Žádost o členství Jan Doležal

Moderátoři: PKS Pardubický kraj, KoKS Pardubický kraj, PMS Českotřebovsko

Zamčeno
Uživatelský avatar
Jan.Dolezal
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 11
Registrován: 12 bře 2018, 12:13
Profese: projektový manažer, trenér, podnikatel
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování

Žádost o členství Jan Doležal

Příspěvek od Jan.Dolezal »

Ahoj,

jsem Honza Doležal, narodil jsem se v roce 1979 a žiju v Chocni, s manželkou a dvěma dcerami (4 a 9 let). Poslouchám rádio Beat, ale i klasiku a další věci - nezáleží ani tolik na žánru, jako na kvalitě ;). Jezdím taky hodně aktivně na kole, především na horském, ale v rámci tréninku i na silničce. Jako hobík se účastním MTB závodů, včetně těch nejtěžších u nás. Doplňkově i běhám a chodím po horách.

Vystudoval jsem Gymnázium ve Vysokém Mýtě, a pak VUT v Brně - Fakultu strojní (automatizace a informatika), kde jsem skončil s titulem Ph.D.

Živím se jako lektor a poradce v oblasti projektového řízení, agile, vedení týmů a příbuzných oblastí. Spoluvlastním za tímto účelem firmu PM Consulting (spolu s Jirkou Krátkým - synem vašeho kandidáta do senátu na Svitavsku). V rámci této práce např. i spoluorganizuji největší oborovou konferenci ve Zlíně, která bude mít letos třináctý ročník. V počátcích své kariéry jsem si i sám vytvářel webovky a pochytil něco málo z html a php, ale už to rychle zastarává ;).

Mimo to mám i spoustu "bočních" aktivit např.organziaci závodu Orlice Cup (snad bude letos sedmý ročník).

V Chocni jsem také zastupitelem za uskupení "Živá Choceň". Dva roky jsem dělal předsedu finančního výboru, od nového roku jsem to v rámci přerozdělení kapacit nechal někomu jinému a vzal jsem si na starost sport. Stojím mimo jiné i za projektem kolostezky.cz, který je nyní v realizační fázi. Jde o cca 70 km značených tras pro horská kola v oblasti mezi Chocní, Horním Jelením a Jaroslaví. Krom zmíněných obcí jsem do toho "zatáhl" ještě Újezd u Chocně, Dobříkov a Sruby.

Ale dost bigrafie a pojďme na otázky ;).

1)Která partaj Vám byla nejsympatičtější, než ses dozvěděl/a o Pirátech? Proč Piráti?
Kdysi v devadesátkách jsem pozitivně vnímal OF a ODS, které z toho vzešla. Nicméně, po prvních velkých kauzách jsem se stal voličem TOPky, ale to především díky společným kandidátkám se STANem. Poslední parlamentní volby už jsem "to hodil" Pirátům. Proč? Protože vnímám dostatečnou konzistenci mezi řečmi a činy, zatím se naštěstí nestal žádný zásadní přešlap (ale chyby se dějí, samozřejmě - kdo nic nedělá, nic nezkazí) a také program mi dává smysl. Když jsem si posledních několikero voleb (parlament, kraj, ...) dával takové ty volební kalkulačky, vycházeli mi Piráti jako největší shoda. Není to klasická strana někde mezi levem a pravem, alespoň z mého pohledu... řeší trošku jiná témata. Ne nějakou ideologii, ale co dává aktuálně největší smysl. S respektem k ekonomice i k životnímu prostředí - tak, aby to dávalo dohromady nějaký soulad, ne jedno na úkor druhého (alespoň tak to vidím já a tak s tím také souzním).

2)Četl/a jste program Pirátů do PS 2017? Který bod Vám přijde nejdůležitější a se kterým nesouhlasíte?
Z výše zmíněné kalkulačky mi tam vycházela vysoká shoda. Prošel jsem si to teď znovu, ale de facto vše mi v tom dává smysl... snad kromě té otázky zdanění dlouhodobě neobývaných bytů... Chápu asi záměr a jádro myšlenky, sám jsem zastupitel, byť na malém městě. Ale proti tomu zase stojí práva majitele a otázka, co je komu do toho, co dělám se svým majetkem. Celkově zastávám co nejšíhlejší stát a co nejmenší možnou regulaci čehokoliv... pokud není silný důvod něco omezit, regulovat apod. (např. klecový chov slepic apod. - zde má podle mne vyšší váhu úcta k životu, byť se jedná o slípky).

