Vážení Piráti.
voličem Pirátů jsem prakticky od první možnosti jejich volby v roce 2012. Vždy jsem si vážil práce a energie, kterou do toho vkládáte. Nikdy ani ve snu mě nenapadlo, že spojením se STAN se stane, co se stalo.
Jako vašeho voliče mě to samozřejmě mrzí a asi z toho sami nejste nadšení, ale takový je bohužel život a politika je svinstvo, co si budeme nalhávat. Upřímně, já jsem kroužkoval, protože za mě spojení s Petrem Gazdíkem ze STAN bylo pro Piráty nešťastné. Ten člověk je pro mě spojen s korupcí, Čunkem a s nesmyslným projektem výstavby nové nemocnice ve Zlíně. Tudíž mi nezbylo než kroužkovat Piráty, abych se sám před sebou nemusel stydět.
Dle mého vám hodně ubralo to, že Vít Rakušan je "energičtější" než Ivan Bartoš, má pro obyčejného člověka lepší retoriku a samozřejmě pro některé i vzhled (co si budeme nalhávat, ne všem se líbí, nebo jim nevadí dredy). Já si Ivana vážím za to, že do toho všeho marastu šel a bojoval a hlavně že zůstal svůj.
Ne vždy všechno vyšlo a ne vždy se věci dělají správně, ale jsme jenom lidi. Každý dělá chyby a nikdo není dokonalý.
Piráti tento rok fungovali jako štít proti všem těm hnojometům, ať už to byly nesmysly z úst SPD, ANO, české dezinformační scény atd. Sami někteří "vrcholní" Piráti si ublížili vlastními vyjádřeními, ale to si musí vyřešit každý jednotlivec. Věřím, že většina z vás má dost vysokou dávku sebereflexe. Pravda je taková, že ANO a SPOLU lépe zvládly marketing. V tom je jejich síla. Ale jinak nevěřím tomu, že koalice SPOLU vydrží celé volební období jednotná. Koalici Piráti a STAN v tomhle věřím víc, i když to taky není úplně bez nějakých mých pochyb.
Rozhodnutí kandidovat jako koalice bylo vaším rozhodnutím a já jako váš "loajální" volič jsem ho přijal za hotovou věc, bez ohledu na to, co to může způsobit. Volil jsem a volím vás ne proto, že bezpodmínečně souhlasím s programem (na některé otázky a věci mám jiný názor než který prezentují piráti), ale taky protože mi vždy imponovala transparentnost, otevřenost a důvěryhodnost strany jako celku. A nemyslím si, že jsem jediný. ANO a Babiš se na výsledku podepsali, protipirátská kampaň byla neuvěřitelná a člověk se opravdu nestačil divit, co vše jsou marketéři některých stran a "výrobci" dezinformací schopní vymyslet, aby vás poškodili. Spojení se STAN se mohlo zdát jako výhoda, ale ve finále to byl právě nejspíš důvod neúspěchu. Bohužel, po bitvě je každý generál.
Já jen prosím, abyste nepropadali panice, trudomyslnosti nebo pochybám o sobě samotných. Možná to chce se na chvíli zastavit, zamyslet se každý sám nad sebou, proč jste do politiky šli, vrátit se ke kořenům a povstat z popela. Nemá cenu se teď choulit někde v koutě a lízat si rány, chce se to oklepat a dát tomu zpátky ten drive, energii, nadšení a odhodlání, které vás k tomu na začátku přivedlo.
Díky za naději, že se politika dá dělat slušně, transparentně a ohleduplně.