Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Zamčeno

Podporuji členský podnět jednání CF o odvolání Jakuba Michálka z Republikového výboru

Ano

110
47%

Ne

112
47%

Zdržuji se

14
6%
 
Celkem hlasujících: 236 - Celkem hlasů: 236

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13507
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 35112 poděkování
Dostal poděkování: 17754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Vážené celostátní forum,
po zralé úvaze i konzultaci s několika dalšími lidmi, podávám níže uvedený členský podnět.

Co se děje?

Nemám z toho osobně vůbec radost, že situace dospěla až sem. Vypadalo to, že od jarního pokusu o změnu stanov, jsme se všichni poučili, že zkoušet zrealizovat věci na sílu není dobrý způsob. Ale bohužel není tomu tak.
Pokud změna stanov napodruhé prošla díky široce konsensuálnímu přístupu, nyní se děje pravý opak. Oklikou a fintou se připravuje znovu de facto zrušení volených vedoucích odborů a jejich podřízení pod Kancelář tedy pod RP. Zrušení volených vedoucích odborů přitom přes CF na jaře jako změna stanov neprošlo. Nyní se to zkouší změnou nižších předpisů, schválením RV a následně hlasováním CF.

Děje se to narychlo v průběhu asi 10 dnů před zasedáním RV, bez širší diskuze a informování členské základny. A není to jediná rychlá změna, kterou má RV na listopadovém zasedání na programu. Hrozí možná i nevratné změny v samotných základech Pirátské strany, od členský podnětů přes dlouhodobý program až po pirátskou identitu, kterou je například Pirátské dvanáctero, které se má zcela zrušit.

Program zasedání RV naleznete zde LINK Zasedáni RV 4. a 5. 11 2023 - program
Navrh na centralizaci strany a de facto zrušení volených vedoucích odborů najdete na fóru pod eufemistickým názvem Návrh na sjednocení správy strany.

Co hrozí?

Je to frontální útok na samotnou podstatu strany. Hrozí něco podobného, co jsme všichni zažili za neslavně proslulé koalice PirSTAN, kdy byla strana tlačená k bezpohlavní sterilitě, nemastná neslaná, bez chuti, snadno stravitelná pro nikoho a pro všechny. Tehdy se měli Piráti obětovat na oltář volebního úspěchu a nyní se má situace zřejmě opakovat, protože ty změny mají svůj rozpoznatelný důvod v přípravě na volby 2025. Přitom to, co nám zbylo z éry PirStanu byla právě naše jedinečná historie a identita, o to ostatní jsme z velké části přišli.

Je to snaha o změnu na stranu tradiční, kde členská základna má velmi omezené možnost ovlivňovat vnitřní dění a směřování strany. Vše ovládá a určuje úzká skupinka vyvolených, aby strana by lépe sloužila jejím cílům a kariérním záměrům. Posiluje se moc Republikového předsednictva, místo demokratického rozdělení moci se strana centralizuje. Čím větší moc bude mít RP, tím méně lidí mu bude stačit k ovládání strany.

Přitom víme, že právě naše vnitřní nastavení a silná vnitrostranická demokracie má své přímé pozitivní dopady i do vrcholné politiky. Opakovaně to vidíme i po vstupu do vlády. Díky přímé demokracii se Piráti nebojí otevřeně kritizovat zjevné přešlapy vládní koalice. Piráti právem kritizovali kontroverzní kroky ministra spravedlnosti Pavla Blažka, kritizovali vládní postup v kauze dolu Turów nebo přispěli k nejmenování šéfa civilní rozvědky, kde byla podezření na propojení s kauzou Dozimetr. A našlo by se toho daleko více na méně známých případech.

Jaká je aktuální reakce, kdo změny kritizuje?

