Schůze MS Znojemsko květen 2021

Toto fórum slouží k vyhlašování schůzi místního sdružení Znojmo.

Moderátoři: KoKS Jihomoravský kraj, PKS Jihomoravský kraj, PMS Znojemsko

Pravidla fóra
  • Toto fórum slouží k vyhlašování schůzi krajského sdružení Jihomoravského kraje.
  • Fórum není určeno pro volnou diskuzi. Zakládat vlákna zde může pouze svolavatel dané schůze, do názvu vlákna napíše její termín.
  • V daném vlákně se probírá pouze program jednání, popř. místo schůze.
Uživatelský avatar
Lukas.Dubec
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 711
Registrován: 20 dub 2012, 09:26
Profese: projektant, CNC programátor
Bydliště: Vranovská Ves
Dal poděkování: 2016 poděkování
Dostal poděkování: 519 poděkování

Schůze MS Znojemsko květen 2021

Příspěvek od Lukas.Dubec »

Zdravím posádko :)

Tímto příspěvkem svolávám schůzi MS Znojemsko, která proběhne:

Datum: v neděli 30.5.2021
Čas: od 17:00
Místo: zahrádka Chez Martine, Pražská 25, Znojmo

Programové body můžete prosím navrhovat zde https://codimd.pirati.cz/nIpBtJ0ySeGZ_jo1a114qg a u bodů, které navrhnete (připíšete), uveďte do závorky svoje jméno (iniciály), ať je to adresné a časovou dotaci (jak dlouho se tématem budeme zabývat).

Děkuji

EDIT: doplněno místo konání

1.náměstek hejtmana JmK
4.místopředseda KS JmK
1.místopředseda MS Znojemsko
+420605770332
lukas.dubec@pirati.cz

Uživatelský avatar
Lukas.Dubec
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 711
Registrován: 20 dub 2012, 09:26
Profese: projektant, CNC programátor
Bydliště: Vranovská Ves
Dal poděkování: 2016 poděkování
Dostal poděkování: 519 poděkování

Re: Schůze MS Znojemsko květen 2021

Příspěvek od Lukas.Dubec »

Schůze MS Znojemsko duben 2021

Návrh programu jednání:

  1. Schválení zapisovatele, ověřovatele a programu (2 min)
  2. Představení zájemců o členství (LD - 5 min na jednoho)
  3. Komunální zastupitelé, Komise Rady města Znojma (20 min)
  4. Krajští zastupitelé, Komise Rady JmK (20 min)
  5. Harmonogram schůzí MS Znojemsko od 7/2021 do 10/2021 (LD 10 min)
  6. Volby do PSP 2021 (LD 10 min)
  7. VyOsení 2021 (VR 5 min)
  8. Dračí fest 2021 (VR 2 min)
  9. Akce "Posaď sestru na židli" (ZK 5 min)
  10. Kampaň Až na krev - o projektu a výzva k zapojení (JL 10 min)
  11. Konference Možnosti paliativní péče v JmK - pozvánka (JL 2 min)
  12. Report z MO(ŠF 5 minut)
  13. Různé

Přítomní členové MS Znojemsko: Lukáš Dubec, Pavel Nevrkla, Jana Logrová, Šimon Fouček, Eva Havlová(17:13), Petr Ilgner(17:20), Vítězslava Rosecká

Přítomní hosté: Zdeněk Kosour, Dagmar Králová, Mario Pines, Kamila Kůrková, David Grossman, Jan Kučera(17:19),Jan Hora(17:25), Petr Miklíček, Petr Chaloupek, Tomáš Lukášek, Martina Špačková

Místo: Chez Martine (případně Jitsi https://jitsi.pirati.cz/MSZnojemsko)
Datum: 30. května 2021
Čas: od 17:00

Předsedající: Lukáš Dubec
Zapisovatel: Šimon Fouček
Ověřovatel: Jana Logrová

Začátek: 17:07
Konec: 19:10

Zápis z jednání:

  1. Schválení zapisovatele, ověřovatele a programu
    Pro zapisovatele, ověřovatele a navržený program hlasovali 4 PRO, 1 ZDRŽEL SE

2.
LD: Je tady někdo, kdo má zájem se představit?
LD: Vidím, že nikdo není, takže jdeme na další bod.

3.
PN: V zastupitelstve se teď řeší Nevoga, musí se zadat ověření změny územního plánu, aby mohli postavit další budovu. Ke změně územního plánu dojde nejdřív za 2 roky, spíš za 3, takže to zůstane na další volební období. Chtějí zvětšit územi o pár hektarů, už minule se chtěli přesunout do nového areálu z Kotkovy, ale jelikož se víc a víc rozrůstají, tak chtějí na Kotkově zůstat. Za nás to řeší ve výboru Jeník Hora, nechceme zastavovat ornou půdu. Další kontroverzní bod je změna mětského znaku, místo bílých znaků budou zlatá pole. Je to heraldická debata, nevidím potřebu měnit znak.
ŠF: Přijde mi to zbytečné, znak už je zavedený, do jeho propagaace se nastrkali peníze, rebranding bude stát další peníze.
PN: V zastupitelstvu nebude prodej pozemku mezi Vinohradama a Marušky Kudeříkové, neprošlo to komisemi ani výborem, musela by to navrhnout případně Rada. Bude zakotveno v jednacím řádu, že budou i záznamy ze zastupitelstva kromě live streamů. V parku bude výběh pro psy, v prostorách bývalé plovárny. Je to zpackané, jelikož aby člověk došel na místo s povolením výběhu psů, musí projít místem, kde je vstup se psy zakázán.
JK: U Louky byl prodán pozemek s podobnými podmínkami jako K-Produkt.
PN: Uvidíme, jak se to vyvine a podle toho to budeme řešit.
PN: Přešel bych na reporty z komisí.
ŠF: V majetkové komisi se řešil akorát zajímavý bod ohledně pronájmu reklamních ploch v centru, byli jsme PROTI jen se zástupci PRO Znojma, ale bod prošel.
VR: Probíral se busking, chtěla bych se o tom pobavit v bodu různé, abych sladila svůj postoj s tím vaším. Město jedná o zařazení radníční věže mezí národní památky. 7.6. máme schůzi v muzeu Velké Moravy na Hradišti, která tedy bude výjezdní. Znojemská Beseda zrušila úplně letní kino. Na poslední schůzi byl ředitel Koudela a mluvil o plánu na léto, kde by mělo víc akci a menšího charakteru. Každý den by měl být něčím specifický.
DG: Bavíme se o tom, co se děje v parcích a jestli je to vhodné nebo ne. Přijali jsme dvě usnesení. Jedno bylo o tom, že by město mělo udělat kampaň o tom, co je vhodné v parcích a co ne. Další byl o pisoárech pro psy, nepadly tam dostatečné detaily o ceně, jestli je to funkční atd. Byla prezentace o firmě FCC.
JL: Spojili se mi dvě komise, na bytové komisi se snažím nahodit téma sociálního bydlen (nejen) pro vícepočetné rodiny nebo rodiny s menšími příjmy. Odbor vždycky vyhlídne nějakou možnost tohoto bydlení a vedení města to zařízlo. Tudíž vidím, že by to odbor mohl dělat, ale není ve městě politická vůle. Bytová komise nechce toto téma řešit s odvoláním na sociální komisi, ta ale přehodila odpovědnost opět na bytovou komisi, tak uvidíme, co bude dál. Plánuji vzít komisi na výjezdní zasedání do Jihlavy, kde sociální bydlení funguje. V Jihlavě a v Brně na to jdou dobře. Navrhnu, že se tam můžeme podívat. Jde to pomale, ale vidím, že tam jsou lidi otevření a dokážou se o tom bavit, tudíž na tom budu pracovat.
JK: Podařilo se nám zakreslit dopravní mapy Znojma do GIS. Říkal jsem si, že když to bude do konce dubna, tak to bude pouze překlopené v pdf. Bylo to ale zakresleno přímo do GIS. Řešilo se tam, jak omezit dopravu v centru, ale tohle se musí vyřešit politickou shodou. Tohle se musí řešit komplexně, ne ad hoc návrhy.
JH: Jediný smysl výboru vidím v tom, že se tam řeší prodeje majetku. Řešíme tam nízké ceny při prodeji majetku města Znojma. Víme, že je problém se znalcem, který všechno střílí od boku. U některých pozemků je to za mě ok, u jiných je to opravdu málo. Znalec by se měl nahradit někým, kdo to bude oceňovat reálně. Méně kontroverzní téma je TIC do Nové lékárny. Nerozumím tomu, proč tam má být TIC, ale dává mi smysl opravit starou budovu, která chátrá než postavit novou.
VR: Současně máme dvě TIC, aktuálně vzniká další u Louky, nedává mi to taky smysl.
JH: Řešili se dvě kontroverzní témata. První je o odkoupení rokle. Řešilo se to 3x. 2x se to neschválilo a 1x se to odložilo. Byla na to studie a nelíbí se to místním, i tak to neprošlo těsně. Jsme na mrtvém bodě, do budoucna by měla být snaha iniciovat věci, které tam jsou naplánované. Další téma byl způsob zažádání o změnu územního plánu. Další téma je Nevoga. Nevoga staví na zelené louce, na půdě bonity 1. třídy. Nekvalitnější půda v okresu, Nevoga to koupila a protlačila si tam stavbu, na minulém výboru nám prezentovali, že se potřebují dále rozrůstat a tudíž potřebují změnu územního plánu. Většina zástupců ostatních stran se vyjádřila, že stavby tohoto typu nejsou žádoucí. 2x jsme to neschválili, jenže vedoucí výboru Kacetl uspořádal hlasování per rollam po emailu, které podle mě není v pořádku. Bude to stejně schvalovat až zastupitelstvo. Nevoga argumentuje tím, že tam chce vytvořit 100 míst, ale většina z nich bude spadat do nízkých platů. Z těch 100 pozic by bylo 80 dělníků a 20 pozic nižšího managementu. Sice argumentují nezaměstnaností, ale na Znojemsku je nezaměstnanost spíš virtuální. Většina takových lidí je z jiných oborů. Nevoga má aktuálně 30 agenturních pracovníků, ráda by prý zaměstnala místní, ale "víme jaká je situace". Tudíž si protiřečí s nezaměstnaností, kterou argumentovali předtím. Bojím se, že to projde na zastupitelstvu.
PN: Navážu na Nevogu, měli by být spojenci STAN a KDU skrz půdu a tato témata. Ale bohužel jsmena toto téma sami.

