Výjimka z nekumulace pro Ivana Bartoše

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Uživatelský avatar
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Příspěvky: 884
Registrován: 16 říj 2012, 22:37
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1300 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování

Re: Výjimka z nekumulace pro Ivana Bartoše

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

Dan.Lestina píše: 17 led 2022, 14:19

1) Z jednacího řádu sněmovny jasně vyplývá užitečnost kumulace předseda + poslanec. A je tu prý nějaký úzus, že když je předseda ve vládě, že je spíše pravděpodobně jmenován vicepremiérem, což mi není jasné, proč jak kdy přesně platí. Třeba to někdo upřesní, zatím o tom moc přesvědčen nejsem. Každopádně pokud by oboje opravdu platilo, mohla by dávat smysl výjimka pro předsedu strany, aby mohl být jak poslancem, tak ministrem. (Doufám, že nikdo neuvažoval nad výjimkou pro Ivana jmenovitě.)

S tím vicempremiérem je to imho nedorozumění. Úzus je takový, že tradičně každá koaliční strana má aspoň jednoho místopředsedu vlády. Z logiky věci je to předseda strany, pokud je vládě. Ale třeba teď má TOP 09 (jako druhá nejmenší strana koalice) místopředsedu vlády i když nemá předsedu ve vládě.
Já myslím, že výjimka pro Ivana by byla koncipovaná ad hoc pro tuhle specifickou situaci, která teď vznikla - časově ohraničená nanejvýš volebním obdobím. Řešit to výjimkou pro předsedu by za mě bylo taky ok.

Dan.Lestina píše: 17 led 2022, 14:19

2) Já z toho klouzavého mandátu nejsem buchvíjak nadšený. Máme-li situaci, kdy padne vláda, kde jsou ministři, kteří se vzdali poslaneckých mandátů, tak bez klouzavého mandátu jdou naši top lidi na pracák. Ale máme-li klouzavý mandát, tak jiní naši top lidi na pracák, ti, kteří po dobu vlády dělali ty poslance. A na jejich práci bude muset navazovat zase někdo jiný, kdo do té doby dělal dost jinou... Hledání spásy v klouzavém mandátu vidím jako velkou neúctu k práci těch lidí, co skončili ve volbách těsně pod čarou.

Tak za prvé oni nemusí jít nutně na pracák, zaměstnavatel by jim po dobu mandátu měl držet místo (nevím, jak je to v praxi).
Jinak mi klouzavý mandát přijde jako kompromisní řešení. Nenutí naše top lidi (OFFTOPICnemusí nutně platit, že náš nejlepší poslanec by byl i nejlepší ministr, ale může to tak být) si vybrat jestli chtějí dělat poslance a nebo ministra a nebo je nenutí jednu z těch prací flákat. Náhradník tam nastupuje už s vědomím, že může celkem rychle skončit.
Má to svoje negativy (jako ostatně vše), ale přijde mi, že pozitiva výrazně převažují. Nezaznamenal jsem na to výraznější kritiku ze zemí, kde to funguje (třeba Slovensko).

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Hejduk za příspěvky (celkem 3):
Vojtech.Pikal, Petr.Vileta, Martin.Stanek

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

Uživatelský avatar
Martin.Stanek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 641
Registrován: 07 bře 2018, 11:05
Profese: geolog
Dal poděkování: 2930 poděkování
Dostal poděkování: 1084 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výjimka z nekumulace pro Ivana Bartoše

Příspěvek od Martin.Stanek »

Jen pro záznam:
V návaznosti na dnešní ukončení jednání CF 10/2022 - Aktualizace Všeobecného kodexu zastupitele vzniklo v sekci členské podněty vlákno (s podobným názvem i tématem jako to zdejší) - Výjimka z kumulace pro Ivana.

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“