Ve straně se vede již několik dnů, jakmile začaly informace prosakovat, intezivní a vzrušená debata. Začala na Zulipu, který je dostupný pro členy. Ale pokračuje i veřejně na fóru, najdete zde. Změny kritizují řadoví členové, ale i třeba šéf kontrolní komise Martin Kučera (profil) či její člen Lukáš Hejduk (profil), také Jana Kolaříková (šéfová personálního odboru, profil) a Josef Bouše (šéf technického odboru, profil). Návrh už kritizoval i europoslanec Mikuláš Peksa (profil) nebo dlouholetý člen Republikového výboru Andrej Ramašeuski (profil). Kritici jistě přibudou, jakmile věc vejde v širší známost.

Proč zase Michálek?

Hlavním hybatelem těchto rychlých změn je Jakub Michálek, jednatel RV. Ačkoli je Jakub v mnoha ohledech schopný a talentovaný politik, má také jeden rys osobnosti, který je velmi negativní pro fungování v demokratickém procesu, kde je třeba dojednávat kompromisy a snažit se konsensus. Jakub si rád dělá věci po svém a nerad respektuje názory a vůli ostatních. Řešíme to téměř cyklicky v různých variantách od začátku jeho působení ve straně.

A zkušenost je taková, že na to platí jen protitlak. Proto jsem dospěl k názoru, že takovým způsobem, kterým mu může dát jasně vědět, že opět překračuje jisté hranice či červené linie, je skutečně vážně míněná hrozba, že ho CF z RV odvolá.

Moc jiných možností není, interní vyjednávání a přesvědčování většinou nefunguje a čas hoří, zasedání RV je příští víkend a hrozí, že pod taktovkou Jakuba se odhlasují věci, které vnitrostranickou demokracii a práva členů a členek zásadně poškodí. Vyvolat jednání o možném odvolání Jakuba Michálka z RV je tak asi jediná možnost, jak zkusit důrazně říct: Jakube, zase to přeháníš, přibrzdi a začni ty věci řešit jinak.

Návrh usnesení:

Celostátní fórum odvolává Jakuba Michálka z funkce člena Republikového výboru, do které byl Celostátním fórem zvolen.

...
Podnět spouštím v duchu dobré a žádoucí transparence jako veřejný. Jako je i politika (i ta vnitrostranická) věc veřejná.
Kvůli tomu, aby voliči mohli vidět vrcholným politiků pod ruce a vidět i do stranického fungování, piráti vznikli.

Možná bych se, kdyby bylo více času nebránil to za jiných okolností projednat i neveřejně, ale v tomto případě opravdu není čas a riziko možných škod ve změnách stranických pravidel je opravdu příliš vysoké. Do takové sitauce jsme vmanévrování těmi, kdo takto pod časovým tlakem navrhovné změny připravili.

Proč podnět podávám já?
Jsem zakládající člen (profil), jsem u pirátů od samého počátku. Takových nás tu moc již není. I po více jak 14 letech fungování Pirátů jsem přesvědčen, že původní nastavení bylo správné a plus mínus bychom se ho měli držet. Piráti jsou unikátní a to, že jsme zatím vydrželi všechny nepřízně osudu je dáno právě i tím, na jakých základech jsme postavení a jak jsme zvyklí fungovat. Jsme srdcaři, velká část z nás by nikdy nešla do jiné politické strany, protože víme, že lepší bysme nenašli.

Byl jsem členem i jednatelem RV poslední dva roky, byla to cenná zkušenost. Se členy Republikového výboru jsem prošel bouřlivé období voleb 2021 o následného vstupu do vlády. Mohl jsem opravdu detailně nahlédnout do vnitřního fungování strany, takže si troufám říct, že znám její silné stránky i její slabiny. Takže mé důvody k tomuto kroku jsou velmi dobře podložené i odžité. Samozřejmě názory na věci jsou různé, zvažte ale dobře sám za sebe, zda se nechat do budoucna připravit o možnost rozhodovat o věcech, které se vás týkají. Jste skutečně přesvědčeni o tom, že zrovna vy nebudete potřebovat někdy založit členský podnět nebo se obrátit na vedoucího odboru, který má legitimitu své funkce odvozenou i od vašeho hlasu člena? I o tom je tento podnět.