4.
LD: Začnu otevřeností, na začátku května 5.5. jsme měli open day. Balíček 5 věcí z hlediska otevřenosti. Odstranili jsme turnikety. Zveřejnil se nový web, ten připravovalo již staré vedení. Zveřejňování krajských dokumentů na cloudu místo webu, aby to bylo více přehledné. Další věc se pojí s participací. V ohledu participace bych zmínil ustanování pracovních skupin v gesci životního prostředí. V rámci strategie je to enviromentální osvěta. Další skupina by měla být na odpadové hospodářství. Přejdu na životní prostředí, tam se snažíme řešit boj se suchem. Minulé vedení vypsalo zakázku na vytipování ploch pro malé vodní plochy. My jsme přišli k výsledku a dopilovávali jsme průběh pracovního postupu. Zakomponoval se dotazník, který se poskytl obcím, ktery daly zpětný feedback a sdělili vlastní plány. Bylo to kolem 50 procent. Další postup se pojí s participací, kdy se nové plochy musí řešit s lokálními zástupci.
EH: Výbor pro životní prostředí a kulturu. Řeší se nějaká revize spolupráce s různými partnerskými regiony. Komise se pomalu rozjíždí.
LD: Nejedná se přímo o rušení, ale spíš o nějakou tu revizi.
LD: ŽÁdné dotazy, můžeme jít dál.

