(Ne)uznávání protilátek proti covidu-19

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Zdravotnictvi

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Zdravotnictví. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Michal.Lupecka
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 443
Registrován: 27 dub 2009, 18:10
Profese: webař
Bydliště: City 17
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 579 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: (Ne)uznávání protilátek proti covidu-19

Příspěvek od Michal.Lupecka »

pkubes píše: 23 srp 2021, 19:20

Nemyslím si to jen já, že uznávání protilátek je dobrý nápad. https://www.piratiastarostove.cz/aktual ... -ockovani/ Dle odkazu nás bude nejspíš více. To mě na tom nejvíc překvapuje, že studie neexistují. S covidem tu žijeme dlouho a studie zrovna na tohle nejsou? Ty už dávno měly být. A vycházím z toho, že po očkování má člověk protilátky. Když prodělá covid, získá protilátky. Proč by se teda měl člověk nechat očkovat, když protilátky má? Proč se protilátky neuznávají?

Jops, všiml jsem si že to tvrdí hodně lidí (viděl jsem to třeba na nějakém Pirátském twitteru), ale to jak jsem zmiňoval, jestli jako Piráti nechceme být pořád v opozici, ale místo toho směřovat do vlády, tak už pro nás bude platit to že rozhodnutí musí z něčeho vycházet, z nějakých objektivních zdrojů. A v odkazovaném článku není nic. Jóo, pokud volby projedeme, tak vlastně o nic nejde a netřeba si s tím dělat hlavu, ale v případě že ne, měli bychom mít něco v ruce.

No a ty jsem v tomto případě nějak nenašel, je možné že jsem špatně hledal, je možné že se objeví později, proto prosím pokud někdo něco má, nebo bude mít… sem s tím. Je to sice trošku kreslení terče kolem šípu, že jsme napřed udělali nějaké stanovisko a pak si pro něj budeme hledat ty důkazy a zdůvodnění, ale tak to tady asi funguje.

Že studie neexistují mě ale abych řekl pravdu zase tak moc nepřekvapuje, fakt, stačí se nad tím zamyslet. Na vakcínách měly finanční zájem farmaceutické firmy a dokonce se jim povedlo vyjednat masivní finanční podporu a zabezpečení ze stran států. Kdo by měl finanční zájem na uznávání protilátek? No asi jedině ty státy aby měly své epidemie lépe pod kontrolou. Jenže ty státy už narvaly prachy do plánu A, tedy očkování a teď ten test na ty protilátky je vlastně výrazně dražší než očkování a méně spolehlivý… takže proč?, pořád mi to z pohledu států nedává moc smysl a nevím jakému jinému subjektu by to smysl dávat mohlo.

No a pak ten problém s tím že taková studie kromě toho že by byla drahá by byla i časově náročná, tady se bavíme o 1 a více letech. A teď jaké testy na protilátky, imunitní systém si lidi berou běžně na úrovni dobrý/špatný imunitní systém. Někteří se teď dozvěděli že jsou nějaké protilátky, třeba i ví že jde o typ IgG. Jenže ono je to složitější ( https://en.wikipedia.org/wiki/Innate_im ... system.png ) takhle máme odhadem 1/20 všech faktorů co ovlivňují to jak člověk nemoc zvládne a jestli u něj případně propukne. Můžeme připojit B buňky z kostní dřeně a máme tak 1/10 potřebných znalostí. A takhle můžeme sázet další a další testy na protilátky a měli bychom pak určitý obraz o aktuální hladině protilátek jednotlivce. A tohle by se muselo dělat desetitisícům lidí co prodělali onemocnění, pravidelně a z toho nějak vyhodnotit jak asi průměrně dlouho ty protilátky do budoucna vydrží.

To je podle mě ten důvod proč není studie, bylo by to hodně složité, drahé, nejisté výsledky… a už tu přitom máme jiné řešení.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Lupecka za příspěvky (celkem 2):
Pavel.Moravec, Oldrich.Dosedel
@iiic
PGP Key IDs: 0x760CC8FBFF5A6EA7 | 0x8BC4688A2B9556EF

Co znamená mediální vyváženost? "Dnes vám zprostředkujeme rozhovor s předním odborníkem na dané téma a v rámci vyváženosti i s někým kdo nemá ani ponětí o čem mluví, ale cokoliv si vymyslí"
jan_serbousek
Příznivec Pirátů – Královehradecký kraj
Příspěvky: 3
Registrován: 07 dub 2021, 14:12
Profese: Konstruktér
Bydliště: Rychnov nad Kněžnou
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: (Ne)uznávání protilátek proti covidu-19

Příspěvek od jan_serbousek »

Měření protilátek je užitečné k tomu že zjistíme že už člověk covid měl. Měření hladiny je
však irelevantní. Část buněk která si vir pamatuje v nás zůstává navždy, není měřitelná ale urychlí imunitní reakci o týden a tím je vyhráno. Viz článek pana Šinkory: https://denikn.cz/495222/klice-ktere-v- ... rotilatek/

Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2135
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1776 poděkování

Re: (Ne)uznávání protilátek proti covidu-19

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Ona ta studie na protilátky běží, ale definitivní dokončení studie nastane až se zpracují odběry, které budou probíhat nejdřív za půl roku. Účastním se jí, takže se vlastně očkovat ani nemůžu, abych jim příliš nezamotal šišku, vědcům.

Přílohy
MZ Studie COVID-19 edit.pdf
(129.69 KiB) Staženo 37 x
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Kadlecek za příspěvek:
Petr.Kubes
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Odpovědět

Zpět na „Zdravotnictví“