to všude budeme flákat po třech, tak odpor nezmenšíme. Velká část koalice a sněmovny to chce. Část poslaneckého klubu to chce. Jsem v tom rozpolcená. Nemáme shodu ani s týmem průmyslu. Měli bychom si říct, že máme nějaké požadavky, co na to budou navazovat. Bude to hodně v rukou příští vlády. Nevím, co s tím dopadem na krajinu. Nevím, co s tou biodiversitou. Bude to posuzovat jen jeden úředník s razítkem, ale nepůjde se podívat do krajiny. Na druhou stranu podporuji dekarbonizaci, navíc s argumenty, že jiné země to tak mají, ale v kontextu, že tam je ta krajina rozlehlejší a jiná, než naše. Ráda bych došla k nějakému závěru, co s tím dělat nadále. Ten pozměňovák je nějak napsaný, čeká se na stanovisko všech stran. Je možné, že se to vyřeší v rámci K5 hospodářské.
Dan Leština: Pokud chceme urychlovat dekarbonizaci, tak je cesta jít pomocí těch go-to zón, které se předem vyberou. Pokud někam napínat energii, tak do jejich propagace a jejich posouvání dál.
Lukáš Blažej: Rád bych to měl dáno formou, že OZE chceme, ale ne tahle. Je otázka, jestli se spojit se Zeleným kruhem. Nějaké stanovisko, že s tím nesouhlasíme, by se k tomu mělo dát. Kdyby se řeklo, že z hlediska EIA se udělá studie na celou ČR a vytipují se vhodné lokality.
David František Wagner: Máme konsenzuální stanovisko, že je to blbé, že chceme dekarbonizaci, ale ne takhle.
Klára Kocmanová: Dneska jsem mluvila s člověkem ze Zeleného kruhu, ale ani oni v tom nejsou jednotní. Navrhuju, že zkusím zformulovat za sebe nějaké věci, můžu to hodit třeba na blog a budu to řešit s Hladíkem. Takže to asi nakonec potvrdíme, ale budeme k tomu chtít nějaké záruky.
Jiří Lehejček: A nepomohla by ta další věc, že se na to na začátku udělá jedna velká SEA mimo akcelerační zóny a minimálně by byla ta data. Ta RIA by se na to mohla odkazovat.
Lukáš Blažej: Když teď budeme chtít udělat RIA, tak do toho hodíme Hladíkovi vidle, to neudělá dřív než za rok.
Dan Leština: Co by ta SEA měla obsahovat?
Lukáš Blažej: Že by se vzala data a řeklo by se, že to nemůže být v národních parcích a pak v tomhle a tomhle území a že by se řeklo, že nebudou tři, ale třeba dva nebo čtyři a že budou v té a té vzdálenosti od sebe.

Evropský parlament:
David František Wagner: Půjdu ke dvěma věcem, obě se schvalují zítra. Jedno je nařízení o Green Bonds, ty jsou zatím v podstatě dobrovolné. Komisi a národním státům se povedlo to oslabit, že je tam flexibilita, že až 15 % může jít mimo v šedé zóně. Ta dobrovolnost s transparencí je pro nás ideální řešení. Postoj vlády je neutrální. Druhé téma je revize směrnice o odpadních vodách. ODS se rozhodla z toho udělat téma. Celý parlament má velkou shodu to udělat. Updatujeme pravidla někdy z roku 1991, cílem je řešit látky, co v té době neexistovaly a další látky. Češi s tím mají zásadní problémy. Ty poměrně objektivní jsou, že se zavádí koeficienty, pro jak velkou obec mají jak vypadat kanalizace, ale Česko má nesmyslný počet obcí, které nejsou sdružené, a tak to vychází několikrát dráž. Nemyslím si, že by to mělo ovlivnit hlasování. Druhý problém, který je podle mě klasicky ODS, je nadhodnocení, kolik to bude stát. Počítají s tím, že se budou stavět nové čističky na zelené louce, což tak není. Pak je tam pozměňovák, že země, které odvádějí do Černého moře, mají mít výrazně nižší limity. Kdyby to bylo o pár procent, tak by to bylo rozumné, ale oni to sekají do bodu, kdy to bude horší než to z těch devadesátek. Politicky je dobré vědět, že ODS z toho bude chtít udělat téma.
Dan Leština: Doporučuji Vítka Rouse, je odborník na problematiku.
Jiří Lehejček: Hladík řeší, že jeho cíl je, aby v důsledku množství obcí a malých obcí, byla namalována čára, kde ti obyvatelé nebudou čekat na centrální čističku, ale bude se jim automaticky povolovat domácí. Pointa je v tom, že MZe se k domácím čističkám staví dlouhodobě rezervovaně.
Lukáš Blažej: Myslím si, že ty náklady v Česku budou obří, ale můžeme si za to sami. Je to problém, který jsme posledních 20 let zanedbávali. Pořád máme obce, které mají centrální kanalizační systém, ale není zakončen čističkou nebo mají volné vyústi. Obce, co mají čističky, mají zastaralou technologii. Pak máme příšerné stavy toků v nejnižší kategorii. Zpřísnění je v zájmu našich životních podmínek.
Jana Skopalíková: Máme velké množství malých obcí, co na to prostředky nemají. U nás v kraji je to velký problém.
David František Wagner: Nesouhlasím s tím, že to je čistý náklad. Nákladovka, co uvádí vláda, neuvádí přínosy, co z toho vznikají. Stejně ať uděláme cokoli, tak to projde.
Dan Leština: Je otázka, jestli na to jsou peníze v rozpočtech - v obecních a celostátním určitě ne.
David František Wagner: K těm nákladům - je možné to uplatnit v rámci modernizačního fondu.

Klimatický zákon
David František Wagner: Je to na připomínkování, průmysl zatím nic nedodal.
Klára Kocmanová: V tuhle chvíli máme tři strategie, které se týkají budoucnosti energetiky v ČR. Nejsou úplně proti sobě, ale každá říká trošku něco jiného. Je tady nějaký resortismus, kdy ta jednotlivá ministerstva nejsou schopna říct, jakým způsobem by byla schopná v dekarbonizaci pokračovat. Není to vymahatelné, jak nám ukázala klima žaloba. Rozhodli jsme se udělat klimatický zákon, který bude vymahatelný a bude zohledňovat ten resortismus. Až to bude opřipomínkované za naše RT, tak to představím na klubu. Chceme to představovat v evropských i v dalších parlamentních volbách. Je to něco, co bychom měli chtít do legislativy přidat.
Dan Leština: Připomínky jsem k tomu psal. Co nás vede k té jistotě, že když to dáme do zákona, tak to bude vymahatelné? Neumím si představit mechanismus, který by to pak projevoval v praxi, jestli je možné vysvětlit ty procesy. Les, když roste, tak uhlík spotřebovává. Když se vykácí a spálí, tak se uvolní do ovzduší. A v tom zákoně by se mělo nějak určovat, kolik toho může vypustit. Ten způsob, jakým se to počítá, je hroznej. Můj požadavek byl, abychom dopracovali, jak se má tohle počítat. Abychom neudělali více škody, než užitku.
Klára Kocmanová: Zareaguju na to, co nás vede k tomu, že je to vymahatelné - je to rozsudek Nejvyššího správního soudu ke klimatické žalobě - ten říká, že když ČR nemá žádný zákon, tak to není možné posuzovat. Když ten zákon mít budeme, tak je vymahatelnější možnost chtít po vládě, aby konala. Smyslem toho zákona je především ten závazek, že chceme dekarbonizovat a jak to chceme udělat. Co se týká toho lesnictví a využívání půdy, ten zákon může být jednoduchý, a tak je navržený. Máme zákon o ovzduší a další předpisy, které s tím souvisí a neměly by se vylučovat, ale neměl by je více rozebírat.
David František Wagner: Dovolím si uzavřít - kdo bude mít další podněty a připomínky, tak se ozvěte. Je potřeba říct, že ta představa konceptu je taková, zavést nový rozpočet, a to uhlíkový. Společná střecha by to mohla trošku usnadnit. Na další jednání, nebo ob dvě další, bych přinesl nějaký návrh.
Lukáš Blažej: Děkuji za způsob vypořádávání připomínek.

Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 776
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vkládám zápis z listopadového zasedání a děkuji všem za účast.

Čas:
17:00 - 17:40

Místo:
jitsi.pirati.cz/rtzp

Schválený program:
17:00-17:05 Představení
17:05-17:30 Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP (Klára Kocmanová, Jiří Lehejček, Dan Leština, Lukáš Blažej)
17:30-17:40 Spolupráce náměstka MŽP a RT (Jiří Lehejček, Lukáš Blažej)
17:40-17:50 Newsletter a dlouhodobý program (Ivana Mrkvičková, Lukáš Blažej)
17:50-18:00 Různé

Přítomní:
Zástupci KET:

  • Jihočeský kraj - Dan Leština, vedoucí

  • Jihomoravský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Karlovarský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Královéhradecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Liberecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Moravskoslezský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Olomoucký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Pardubický kraj - Kristýna Klzová, vedoucí

  • Plzeňský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Praha - Eva Tylová, vedoucí

  • Středočeský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Ústecký kraj - Lukáš Blažej, vedoucí

  • Vysočina - Blanka Lednická, vedoucí

  • Zlínský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

Další členové:

  • Klára Kocmanová

Hosté:

  • Ivana Mrkvičková

  • Jiří Lehejček

  • Tomáš Jungwirth Březovský

  • Pavel Nadolecki

  • Pavel Buršík

  • Jan Pošvář

Zapisovatelka: Ivana Mrkvičková

Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP:
Jiří Lehejček: Předminulý týden jsem byl na konferenci na Ukrajině, cílem bylo zahrnout ekocidu jako součást výpočtu škod způsobených válkou. Připravuje se metodika, kterou by se škody na ekosystémech dalo vypočítat, aby to skrze prokuraturu bylo vyčíslené a následně vymáhané. V ČR se řeší myslivecký a lesní zákon, víc informací je v zápisech z porad na Zulipu.
Lukáš Blažej: Víš něco víc k tomu mysliveckému zákonu?
Jiří Lehejček: Minulý týden mě na poradě zastupoval Milan Daďourek. Byl to materiál, co je na Zulipu. Pár lidí ho připomínkovalo. Je to hodně pozitivně vnímané environmentální veřejností. Nevládkové požadavky byly zohledněné. Pořád se řeší ty obory a velikosti honiteb. Harmonogram je následující: Tenhle nebo příští týden to půjde do meziresortu, termín je do 15. ledna, pak legislativní rada vlády, v půlce února by to mělo jít do vlády.
Dan Leština: Řešil se zákon o ochraně zemědělského půdního fondu, kormoráni, Česká inspekce životního prostředí, energetika, a kompenzace pro firmy, které platí velké částky za emisní povolenky. U ní jsme dostali do ruky analýzu, kompenzace jsou stále absurdnější. Do Sněmovny také přišla nenápadná novela liniového zákona, která je transpoziční z nějaké evropské směrnice, která by tolik nevadila, ale vyrojilo se k ní desítky pozměňovacích návrhů. A ty zasahují do lidských práv, do Lesního parku Šumava, do spousty různých věcí. Většinou je to bez odůvodnění, jde to do Sněmovny a bude se o tom hlasovat. Byla domluvena koaliční shoda, že se má vše odsouhlasit, řešíme proč. Je tam vyvlastňování v zájmu těžby - štěrkopísek, lithium, kde co dalšího. Je tam rozšíření pravomocí pro stavbu všeho, co souvisí s jadernou energetikou. Vlezla se do toho i reforma České inspekce životního prostředí, CHKO Šumava a CHKO Labské pískovce.