5.
LD: Na fóru jsou 3 návrhy, které různě variují. Jeden návrh vypouští jednu prázdninovou schůzi. Pokud se to neprotáhne, tak se stihne odhlasovat. Bude se hlasovat hlavně dvoukolově.

6.
LD: Tady je to hlavně info ohledně průběhu kampaně.
PN: Reálně nám hrozí, že se nevejdeme do 90 milionového limitu na kampaň, počítají se do toho i dobrovolníci a další věci, takže je ten limit svazující. Bylo zahájení kampaně, kde bylo JmK nejlepší v roznosu novin. Červenec a srpen bývá slabší, nejostřejší kampaň bude v září. Tuším, že to bude 7. září. Jestli bude Znojmo, to nevím.
JH: Přijede třeba Radek s Tomem?
PN: Kandidáti z JmK budou jezdit po celém kraji. Po zahájení kampaně nebyla nálada úplně nejlepší. Podařilo se zkomunikovat nějaká témata a nálada je zase lepší. Obviňovali nás z toho, že budeme zvyšovat daně. Jednalo se třeba o to, co vypustil Kovanda. Bude kampaň náročná.
EH: Chtěla bych připomenout, že se začíná přihlašovat do komisí.
(ODKAZ PŘIHLAŠOVÁNÍ DO KOMÍISÍ)

7.
LD: Vyosení je pirátský festival, který se zaměřuje na boj proti OSA a přístupu k autorským právům.
VR: 17.9. je nejbližší termín, který nám můžou dát na Statku. 6.11. bude Vyosení v Gogu. U 3. Vyosení ještě nejsme jistí, napadá nás Obří hlava, kde zkusíme udělat Vyosení, další nápad je Spálený mlýn.
LD: Další varianta je Vranč, nechceme v tom ale pokračovat, nejsou tam vyhovující podmínky.
VR: Byly tam problém s jinými akcemi, majitel se chtěl ujistit, že se to nestane, což je nad naše limity. Další problém byl ve výběru kapel, což je pro nás limitující.
JL: Další možná akce je street party, která byla v Zionu. Mohli bychom to udělat teď znovu.
MŠ: Šlo by to i zde.
JL: Díky za nabídku, udělali bychom si zábor vedle kdyžtak.
ŠF: Jaké jsou cca náklady?
JL: Záleží, jak velké to chceme, žádné extra velké nejsou.
JL: Lze také spojit s náborou kampaní Až na dřen, která shání lidi do registru dárců kostní dřeně

8.
VR: Letos bude olympiáda dračích lodí skrz olympiádu v Tokiu. Jezdí se za nějaký stát. Minulý rok to bylo zrušené, předtím jsme se účastnili. Byla bych ráda, kdyby se nám podařilo uspořádat ženskou i mužskou posádku. Ráda vás tam uvidím. Pravidelně se toho účastní politici. Byl tam i Babiš.

9.
ZK: Připravujeme sbírku, která by měla podpořit zaměstnance nemocnice. Byli jsme s Lukášem v nemocnici a dali jsme dotaz, co by nejvíce pomohlo. Chtěli by 6 židlí v hodnotě 21 000 s DPH. Připravujeme tedy sbírku, která by se měla naplnit pomocí členů a příznivců. Se Šimonem jsme domluvení, že vám přistanou informace v emailu.
ŠF: Do kdy to musí být, jelikož by se na to mohly použít i peníze z Vyosení.
LD: Chceme do konce května, pokud by se nepodařilo sehnat dostatek financí, tak bychom to mohli spojit s Vyosením a tam dovybrat peníze.
JK: Mohli bychom podpořit nemocnici i marketingem, protože jim přebírá dárce soukromá společnost v centru.