Naposledy upravil(a) Dalibor.Zahora dne 27 říj 2023, 10:45, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 8):
Martin.Martin, Fanuel, Michaela.Nepejchalova, Simon.Reizer, Ivo.Vlasaty, Radek.Cernohous, Michal.Najvarek, Ondrej.Kalis

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13507
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 35112 poděkování
Dostal poděkování: 17754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Aby to nepadalo je na Jakuba, současně zakládám i anketu na spokojenost s výkonem RP, protože je toho celého také účastno.

Zkoušet odvolávat RP nedává v závěru jeho funkčního období, když volba nového je v lednu, nedává moc smysl. Můžeme ale zkusit zjisti, jakou má na konci svého období legitimitu k navrhovaným změnám. Hlasujte v anketě: viewtopic.php?p=856554#p856554

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
Robert.Magni

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Komise předsedajících
Příspěvky: 2735
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1904 poděkování
Dostal poděkování: 3164 poděkování

Re: Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od Tomas.Valek »

Jen pro kontext, změna Stanov na jmenované vedoucí byla poměrně starý návrh Mikuláš Ferjenčíka z roku 2021, Jakub se v něm v jednání neangažoval. Naproti tomu jeho návrh na změnu článku 2, který neprošel, reagoval konsensuálním návrhem, který získal 88% hlasů a byl přijat v září v Praze.

To že někdo udělá (musím říct) ne příliš kvalitně sepsaný návrh změny, nijak nevylučuje, že někdo další navrhne jinou změnu v jiném předpise, nejsem ve straně sice od roku 2009 jako Dalibor, ale předpisy měníme víceméně kontinuálně pořád.

A závěrem mi přijde dost nešťastné navrhnout odvolání za něco, co se teprve má diskutovat, reálně se tím bude diskuse měnit z formátu toho, co je prospěšné a co není prospěšné, měnit na diskusi o formátu, jestli podporuješ Jakuba jako politika nebo ne a podle toho si musíš vybrat. Myslím, že tohle je styl jednání, do kterého jsme nikdy sklouznout nechtěli, ale tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál.

Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Člen KS Praha
Příspěvky: 14713
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Bydliště: Praha Vršovice
Dal poděkování: 12072 poděkování
Dostal poděkování: 20525 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Navrhnout odvolání člověka za to, že si dovolil navrhnout reformu, kterou na posledním jednání CF podpořila většina hlasujících a zaklínat se přímou demokracií, to je fakt bizár. Dalibore, proč nemůžeme normálně věcně diskutovat o výhodách a nevýhodách naší organizační struktury a místo toho z toho děláš osobní spor, přitom předkladatelům jde o věc, o to abychom dobře fungovali.

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 19097
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 34664 poděkování

Re: Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od Martin.Kucera »

Když už mě Dalibor zmínil (dalo by se ještě doplnit, že jsem téměř 6 let působil jako vedoucí AO, a pak dva roky v RP jako jeden z místopřesdedů, čili znám problematiku důkladně i z těchto stránek), dovolím si reakci.
Nejsem a nikdy jsem nebyl apriorním odpůrcem změn. Proti čemu ale budu vystupovat vždycky (bez ohledu na to, zda budu mít nějakou stranickou funkci), jsou určité způsoby prosazovaní změn. Počínaje nedostatečným zapojením členské základny (něco se upeče v uzavřené skupině, místo aby se hledala široká vnitrostranická shoda), přes "balíčky" (připraví se komplexní návrh, v němž je třeba i 90 % věcí bezproblémových, a do něj se včlení několik velice kontroverzních prvků, které by samostatně neměly šanci projít), až po nedostatečné podklady a časový tlak (v aktuálním případě předložení stále neúplného návrhu republikovému výboru cca týden před zasedáním a snaha protlačit ho následně přes CF ve zrychleném jednání). To vše případně doprovázeno různými manipulacemi a smyšlenkami (např tvrzení, že volený vedoucí místo práce tráví čas udržováním politické podpory, či v předložené prezentaci nijak nedoůvodněné hausnumero, že bez provedené změny můžeme přijít o 24 milionů).