Spolupráce náměstka MŽP a RT
Lukáš Blažej: Když se nám po dlouhé snaze podařilo získat náměstka na ŽP, bylo by dobré ho využívat k připomínkování návrhů. Je možné využít tabulku, kam se můžete zapsat k tématům: https://mrak.pirati.cz/s/x7SYwFL6Q33DTWL
Jiří Lehejček: Tabulka byla celou dobu plněná. Změna je, že se teď přechází na Mrak, tabulka je pořád stejná. Nízká intenzita připomínek není nutně špatná, v RT Zemědělství také nepřipomínkujeme vše.
Lukáš Blažej: Jde o jinou tabulku, jsou v ní jména lidí, co to téma zajímá, aby bylo možné označovat konkrétní lidi, když budou nějaké materiály. Určitě nemáme připomínkovat všechno, ale aktuálně stihneme sepsat připomínky jen k pár materiálům.
Dan Leština: Ta intenzita je dobrá, jestli je to například každý pátý. Je důležité, že to chodí, ale je to dáno tím, jakou máme kapacitu. Smysl to má.
Lukáš Blažej: 1 z 5 je zemědělství, u nás v životním prostředí je to 1 z 20.
Jiří Lehejček: Většinou to jsou marginálie. Tím to neshazuju, je to důležité. Ty nejdůležitější věci ale stejně vychytáme. Zkoušel jsem se stát i místem pro meziresortní řízení, ale bylo mi řečeno, že to nejde a musím to sledovat v eklepu. Nevím jak je to jinde.
Lukáš Blažej: Na MMR je každá žádost o připomínky zařazena do spisové služby a jsme domluvení s těma konkrétníma lidma, aby nám posílali email s informací a mohli jsme jim poslat připomínky.

Newsletter a dlouhodobý program
Ivana Mrkvičková: Ráda bych, abychom do konce roku poslali další newsletter. Prosím o vložení podkladů do složky: https://mrak.pirati.cz/f/3739219
Lukáš Blažej: Nebyl čas nejen na newsletter, ale ani na dlouhodobý program. Děkuji za připomínky Jirkovi Lehejčkovi, pokusím se je do konce roku zapracovat do nějakého úvodního konceptu a dát ho na Zulip. Bude tam i odkaz na newsletter, až se nám podaří připravit návrh.

Různé
Dan Leština: Zvu na Kompot, 18.11. v Praze, program tady: https://poevent.pirati.cz/kompot-con/

Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 776
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vkládám zápis z prosincového zasedání a děkuji všem za účast.

Čas:
17:00 - 18:15

Místo:
jitsi.pirati.cz/rtzp

Schválený program:
17:00-17:05 Představení
17:05-17:30 Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP (Klára Kocmanová, Jiří Lehejček, Dan Leština, Lukáš Blažej)
17:30-17:45 Krajský a evropský program (Dan Leština)
17:45-17:55 Informace ze schůzky k vodíku
17:55-18:00 Probíhající úkoly - dlouhodobý program, newsletter, web RT, fundraising (Lukáš Blažej)
18:00-18:05 Přihlášení na Kompas (Ivana Mrkvičková)
18:05-18:10 Komunální témata (Dan Leština)
18:10-18:20 Různé

Přítomní:
Zástupci KET:

  • Jihočeský kraj - Dan Leština, vedoucí

  • Jihomoravský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Karlovarský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Královéhradecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Liberecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Moravskoslezský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Olomoucký kraj - Martin Šmída, vedoucí

  • Pardubický kraj - Kristýna Klzová, vedoucí

  • Plzeňský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Praha - Eva Tylová, vedoucí

  • Středočeský kraj - Dominika Michailidu, vedoucí

  • Ústecký kraj - Lukáš Blažej, vedoucí

  • Vysočina - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Zlínský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

Další členové:

  • Klára Kocmanová

Hosté:

  • Ivana Mrkvičková

  • Jiří Lehejček

  • Petr Trampota

  • Milan Daďourek

  • Pavlína Mrkosová

  • Jana Skopalíková

  • Pavel Buršík

  • Miroslav Havránek

  • Jan Pošvář

  • Helena Straková

Zapisovatelka: Ivana Mrkvičková

Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP:
Klára Kocmanová: Celkový souhrn je pro členy a příznivce na Zulipu (https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/ ... C3.AD.20RT). Řeší se emisní povolenky, redesign modernizačního fondu. Začalo připomínkování novely mysliveckého zákona.
Lukáš Blažej: Projděte si prosím shrnutí na Zulipu, témata bychom zde měli projít jen velmi stručně. Důležitý je ten myslivecký zákon, který se dá připomínkovat. Nabíhá jednotné enviromentální stanovisko, v praxi s ním bude řada problémů, které přiznává i MŽP.
Dan Leština: Témata jsou důležitá všechny, ale když je budeme probíhat detailně, tak to bude na dvě hodiny. Řekněme si, jestli někdo chce něco probrat dopodrobna.
Pavel Buršík: S OBRAZ aktuálně řešíme veterinární zákon, ale ještě potřebujeme nějaký čas. Vidím tam hodně příležitostí. Třeba lovení na živou rybku. Tím, že se tu jedná o návrh zákona, tak řeší námitku, že to nejde zakázat vyhláškou. Otázka je, jestli tam zahrnout regulaci pyrotechniky. Chtěl bych reagovat příští týden a nabídnou připomínky ke zvážení RT. Chápu, že není nezbytné tam nacpat úplně vše.
Klára Kocmanová: Bude se tam řešit i to usmrcování kaprů.
Jiří Lehejček: Martin Huňady dával přehled za MŽP na Zulip, vyhovuje vám?
Lukáš Blažej: Mohl by být podrobnější. Je tam třeba že „byla představena témata“, ale už ne konkretizováno o co přesně šlo.
Jiří Lehejček: To jsem nevěděl, určitě by to mělo být podrobnější, do budoucna upravíme. Kolega Míra Havránek by se rád představil. Je to odborník se spoustou kompetencí, kterého jsem po domluvě s Lukášem pozval. Rád by byl nápomocen RT.
Miroslav Havránek: Do konce minulého měsíce jsem dělal pro Cenii (Česká informační agentura životního prostředí), s kolegou Lehejčkem mám dlouhodobě dobrou spolupráci, teď pominula potřeba mé neutrality, Pirátům jsem nakloněn. Jsem datově orientovaný v oblasti životního prostředí. Nejsem kovaný v legislativě, ale mám dobrou představu o tom, jak to v této zemi i jinde ve světě funguje. Dlouho jsem spolupracoval s Evropskou agenturou pro životní prostředí. Chtěl jsem nabídnout svou expertízu, pokud jí budete potřebovat.
Lukáš Blažej: Děkuji, pomoc je určitě vítaná. Rád bych se zeptal, jak moc otevřeně chcete spolupracovat a nakolik si potřebujete zachovat tu neutralitu. Jestli vás máme oslovit s konkrétní problematikou, nebo se chcete zapojovat víc aktivně.
Miroslav Havránek: Nemám problém s otevřenou spoluprací. Nemám představu, jak moc časově náročné by to bylo. Rád bych si to osahal a pak bychom si řekli.
Lukáš Blažej: Těch témat a tisků je strašně moc a vždycky se nějaká práce najde. Můžeme se domluvit, že Jirka by vám posílal ty věci k připomínkám a pak vás můžeme zapojit i do informačních kanálů, pokud budete mít zájem.

Krajský a evropský program
Dan Leština: Program na foru řešil David František Wagner: viewtopic.php?t=65844. Měl jsem k němu nějaké drobné připomínky. Potřebuju posvětit větší připomínku - je tam opravdu hodně málo zahrnuto klima. Jestli budete souhlasit, tak to budu brát že mám připomínku posvěcenou a že chceme větší důraz na klima.
Jana Skopalíková: Pavel Štěpánek mi řekl, že se to bude prolínat vším v programu a bude to zohledněno.
Lukáš Blažej: Pokud nikdo není proti, tak to beru za schválené tichou shodou.
Dan Leština: Dál se řeší připomínky ke krajskému programu. V jakém je to teď stadiu?
Ivana Mrkvičková: Program prošel připomínkováním v krajích, už prošel i prvním kolečkem v RV. Teď je čas na zapracování připomínek. Na příští schůzce by RV mělo schvalovat. Odkaz na diskuzi na Zulipu pro členy a příznivce tady: https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/ ... lby.202024

Informace ze schůzky k vodíku
Dan Leština: Schůzka proběhla, Verča Murzynová k tomu připravuje složku, kam dává dohromady podklady. Otázka je, jestli si nastavíme nějaký termín. Odkaz na složku je pro členy tady: https://mrak.pirati.cz/f/3797084
Ivana Mrkvičková: Minule jsme zvali zástupce z krajů, RT ŽP a RT Doprava. Oslovila jsem i RT Průmysl a posílala jim odkaz. Snad se zapojí.

