Aktualizace dlouhodobého programu

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Finance

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Finance. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
MirekS
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1005
Registrován: 16 zář 2018, 04:29
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 132 poděkování
Dostal poděkování: 504 poděkování

Re: Aktualizace dlouhodobého programu

Příspěvek od MirekS »

Zkusme se na verzi aktualizace dlouhodobého programu podívat úhlem přiblížení se dokonalosti. Z tohoto úhlu pohledu by měl text být co nejstručnější a jasně vyjadřovat cíle Pirátů, které osloví co nejširší okruh voličů.

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

ČNB a měnová politika
Měnová politika náleží nezávislé centrální bance, jejímž primárním úkolem je cílení inflace, péče o finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému a dohled nad finančním trhem. Při plnění těchto cílů by však měly volit takové nástroje, které nedeformují trh, nezvyšují nerovnosti ve společnosti a umožňují hospodářský růst.

Doporučuji tento odstavec zcela vyloučit z aktualizace dlouhodobého programu, neboť nevyjadřuje žádný cíl Pirátů, nebo jej přepracovat tak, aby vyjadřoval požadavek na změnu zákona o ČNB, jestli tento požadavek Piráti mají. V odstavci Piráti vyjadřují nekonkrétní postoj k činnosti centrální banky. Centrální banka, jak psáno v textu, je nezávislá instituce... Jestli se Piráti mohou o něco v této oblasti zasazovat (jakožto vládní strana), pak je to apel na větší spolupráci (koordinaci) postupu vlády s ČNB na poli omezování inflace, což je aktuální problém, neboť, jak vidno, samotný rejstřík nástrojů ČNB inflaci nezkrotí do patřičných mezí.

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

Euro a eurozóna
Piráti podporují přijetí eura a aktivně podnikají kroky směřující k naplnění tohoto závazku. Na straně ČR usilujeme o vstup do ERM II a splnění zbylých konvergenčních kritérií. Na straně EU se zasazujeme o strukturální reformy, které zlepší fungování eurozóny směrem k optimální měnové oblasti.
Rozpočet EU by měl být rozsahem přiměřený potřebě uskutečnit tyto strukturální reformy a měl by vyhovovat potřebám EU jako celku. Společná rozpočtová pravidla musí být důvěryhodná a dlouhodobě udržitelná. Pro zajištění svého financování by EU měla být připravená využívat i vlastní zdroje, jako např. digitální daň nebo ekologické daně.

Ano, toto je významný politický cíl, který by si však zasloužil jasnějšího (konkrétnějšího) rozpracování ve smyslu definice postupných kroků s vyjádřením času dosažení cíle. Např. nejprve by měla být splněna konvergenční kritéria, jmenovitě cenová stabilita, zdravé a udržitelné veřejné finance, stabilita směnného kurzu, dlouhodobé úrokové sazby, teprve pak by měl následovat vstup do systému ERM II a udržováno jejich plnění. Obdobně by měl být nastíněn na úrovni EU obsah strukturální reformy, stejně jako rozpočtových pravidel.

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

Finanční sektor
Finanční sektor, v kontextu ČR pak především sektor bank, hraje velmi významnou roli ve fungování celé ekonomiky a je nezbytné, aby byl vysoce konkurenční a nedocházelo na něm ke zneužívání hospodářského postavení.
Dohled nad finančním sektorem musí pečlivě dbát nad jeho odolností vůči ekonomickým výkyvům, morálnímu hazardu a neetickým praktikám.
Systém rezervních fondů musí ve spolupráci s centrální bankou zajistit, že v případě problémů nebude nutné financovat vzniklé závazky ze státního rozpočtu.
Finanční instituce musí podléhat daňové zátěži v úrovni srovnatelné s ostatními ekonomickými subjekty.

Opět, doporučuji tento odstavec přepracovat nebo dokonce vyloučit, neboť z něj není jasné, co je vlastně cílem Pirátů v této oblasti. Např. by jím mohla být větší otevřenost ke kryptoměnám za určitých podmínek, které by Piráti mohli nastínit. To se ale týká spíše následujícího odstavce.