10.
JL: Je to kampaň, která má podpořit ženy v dostupnosti menstruačních potřeb. Spojili jsme se s výrobcema a ušetříme skrz to velké množství kusů. Je to myšleno hlavně pro ženy umístěným v různých zařízeních, protože menstruační kalíšky vyžadují určitou dostupnost hygienického zázemí. Jeden aspekt kampaně je takový, že nám můžete přispět na ty kalíšky a druhý aspekt je podpora pomocí vašeho obličeje a nějaké vlastní propagace. Máme tady nejvyšší daň na menstruační potřeby, co jde. Kampaň má vykopnout řešení tohoto komplexního problému. Podle mě se toto téma dotýka i mužů a měli bychom se o tom bavit všichni.

11.
JL: Paliativní péče se týká lidí v termiálním stádiu nemoci. Týká se zdravotní, sociální i spirituální péče. Mělo by to pomoct všem lidem, kterých se toto téma týká. Budeme to v úterý streamovat ze ŠPICE, můžete i přijít. V pondělí bychom to mohli sdílet na facebook.
odkaz na událost: https://www.facebook.com/events/484185119672091

12.
ŠF: Naše nejúspěšnejší posty byly ohledně parkoviště, potom představení Víti a Jančin post ohledně komisí. Do konce léta se chci pokusit udělat nějakou analýzu našich sociálních sítí za delší dobu.

13.
PN: Mám jedno politický téma, jedná se o Třetinu. Dali jsme mu podporu na kraji. Byl tam příslib, že nebude vykonávat všechny tři funkce najednou(senátor, starosta MK, krajský zastupitel). Jednal jsem o tom s ním, jeho důvody jsou logické, ale nás nezajímají.
LD: Avizoval, že je pro něj důležité dosloužit starostu, ale krajského zastupitele tam neavizoval.
ŠF: Za mě je to bohužel třeba, protože něco slíbil a nesplnil.
PN: Máme v plánu to s ním komunikovat.
JH: Zhodnotil bych tam, jestli dokáže vykonávat všechny ty funkce kvalitně.
VR: Chtěla bych řešit busking. Současná situace je taková, že je pro busking nutné plánovat dlouho dopředu, zajistit si zábor atd. V současné chvíli není možné busking jen tak. Můj názor je takový, že jsem pro pouliční umění, ale ne vždy a všude. Skrz ohledy na bydlící atd. Zajímal by mě váš názor na tuto věc. Aktuálně by to šlo u Rotundy.
ŠF: Dívali jste se na jiná města ,kde toto funguje?
VR: Dívali jsme se na Krumlov, kde to je omezené třeba prostorem. Za mě to není úplně správné, chtělo by to vymyslet nějaká pravidla kompromisu.
JH: Nemělo by to rušit místní obyvatele, to pódium mi přijde rozumné. Vím, že byl třeba problém s piánem, kde to rušilo místní.
VR: Ano vím o tom piánu, které je zamčené většinu času, protože to lidi ruší. Co se týče pódia, tak je provizorní. Pódium je pořád Besedy, tudíž to s ní bude spojované, muselo by se to vyřešit nějakým rozdělením, kdy patří pódium komu.
JK: Šlo by to modelem Hyde Park. Za mě je ideální místo Horní náměstí, které k tomu bylo už určené. Pak si říkala, že je tam problém s tím povolání. Když má být povolování, tak by to mohlo zůstat, ale zrychleně. Kdybyste to třeba dávali vy na TIC, je to pouze jen nápad. Mělo by to jít ve zrychleným povolení.
PN: Zrychlené povolení nejde. Správní řád to nepovolí, jelikož tam máš lhůty a odvolací lhůty. Jde to skrz ohlášení a ty jim to můžeš zakázat.
JH: Jak se tady řešilo to pódium, tak jsem řešil s panem Malačkou, že udělají architektonickou soutěž na prostor, kde dělám lavičky. Ta dohoda byla nepsaná. Pan Malačka řekl, že ideu podporuje, ale nová koalice ji nepodporuje.

1.náměstek hejtmana JmK
4.místopředseda KS JmK
1.místopředseda MS Znojemsko
+420605770332
lukas.dubec@pirati.cz

Odpovědět

Zpět na „Schůze MS Znojemsko“