Pár osobních bodů k výsledku Pirátů u voleb a kampani

Veřejná diskuse k návrhům a bodům a tématům Pirátského programu.


Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Garanti, Poslanecka snemovna - poslanci

Pravidla fóra

Toto je veřejné fórum pro konzultace k Pirátskému programu.
Názory zde vyjadřované nelze bez dalšího považovat za stanoviska Pirátské strany.

Každý ať se vyjadřuje jasně, slušně a k tématu. Pokud chcete řešit novou věc, založte nové téma.

Do tohoto fóra patří programová témata, která se týkají programu jako celku, více bodů nebo žádného z nich.

lukas.chury
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1
Registrován: 11 říj 2021, 00:26
Profese: Projektový manažer
Kontaktovat uživatele:

Pár osobních bodů k výsledku Pirátů u voleb a kampani

Příspěvek od lukas.chury »

Zdravím všechny,
rád bych přispěl svým názorem - a trochu i názory mého okolí, které (mmjn. i v těchto volbách) volilo Piráty.
Zajímaví mě vaše názory, takže kdo má zájem... :-)

Mluvím zde primárně za sebe a své blízké okolí (mluvím třeba o 10 lidech) v kraji Jihomoravském a Zlínském, kteří volili (i letos) Pirstan - tedy primárně Piráty.

1) Možná změna předsedy
Četl jsem vlákna o možném odvolání Ivana Bartoše a celou dobu jsem se ptal - a kdo jiný? Opravdu tady vidíte někoho z veřejně alespoň trošku známých tváří někoho, kdo by jej dokázal zastoupit?
Letošní diskuze s lidmi kolem mě, kteří nevěděli, koho volit (pirstan/spolu), byly o diskuzi, proč volit Piráty a často zaznívaly dvě společné odpovědi:
a) "A kdo je u těch Pirátů?"
b) "Nikoho na kandidátce neznám"

Já, i mé blízké okolí, mám trošku problém sám odpovědět na tyto otázky. Samozřejmě, pár mediálně známých jmen znám, ale upřímně, Ivan Bartoš je jediný, koho okolí, které nesleduje aktivně politiku, znalo. A já moc jmen vysypat taky nemohl - nejsou. Bez urážky, ale prostě ta známá jména nejsou. A pokud jsou, jsou spojena často s různě "blbými" kauzami. Pokud se tedy nebavíme o panu Bartošovi, nevíme o nikom, kdo by jej mohl nahradit a nevím prakticky ani o nikom (kromě pár jmen), koho bych jmenoval v těchto diskuzích, že je členem Pirátů a že toho dělají pro Česko opravdu hodně. A přitom já (a pár dalších z nás) aktivně (v médiích) politiku sledujeme denně - ne Pirátskou, ale obecně. Tedy o tom, že bychom nesledovali dění kolem sebe a můžeme si tak za to sami, to zde dle mě neplatí.

Tedy, pokud by došlo k výměně předsedy, vůbec si nedokážu představit za koho a osobně si myslím, že by to Pirátům VELMI uškodilo. My, kteří jsme Piráty volili, chceme vidět námi volenou stranu, resp. koalici, KTEROU JSME VOLILI, ve vládě.
To nebyl neúspěch Pirátů, že byli vykroužkováni, to se prostě stalo, protože neexistují odpovědi na otázky a) a b).

A co se týče neznalosti kandidátů, znal jsem spíše kandidáty z ostatních stran, než od Pirátů. Cíleně neuvádím Pirstan, protože i od STANu jsem některá jména znal.
Problém pirátů je tak dle mého názoru v tom, že nemají lokální zvučná jména a nebo tato jména nejsou vidět.

Takže bylo spoustu voličů Pirátů (protože program, protože historie strany a dobrá politika), ale nebylo koho kroužkovat, i kdybych chtěl - nikoho jsem neznal. A protože asi málokdo tušil, že se z kroužkování může stát TAKOVÝ průser, a kroužky byly (před volbami) vnímány spíše o projevení sympatií k vybraným osobnostem, a protože se ke kroužkování nevyzývalo - a ani nebylo koho známého kroužkovat, nekroužkovalo se.

Za to nemůže, v mých/našich očích program strany, ani marketingová celostátní kampaň, ale nepředstavení/neznámí kandidáti.

2) Kampaň a komunální politika
Všichni jsme se shodli, že kampaň Pirstanu byla nemastná, zčásti nudná, nezajímavá a velmi slabá.
Prakticky pořád jsme se podivovali nad tím, proč je Pirátská kampaň tak divná a hrozná :-)
Jako voliče Pirátů nás vůbec neoslovovala - a prakticky se k nám ani nedostávala.