3)Jaký je Váš názor na svobodu Internetu? Chápete obsah pojmů jako např. blokování stránek, síťová neutralita, šifrování, digitální podepisování, kryptoměny, apod.?
Pojmy chápu a rozumím jim. Asi i z bodu 2 vyplývá, že jsem obecně pro co nejmenší regulaci čehokoliv. U Internetu je to samozřejmě dnes i otázka cílených dezinformačních kamapní nepřítelských mocností apod. Hodně komplexní diskuze. Má FB právo zabanovat Trumpa? Není podle mne dnes černobílá odpověď.

4)Víte, co je to všeobecný základní příjem? Jak se k němu stavíte a z čeho by se měl financovat?
To je další hluboká diskuze si myslím... jak moc je to proveditelné a jak moc je to utopie? Já se obávám, že na to společnost zatím kulturně nemá. Když je většina vychovávána v mindsetu cukru a biče, neustálého růstu atd., tak se bojím, že by to vlastně vůbec nepochopili, o co vlastně jde. Pragmaticky tam vidím možnst prostě vzít všechny peníze, které jsou dnes vypláceny jako soc dávky a udělat z nich zajištěný příjem. Se zrušením úřadů, které ty dávky řeší by to třeba mohlo začít vycházet... otázkou ale je, kolik lidí, kteří dnes pracují by to vzalo spíš jako pobídku přestat pracovat. Fakt nevím, byl by to dost hodně soc experiment s velmi nejsitým výsledkem.

5)Co si myslíte o migraci do ČR?
Vnímám jako reálnou především z Ukrajiny a dříve z Vietnamu. A taky z Ruska ;). Ty první dvě mne nechávají naprosto chladným. Tátovi opravovali chalupu dva Ukrajinci, velmi šikovní a pracovití chlapi, pro svačinu si chodím do večerky v naší ulici, terou má Čenda, Vietnamec, který tu je už snad od sametovky a jehož děti už odmala chodí tady do škol a podle řeči je nemáte šanci poznat. Dcera má ve třetí třídě tři spolužáky z Ukrajiny. Vše v poho.
Ohledně Rusů - nežiji ani v Praze ani v Karlových Varech, takže nedokážu posoudit ;).
A pokud jde o blízký východ, afriku apod., snažím se to vnímat racionálně. Vnímám to tak, že tito migranti jsou dvojího druhu - váleční a ekonomičtí. Je jasné, že když vám někdo ostřeluje panelák, tak tam nechcete být. Není infrstaruktura, služby, práce atd. Je v pořádku nabídnout pomocnou ruku. Ale otázkou je zájem. Mám z toho dojem, že díky jazykům i celkové přitažlovosti tyto skupiny míří buď do Německa, nebo do bývalých koloniálních mocností, Francie a Británie, kde se zkrátka mají "kde chytnout", kde existuje arabská či africká komunita. To u nás není a kdo by se chtěl učit zrovna česky, že... Takže to jsou spíš rétorická cvičení na tato témata a bod k řešené to pro nás aktuálně není.
Pokud by byla, zas bych to nahlížel nějak racionálně. Pokud se tu chce někdo usadit a dle možností se začlenit do okolí, no problem a podejme pomocnou ruku. A s obezřetností proti různým vykukům, kteří by jen chtěli nějak zneužívat systém nebo jinak škodit. Takoví se také najdou, v každém vzorku populace odkudkoliv.
Pokud by šlo o otázky náboženství apod., tak jsem zapálený ateista ;). A zcela upřímě, jak např. katolické křesťanství tak většina větví islámu i jiných náboženství jsou podle mne tmářské ideologie směřující k totalitním formám společenského uspořádání. Takže fanatický katolík nebo islamista mi nevoní úplně stejně :). Ale když mi to necpou nebo tím neobtěžují ostatní, tak ať si každý věří čemu chce. Ovšem to, co se např. děje na popudy katolíků v Polsku, mi fakt nevoní.