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

Inovace ve financích
Finanční trhy a produkty prochází v moderní době neustálými změnami a inovacemi (často spojenými s digitalizací), na které je potřeba adekvátně a včas reagovat.
Piráti se domnívají, že je potřeba věnovat inovacím ve finančním sektoru velkou míru pozornosti, aby bylo možné se pružně adaptovat na změny, které probíhají na globálních finančních trzích.
Piráti podporují uznání decentralizovaných kryptoměn za prostředek směny. Pro používání kryptoměn by měla platit obdobná pravidla jako pro používání hotovosti. Postavíme se proti snahám státu postavit jejich užívání mimo zákon, namísto toho budeme rozvíjet právní rámec zajišťující při jejich užívání dostatečnou míru soukromí, ochranu spotřebitele a prevenci praní špinavých peněz.

Ano, uznání decentralizovaných kryptoměn za prostředek směny je další významný cíl.

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

Veřejné rozpočty
Zodpovědná, transparentní rozpočtová politika a nízká míra zadlužení státu jsou základním předpokladem nejen pro dobře fungující ekonomiku, ale i nezávislé postavení státu. V jednotlivých fázích hospodářského cyklu proto budeme tvořit rozpočet na základě těchto pravidel:
V případě výrazně rostoucí ekonomiky budeme usilovat o přebytkový rozpočet. Za běžných okolností budeme usilovat o relativní snižování zadlužení k HDP, v recesi je přijatelné i mírné zvýšení relativního zadlužení k HDP. Výraznější zvýšení relativního zadlužení k HDP je přípustné pouze v případě mimořádných globálních událostí či ekonomické deprese. Takové zadlužení by mělo být ospravedlněno investicemi pro překonání krize, nikoli pouhou spotřebou.
Výdaje uspoříme zejména díky průhlednému hospodaření úřadů, e-governmentu, snížení byrokracie a zavedení majetkové odpovědnosti politiků a úředníků.
Transparentnost je pro nás zásadní hodnotou. Veřejné instituce budou mít povinnost zveřejňovat své rozpočty rozklikávacím způsobem až na úroveň jednotlivých faktur, politici zveřejňovat svá majetkové přiznání. Veřejných zakázek se budou moci účastnit pouze podnikatelé s průhlednou majetkovou strukturou.
Stejná pravidla, která platí pro hospodaření státu, prosazujeme i na nižších úrovních, a sami u sebe.

Ano, i toto je významný cíl, leč bych řekl, že tento odstavec vyjadřuje ke své škodě ústup od původního textu omezení dluhového financování. Piráti, jakožto představitelé spíše střední a mladší generace, by se za tyto generace měli více postavit a jasně deklarovat snahu o dlouhodobě vyrovnané rozpočty, resp. úsilí o postupné snižování státního dluhu ve smyslu zastavení finančního vykrádání budoucnosti.

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

Daně
Prosazujeme přehledné a spravedlivé daně, ze kterých lze financovat kvalitní veřejné služby. Neusilujeme o zvýšení celkové daňové zátěže, ale o vyvážení poměru mezi jednotlivými formami zdanění, který umožní sociálně soudržnou a ekonomicky i ekologicky udržitelnou společnost.
Prosazujeme následující principy pro zdanění:
Srozumitelné daňové zákony. Daňové zákony mají být napsány tak, aby jim daňový poplatník rozuměl. Jednoznačnost jejich výkladu má být podpořena veřejně dostupnou metodikou. Neměly by obsahovat řadu výjimek a procházet neustálými změnami. Stát navíc poskytne plátcům daně, kteří o to projeví zájem, svobodný software na účetnictví a daňové povinnosti, aby plnění zákonných povinností co nejvíce usnadnil.
Přiměřená výše daní. U každé daně by měla být stanovena hranice, pod kterou bude poplatník od daně osvobozen (minimální výše příjmu u daně z příjmu, minimální obrat společnosti u plátců DPH, rodinná darování u darovací daně apod.) Naopak vhodně zvolené zdanění největších korporací by mělo v daňovém systému působit proti vzniku monopolů. Při zvyšování daňové sazby budeme vždy brát v úvahu dopad zvýšení sazby na celkový výběr daní.
Nižší zdanění práce. Daňovou zátěž dnes nesou z velké míry zaměstnanci. Snížení zdanění lidské práce zvyšuje schopnost konkurovat okolním státům, motivuje lidi pracovat, usnadňuje zaměstnávat a zmenšuje šedou ekonomiku. Daň z práce by měla být stanovena rovnou sazbou s hranicí pro osvobození nízkých příjmů.
Zdanění nových oblastí. Usilujeme o rozložení daňové zátěže i na dosud nezdaněné či nedostatečně zdaněné oblasti (externality, přírodní suroviny, nadnárodní korporace, prostituce, návykové látky).

