Tomáš (Matouš) Živný – „Padre“

V tomto fóru se představují příznivci Pirátů, kteří se chtějí stát členy.

Moderátoři: Personální odbor - celý, PKS Plzeňský kraj, PMS Plzeň

Pravidla fóra
V tomto vlákně se prosím ostatním členům stručně představte:
  • Představení vložíte kliknutím na ikonu Obrázek, která se zobrazuje, pokud jste přihlášeni.
  • Do předmětu napište svoje jméno a příjmení.
  • V textu se nám prosím stručně představte a napište nám, co vás vede k zájmu o členství v Pirátech. Budeme rádi, když nám zároveň řeknete, jak byste se chtěli do činnosti strany zapojit a jaké máte zájmy, schopnosti a dovednosti.
Místní předsednictvo vás bude informovat o nejbližší schůzi v tomto tématu nebo jiným vhodným způsobem.
Členství vznikne, jakmile na schůzi podáte písemnou přihlášku, budete přijati předsednictvem a zaplatíte členský příspěvek na transparentní bankovní účet (podrobnosti).
Tomas.Zivny
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 13
Registrován: 13 říj 2020, 13:27
Profese: (evangelický) farář
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 13 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tomáš (Matouš) Živný – „Padre“

Příspěvek od Tomas.Zivny »

Ahoj, Františku,

děkuji za vyčerpávající osvětlení situace kolem kostela, nemám co bych dodal, padlo vše, co asi mělo zaznít.

Pokud jde o druhý tvůj dotaz, omlouvám se, že tě oslyším: mám za to, že jsem se vyjádřil jasně. „Jsme fér“ znám a myslím, že poukazují na to, o čem by se měla vést věcná diskuze... žel, to všechno přehlušuje nyní již ideologický spor o pojem „manželství“. Osobně bych se zdržel při hlasování o pojmu manželství a u osvojení dítěte, které není přiosvojením, vše ostatní tam psané bych podpořil (včetně pěstounství). To ovšem neznamená, že většina společnosti to nemá jinak; já si myslím – a to jsem psal výše –, že by se o této věci mělo konat referendum a jeho výsledek bych samozřejmě respektoval, rozhodně nemám za to, že stejnopohlavní rodina je ohrožením „klasické rodiny" a takové ty plky... jen mám za to, že v reprodukční složce je stejnopohlavní vztah zkrátka jiný než vztah různopohlavní... ani lepší, ani horší, ale zkrátka jiný... což zase neznamená, že nemůže být na rovině prožívání lásky a síly vztahu těch dvou stejný, to si naopak myslím, že stejný je.

***

Metodické otázky:

1. Je cílem této diskuze zjistit mé názory stran koherence a korelace s názory Pirátské strany, anebo mě přesvědčit o názorech lepších a o nedokonalosti těch mých?

2. Doufám, že vnitrostranická demokracie – a tu jsem doposud považoval za obrovský poklad Pirátů – umožňuje mít i jiný názor na některá témata, a třeba i názor menšinový; doufám, že platí svoboda se rozhodovat podle nejlepšího vědomí a svědomí – a tak se tu snažím odpovídat. Nemýlím se?

3. Jsem připraven, bude-li to třeba, hájit i takový názor (či takové stanovisko) Pirátské strany, které bude většinovým názorem, pro který jsem nehlasoval... Ve zmiňovaném případě kostela bych tak například činil. Jedinou výhradu mám ve věcech svědomí... zkrátka bych při hlasování o představeném názoru, který bych – i v případě, že bych ho nesdílel – hájil jako společné stanovisko, jak bych nejlépe uměl... nakonec hlasoval podle svědomí.

4. Pokud už jsme „vykročili“ z grilování ke přátelské diskuzi, omlouvám se za poněkud podrážděný podtón a ventilaci sílícího pocitu.

Zdraví

Tomáš

Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735

Tomas.Zivny
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 13
Registrován: 13 říj 2020, 13:27
Profese: (evangelický) farář
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 13 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tomáš (Matouš) Živný – „Padre“

Příspěvek od Tomas.Zivny »

Omlouvám se všem a Františkovi zvlášť za podrážděnost...