Probíhající úkoly - dlouhodobý program, newsletter, web RT, fundraising
Lukáš Blažej: Jsou věci, které se úplně nedaří posouvat, takže pro ně zahrnu pravidelný bod. Jedna z věcí je dlouhodobý program, ten mám na starosti já, vždy je něco aktuálnějšího, ale pokusím se ho dotáhnout, děkuji zejména Jirkovi Lehejčkovi za zapojení. Další je newsletter, prosím všechny radní a další, kteří mají nějaké podklady, ať je dají dohromady do složky v Mraku nebo do vlákna na Zulip. Další je web RT - spuštění ostré verze. Jano, jak to vypadá?
Jana Skopalíková: Pracovala jsem na tom v létě, ale teď už to úplně nestíhám. Během prosince bych se tomu zase mohla věnovat. Budu ale potřebovat od vás ten web naplnit a vytvořit texty.
Lukáš Blažej: Když pak dáš odkaz na zulip, můžeme vytvořit. Můžeme to spojit i s fundraisingem. Během prosince to můžeme dokončit.

Přihlášení na Kompas
Ivana Mrkvičková: Kompas bude 22. - 24. 3. v Pardubicích. Pro RT jsou určeny zejména bloky po 75 minutách, kompletní informace na odkazu: https://kompas.pirati.cz/
Dan Leština: Myslím si, že můžeme přitáhnout dost lidí. Informace máme. Jak to pojmout přesně mě teď nenapadá.
Jana Skopalíková: Byla jsem na nějakém tom miniforu v rámci kempu. Tam se hodně životní prostředí řešilo na komunální úrovni. Myslím si, že když uděláme dobré téma, tak by to mohlo přitáhnout širší publikum.
Dan Leština: Já bych moc rád dal někomu úkol a abych to nebyl já. Někoho, kdo by to vedl v patrnosti a třeba by představil nějaký koncept.
Jana Skopalíková: Může to být i něco mezirezortního jako komunální energetika.
Ivana Mrkvičková: Přihlásit se můžeme už teď, nemusíme rovnou nahlašovat konkrétní téma.
Lukáš Blažej: Potřebujeme někoho, kdo to bude projektově řídit. Prosím o přidání infa na Zulip.
Klára Kocmanová: Může tam být i klimatický zákon.
Ivana Mrkvičková: Můžeme to nechat projít hlavou, beru si za úkol připomenout to na dalším callu. Zakládám vlákno na Zulipu https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/ ... konference

Komunální témata
Dan Leština: Bylo by dobré vymyslet témata, která by mohla zaujmout komunální zastupitele a mohla je přitáhnout na schůzky RT. Bylo by dobré, kdyby si to někdo vzal na starost. Zároveň bych byl rád, kdyby byl program k dispozici dřív, aby bylo možné ho předat a přilákat třeba další lidi.
Ivana Mrkvičková: Program můžu přes koordinátory posílat i do krajů, aby předali svým lidem.
Lukáš Blažej: Dobře, Ivčo, můžeš vždy s předstihem vyzvat k návrhu bodů do programu a pokud nebudou spory, rovnou ho rozeslat.

Různé
Dan Leština: Já bych do bodu různé chtěl zařadit představování.
Helena Straková: Jsem nově přihlášená u Pirátů, čekám na vyhodnocení mého členství. Jsem v KET Praha a SČK.
Pavlína Mrkosová: Před 4 lety jsem byla ve výboru ve Sněmovně, teď řeším možnost projektového zapojení, protože jsem pořád doma s dětmi.
Dan Leština: Kdybys měla něco k těm legislativním věcem. Máš přístup na Zulip? Podívej s prosím na ta témata, co jsme tam dávali. Budeme moc rádi, když se nám ozveš.
Jiří Lehejček: RT Zemědělství bude příští pondělí 11. 12. od 19. hodin. Kromě témat, co už jsem uváděl, budeme řešit KPI ředitele Lesů, dál jsou ve vnitřním připomínkovém řízení podmínky ekoplateb nebo jiné záležitosti týkající se společné zemědělské politiky.
Ivana Mrkvičková: 13. - 14. ledna bude v Brně CF. V neděli budou workshopy, ale tím, že se to začalo řešit s velkým zpožděním, nebyl velký prostor pro kreativitu. Tematicky bude zaměřeno na evropské volby. ŽP by mělo být zastoupeno. Řeším, aby byl výstup konzultován s RT.
Lukáš Blažej: Příští RT vychází na 3. 1., chcete termín zachovat nebo posunout?
Kristýna Klzová: Já 3. 1. nemůžu, posunula bych to.
Lukáš Blažej: Uděláme výjimečně doodle a termín pak oznámím.

Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 776
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vkládám zápis z lednového zasedání a děkuji všem za účast.

Čas:
17:00 - 18:40

Místo:
jitsi.pirati.cz/rtzp

Schválený program:
17:00-17:05 Představení
17:05-17:30 Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP (Klára Kocmanová, Jiří Lehejček, Dan Leština, Lukáš Blažej)
17:30-17:45 Vodík (Dan Leština)
17:45-18:00 Pyrotechnika (Dan Leština)
18:00-18:10 Evropský program (Dan Leština)
18:10-18:20 Web RT a fundraising (Jana Skopalíková)
18:20-18:30 Přihlášení na Kompas (Ivana Mrkvičková)
18:30-18:40 Změny územních plánů v rekreačních oblastech (Petr Trampota)
18:40-18:50 Různé

Přítomní:
Zástupci KET:

  • Jihočeský kraj - Dan Leština, vedoucí

  • Jihomoravský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Karlovarský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Královéhradecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Liberecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Moravskoslezský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Olomoucký kraj - Martin Šmída, vedoucí

  • Pardubický kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Plzeňský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Praha - Eva Tylová, vedoucí

  • Středočeský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Ústecký kraj - Lukáš Blažej, vedoucí

  • Vysočina - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Zlínský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

Další členové:

  • Klára Kocmanová

Hosté:

  • Jan Tušek

  • Dana Balcarová

  • Walter Sodomka

  • Honza Hron

  • Jana Skopalíková

  • Pavel Buršík

  • Pavla Mrkosová

  • Milan Matlák

  • Helena Straková

  • Jelena Lenka Připlatová

  • Ivana Mrkvičková

  • Lukáš Dubec

  • Jiří Lehejček

  • David František Wagner

  • Pavla Setničková

Zapisovatelka: Ivana Mrkvičková

Představení:
Walter Sodomka: Řeším převážně ovzduší, znečištění spalováním a tuhými částicemi, jsem členem pražských KETů ŽP a Energetika.
Milan Matlák: Jsem z Třince, jsem tady hlavně kvůli tématu pyrotechnika a abych načerpal inspiraci.

Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP:
Klára Kocmanová: Přes Vánoce se toho moc nestalo. Neprošla novela emisních povolenek, řeší se novela zákona o obalech.
Jiří Lehejček: Před Vánoci prošel Nature restoration law, k němu vznikají pracovní skupiny. Klíčové je, že se tam podařilo vrátit zemědělskou půdu. MZe řeší surovinovou politiku v rámci lesnictví. V rámci novelizaci lesního a mysliveckého zákona se řeší mezi MZe a MŽP mrtvé dřevo a poměr, kolik ho má zůstat v lesích a kdo bude psát vyhlášku. Proběhlo jednání s nevládkami, kde bylo MŽP a MZe, je to vnitřní připomínkové místo, než to půjde do meziresortního připomínkového řízení, tam jsou velmi krátké lhůty a malý prostor. ZES5 - řeší erozi půdního fondu, když už to bylo vyjednané, tak je díky zemědělským nevládkám odklad - řeší to teď Evropská komise. Jsou dvě mezirezortní připomínková řízení. Jsou to přímé platby a agroenvironmentální opatření. Další bod je ukončení fosilních paliv - šla taková nenápadná iniciativa MPO, kde chtěli prodloužit finanční podporu při exportu technologií a paliv závislých na fosilních zdrojích. Snažíme se dosáhnout toho, aby podpora skončila 2025.
Eva Tylová: V Senátu prošel Lex OZE 2, od 1.7. by měl platit, je důležitý pro rozvoj komunitní energetiky.

Vodík:
Dan Leština: Debata k vodíku probíhá na Zulipu na odkazu https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/ ... vod.C3.ADk a společný dokument vzniká na https://mrak.pirati.cz/f/3797084. Zájemci mají možnost se zapojit.

Pyrotechnika:
Dan Leština: Děkuji Honzovi Hronovi za první nástřel stanoviska, vlákno na Zulipu je tady: https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/ ... ar/3096082.
Pavel Buršík: Chtěl by shrnout vývoj posledního roku. Potkávali jsem se k tomu už v únoru nebo březnu, iniciovala to Společnost pro zvířata. Vypadá to, že názor veřejnosti a doba nazrála. V Obrazu budeme dělat výzkum veřejného mínění, zatím jsem našel jen různé ankety, kde se pro zákaz staví 70-80 % lidí. Hladík i Výborný se prý k regulaci staví pozitivně. Gesčně to spadá pod MPO. Zákon vyplývá z evropského práva. Pyrotechnika se dělí do 4 kategorií, řešení je kategorie F2 a F3 přesunout, aby je mohli používat jen profesionálové a ne široká veřejnost. Na Slovensku je zákaz na petardy, které se zaměřují na hlukový efekt, a ostatní je omezena na několik hodin na přelomu roku. Byl bych rád, kdyby regulace neobcházela Silvestr, protože pro zvířata je to nejhorší.
Jiří Lehejček: Vrátím se k dnešní schůzce, co řešil Pavel. Tam zazněla podpora k regulaci. Jejich pohled, kam se upínají, je poslanecký návrh zákona, k tomu se oba na místě přikláněli. Považují za úspěch, když se to povede mimo ten Silvestr. Tam je ale 90 - 95 % obsahu.
Dan Leština: Chci se zeptat na zkušenosti z ostatních zemí - nakolik to bylo efektivní. Doufám, že to ještě doplní jestli jsou data nebo zkušenosti.
Honza Hron: Zkusím pohledat data, co se povede.
Pavel Buršík: MMR jako připomínku k veterinárnímu zákonu dávalo jako podnět hledisko pyrotechniky. Ze zahraničních praktických zkušeností moc nevím. Pražská zkušenost ukazuje velkou limitovanost toho, že obec řekne, že se to na některých místech nesmí, protože lidi to neví, nebo na to kašlou, nebo to nechtějí vymáhat.
Lukáš Blažej: Přišel nám otevřený dopis od neziskovek, ale Obraz tam není zahrnutý. Rád bych se zeptal, jaká je situace mezi neziskovkami, aby se pak nesešly dva návrhy.
Pavel Buršík: Budu rád, když to bude pokračovat. S tím hlavním poselstvím souhlasíme, jen se lišíme v pohledu na detaily.
Lukáš Blažej: Některé ty požadavky jsou dost přísné i na mě. Budeme dál komunikovat s předkladateli i s Obrazem
Pavel Buršík: Teď děláme návrh, co se týká regulace F2 a F3, můžu to urychlit.
Lukáš Blažej: Obávám se reakce neziskovek, když je tu jeden otevřený dopis, kde není Obraz a pak bych pracoval na připomínkování s Obrazem. Ale asi půjdeme cestou nějakého kompromisu. Teď je to podané v rámci veterinárního zákona. Nepočítáme s tím, že to přes něj prosadíme. Spíš jde o to, že dostaneme nějakou argumentaci a otevřeme téma. Ambicí je vytvoření společného stanoviska.
Dan Leština: Dejme deadline týden před příští schůzkou, Ivča nám ho připomene.