Řekl bych, že daně nikdy nejsou spravedlivé... Proč rovnou nenapsat, že Piráti prosazují daňovou reformu definovaných parametrů? Proč rovnou neskloubit daňový systém se sociálním systémem prostřednictvím negativní daně? To by byl cíl!

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

Odliv a koncentrace kapitálu
Nárůst globalizace a zesílení finančním sektoru včetně jeho politického vlivu prohloubily ekonomickou nerovnost a zesílily koncentraci kapitálu. Velké korporace a jejich vlastníci získali značnou moc, která jim dává možnost ovlivňovat rozhodování států ve svůj prospěch. Prosazujeme proto mezinárodní spolupráci v oblasti daní, bránící využívání daňových rájů a směřující zisk do oblastí, ve kterých přidaná hodnota vzniká.

Řekl bych, že tento odstavec působí vágně. Mělo by být naznačeno, co si představit pod poslední větou.

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

Využití technologií.
V obchodním rejstříku zveřejníme skutečné koncové vlastníky. Technologie mohou významným způsobem napomoci ke zvýšení efektivity výběru daní, při sběru a uchovávání informací je však nutné minimalizovat možnost zneužití citlivých informací. Finanční úřad by zasahoval jen v případě důvodného podezření a s přiměřenou razancí.

Dost možná věta o zveřejnění skutečných koncových vlastníků v obchodním rejstříku patří spíše pod oblast Spravedlnost. Jinak bych odstavec přeformuloval do aktivnější formy, např. Piráti se zasadí, aby technologie významným způsobem napomohli zvýšení efektivity výběru daní. Bylo by žádoucí naznačit jak. Zároveň však prosazují takové postupy ve sběru a uchování informací, které minimalizují možnost zneužití citlivých informací. Opět by bylo žádoucí naznačit ony postupy.

Tibor.Vansa píše: 01 kvě 2021, 18:05

Podpora participace.
Pirátská strana podporuje vyšší zapojení občanů do tvorby místního rozpočtu skrze tzv. participativní rozpočet. Na celostátní úrovni podporujeme zavedení daňových asignací pro veřejně prospěšné organizace dle vlastního výběru – ovšem pouze za podmínky, že organizace bude splňovat podmínky průhledného hospodaření a majetkové struktury.

Dobrý cíl.

Co mi v oblasti financí chybí a co je závažné a s financemi spjaté (a co i Piráti se snaží řešit) je boj s korupcí.

Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
MirekS
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1005
Registrován: 16 zář 2018, 04:29
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 132 poděkování
Dostal poděkování: 504 poděkování

Re: Aktualizace dlouhodobého programu

Příspěvek od MirekS »

Tedy, přečetl jsem si nově navrhovanou preambuli programového bodu Finance (zde) a musím, jako váš příznivec, konstatovat, že je mi z obsahu dost smutno. Nechce se mi skoro ani věřit, že uvedený text je kolektivním dílem RT Finance. Co do kvality textu jsem toho názoru, že text působí nekonzistentně a jeho kvalita rozhodně není vyšší než stávající text programového bodu Finance.

