Důchody? Už dnes jsou vysoké!

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Finance

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Finance. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
MirekS
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1006
Registrován: 16 zář 2018, 04:29
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 132 poděkování
Dostal poděkování: 504 poděkování

Re: Důchody? Už dnes jsou vysoké!

Příspěvek od MirekS »

Opravuji předchozí příspěvek: jsme jedinou zemí, kde zadlužení za 3Q/22 vzrostlo proti zadlužení v 3Q/21 o 5%, čili tempo růstu akceleruje, ostatní země EU v tempu brzdí.

Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvek:
Petr.Vileta
Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
petrr
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 229
Registrován: 29 dub 2021, 08:56
Dal poděkování: 41 poděkování
Dostal poděkování: 139 poděkování

Re: Důchody? Už dnes jsou vysoké!

Příspěvek od petrr »

Simon.Barczi píše: 16 led 2023, 13:05
petrr píše: 15 led 2023, 17:56

Nejste trochu mimo realitu? Většina důchodců nebere ani polovinu průměrné mzdy.

Pak se divme, že ve volbách propadáme - tyto “expertní” názory odtržené od reality, proložené členkami blouznícími o “správném komunismu” a dalšími o NZP, to fakt nadchne jen mladé levičáky.

Realita je trochu jiná, ale líbí se mi tvůj útočný argument, bez kapky racionality. Medián čisté mzdy je 28 400 měsíčně. Průměrný důchod je 15 336, takže to je dobré. Pokud někdo nevyjde z této částky, od toho tu je, ale sociální systém a ne důchodový, který musí být primárně nedeficitní a udržitelný.

Jak píšu v článku, my se zodpovídáme primárně našim voličům a nevidím důvod proč, když většině pracujících realně klesne mzda, proč by se měly zvyšovat reálné důchody? Kde na to chceme brát?

Aha, mě chybí racionalita? Pak vy musíte být naprosto nepříčetný, pokud dokážete napsat, že důchodce by měl vyžít z 15 tisíc. Díval jste se někdy, kolik v dnešní době stojí pronájmy a energie? A ti chudáci, kteří se na stáří zabezpečili vlastní nemovitostí, tak se mohou maximálně obávat toho, že jim je stát zatíží vysokou dani, a oni skončí na chodníku.
Opravdu mi přijde, že pirátská politika je silně asociální a naprosto nebere v potaz zranitelné skupiny obyvatel. Taková ta arogance a sobectví mládí…

OKubicek
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 84
Registrován: 10 říj 2017, 16:36
Profese: molekulární mikrobiolog
Bydliště: 66404 Hostěnice 126
Dal poděkování: 12 poděkování
Dostal poděkování: 110 poděkování

Re: Důchody? Už dnes jsou vysoké!

Příspěvek od OKubicek »

Aby byly zachovány spravedlivé důchody a nebyly důchodci zvýhodňováni na úkor zaměstnanců, není nejjednodušší vázat zvyšování na poměr výše důchodů průměrné mzdě a valorizovat jen pokud například je poměr nižší než 45%. Zároveň zachovávat poměr základní výměry k zásluhové části.
Modré straky se tváří, že vymyslí perpetuum mobile, ale ve skutečnosti plánují zvýhodnit vysoko příjmové a obrat nízkopříjmové. III pilíř zvýhodňuje pouze vysoko příjmové, nízkopříjmoví na to nemají, ale nejvíce zvýhodňuje soukromé penzijní fondy a to je špatně. Doufám, že toto piráti nepodpoří. Jak by to bylo možné řešit? Já vidím jediné spravedlivé řešení, že náklady na budoucí důchody se rozdělí mezi všechny generace a ne jak to prosazuje agro mafie aby to vše zaplatily budoucí generace.
Jak to tedy udělat: Zřídit důchodový fond do kterého stát začne nakupovat převážně dividendové akcie. Musí být zakázáno snižovat majetek tohoto fondu. Z doporučení z vlády, že je třeba aby lidí investovali vyplývá, že v průměru každý rok lze získat 7% z investované částky ( z vlastní zkušenosti mohu potvrdit). Vzhledem k tomu, že stát si půjčuje i za méně než 2% tak když si půjčí na nákup akcií tak z bilionu získá průměrně 50 miliard každý rok, 20 miliard zaplatí na úrocích. Pokud by tyto peníze nerozházel tak za 17 let se částka zdvojnásobí a za 20 let již bude přinášet 240 miliard. To by již stačilo na zachování slušných důchodů pro všechny. Na co máme draze placené ekonomy, když nejsou schopni nic vyřešit. Propustit a tím ušetřit další peníze. Zároveň tak lze vyřešit například vlastnictví k ČEZu. Vykoupit akcie a převést do fondu.
Oldřich Kubíček

eladar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 478
Registrován: 04 bře 2021, 11:42
Dal poděkování: 189 poděkování
Dostal poděkování: 356 poděkování

Re: Důchody? Už dnes jsou vysoké!

Příspěvek od eladar »

OKubicek píše: 09 bře 2023, 17:44

Aby byly zachovány spravedlivé důchody a nebyly důchodci zvýhodňováni na úkor zaměstnanců, není nejjednodušší vázat zvyšování na poměr výše důchodů průměrné mzdě a valorizovat jen pokud například je poměr nižší než 45%. Zároveň zachovávat poměr základní výměry k zásluhové části.

Tady je na místě připomenout, jak rychle rostly platy ještě tak před dvěma, třemi lety a jak málo se v té době zvedaly důchody. Nehledě na to, že průměrná mzda sice rostla celkem rychle, medián ale rostl mnohem pomaleji. Takže navázání důchodů na průměrnou mzdu by v praxi by to znamenalo, že příjmy důchodců by se ve srovnání s většinou zaměstnanců zvyšovaly rychleji.
Navázat valorizaci důchodů na inflaci bylo a je rozumné rozhodnutí. V podstatě zaručuje důchodcům důchod, který je (z pohledu koupěschopnosti) víceméně na stejné úrovni.
Tato vláda a její příznivci totiž v této diskusi používají jeden zásadní argumentační faul (pokud se chci vyhnout přesnějšímu, že bez uzardění lže). Neustále se snaží podsouvat, že "důchodcům nějak přispívá". Ne přispívá, měla by jim jen dorovnat to, co svou neschopností v ekonomické oblasti, boji proti inflaci a svých vlastních politických hrátek způsobila. Nestačí, že důchodci patří ke skupinám, které odnáší nejvíc asociální politiku vlády, ale ještě se je snaží okrást, aby měly na své nesmyslné a předražené projekty, nákupy zbraní a sypání peněz do různých černých děr.
Proč vláda nezmíní i to, že díky vysoké inflaci se zvýšily příjmy státního rozpočtu? Bylo by to rozhodně fér.

Odpovědět

Zpět na „Finance“