Evropský program
Dan Leština: Evropský program se řešil na fóru na viewtopic.php?p=865749#p865749. Tohle není ten společný program pro všechny strany. RV si správně řekl, že udělá nějakou čistě českou mutaci navíc. Bylo několik kol připomínkování. Teď se to dalo do jednání RV. Z hlediska ŽP tam jsou dvě takové neobratnosti, které řešíme, děkuji Domče a Janě za zapojení. Je to dost obecné a nekonkrétní. Je to opatrné, bylo by určitě možné najít více odvahy. Nemám teď žádný text, který by to představoval konkrétně. David doplní, jak to vznikalo. Vím, že něco vyšlo v průzkumech. Přemýšlím, jak to uzavřít a posunout dál. Pravděpodobně to budu předkládat jako nějaký pozměňovací návrh.
David František Wagner: Je tu několik věcí, co posunují významy. Co se stalo procesně - ten dodaný evropský program je špatný. Zahrnuje spoustu věcí, spoustu věcí naopak nemá a je to něco, co nemůžeme prezentovat. Je tam kontext, že my jsme strana, která je zavázaná nejvíce různými programy. Krátký evropský program, po poradě se štábem, se udělá tak, že čelo kandidátky udělá a nachystá nějaké body. Z původní myšlenky o 5 prioritách se to rozrostlo na 10 myšlenek. Spolu kandiduje s 10 prioritami, co se vejdou na jednu stránku. ANO program mít nebude. STAN program nepředstavil a asi ani nepředstaví. Účel dokumentu je krátké představení na začátku kampaně. Postup byl takový, že kandidátka předložila text, ten jsme upravili a předložil k připomínkám RT. O celé měsíce se to muselo odložit kvůli části migrace. Jsme v časové tísni, kdy to potřebujeme co nejdřív dokončit a schválit. Není prostor pro další probírání na pracovních skupinách. Je to schválně udělané tak, že ukazují věci, co se v EP reálně hlasují a řeší. Program byl intenzivně doděláván s MO, aby byl srozumitelný pro lidi. Tam vzniká konflikt ŽP a MO, kde jsem se rozhodl, že pro srozumitelnost pro lidi upřednostním nějaké řešení na přání MO a kandidáta. Je to legitimní proces, nějak se to musí rozhodnout. Prosím abychom vnímali, že je to text, který vzniká ve spolupráci různých orgánů, které mají stejnou hodnotu a RV pak rozhodne.
Jana Skopalíková: Ty jsi mluvil o tom, že spěchají termíny a řeší se zahájení. Jak jsme na tom.
David František Wagner: Mělo se představovat na CF, ale nestane se to. Má to probíhat o týden později. Pokud budeme zahajovat kampaň a nepředstavíme k ní program, tak je otázka, jestli to má smysl zahajovat.
Dan Leština: Ta doba pro navrhování je do pátečního konce dne, proto jsem navrhl členům RV, jestli to chtějí nějak podat. Chtěl jsem se vrátit k tomu procesu. Tu připomínku, kterou jsem řešil minule, za tu jste se postavili. Dál řeším tu ambicióznost. Teď ten návrh nemám, ale do pátečního konce dne by být mohla. Ty termíny jsou hodně šibeniční.
David František Wagner: To už je politický problém. Někdo z RV to musí zvednout a přinést a pak to RV musí rozhodnout. Já se snažil zahrnout připomínky RT i připomínky jednotlivců. Nenapadá mě teď jiné řešení. To pořadí bodů je dáno tím, co je změřeno v rámci průzkumů. To, že je něco bod 10, neznamená, že je to nejméně důležité. ŽP je prorostlé dalšími tématy.
Dan Leština: Ta ostatní témata jsem nezohledňoval. Vzal jsem ten bod tak, jak je.

Web RT a fundraising
Jana Skopalíková: Ve fundraisingu se podařilo udělat nějakou tiskovou verzi. Jsme první, kdo má připravenou kartu, budeme dávat ostatním za příklad. K webu jsem se bohužel nedostala. V rámci Pirátského webu máme jednu stránku, kde jsou nějaké informace.

Přihlášení na Kompas
David František Wagner: Jste velký tým, můžete dát určitě dvě témata - třeba klimatický zákon a ochrana klimatu. Slouží to jako příprava programu.
Jana Skopalíková: K tomuto bodu jsem dostala úkol, že mám vytipovat zajímavá témata. Dala jsem anketu do vlákna Kompotu. Nejvíc má 12 hlasů energetika, 10 mají odpady a zákaz skládkování, územní plány 0. Kompletní výsledek můžu někam dát.
Dan Leština: Tam byl trošku šum - to byla témata, která by přitáhla komunální zastupitele scházet se pravidelně. Máme nějaké dobrovolníky, kteří by na tom chtěli spolupracovat.
Petr Trampota: Já se chtěl přiznat k těm územním plánům, v některých lokalitách je většina lokalit rekreační a třeba jen 20 % trvale obydlené.
Eva Tylová: Chtěla jsem říct k té energetice, že Pražský KET energetika připravuje Piratecon, tam se o to s RT ŽP není potřeba starat. Řeší to Vašek Vislous, je to poměrně silná skupina. Až to bude mít bližší obrysy, tak dám vědět.
Klára Kocmanová: Pokud bude Piratecon energetika, tak tomu bude učiněno za dost. Další v řadě jsou odpady a pak příprava na klimatickou změnu.
Dan Leština: Chtěl bych poprosit Ivču, aby vykomunikovala s vedoucím Odpadové skupiny, to je asi Franta Elfmark, že je prostor na Kompasu, že už k tomu dlouho nic nebylo, ať se něco začne dít.
Jana Skopalíková: Díky za připomenutí energetického pirateconu, bylo to plánované na únor, ale asi se nestihne.
Lukáš Blažej: Je tedy shoda, že si můžeme přihlásit dva bloky a témata doladíme. Jeden blok bychom naplnili klimatem a druhý buď odpady, nebo přípravou priorit do programu. Martine, my jsme měli otázku na odpady, jestli budete chtít mít na odpady prezentaci na Kompasu.
Martin Šmída: Jo, to by šlo. Můžeme to zařídit.
Ivana Mrkvičková: Zarezervuji dva bloky.
David: Pokud řeknete zaplníme dva velký nebo tři velký sloty, tak to půjde. Do konce února by už bylo konkrétní téma.

Změny územních plánů v rekreačních oblastech
Petr Trampota: Voda v Lipně se zhoršuje. Už se ví, že velký vliv má přísun volného fosforu, který vzniká z přečišťování odpadních vod. Zdrojem tohoto stavu je nedostatečná legislativa nebo nedostatečné uplatňování legislativy. Účelem je zamyslet se, jestli legislativa není pro tyto oblasti úplně špatně. To, že nejsou správně nastavená pravidla pro tyto rekreační oblasti, poškozuje životní prostředí. Nevím, jestli se tím tento tým bude zabývat, ale můžu se spojit s někým jiným a znova to řešit, aby bylo možné tyto zkušenosti z praxe aplikovat.
Lukáš Blažej: Územní plánování na MMR řeším já, aktuálně je pracovní skupina k jeho rekodifikaci. Pokud dostaneme konkrétní podnět na úpravu, můžeme ho zahrnout do pracovní skupiny. Ale nejde to brát způsobem, že tohle je blbě a tohle nefunguje.
Dan Leština: To je starý problém, který řešíme x let. Ale co přesně by se mělo změnit a jak? Podle mě jde o nastavení konkrétních dotací z MZe.
Petr Trampota: Není to jen o dotacích, je to o rozdělení daňových výnosů.
Pavla Setničková: Byla bych ráda, pokud bychom to nezjednušovali jen na tu vodu. Ty dopady přemrštěné výstavby obsahují paradoxy, které umožňují její vznik. Dopady jsou špinavá voda, fragmentace krajiny, ohrožení chráněných zvířat a rostlin. Rozšířila bych to o problematiku EIA. Ten problém je, že se posuzují pouze rekreačně-sportovní areály. Druhá věc je, že ty nové územní plány umožňují smíšenou výstavbu - trvalé a rekreační a pak není jasné, co se bude posuzovat. Protože oni tu výstavbu vydávají za bytovou a ta to určitě není. Od problematiky EIA bych se posunula k salámové metodě, kdy pokaždé zažádá o kousek a díky tomu projdou rekreační objekty, které by jinak neprošly. Pořád posloucháme, že pokud to umožňuje územní plán, je to v pořádku. Máme vážnou obavu, že pokud se zrealizuje veškerá výstavba na Lipensku, tak to bude mít zničující dopad. Neposuzují se kumulativní vlivy. Oni je hází na toho investora, že by to měl posoudit ve stylu toho, co tam vzniká a mělo by vznikat, ale to není v jejich silách. Takže se vždycky řekne, že kumulativní vlivy nejsou. Je to komplexní problematika.
Lukáš Blažej: Je to meziresortní - MZe, MŽP, MF a MMR. Můžu předat kontakty, pokud budeme mít konkrétní návrhy co přesně a jak změnit.
Dan Leština: Co by mohlo posunout věci - máme nějaké pozice, ze kterých to můžeme ovlivňovat. Ale potřebujeme ty konkrétní návrhy.
Pavla Setničková: Máme návrh, co by mohlo pomoci. Jaká konkrétní změna. Budeme rádi, když budeme mít nějaký kontakt, na koho se obrátit.
Lukáš Blažej: Pošlete mi ho a podíváme se na to.

Různé
Lukáš Blažej: Rádi bychom udělali výjezdní zasedání. Budeme hlasovat a o termínu, odkaz dám na Zulip a prosím o zapojení.

Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 776
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vkládám zápis z únorového zasedání a děkuji všem za účast.

Čas:
17:00 - 18:10

Místo:
jitsi.pirati.cz/rtzp

Schválený program:
17:00-17:05 Představení
17:05-17:20 Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP (Klára Kocmanová, Jiří Lehejček, Dan Leština, Lukáš Blažej)
17:20-17:30 Revize plnění volebního programu (Lukáš Blažej)
17:30-17:40 Nakládání s pozemky ÚZSVM (Hana Stuchlík Kašpaříková)
17:40-17:50 Různé

Přítomní:
Zástupci KET:

  • Jihočeský kraj - Dan Leština, vedoucí

  • Jihomoravský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Karlovarský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Královéhradecký kraj - Martina Vágner Dostálová, vedoucí

  • Liberecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Moravskoslezský kraj - Václav Parchaňský, vedoucí

  • Olomoucký kraj - Martin Šmída, vedoucí

  • Pardubický kraj - Kristýna Klzová, vedoucí

  • Plzeňský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Praha - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Středočeský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Ústecký kraj - Lukáš Blažej, vedoucí

  • Vysočina - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Zlínský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

Další členové:

  • Klára Kocmanová

Hosté:

  • David Lux

  • Jana Skopalíková

  • Milan Daďourek

  • Hana Stuchlík Kašpaříková

  • Pavel Buršík

  • Lukáš Dubec

Zapisovatelka: Ivana Mrkvičková

Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP:
Lukáš Blažej: Řeší se Plavební stupeň Děčín, jak z hlediska splavnění, tak z hlediska územního plánu Děčína. V meziresortu je zákon o myslivosti, kde nám nepřijali připomínky, ani ty předjednané na K10, řešíme dál.
Dan Leština: Řešení Labské vodní cesty - je to velmi dynamické jednání, procesně velmi složité. Jedná se o splavnění Labe pomocí stavebních stupňů Děčín a Přelouč a s tím souvisí mezistátní dohoda mezi ČR a Německem, co dohodla ještě Babišova vláda a teď se chce po naší nové Sněmovně schválit. Chtějí to všichni kromě nás. Zítra se bude probírat zákon o myslivosti - norování lišek, vstup do obor a podobně. Dále se řeší systém emisních povolenek, jsou tam neshody mezi MŽP a MMR. Řeší se novela o zemědělském půdním fondu, má tam být zákaz výstavby hal na orné půdě od určité bonity a výměry. Je k tomu spousta pozměňovacích návrhů. Udělal bych to osobně jinak, ale chránit zemědělskou půdu je určitě dobře. Příští týden se bude na meziresortním kulatém stole řešit rybářská vyhláška a připomínky k ní - to se týká dvou okruhů. Jedno je welfare ryb - lov na živou rybku, druhá je ochrana proudomilných druhů ryb, pstruha a lipana. Bude se také řešit důl ČSA - jestli bude rezervace. Je to velké území, vznikl tam velký počet unikátních biotopů. Včera se jednalo o úložišti jaderného odpadu. Sněmovna se vyslovila pro návrh tak, jak ho vláda předložila. Důležité je, že jsem se postavili za obce.

Revize plnění volebního programu:
Lukáš Blažej: Dostali jsme od RP úkol uložený původně celostátním fórem, a to je revize plnění programu. Za životní prostředí je to 7 okruhů. Navrhuji postup, že bych si na to sednul, udělal těch 7 konceptů a pak to dal na Zulip k připomínkování ostatním. Mám pocit, že to moc plněné není, tím, že priority byly jinde a dlouho jsme neměli na MŽP žádné zastoupení. Poprosím všechny, co jsou ochotní se tomu věnovat, aby byli připraveni.
Dan Leština: Prosím o předání informace Báře Hudečkové a Martinu Huňadymu, aby o tom Klára s Jirkou věděli.

Nakládání s pozemky ÚZSVM:
Hana Stuchlík Kašpaříková: Psala jsem to včera na Zulip, od 1. 1. 2024 vešlo v platnost, že pozemky, co nemají určené vlastníky, propadají státu. Ještě v prosinci kolem toho byla informační kampaň, ale moc se o tom neví. Těch pozemků je velké množství, ve velké míře je to orná půda. Jsem krajinná projektantka, máme často problém, že obce nemají žádné pozemky, na kterých by se dala některá opatření vytvářet, ani nic nemá na směnu. Napadá mě, jestli by nestálo za to, že by se ty pozemky daly směňovat na revitalizace vodních toků na zalesnění a tak něco. Ví někdo, co se bude dít?
Dan Leština: Informace k tomu nemám, ale žiju v tom, že si to budou přehazovat státní instituce. Tohle by mohl vědět Radek Holomčík nebo s novou paní ředitelkou Státního pozemkového úřadu. Navíc mají podobný problém, že nemají pozemky, kde se ty úpravy dají dělat. Mohl by to vědět Radek a některé jeho kontakty na MZe.
Lukáš Blažej: Mohlo by to přejít na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má už teď velké množství nevyužívaných pozemků. Je celková otázka, jak naložit s jeho pozemky. Ten úřad nejspíš spadá pod Ministerstvo financí, tam máme Jirku Valentu. Navíc to může začít řešit i MŽP, tam máme Jirku Lehejčka.
Hana Stuchlík Kašpaříková: Děkuji, ozvu se Radkovi a případně ostatním.

Různé:
Ivana Mrkvičková: Kompas - máme na něm dva bloky, jeden se týká odpadů. Je potřeba si definovat, čeho se bude týkat ten druhý.
Dan Leština: Je potřeba se zamyslet nad tou cílovkou, které to budeme říkat. Budou to Piráti, budou tři workshopy souběžně.
Jana Skopalíková: Sešla se odpadová skupinka, řešíme témata, která přesně tam dát. Těch 75 minut jsme rozdělili asi na 3 témata s tím, že se potkáme znovu.
Martin Šmída: Bude tam Pirátín, Honza Nezhyba tam chce zapojit i spalovny. Zase aby to nebylo jen školení pro komunální politiky. Když budou nějaké dotazy, tak můžeme celospektrálně odpovídat.
Jana Skopalíková: Dělala jsem anketu u komunálních zastupitelů, co by je zajímalo. Hodně tam byla energetika, na to bude samostatný workshop, pak odpady, to tam bude samostatně a pak péče o pole a krajinu a přípravu na klimatickou změnu.
Dan Leština: Dochází ke zmatení. Jsou dvě různé akce. Je Kompas a Kompot. Kompot je pro komunální zastupitele, tohle je pro celostátní směřování. Anketa je třetí nesouvisející věc, byla směřovaná k tomu, jaká témata mít, aby zajímala komunální zastupitele a připojili se na resortní tým. Pro Kompas se mi líbila návaznost na klimatický zákon, ale to měli David a Klára na CF.
Jana Skopalíková: Můžeme si říct, že 15 minut bude klimatický zákon, 15 minut co se řeší na kraji, 15 minut, co dělají obce.
Dan Leština: Zatím mi z toho vychází nejlíp diskuze o tom, co si chceme napsat do Sněmovny.
Martin Šmída: U odpadového týmu došlo k tomu zmatení pojmů a dělali jsme to spíš na Kompot.
Lukáš Blažej: Přemýšlím u těch odpadů, jestli si nedat zálohování, protože to je takové kontroverzní téma.
Martin Šmída: Snad jste si nemysleli, že bychom se mu vyhnuli. Bude to komplexní víceúrovňové.
Jana Skopalíková: Takže zbývá dořešit, co chceme jako druhou věc. Rýsuje se nám tu buď příprava na klimatickou změnu nebo ideový dýchánek, co si chceme napsat do programu do příštích voleb.
Dan Leština: Budeme mít to vyhodnocení a můžeme na to navázat s tím, co chceme. Klimatická změna a adaptace na klimatickou změnu jsou dva různé přístupy a postupy. Nemíchal bych to dohromady.
Jana Skopalíková: Můžeme o tématu zahlasovat, ale hlavně tu musí být někdo, kdo to zpracuje.
Dan Leština: Já bych byl nerad, aby to zase zbylo na mě a na Lukáše. Dal bych prostor novým mladým tvářím.
Jana Skopalíková: Ideální bude, když tem tým bude mít 2-3 lidi, ale musí tam být někdo hlavní, kdo to bude posouvat a řešit.
Dan Leština: Pokud by to měl být klimatický zákon, tak by se musel najít někdo, kdo by to zvládl odprezentovat.
Proběhlo hlasování: 8 lidí je pro Program, 2 lidi jsou pro Klima.
Ivana Mrkvičková: Připomenutí možnosti odeslat newsletteru. Bylo by ideální ho poslat aspoň 1x za 6 měsíců. Připomenu do Zulipu.
Jana Skopalíková: Jménem KET energetika Praha a KET ŽP Středočeský kraj zvu na energetické komunální fórum. Bude v pátek 23. února. Bude to na tři bloky. Bude tam fotovoltaika, energetické komunity, Co přináší LEX OZE 2 a 3, pak bude nákup energií, energetické úspory. Třetí blok bude povolování OZE.
Pavel Buršík: Nahrál jsem na Zulip návrh novely zákona k Pyrotechnice, je to komplexní návrh. Věnovali jsme se tomu asi rok se spoustou lidí a spoustou konzultací. Je tam zákaz používání v CHKO a poblíž sociálních a zvířecích zařízení. Pak je tam i omezení těch vyšších kategorií, tedy přeřazení, aby s tím mohli nakládat jen osoby, co mají pyrotechnické zkoušky. Tím by to používané množství kleslo. Nechali jsem si udělat průzkum veřejného mínění, je tam 1000 respondentů. 3/4 těch, co odpověděli, podporují zásadní zpřísnění. Teď je otázka, jak to přesně udělat, přes jaký zákon to řešit.
Dan Leština: Děkuji za přípravu. Tady bacha na to, kdo řekne, že to podporuje a kdo s tím pak reálně bude chtít něco udělat. Někteří lidé hodně jedou na PR a efekt.
Pavel Buršík: Taky to tak vnímám, že je vůle a zájem, ale je pochybnost, kdo tomu dává dostatečnou prioritu, aby se zabýval obsahem. Budu jenom rád, když si to co nejvíc vezmou Piráti. To by ale znamenalo nějaké potkání se napůl cesty.
Dan Leština: Na Zulipu běží dvě diskuze. Jedna je k Pyrotechnice a druhá k Vodíku. Zapojte se.

Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 776
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vkládám zápis z březnového zasedání a děkuji všem za účast.

Čas:
17:00 - 18:40

Místo:
jitsi.pirati.cz/rtzp

Schválený program:
17:00-17:05 Představení
17:05-17:15 Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP (Klára Kocmanová, Jiří Lehejček, Dan Leština, Lukáš Blažej)
17:15-17:25 Vládní témata MŽP (Dan Leština)
17:25-17:40 Kompas (Ivana Mrkvičková)
17:40-17:50 Kultivované maso - snaha o zákaz (Pavel Buršík)
17:50-18:00 Pyrotechnika (Pavel Buršík)
18:00-18:10 Výjezdní zasedání (Klára Kocmanová)
18:10-18:20 Různé

Přítomní:
Zástupci KET:

  • Jihočeský kraj - Dan Leština, vedoucí

  • Jihomoravský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Karlovarský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Královéhradecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Liberecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Moravskoslezský kraj - Václav Parchaňský, vedoucí

  • Olomoucký kraj - Martin Šmída, vedoucí

  • Pardubický kraj - Kristýna Klzová, vedoucí

  • Plzeňský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Praha - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Středočeský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Ústecký kraj - Lukáš Blažej, vedoucí

  • Vysočina - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Zlínský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

Další členové:

  • Klára Kocmanová

Hosté:

  • David Lux

  • Jana Skopalíková

  • Pavel Buršík

  • Lukáš Dubec

  • Helena Straková

  • Jan Hron

  • Jiří Lehejček

  • Jelena Lenka Příplatová

  • Marek Lahoda

  • Dana Balcarová

Zapisovatelka: Ivana Mrkvičková

Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP:
Jiří Lehejček: Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu - probíhá několikátá schůzka ve Sněmovně. Nedaří se najít shoda na tom, jak bude definován zábor půdy bonity 1 a 2. V programovém prohlášení vlády je to omezení jasně definované, tohle ho má naplňovat. Mimo to je ale v zákoně o ZPF spousta dobrých věcí. Dál se řeší regulace populace hraboše, pořádal jsem k tomu workshop. Účastnila se spousta odborníků z různých odvětví. Vznikla k tomu určitá metodika, jak řešit nadměrné populace hraboše. Víc podrobností je na Zulipu. Je tam vějíř opatření, které se dají použít. Pokud se to podaří dodržovat, velmi to omezí ty gradace. Řeší se možnost komerčního pojištění, kde by se proti tomu dalo pojistit, podobně jako u kormorána. Dál je myslivecký zákon, ten je v meziresortu. Povedlo se prosadit dost požadavků, jedním z nich je, že bude možné zrušit oboru, pokud bude nepřístupná nebo bude mít otevírací dobu v nesouladu s vyhláškou. Dál je lesní zákon, tam nejvíc řešíme paragraf o ponechávání mrtvého dřeva - proběhla tři setkání s MZE, byl i odborný seminář, zatím není jasné jak to dopadne, rozpor mezi MZe a MŽP trvá.
Lukáš Blažej: Aktuálně máme v MPŘ veterinární, myslivecký a lesní zákon, ve VPŘ zákon o ochraně přírody a krajiny. Jde pravděpodobně o nejnabitější měsíc za celé volební období. Co se týče těch obor, tak trochu budu mírnit Jirkův optimismus, ďábel je totiž v detailu. Namísto automatického zániku neotevřené obory je v návrhu napsáno, že správní orgán může zahájit řízení, ve kterém může oboru zrušit. Bude tedy nutné nejprve přesvědčovat úřad k zahájení a následně se s ním bude vlastník hádat, zda je nutné oboru rušit. Ještě se to snažíme zlepšit.
Marek Lahoda: Chtěl jsem se zeptat jak dopadl Plavební stupeň Děčín.
Lukáš Blažej: Z hlediska územního plánu se věc vrátila z dohody ministrů zpět na rozpor, Hladík nepodepsal výsledný dokument.
Jiří Lehejček: Jsou tam dvě věci. Jednak ta pravidelná informace Ministerstva dopravy o plavebním stupni Děčín a Přelouč na vládě. To se stáhlo a zpráva se na základě připomínek MŽP upravila. Je tam třeba info o MŽP, že si nemyslí, že by stavba byla kompenzovatelná z hlediska životního prostředí, MD tam psalo, že je. Druhá věc je smlouva s Německem, která půjde do hlasování ve Sněmovně a bohužel je pravděpodobné, že projde. Ta smlouva neznamená, že se bude stavět, ale je to další argument, kterým se mohou ohánět.
Dan Leština: Půjde to do hlasování zítra, bylo to vyjednané za vlády ANO, jsou tam vůči nám v porovnání s Německem dost nerovné podmínky. Co se týče ZPF, novelu jako takovou připravilo MŽP jako úřednický aparát, byla předložená, do toho vstupují politické tlaky. Některé návrhy mi připadají nesystémové, já bych to viděl jinak. Do toho vstupují jiné tlaky, že máme nedostatek montoven a že ochrana životního prostředí akorát zdržuje. Havarijní novela vodního zákona - je tam hodně pozměňovacích návrhů. Klára tam hájila naše dlouhodobé pozice. Klimatický zákon - dodělávala se důvodová zpráva, bude k tomu seminář. Státní energetická koncepce a ochrana klimatu - řešily se strategické věci, z čeho budeme vyrábět energii a jaká opatření proti produkci skleníkových plynů budeme přijímat. V připomínkách bylo, aby k těm dobrým nápadům byly přidány konkrétní indikátory, aby bylo vidět, co se plní a co se neplní. Dáváme důraz na reálné dosahování cílů. Ještě k mysliveckému zákonu - do toho vstupuje téma norování. Tam to vypadá, že budeme chystat nějaký pozměňovací návrh, který by norování zakazoval.
Martin Šmída: Chtěl jsem se zeptat k novele mysliveckého zákona. Tam je část o umožnění lovu lukem. Jestli jsem to pochopil, tak že na to není vládní postoj a je tam volné hlasování.
Dan Leština: Pirátský postoj není jednoznačný. Zejména já a Radek na to máme silný názor, že je to nepodstatný fenomén. Lidí, co to budou využívat, je velice málo. Důkazy pro to, že je to výrazně horší pro zvířata, jsou nepřímé a je to těžké nějak dokázat. Máme k tomu stanoviska lidí, co tomu asi rozumí a říkají, že to je horší. Jsou lidi, co to propagují a je potřeba regulovat stavy zvěře. Teď je to zakázané, vládní novela to chce povolit, asi bude nějaký pozměňovák.
Pavel Buršík: Tam se asi odehraje nějaká bitva. Klára je k tomu skeptická. MMR dávalo připomínky. Postoje organizací na ochranu zvířat jsou proti tomu, protože tam vnímají velké riziko, že zvíře nezemře a bude jen zraněno a bude to pro něj utrpení.
Lukáš Blažej: Z hlediska mysliveckého zákonu je to marginálie, ale je to symbol, kterému lidi rozumí. Rozpor držíme a očekávám sledované hlasování ve Sněmovně.
Dan: Je tam riziko, aby se kvůli této marginálii neshodil celý zákon jako takový. Musí se to komunikačně zvládnout.

Vládní témata MŽP
Dan Leština: Bude se probírat ústavní novela na ochranu vody, zákon na ochranu ovzduší, Křivoklátsko a občanský zákoník z hlediska odpovědnosti za pád stromů.
Jiří Lehejček: Křivoklátsko šlo do meziresortu. Ten pád stromů - stejně jako je v lesním zákoně, že vstup do lesa je na vlastní nebezpečí, ale zároveň je v občanském zákoníku, že majitel lesa je zodpovědný za to, že na nikoho nic nespadne. Je tam návrh, že se to vyřeší tím způsobem, že ve zvláště chráněných územích jsou stezky a cesty udržovány průchozí, tedy je tam ta úvaha, že majitel lesa, velmi často stát, není zodpovědný, že tam ze svahu spadne strom a něco poškodí, ale že třeba po bouřce se uklidí větve, aby se tam dalo chodit a jezdit. Aby neměli obavy, že něco nekácejí, na někoho to může spadnout. Že turistická značka v národním parku není VRTka.
Dan Leština: Dál se chystá novelizovat ekologická újma, aby byla uplatnitelná. Dál je zálohování - že máme 3-4 týdny na vypořádání. To jsou ty plány. Zajímalo by mě, kdo má odborný zájem řešit něco z toho. Počítám s Lukášem na ochranu vody, Jančou za Křivoklátsko, Odpadové skupiny za zálohování. Také bude novela k zoologickým zahradám.
Pavel Buršík: Co se týká zoologických zahrad, tak to hodně řeší Svoboda zvířat. Můžu vás propojit. Je to dobrá protiváha skupiny zájmových chovů.
Dan Leština: Zkontaktovat můžou, jestli mají konkrétní návrhy, tak sem s nimi.

Kompas
Dan Leština: David Lux mi včera posílal nějaký nápad, před nastoupenou jednotkou děkuji. Já jsem si z toho vzal, že bychom mohli představit jaké součásti bychom chtěli v programu mít, vysvětlit je a rozdělit si to mezi jednotlivými lidmi. Představit tam nějakou konkrétní podobu a sbírat zpětnou vazbu. Náhodou jsem se dozvěděl, že v RP plánují nějakou jinou koncepci vzniku programu do sněmovních voleb - jak by měl vypadat a jak by měl vznikat. To mi přijde poměrně relevantní k tomu, jak naplánovat workshop a co by tam mělo být. Teď nemáme ani rámec. Jestli existuje nějaký nápad, jak to dělat a jestli teď jsme schopní udělat workshop, když nevíme plán, jak má vznikat program.
David Lux: Udělal jsem teď výstřel, co bychom mohli řešit, napsal jsem to tak, aby to bylo trochu zábavnou formou.
Ivana Mrkvičková: Aktuálně potřebujeme název a anotace.
Dan Leština: Takže název by mohl být Takticko-strategická úvaha o sněmovním programu životního prostředí.
Lukáš Blažej: Název musí být atraktivní, co třeba Jak (ne)dělat program?
Dan Leština: Neměli bychom tam řešit proces, ale obsah.
Lukáš: Jasně, tak Co (ne)mít ve sněmovním programu ŽP? Klidně si vezmu na starost věcné zhodnocení toho současného programu. Vymyslíme společně na Zulipu do zítra nějaký konkrétní název a budeme tam řešit i obsah, aby se ostatní mohli zapojit.

