Dobrý den, milí Piráti,
byť kromě voleb nejsem nijak politicky aktivní, založil jsem si účet, abych mohl za sebe a manželku poděkovat panu Bartošovi za veřejný distanc od aktivit paní/slečny Michailidu, za který ho tu mnozí kritizují. Z našeho pohledu jde o první krok k tomu, abychom se znovu stali vašimi voliči. A věřte mi, že minimálně řada našich přátel to má stejně. Ale mít na jedné z klíčových pozic někoho, kdo veřejně adoruje zrůdnou ideologii, kdo podporuje akci, v jejíž oficiálním programu je komentovaný překlad Leninových textů a další skvělá témata, to je pro mě opravdu "no-go". A nějaké její relativizace o tom, že přece ona myslí "ten původní, dobrý komunismus", to dělá jenom horší. Tato problematika mi opravdu není cizí, diplomku mi před pár lety vedl dr. Charvát, takže určitě nejsem expert, ale vcelku se orientuji. Co mě však osobně zklamalo je, kolik Pirátů za ní a jejími výroky stojí. To není dobrý obraz strany. Subjektům z opačné strany spektra by "dobrý nacismus/fašimus" určitě neprošel, a jsem si jistý, že by Piráti by se ozvali, kdyby se osoba zastávající určitou politickou funkci účastnila třeba akce, kde by se četl komentovaný Hitlerův Mein Kampf.
Pan Bartoš správně zmínil, že obě tyto ideologie jsou zrůdné, přesto je vidět, že pro mnoho Pirátů je ideologie komunismu v pořádku, zatímco náznaky fašismu/neonacismu nikoli. Mají snad lidé zavraždění komunistkými režimy menší hodnotu? Ono většina z nich také začínala z "dobré" myšlenky...Mimochodem, původní program NSDAP hlásal kromě antisemitismu i antikapitalismus (mimojiné), ale zbytečné vzdělávat tam, kde vládne slepá víra.
Více toho na srdci nemám a pevně věřím, že strana poroste správným směrem.
Vše dobré!
MK