[OT a jiné z nominačního vlákna Evy Tiché do eurovoleb]

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18678
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33872 poděkování

Re: Nominace Evy Tiché v primárních volbách do Evropského parlamentu

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jakub.Michalek píše: 01 čer 2023, 17:30

Proste z povahy veci pokud vsem ukradnete majetek, tak si ho budou uzivat funkcionari komunisticke strany a aby tenhle teror a bidu udrzeli, tak to musi fakticky ridit tajna policie nebo lidi pouzivajici obdobne metody.

Jakube, jedna věc je snažit se, aby si nás veřejnost nespojovala s komunismem, druhá věc je dělat to tak nešikovně, že budeme za šašky těm, kteří čtou naše fórum a vědí, že u Pirátů nikdo výše uvedené tvrzení nezpochybňuje a ani neobhajuje, ani neprosazuje, že by se měl "všem ukrást majetek". Zůstaň, prosím, u toho prvního.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34752
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31656 poděkování
Dostal poděkování: 25744 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Evy Tiché v primárních volbách do Evropského parlamentu

Příspěvek od Petr.Vileta »

Martin.Martin píše: 05 čer 2023, 09:53

Ale doufám, že NEříkáš, že současná Ruská federace jsou komunisti, žene? (tato otázka je na @Eva.Ticha i @Jan.Lipavsky )

Vím, je to otázka na Honzu Lipavského, ale jen tak připodotknu, že problém Ruska a SSSR byl ten, že přešli z feudalismu rovnou do komunismu. To jejich mezidobí trvalo pár měsíců, to nestačí. Pořád je tam společnost rozdělena na věrchušku a mužiky. Bohužel pro Rusko i svět hodně té věrchušky má stále to sovětské komunistické myšlení a hodně mužiků se slzou v oku vzpomíná na báťušku Stalina. :roll: Nicméně výchovu nezapřeš a Putin, Medvěděv a další byli vychování v komunismu, KSSS a někteří v KGB. Jako jízdu na kole nebi lyžování to prostě už nezapomeneš. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Evy Tiché v primárních volbách do Evropského parlamentu

Příspěvek od Michael.Polak »

Jakub.Michalek píše: 01 čer 2023, 17:30

Tak asi tezko jde zpochybnovat, ze Putin je produkt mysleni lidi a spolecenskeho usporadani ve state, ktery byl nejvetsim komunistickym experimentem na svete. Tedy agent tajne policie, ktery se opira o kastu oligarchu, coz je ta naivni pohadka o hodnem komunismu, jak vypada v praxi. Zadny jiny komunismus dlouhodobe nikde neexistoval a neexistuje. Proste z povahy veci pokud vsem ukradnete majetek, tak si ho budou uzivat funkcionari komunisticke strany a aby tenhle teror a bidu udrzeli, tak to musi fakticky ridit tajna policie nebo lidi pouzivajici obdobne metody. To asi dojde kazdemu, kdo cetl komunisticky manifest a dovede domyslet dusledky. Myslim, ze v tomhle to Eva pise v zasade spravne a uplne chapu, jak to mysli.

Jakube, nezlob se, ale teorie, že "Marxův komunistický manifest přímo může za Putina" je naprostý blábol, typu "Tomáš Akvinský je přímo zodpovědný za španělskou inkvizici" nebo "George Washington nařídil bombardování Laosu". Putinova oficiální ideologie je dnes "pravoslaví". Dáš to snad za vinu všem křestanům ve světě?? Navíc na Západě Rusko nejčastěji financuje krajní populistickou pravici - komunismus je už jen obskurní folklorní sekta a je pro ně naprosto nezajímavý (protože nepoužitelný). Kopeš do mrtvého koně, především.

Ano, všichni nenávidíme "rusáctví" a ruské autoritativní, iliberální režimy - od toho carského přes Leninův a Stalinův až po dnešní Putinův. Akorát ty nemají s "komunistickým manifestem" společného zhola nic. Jsou dlouhodobým evolučním produktem byzantské byrokracie, která fúzovala se Zlatou hordou, dědici Čingischánova impéria. Kořeny jejich brutality leží právě tam - v metodách středoasijských nájezdníků, které aby mohli absorbovat, tak museli přijmout jejich metody. A to samozřejmě poznamenalo i ruskou odrůdu "komunismu" (ve skutečnosti prostě vojenské a policejní diktatury, jak sám uvádíš, která klidně sáhne po naprosto jakékoliv ideologii, kterou je možné oblbnout lidi doma nebo zejména pak ve světě).

Komunistický manifest vyšel v roce 1848 - v roce bouřlivého a často krvavého potlačení pro-demokratických a pro-liberálních povstání všude možně po Evropě. Včetně Prahy. V roce 1848 generál Windischgrätz ostřeloval Prahu, ve které probíhalo povstání (je pravda, že mu povstalci omylem zastřelili manželku, budiž.. to asi nasere).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Alfred_Windischgr%C3%A4tz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BE ... %A1n%C3%AD
https://cs.wikipedia.org/wiki/Revoluce_v_roce_1848

Zhruba v téhle atmosféře si pak jakýsi béčkový novinář troufl vydat pamflet, ve kterém poměrně suše zanalyzoval, že pokud tehdejší mocenské struktury používaly vojenskou moc k potlačování politických požadavků (ono se snadno pak vyfantazíruje, že tohle dělala "vládnoucí třída" vždycky a v jakékoliv době), tak asi ke společenskému pohybu bude nutné použít násilí taky. Ale je potřeba to vidět právě v tom kontextu roku 1848, který takový prostě po celé Evropě byl! Právě takhle to potom hodnotil třeba Masaryk:
https://www.phil.muni.cz/fil/cesfil/stu ... revol.html
"Faust Marxův opouští nakonec svůj titánský boj a spěchá k urně volební."