Zároveň mi přijde i celkový marketing Pirátů v Jihomoravském kraji nebo Brně, kde žiju, zcela mimo mou bublinu. Prakticky o nich vůvec nevím.
Politiku sleduji denně, dostávají se ke mě příspěvky (ač je nesleduju) od lokálních buněk ČSSD, KDU, Zelených, lehce ODS, TOPky a díky kauzám i od stran jako Volný &spol. ANO jede Babiše, toho nesleduju cíleně.
Ale Piráti... Kromě Bartoše a pana Zandla, kterého sleduji cíleně, vůbec o politicích z lokálních buněk Brno/JMK vůbec nevím/e.

(Žiju v Brně, pokud vím, vládne tu ODS s KDU, Piráty a a ČSSD. Když tu vládlo ANO nebo Žít Brno, věděl jsem o Brně všechno. Teď vím jen o panu Hladíkovi, ani primátorka Vaňková za ODS není vůbec vidět. A že jsou politici Pirátů v Brně - to jsem zahlédl naposled ve volbách 2018. Od té doby o nich nic nevím - nic se ke mě nedostalo.)

Bylo by tedy dobré zapracovat pořádně na lokálních kampaních - představit lidem co dělají Piráti v krajích nebo komunální politici - aniž bych musel ty informace hledat cíleně a pravidelně.
Prostě aby se ke mě - a dalším lidem - dostávaly informace o Pirátských komunálních politicích automaticky, samy.

Já se upřímně výsledku nedivím - Piráti, alespoň v našem okolí, vůbec nebyli vidět a my, co jsme Piráty volili, jsme nekroužkovali. Nebylo koho, nebyly na to výzvy a nepokládali jsme to za důležité.

Že dopadla koalice PirSTANu hůře, než se čekalo - neznámá lokální jména, nemastná kampaň, z mého pohledu u nás prakticky nulová kampaň. Zato SPOLU bylo vidět pořád, a to je aktivně ani nesleduju.
Že dopadli Piráti v rámci koalice špatně - no protože jsme nekroužkovali, volili jsme celou koalici. A protože je koalice (resp. bude) silným členem vlády, je to úspěch.
Je úspěch, že se poroučí Babiš a je úspěch, že Piráti budou ve vládě.

A pokud nebudou nebo bude tlak na změnu předsedy, to si myslím, že je krok ke zatracení strany.

Osobně bych tedy za mě a moje okolí doporučil:

  • neodvolávat p. Bartoše, naopak jej podpořit - je skvělý, je známý, pracovitý, lidský a mediálně působí jako zastánce hodnot, které Piráty charakterizují
  • VELMI zapracovat na kampani, a to celoroční, ne jen před volbami. Dostat k lidem (primárně asi skrze sociálně sítě), co LOKÁLNÍ politici ve svém městě nebo kraji udělali a o co se snaží, podpořit lokální lídry od známých pirátských tváří, které jsou již mediálně známé, aby jim to pomohlo k důvěryhodnosti a propagaci
  • skoncovat s nesmyslnými kampaněmi ala "laso" apod., to bylo doslova směšné a trapné. Někdo by měl marketing koordinovat, takové hlouposti straně velmi škodí
  • prezentovat na sociálních sítích Pirátů (hlavní profil Pirátů) úspěchy a problémy na lokálních úrovních - cílit u těchto příspěvků na lidi v daném městě/kraji/obci, prostě dostat k lidem jací politici za Piráty co dělali, o co se snaží, co se povedlo anebo jaké problémy v daném místě jsou a co by s nimi šlo dělat. Piráti musí být vidět a nemůže být vidět jen těch pár známých jmen, to je málo...

Osobně jsem rád, že se Piráti a STAN spojili, protože cca polovina lidí, které znám a volila letos Piráty, se (i v minulých volbách) rozhodovali, jestli to hodit Pirátům nebo STAN.
A taky mi přijde, že jsou si strany velmi názorově a hodnotově blízko.

Cílem mého příspěvku nebylo poučovat, ale přispět svým názorem k tomu, proč se stalo co se stalo. Piráti o sobě musejí dávat mnohem více vědět, co dělají, udělali a co řeší. A to nejen v Praze.
Pana Bartoše, paní Richterové, p. Ferjenčíka nebo p. Pikala si vážím a děkuji za všechnu práci, kterou odvedli a odvádí - a spoustu dalším Pirátům, které neznám a omlouvám se, že jsem je zde nevyjmenoval :-)

A to, že vás neznám... to jde právě napravit! :-)

Odpovědět

Zpět na „Pirátský program“