Kultivované maso - snaha o zákaz
Pavel Buršík: Kultivované maso je maso, co roste v laboratorních podmínkách z živočišných buněk. Zatím se to spíš vyvíjí. Tou ambicí jsou důvody ekologické a etické, aby se nezabíjelo tolik zvířat a aby se snížily dopady v oblasti skleníkových plynů. I tady jsou velcí hráči, co se věnují rozvoji jak pro lidskou spotřebu, tak pro domácí mazlíčky. Evropou teď prochází snahy o zákaz dřív, než bude uvedeno na trh. Zejména italská krajně pravicová vláda se snaží o zákaz. Je to součást určitého gastro populismu. Mělo to projev, do kterého se zapojilo české Ministerstvo zemědělství, týká se to dopisu, co byl zaslán Evropské radě. Byl velmi skeptický co se týče dopadů na chovy. Chtěl bych vás vyzvat a požádat, abyste když budou nějaké další iniciativy, to nějakým způsobem monitorovali.
Dan Leština: Líbí se mi v tom dopisu jedna věc, a to snaha, aby to nebyl green washing. Ale jsou tam sugestivní otázky, kterými by se měla komise zabývat, bez toho, co by se mělo dělat.
Lukáš Blažej: V rychlosti jsem prošel ten dopis a studie ke greenwashingu, výslovně uvádí, že posuzují dopady aktuální nebo velmi blízké produkce, která je pořád ve fázi vývoje. Je zavádějící vycházet z toho, jaký emisní dopad mají první produkované gramy masa. Bylo by asi nejlepší ten dopis s tvým komentářem poslat mně, Jirkovi Lehejčkovi, Milanovi Daďourkovi a Kláře Kocmanové. Milan pak může zjistit jak česká podpora dopisu vznikla a můžeme to případně řešit dál.
Dan Leština: A co bude tím výstupem? Milan osobně je živočišný producent. Má stádo ovcí, kterými pase vzácné louky. Ale asi by nesdílel tlaky těch lobbistů.
Pavel Buršík: Ok, připravím soupis nějakých těch argumentů. Je určitě velice dobré se ptát a dělat ty inovace správně, včetně důrazu, jak bude vypadat vlastnictví patentů. Je ale nepochybné, že tohle je příprava na další kroky směrem k zákazu.

Pyrotechnika
Pavel Buršík: Připomínky jsem řešil hlavně v rovině OBRAZu. V nejbližších dnech jako OBRAZ zveřejníme průzkumy veřejného mínění a návrh novely. Dneska proběhl kulatý stůl, byly tam různé zájmové skupiny, vědci i ministr Hladík. Z pohledu vědců a zájmových skupin byl důraz na úplný zákaz, což ministři trochu brzdili. MPO má prý nějakou trošku starší novelu, co jim leží na Úřadu vlády, kterou ještě můžou upravit. Není to jen o obsahu, ale i o formě, jak se ta přísnější regulace zařídí. 11. 4. budeme mít jako OBRAZ schůzku s Výborným a Hladíkem, pak máme schůzku na Ministerstvu zdravotnictví s Pepou Pavlovicem. Co se týká neziskovek, tak tam je až na drobné odlišnosti shoda na tom, jak má ta regulace vypadat. Teď se to v procesech musí potkat.
Dan Leština: Mám k tomu drobné doplnění k tomu výčtu míst, kde by se používání zakazovalo - nevím, proč tam chybí zvláště chráněná území, jsou tam jen maloplošná, chtěl bych tam i ta velkoplošná. To by pomohlo některým druhů ptáků a savců.
Pavel Buršík: To si myslím, že můžeme klidně doplnit. Je to dobré rozpohybování diskuze. Všichni chtějí něco udělat, ale přešlapují na místě.
Dan Leština: Klára říkala, že si to vzali na starost Výborný s Hladíkem, že něco připravují. A že to může dopadnout tak, že si udělají jiný návrh a ten váš kompletně odignorují. Jinak já jsem velký nepřítel vzdalování zákona od reality. A když se třeba v Praze zakázaly ohňostroje, tak to nemělo žádný efekt. Lidi to dělají prostě dál. To je jedna realita, která by se mohla stát. Že když toho zakážeme hodně, tak to nebude respektováno a nebude to efektivní a ku prospěchu.
Pavel Buršík: Myslím si, že obecně ty vyhlášky, které nastavují, že něco je třeba x metrů od škol a podobně, jsou problematicky vymahatelné. To jádro je omezení dostupnosti pyrotechniky, že od třídy F2 to půjde jen na licenci. Ten návrh cílí na to, aby množství pyrotechniky mezi lidmi budou mnohem menší, bude se prodávat na méně místech a kupující se bude muset prokázat licencí.
Jan Hron: Chybí mi tam v referencích nějaká kvantitativní studie. Všechno se to nezabývá tím, jaké to má reálné dopady a bojím se, že to nebude mít reálný efekt. Co se týká těch pyrotechnických licencí, tak to je velké martyrium. Já si myslím, že když se zakážou silnější kategorie, tak si lidi koupí několikanásobek těch slabších, aby mohli udělat stejný efekt.
Pavel Buršík: Je možné diskutovat o tom, jestli ta cesta pro F2 a F3 může být jednodušší, než je aktuálně pro F4.
Evy Tylová: Jako člověk z praxe podporuju, aby ta legislativa byla. To vymáhání může být ovlivněno tím, jak to veřejnost vnímá. Že třeba světlo na obloze jim přijde pěkné, ale uvědomují si, co to způsobuje.
Jan Hron: Bojím se, že na to nebudeme mít dost policajtů.
Eva Tylová: Pokud to bude pod pokutou, tak si lidi můžou říct, že to radši nebudou dělat. To je jako u kouření.
Pavel Buršík: Rozumím té debatě o vymahatelnosti. Jde především o snížení objemu. Pokud někdo bude chtít, tak to vždycky obejde. Jde o to, aby se ten stres a ta zranění, jak u zvířat, tak u lidí, a ty škody na majetku, snížily.
Jan Hron: Je nějaký záznam z toho kulatého stolu? Já jsem o tom nevěděl.
Pavel Buršík: Má být, říkali, že bude. Měly by být i prezentace. Během té diskuze mě ještě napadlo, že se v otázce jestli se sníží objem, můžeme podívat na data o prodejích ze zemí, kde byl schválen zákaz, jestli to lidi začali kompenzovat množstvím. V té F1 jsou nějaké prskavky, slabé petardy, římské svíce.
Lukáš Blažej: Pořád v tom držíme rozpor k veterinárnímu zákonu, kam je možné doplnit regulaci pyrotechniky, pokud se ministři shodnou, nebo se z něj ustoupí a půjde například cestou poslaneckého návrhu.

Výjezdní zasedání
Klára Kocmanová: Do emailu mi přišlo potvrzení, že na datum 3.- 5. května můžeme mít zarezervovaný celý Harrachov. Jestli jste s tím OK, tak můžeme udělat nějaké registrace. Navíc mě oslovil resortní tým Průmyslu a Dopravy, že chtějí udělat nějaké výjezdní zasedání, tak jsem řešila, jestli se nepotkat společně. Otázka je ale kapacita. Není to o tom, že by mohli jet úplně všichni.
Dan Leština: Chtěl jsem vyjasnit - myslíš tím setkat se společně kromě schůzky RT ŽP, nebo na ní?
Klára Kocmanová: Myslela jsem spojit to a udělat dohromady. Pokud si ale řekneme, že chceme jet sami, tak je to v pořádku. Ty kapacity jsou 36 míst + 25 míst jako přistýlka.
Lukáš Blažej: A co zasedací prostory? Určitě budeme chtít mít věci sdílené ale i věci samostatné.
Dan Leština: Já mám silný názor, že bychom se měli jako tým aspoň jednou za rok potkat samostatně, ale neříkám, že to musí být tohle setkání, to může být klidně společné.
Lukáš Blažej: Nejsem si jistý, jestli lidi budou mít kapacitu na další osobní setkání v tomto roce.
Klára Kocmanová: Za mě je důležitá informace, jestli jsem ochotní to spojit a pokud ano, tak kontaktovat ty týmy a udělat si časový rozvrh na ty prostory, jestli by to bylo možné spojit.
Lukáš Blažej: Za mě je priorita setkání našeho resortního týmu. Pokud se k tomu vejde ještě jednání s Dopravou a Průmyslem, budu jedině rád, ale nemělo by to výrazněji omezit naše vlastní body jednání. Ubytování by nemělo být problém, je to mimo sezonu, můžeme využít i další ubytovací kapacity. Omezením může být spíše dostupnost zasedačky, pokud Doprava a Průmysl budou chtít také částečně jednat samostatně.
Klára Kocmanová: Mám návrh, jak se k tomu postavit. Ráda bych věděla, jaká témata chceme řešit a na jak dlouho to bude. S tímhle bych pak oslovila další týmy, abych zjistila, co mají v plánu a jaký potřebují čas. Abych věděla, co potřebujeme my a pokusila se to skloubit.
Dan Leština: Můj odhad z předchozích setkání je jedno dopoledne a jedno odpoledne, když k tomu bude společné zasedání a nebo výlet na prostřídání zasedačky, tak je to ok, ale bude to organizačně strašně náročné.
Lukáš Blažej: Můj odhad je, že samostatně potřebujeme asi 6-8 hodin, stačí to takhle?
Klára Kocmanová: Stačí, poptám potřeby Dopravy a Průmyslu.
Lukáš Blažej: Dám to na zulip, zkusíme vytipovat konkrétní témata a lépe odhadnout čas.

Tel. 778702712
Uživatelský avatar
Lukas.Blazej
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 776
Registrován: 24 lis 2010, 18:04
Bydliště: Ústí nad Labem - centrum
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 1369 poděkování

Re: Schůze RT ŽP - pozvánky, zápisy

Příspěvek od Lukas.Blazej »

Vkládám zápis z dubnového zasedání a děkuji všem za účast.