Já témata, na která se mě speciálně ptáte, chápu, ale nepovažuji je za hlavní a navíc na ně dostávám otázky často...

Tohle je k pivu a k debatě lidí, co se trochu znají... přiznávám, že i vedle objektivních problémů s COVIDem byl a je s časem problém i na mé straně, což mě mrzí. Myslím, že v mých ani Vašich silách není, abychom se na tomto chladném technickém nástroji dostali v diskuzi dál než právě k otázce, nakolik mé názory korelují s těmi Pirátskými... ale formování názoru a demokratický dialog se tu zkrátka vedou blbě.

Kdybych se to někoho z Vás mělo dotknout, tak prosím ex post o prominutí.

Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735

Uživatelský avatar
Frantisek.Hagara
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 250
Registrován: 07 říj 2016, 22:10
Bydliště: Plzeň 1
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 348 poděkování

Re: Tomáš (Matouš) Živný – „Padre“

Příspěvek od Frantisek.Hagara »

Ahoj, i když asi není nutné se zdravit v každém příspěvku :D.

Děkuji za odpověď, jen mě mrzí, že to mohlo vyznít a možná i vyznělo, jako kdybych se Tě snažil nějak přesvědčovat, nebo k něčemu tlačit. Šlo mi pouze o to, abych se dozvěděl více o Tvých názorech a současně trochu otestoval názorovou kompatibilitu s pirátským programem a postoji.

Domnívám se, že u Pirátů je převážná většina podporovatelů manželství pro všechny, což vyplynulo mimo jiné i v diskusi ke koaliční smlouvě se STAN, kde byla vyjednána podpora pro zrovnoprávnění stejnopohlavních sňatků s tím, že poslanec je oprávněn uplatnit tzv. výhradu svědomí a právě k té výhradě zaznívalo dost kritiky.

Samozřejmě, máme vnitrostranickou demokracii a nevidím nic špatného na tom, když má někdo na některé věci jiný názor. Je to úplně běžné. Třeba i v otázce přímé demokracie jsou u nás někteří členové, kteří k tomu zaujímají trochu zdrženlivější postoj, přitom my si na přímé demokracii jinak celkem dost zakládáme a především ji aplikujeme sami u sebe. Někteří novináři si třeba i přesto dosud neuvědomili, že na zasedání Celostátního fóra (sjezdu strany) nemáme delegáty, ale že se účastní členové a zúčastnit se může každý člen.

Stejně tak, jak jsou lidé různí, tak i u Pirátů má každý nějak srovnané priority. U nás právě dost frčí zejména ta liberální témata, což je jedna z věcí, které nás odlišují od jiných stran. To je také nejspíš ten důvod, proč ty dotazy jsou převážně tohoto charakteru.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Hagara za příspěvek:
Tomas.Zivny

mail: frantisek.hagara@pirati.czOFFTOPIC Děda kouká z okna paneláku a říká: „Ti studenti jsou dneska tak chudý, že kouřej jednu cigaretu v pěti lidech a ještě se tomu smějou.“

Tomas.Zivny
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 13
Registrován: 13 říj 2020, 13:27
Profese: (evangelický) farář
Dal poděkování: 13 poděkování
Dostal poděkování: 13 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tomáš (Matouš) Živný – „Padre“

Příspěvek od Tomas.Zivny »

Děkuji za reakci i že „trochu brzdíme“.

V dlouhodobém programu se sice mluví o „rovnoprávnosti různých forem životního partnerství“, ale speciálně o „manželství pro všechny" tam explicitní zmínka není a je to psáno dost opatrně :-), aby se tam i můj postoj, myslím, vešel.

https://www.pirati.cz/program/dlouhodoby/rovnopravnost/
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Zivny za příspěvky (celkem 2):
Adam.Cernoch, Miroslav.Vanacek

Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735

Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Plzeň“