Na jednu stranu vyjadřuje prosazování myšlenky volného trhu a tržní ekonomiky, aby vzápětí třetím odstavcem tento názorový pohled byl modifikován potřebou regulace, kterouž v šestém odstavci chce zase (chápu, že v jistém případě) odbourávat. Nezlobte se na mě, ale tento text není hoden publikace. A taktéž nezapomínejte na pravidla českého jazyka. Když už, tak: "Pirátská strana prosazuje ve svém ekonomickém programu (v maximální (možné) míře či jako základ či něco v tom smyslu - pozn. MirekS) myšlenky volného trhu a tržní ekonomiky, založené na svobodném prostředí, (čárka - pozn. MirekS) ve kterém jsou lidé i podniky schopni dosahovat svých vytyčených cílů. Víme, že svoboda a volné trhy jsou unikátní a nenahraditelné prvky pro dosažení prosperity." Dále "Odbouráme zbytečnou a svazující regulaci, (čárka - pozn. MirekS) čímž uvolníme plný potenciál zaměstnanců a podnikatelů."

A tak by se dalo pokračovat obsahově i formálně...

Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
MirekS
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1005
Registrován: 16 zář 2018, 04:29
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 132 poděkování
Dostal poděkování: 504 poděkování

Re: Aktualizace dlouhodobého programu

Příspěvek od MirekS »

Zvažte, prosím, zda text neupravit v duchu následující úpravy:

ZMĚNA DLOUHODOBÉHO PROGRAMU - FINANCE
PREAMBULE

Piráti si zakládají na proreformním a inovativním ekonomickém programu, který reflektuje výzvy a požadavky moderního světa. Věříme, že právní stát a fungující instituce jsou nutnými předpoklady prosperující společnosti, ekonomiky, ale i funkčního systému veřejných financí.

Náš ekonomický program je podložen soudobou ekonomií, včetně nejnovějších myšlenkových proudů.

Základem ekonomického programu, který Pirátská strana prosazuje, jsou myšlenky volného trhu. Vycházíme z toho, že svoboda a tržní ekonomika jsou unikátní a nenahraditelné prvky dosažení prosperity. Historie nás však poučila, že volný trh nemůže existovat v bezbřehém prostoru, v němž neplatí žádná pravidla ani mantinely. Takové ekonomické prostředí se totiž vychyluje, ztrácí stabilitu a přestává plnit svou funkci a účel. Proto Pirátská strana vychází z toho, že klíčem ke spravedlivější tržní ekonomice jsou institucionální reformy zaměřené na zlepšení fungování trhů a zpřesňování pravidel a mantinelů.

Prosazujeme zejména následující principy:

Narovnáme pokřivená pravidla
Mezi důsledky pokřiveného trhu patří například prohlubování sociálního vyloučení, nárůst globálních monopolů, nezodpovědné užívání fosilních paliv a ničení životního prostředí. Budeme proto prosazovat změny, které povedou k omezování daňových a regulačních privilegií. Přesným usměrněním pravidel oslabíme monopoly a posílíme zdravou konkurenci.

Nebudeme konzervovat ekonomiku
Stát nemá zasahovat do věcí, které mu nenáleží. Odbouráme zbytečnou a svazující regulaci a přebyrokratizované procesy. Tím umožníme realizovat plný potenciál zaměstnanců, podnikatelů i perspektivních firem.

Řešíme nerovnosti
Stát má usilovat o napravování tržních selhání, zejména negativních dopadů na životní prostředí a důvodů sociálního vyloučení. Piráti hledají řešení, která cílí na příčiny tržních nerovností tak, aby větší část ekonomické hodnoty získávaly široké vrstvy spotřebitelů, zaměstnanců a podnikatelů, nikoli úzké zájmové skupiny. Přesné nastavení solidárního daňového a dávkového systému je poté dalším důležitým nástrojem jak nerovnosti řešit.

Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
Odpovědět

Zpět na „Finance“