Čas:
17:00 - 18:00

Místo:
jitsi.pirati.cz/rtzp

Schválený program:
17:00-17:05 Představení
17:05-17:10 Informace z Kompasu (Dan Leština, Lukáš Blažej, Ivana Mrkvičková)
17:10-17:20 Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP (Jiří Lehejček, Dan Leština, Lukáš Blažej)
17:20-17:30 Dlouhodobý a sněmovní program (Lukáš Blažej, Dan Leština)
17:30-17:40 Různé

Přítomní:
Zástupci KET:

  • Jihočeský kraj - Dan Leština, vedoucí

  • Jihomoravský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Karlovarský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Královéhradecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Liberecký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Moravskoslezský kraj - Václav Parchaňský, vedoucí

  • Olomoucký kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Pardubický kraj - Kristýna Klzová, vedoucí

  • Plzeňský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Praha - Eva Tylová, vedoucí

  • Středočeský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Ústecký kraj - Lukáš Blažej, vedoucí

  • Vysočina - NIKDO NEPŘÍTOMEN

  • Zlínský kraj - NIKDO NEPŘÍTOMEN

Další členové:

  • Klára Kocmanová

Hosté:

  • Jana Skopalíková

  • Pavel Buršík

  • Helena Straková

  • Jan Hron

  • Jiří Lehejček

  • Marek Lahoda

  • Pavlína Mrkosová

  • Milan Daďourek

  • Albert Štěrba

  • Josef Pavlovic

Zapisovatelka: Ivana Mrkvičková

Informace z Kompasu:
Lukáš Blažej: Kompas byl až překvapivě produktivní. Měli jsme blok k odpadovému hospodářství a blok k přípravě sněmovního programu, který představí Dan.
Dan Leština: Probírali jsme tam, jak přistoupit k sněmovnímu programu. Představili jsme novou koncepci, otevřel se brainstorming nápadů, jak k tomu přistoupit. Životní prostředí je zařazeno do holonu Ekonomika, kde bude i Doprava, Finance, Průmysl a tak. Má to stejné ambice jako před 4 lety a doufám, že to nedopadne stejně. Detaily otevřeme na výjezdním zasedání. Mám z toho jeden flipchart popsaný poznámkama
Lukáš Blažej: Z poznámek mi přišel zajímavý například vliv životního prostředí na zdraví, který je typicky meziresortním tématem. Jsem ke způsobu přípravy programu mírně skeptický, ale myslím, že by to mohlo dopadnout dobře.

Aktuality ze Sněmovny, vlády a MŽP:
Dan Leština: Seznam řešených témat jsem posílal na Zulip. Dávejte mi prosím reakci, jestli je to takhle OK. Byl to zákon o zemědělském půdním fondu, lesní zákon, kde jsme dávali hodně připomínek v rámci meziresortu. Ve vnitříním připomínkovém řízení je zákon o ochraně přírody a krajiny. Řešíme vliv vysokorychlostní trati přes Poodří na chráněné biotopy a druhy, to bude zítra na vládě. Čeká nás zákon o ZOO, ale spíše se mu nebudeme aktivně věnovat, pokud nás něco nepřesvědčí pro jiné rozhodnutí.
Milan Daďourek: Poreferuju o zákonu o myslivosti, SPÚ a zákonu o dřevě. Nakonec z mysliveckého zákona vyhodí všechno, co se týká obor, takže ta část se nebude měnit. Znova jsem nadhodil tu věc týkající se speciálního myslivce, protože to může být průšvihové. Zákon o státním pozemkovém úřadu - tam jsem se znovu snažil vysvětlit, že jestli máme naplnit prohlášení vlády, co se týče ochrany půdy před erozí, tak je to potřeba využít. My jsme na to upozornili, vznesli tu připomínku. Zákon o dřevě, tedy nařízení proti odlesňování, na tom se bude ještě dělat, protože meziresort je s připomínkami do 8. dubna. Hlavní připomínky mají být, že se tam zavádí spousta organizací, zadruhé že zabavené zboží by mělo být využito k dobročinným účelům a další je, jestli výnos z těch sankcí by měl jít do toho odlesnění, ale bylo mi řečeno, že tam jsou tak vysoké náklady, že z toho nic nezbyde.
Dan Leština: U toho mysliveckého zákona chystáme pozměňovací návrhy. Zrovna ten zákaz norování tam nebude, chceme ho tam dostat pozměňovákem ve Sněmovně.
Jiří Lehejček: Téma ochrany starých lesů - to se relativně posouvá, MŽP poslalo mapu starých lesů v ČR, ta je na základě VÚKOZu a ČZU. Lesníci chodí do těch porostů a vytipovávají, které porosty by se tam mohly dostat. Nejblíž je to Krušnohoří, dál Západní Karpaty a Žďánický les. Tyhle lokality by se mohly do konce volebního období stihnout. Další, co se povedlo, je vyrovnání pozice v rámci společné zemědělské politiky, měl by z toho vyjít nějaký článek na blogu a sociálních sítích Kláry. Poslední co nepadlo, dál probíhá to jednání o plavebním stupni Děčín.
Dan Leština: Chtěl jsem se zeptat na tu ochranu starých lesů. Nevím, proč by to měly být jen staré lesy, ale ne ochrana dalších lesů, obnovení středních lesů, ochrana další biodiversity. Kde vzniklo zadání staré lesy? Proč ne cenné biotopy obecně tam, kde jsou?
Jiří Lehejček: Myslím si, že to vzniklo tak, že akademická obec a nevládní organizace rozpoutaly silnou mediální masáž. Možná i z hlediska té nevratnosti - ten střední nebo nízký les se dá obnovit, ale pokud je to 400 let starý porost a vykácíš ho, tak musíš 400 let potkat. Proč zrovna Chřiby - byly identifikované spolu se Ždánickým lesem jako nejcennější.

Dlouhodobý a sněmovní program:
Lukáš Blažej: Koncept dlouhodobého programu je už dlouhou dobu na Zulipu, děkuji všem, kteří se zapojili. Mojí ambicí je, že si k tomu na výjezdním zasedání sedneme a projdeme to větu po větě tak, abychom dořešili rozpory a mohli program předložit Republikovému výboru ke schválení. Připomínky je třeba formulovat předem, směřujte je prosím do toho dokumentu.
Dan Leština: Programová skupina RV připravila dokument "jak psát dlouhodobý program", který je k připomínkování do dneška. Vidím, že se připomínky rozrostly. Co se týče sněmovního programu, jsou vyhlášené nové představy o tom, jak psát program. Začali jsme na Kompasu, budeme pokračovat na výjezdním zasedání.
Lukáš Blažej: Na každý resortní tým v našem holonu vychází jeden programový bod, podle mě je to málo, ale zase nebudeme muset psát stohy věcí, které nebude nikdo číst.
Marek Lahoda: Přijde mi to také málo. Ale chápu, že je potřeba hledat shodu v rámci resortů.
Dan Leština: Ano, já jsem to tak nazval, že máme jednu prioritu, abych vás trošku vyděsil. Což je na jednu stranu dobře, ale na druhou stranu je s tím spousta práce. Nemyslím si, že to tak dopadne, ale ta idea je taková, že ty body mají být úplně meziresortní. Že celé má určovat ohled na životní prostředí a tak. Kdyby se to povedlo, tak to může být nesrozumitelné pro voliče, kteří budou hledat Dopravu.
Lukáš Blažej: Taky si myslím, že voliči, které zajímají námi navrhovaná opatření v oblasti životního prostředí, je nebudou hledat třeba pod zdravotnictvím, kde budeme řešit přípravu na tropické nemoci při změně klimatu.
Dan Leština: Může nás to nutit vydávat různá stanoviska k určitým tématům a nedávat to do Sněmovního programu. Třeba obchrana biodiverzity.
Milan Daďourek: Zaznělo tu dost skepse, ale já bych tomu dal třeba šanci. Třeba když řeším společnou zemědělskou politiku, tak to má přesahy leckam jinam. Určitý smysl mi to dává, vyříkat si ty věci mezi jednotlivými týmy je důležité. Záleží, jak se pak uchopí PR.
Eva Tylová: Nevím, jestli jsem to pochopila špatně, ale adaptace na klimatické změny není jenom o krajině, ale i o městech a obcích.
Lukáš Blažej: Reálně je to v každém resortu.
Milan Daďourek: Souhlasím, proto jsem říkal, že mi to dává smysl. Adaptace na klimatickou změnu je i o tom, jestli budeme mít co jíst.

Různé:
Lukáš Blažej: Připomínám že příští měsíc online setkání resortního týmu nebude, protože budeme na výjezdním zasedání. Prosím všechny o vyplnění přihlášení do dotazníku.
Jiří Lehejček: Na výjezdní zasedání jsem už zamluvil exkurzi, měl by se nám věnovat ředitel KRNAPu. Půjdeme asi na nějaké ukázky revitalizace. Detaily budou později. Ten čas bude od 14 do 19 hod.
Pavel Buršík: Určitě jste zaznamenali kauzu Sojka, kde byla pokuta za nedodržení označování alternativních potravin. Došlo k tomu, že byly přepjatě interpretované předpisy Evropské unie, nakonec byla pokuta zrušena a teď se to bude přepracovávat. Druhá věc je ta pyrotechnika - byli jsme to řešit na Ministerstvu zdravotnictví, kde Pepa Pavlovic nebude vyloženě proti.
Dan Leština: Dostalo se ke mně, že k tomu mají výhrady a připomínky.
Pavel Buršík: Připomínky tam byly, dal nám k tomu nějaké podněty. Ale to nejdůležitější, to jádro, na něm panuje shoda.
Josef Pavlovic: Omezit pyrotechniku určitě ano, dát ji do ruky jen profesionálům ano. Co je za mě problematické, tak jsou ty vzdálenosti a vymezení toho všeho, kolem čeho nejde používat, protože pak už by to neodpálil nikdo nikde. To by bylo politicky neprůchodné.
Dan Leština: Je potřeba se zamyslet i nad tím, jak se to v praxi pozná, když bude někdo něco chcít odpálit, tak kam mám jit. Třeba v Praze z toho vzniklo to, že to každej ignoruje, musí k tomu být speciální appka.
Pavel Buršík: Když to projde jako celek a bude tam zároveň omezení těch lidí, co to můžou odpalovat, tak se tím sníží počet lidí, co budou moct odpalovat.
Milan Daďourek: Je důležité, aby ta norma byla udržitelná.
Dan Leština: A uplatnitelná v praxi.
Paval Buršík: Já myslím, že v téhle fázi je dobré ty požadavky trošku nadsadit.
Lukáš Blažej: Můžeme k tomu udělat s OBRAZem v budoucnu společnou schůzku, pokud bude zájem.

Tel. 778702712
Zamčeno

Zpět na „Životní prostředí“