Takže prosím, dejme Jakubovi najevo, že takovéhle praktiky do naší strany (zdola vzniklé a svou vnitrostranickou demokracií unikátní) nepatří. A pojďme společně dělat věci správně. Tedy například:
Nezačínat od prostředka. (Tj. třeba u aktuálního návrhu ohledně organizační struktury nejdříve předložit dlouhodobou vizi vnitrostranického fungování a teprve na jejím základě hledat potřebné změny.)
Průběžně zapojovat do diskuse všechny zájemce a hledat širokou shodu, ne předhazovat až téměř hotový návrh ke krátkému připomínkování.
Atd.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 9):
Jan.Prokop, Robert.Magni, Dalibor.Zahora, Jan.Hrubes, Eva.Novakova, Simon.Reizer, Ivo.Vlasaty, Radek.Cernohous, Michal.Najvarek

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Jarmil.Halamicek
Technický odbor
Příspěvky: 528
Registrován: 18 kvě 2018, 10:24
Profese: programátor
Dal poděkování: 372 poděkování
Dostal poděkování: 2493 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od Jarmil.Halamicek »

Víte, podle mne je současné chování Jakuba Michálka jedním z hlavních faktorů, kvůli nimž Pirátská strana nevzkvétá. Proč?

Zaprvé proto, že sedí za krkem příliš mnoha lidem. Od určité úrovně se u nás bez Jakubova schválení nestane nic, a protože hlavní snahou Jakuba Michálka je, aby nikdo nepřerostl Jakuba Michálka, má řada talentovaných mladých a regionálních politiků prostě smůlu. Do kolika z vás třeba naše MO (je veřejným tajemství, že ho teď de facto řídí výše zmíněný) investuje propagační peníze, tedy vaše peníze? Nic moc, že?
A myslíte, že se to zlepší, až přijdete o členské podněty a MO dostane, teď už napořád, zpátky Jakubův asistent Miky?

Za druhé, jako manažer je Jakub opravdový tragéd. To by samo o sobě nevadilo, ale v kombinaci s Jakubovou touhou vše řídit nás to dost poškozuje.
Viz třeba poslední kampaň do parlamentu, v níž si (byro trikem přes koaliční radu) urval pravomoc rozhodovat o všem: od slavné agentury "kolečko", přes podobu programu, tlačenku koalice se Stanem, chlapci to férovými, až po průběh kampaně samotné. Jak to dopadlo, víte.
Mnoho z vás není poslancem či asistentem právě díky jeho taktickému a strategickému "umu".

Za třetí, Jakub udržuje stranu ve stavu permanentního vnitřního boje. Viz zrovna důvody tohoto ČP.
Místo toho, abychom řešili ODS a ANO, kteří si privatizují stát, musíme se (opět) zaměstnávat obranou samotných principů pirátství, bránit výsostná demokratická práva CF.

Jakube, odstup z RV. Tím, co tam teď provádíš, škodíš všem a řežeš koneckonců i větev, na které sám sedíš.
Takže ač nemám rád konflikty, hlasuji pro podnět.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jarmil.Halamicek za příspěvky (celkem 8):
Robert.Magni, Lukas.Novy, Dalibor.Zahora, Jan.Hrubes, Jiri.Koudelka, Eva.Novakova, Ivo.Vlasaty, Jiri.Kubalek

Autor pirátských Odměn a projektu GreenOrDie. Člen Technického odboru. Jarmil.com


Face your fears, live your dreams.

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 19097
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 34664 poděkování

Re: Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od Martin.Kucera »

Tomas.Valek píše: 27 říj 2023, 10:47

Jen pro kontext, změna Stanov na jmenované vedoucí byla poměrně starý návrh Mikuláš Ferjenčíka z roku 2021, Jakub se v něm v jednání neangažoval.

I angažoval - viewtopic.php?p=788452#p788452
A je jeden z těch, kteří se dlouhodobě snaží volené vedoucí zrušit.