Zneužití Marxových myšlenek ve století 20tém, kdy progresivní konzervativci a sociální demokraté už společně na platformě demokratických systémů pracovali na nápravě největších chyb systému, už samozřejmě se situací ve století 19tém nemělo společného zhola nic (max. tam byla nějaká emocionální potřeba "krevní msty" za minulé křivdy, se kterou ruští bolševici obratně manipulovali). A ve století 21ním je to čirý folklorismus a nostalgie. Je to v podstatě cosplay. K dnešnímu globálnímu systému zahrnujícímu vysokou míru automatizace a informatizace nemůže původní Marx říct zhola nic. Společnost je dnes spíše kastovní, než "třídní" (ty sám spadáš do kasty kariérních politiků - proč ne, každý musíme někam patřit). A antikomunismus reagující na situaci v 19.století je dnes .... směšný. Je to stejné, jako když by ses za Rakouska pořád cítil ukřivděný porátkou na Bílé hoře, za 1.republiky pořád vymlouval, jak si úpěl za Rakouska, nebo za komunistů kdybys pořád nadával na Mnichovskou zradu a následnou okupaci (oh wait... to by se nám Čechům stát nemohlo, že ano)

Antikomunismus se sám o sobě stal nebezpečnou ideologií, která ve světě posloužila řadě diktátorů jiných (nebo žádných) ideologických odstínů. A pokud dnes hrozí totalitní systém, tak sám máš dostatečné znalosti a rozhled na to, abys chápal, že nová totalita bude zcela bez-ideologická (možná se dokonce "ochranou před ideologiemi" bude ohánět - proč ne). Nejpravděpodobnější podoba budoucí totality bude dejme tomu strojová, algoritmická. Nebude za ní už žádné "velké vyprávění" o minulosti a budoucnosti - bude to neosobní mechanismus.

Oznámení moderátora:

Off topic

Naposledy upravil(a) Tomas.Valek dne 08 čer 2023, 11:02, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Moderace
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvky (celkem 3):
Lukas.Novy, Marek.Krejpsky, Josef.Ulehla

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Evy Tiché v primárních volbách do Evropského parlamentu

Příspěvek od Michael.Polak »

Petr.Vileta píše: 08 čer 2023, 02:33

K nám snad přestoupili všichni od (téměř zaniklé) strany Zelených. No nic, no. :(

Směnili jsme je přece za Petra Bajgara!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvek:
Vojtech.Pikal

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Uživatelský avatar
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Příspěvky: 2463
Registrován: 22 dub 2009, 08:49
Profese: ITak
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 2012 poděkování
Dostal poděkování: 3234 poděkování

Re: [OT a jiné z nominačních vláken do eurovoleb]

Příspěvek od Jan.Prokop »

BTW proč je původní Jakubův komentát ontopic a xchaosův offtopic, nějak jsem si nevšiml, že v Jakobovým textu by bylo cokoli ke kandidatuře Evy

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 2):
Josef.Ulehla, Lukas.Novy
Uživatelský avatar
Tereza.Hubackova
Republikový výbor
Příspěvky: 605
Registrován: 10 dub 2016, 10:11
Profese: sociální pracovník
Dal poděkování: 2245 poděkování
Dostal poděkování: 1162 poděkování

Re: Nominace Evy Tiché v primárních volbách do Evropského parlamentu

Příspěvek od Tereza.Hubackova »

Vojtech.Pikal píše: 08 čer 2023, 13:43
Oznámení moderátora:

Odsunul jsem část příspěvků, protože byly zcela mimo téma kandidatury: viewtopic.php?t=64464

Můžeš tam prosím dát odkaz na správné offtopic vlákno? Proklik vede na Mikiho. Díky!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Hubackova za příspěvek:
Tomas.Valek

Tereza Hubáčková
PMS Praha 6
Republikový výbor
Zastupitelka v Praze 6
RT sociálních věcí, pracovní skupina pro SPOD

Uživatelský avatar
Tomas.Valek
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 2494
Registrován: 08 dub 2018, 16:47
Profese: Navrhovatel
Dal poděkování: 1766 poděkování
Dostal poděkování: 2848 poděkování

Re: Nominace Evy Tiché v primárních volbách do Evropského parlamentu

Příspěvek od Tomas.Valek »

Tereza.Hubackova píše: 09 čer 2023, 09:15
Vojtech.Pikal píše: 08 čer 2023, 13:43

Odsunul jsem část příspěvků, protože byly zcela mimo téma kandidatury: viewtopic.php?t=64464

Můžeš tam prosím dát odkaz na správné offtopic vlákno? Proklik vede na Mikiho. Díky!

Opraveno

Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Valek za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Tereza.Hubackova

Tomáš Válek
tomas.valek@pirati.cz
+420 774 652 082
Semper ita agere vis ut alii te faciant. Benevolentia adsume.
Někdo musel najít tu odvahu.

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“