A závěrem mi přijde dost nešťastné navrhnout odvolání za něco, co se teprve má diskutovat,

No, především za to, jakým způsobem se snaží věci protlačovat (viz můj post výše).

OFFTOPIC[quote=Matej.Kubicek post_id=856567 time=1698397183 user_id=14154]
Martine, Jak by se ti libilo, kdyby jsme te za nekonani kontrolni komise v tematech, s kterymi nesouznis kontinualne odvolavali?
[/quote]
V kterých tématech KK nekoná a já s nimi nesouzním?

[quote=Matej.Kubicek post_id=856567 time=1698397183 user_id=14154]
Nelibi se mi napr. Ze podani na Dalibora Zahoru za poskozeni nekolika clenu strany vedet jako neverejne a nic v tom nedelate. (Teprve 5 mesicu)
[/quote]
Neveřejnost nám ukládá novelizovaný RŘ.

[quote=Matej.Kubicek post_id=856567 time=1698397183 user_id=14154]
Nelibi se mi, ze pripad Spacilova jste po ROCE, neposunuli nikam, ac jste tady rvali na celou stranu, jak se to melo resit s KK, kdybychom to s vami resili, uz by to touhle dobou stalo stranu vyssi sta tisice.
[/quote]
Z případu Spáčilová jsem vyloučen, údajné neposunutí řeš s jeho zpravodaji.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Vojtech.Pikal

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Jakub.Backa
Kontrolní komise
Příspěvky: 2458
Registrován: 06 říj 2013, 14:52
Profese: advokát a insolvenční správce
Dal poděkování: 2317 poděkování
Dostal poděkování: 3303 poděkování

[OnT] Odvolávání Jakuba Michálka

Příspěvek od Jakub.Backa »

Ještě jedna poznámka - zajímavé, jak jsou zde aktivní a pro odvolání lidé, kteří měli velký problém s odvoláváním Janky z RV. Přitom tam ta eskalace trvala mnohem déle a šlo o dokonané poškození strany, nikoli předložení něčeho k hlasování RV. Odvolávání jako nátlaková akce pro nesouhlas s představou o budoucím fungování strany je fakt absurdita. To, abych teď navrhnul odvolání půlky vedoucích odborů a kandidátů do EP.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Backa za příspěvky (celkem 6):
Lucie.Seguin, Michal.Koci, Robert.Magni, Michal.Ertl, Bohdana.Hola, Dagmar.Vybiralova
We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 19097
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 34664 poděkování

Re: Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jakub.Backa píše: 27 říj 2023, 11:08

nikoli předložení něčeho k hlasování RV. Odvolávání jako nátlaková akce pro nesouhlas s představou o budoucím fungování strany je fakt absurdita.

Prosím nemystifikovat.
Nejde o předložení návrhu či o nesouhlas s představou.
Jde o to, jak byla celá věc upečena (potajmu), jak je předkládána RV a členům (narychlo a se zvela nedostatečnými podklady) a jak má být hlasována (za týden na zasedání RV, čili s prostorem pro rozpravu naprosto neodpovídajícím takto zásadní změně, a následně nucena CF ve zrychleném jednání).
A o to, že podobné praktiky používá Jakub standardně.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 4):
Robert.Magni, Dalibor.Zahora, Jan.Hrubes, Eva.Novakova

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

David.Satke
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 171
Registrován: 07 bře 2017, 18:38
Dal poděkování: 57 poděkování
Dostal poděkování: 349 poděkování

Re: Členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z RV

Příspěvek od David.Satke »

Co to je zase za blbost? Co takhle si sehnat hlasy v RV kdyz s necim, co se tam ma hlasovat, nesouhlasim?

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Satke za příspěvky (celkem 9):
Mikulas.Ferjencik, Dalibor.Zahora, Jakub.Backa, Robert.Magni, Michal.Koci, Jan.Lipavsky, Petr.Benes, Michal.Ertl, Bohdana.Hola
Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“