6)Jak se stavíte k otázce rovnoprávnosti partnerského soužití gay a lesbických párů a možnosti adopce dětí takovými páry?
Je mi to jedno. Moje kolegyně v práci žije se svou přítelkyní a jsou úplně v pohodě. Takže to neřeším, jsou to dospělí lidé, kteří se nějak rozhodli a mě je po tom ... . U těch dětí už mám upřímně trošku pochyby. Přeci jen to je ne zcela přirozené, přírodní uspořádání. A je otázkou, jak a jestli to může nějak ovlivnit dětskou psychiku nebo ne a jakým směrem. Fakt nevím a nejsem na to odborník. Je pro mne asi tak nějak snáze představitelné, že by mělo děcko dvě matky, než dva otce. Ale to je asi tím, že jsem muž ;).

7)Co si myslíte o autorském zákonu a společnostech OSA nebo Intergram?
Nějak chránit práva autorů je v pořádku. Sám jsem napsal několik knih a jejich oskenované PDF verze kolující po Internetu mne samozřejmě netěší. Otázkou je, jak to dělat správně tak, aby byly vyváženy zájmy autora i příjemce. Podrobnosti všech mechanismů, které v tom jsou však neznám, takže se k nim nemohu vyjádřit. Principielně - čím měně regulace a z toho živených úředníků, tím lépe... ale za je třeba hájit i ty autory... no takže tak ;).

8)Jaké vnímáte největší problémy v otázce zahraniční politiky? Co si myslíš o EU, o NATO o anexi Krymu nebo o režimu KLDR?
Jednoznačně se cítím jako Evropan a mám za to, že EU je jeden z nejlepších projektů, které mohly vzniknout. Samozřejmě, vždy je co zlepšovat. Ale snaha postupně stavět na tom, co nás v Evropě spojuje a ne se pořád jen handrkovat a krát si na nějaké státečky, mi přijde velmi smysluplná - především v konkurenci mocností jako jsou USA, Čína, Brazílie, Rusko atd. Má prostě velký smysl být jednotou Evropou.
To, co se děje na Ukrajině mi v mnohém připomíná zábor Sudet a další úvodní události druhé světové války. Mrzí mne, že mezinárodní společenství na to není schopno silněji reagovat a nechává v tom Ukrajinu osamocenou. Mám za to, že obdobná agrese by se v 21. století prostě dít neměla a že by na to EU, případně NATO měly reagovat mnohem silněji a rozhodněji.
NATO je podle mne dobrý projekt, ovšem tím, jak vzikl proti komunistickému bloku, má své rezervy... např. členství Turecka dávalo v dané době strategický smysl, dnes se ukazuje, že kulturní odlišnost a politická orientace je tam přeci jen velmi odlišná od zbylých členů. Ale jak to řešit...
KLDR je neskutečný skanzen, relikt dob minulých. Bohužel s jaderným arzenálem. Těžko říct, jak těm lidem pomoci.

9)Jaký je Váš názor na legalizaci drog? Lze legalizovat všechny drogy, nebo jenom některé?
Velmi složitá otázka. Kde je ta hrana? Alkohol je legální, tabák taky, hazard taky... tak proč Marihuana ne? Nejsem lékař ani drogový odborník, takže fakt nevím, kde tu čáru mít. Znám nějaké rekreační uživatele, svátečního typu, kteří asi nejsou žádný problém. Ale znám i lidi, kteří hodně propadli a oni už mají velký problém.

10)Kdo všechno by dle Vás měl zveřejňovat svá daňová přiznání, které instituce by měly zveřejňovat výši odměn svých zaměstnanců?
Asi veškeří volení politici od určité úrovně (uvolění?) a také úředníci od určité úrovně (vedoucí odboru)? Všechny veřejné instituce by měly být adekvátně transparentní, pokud by to nebylo na škodu veřejného zájmu... např. BIS by asi neměla zveřejnňovat počty s jména svých agentů apod.

11)Co vnímáte osobně jako největší prioritu, kterou byste se z pozice člena Pirátů snažil/a prosadit?
Transparentnost v dotacích, lepší veřejné nákupy, udržitelný rozvoj - ekonomika v souladu s životním prostředím. Minimalizace trafik. Co možná největší zeštíhlování úřadů a jejich agend.

12)Sledoval jste/slyšel jste o aktivitách Aarona Swartze ? Co si myslíte o činnosti Juliana Assange/Wikileaks ?
Je to vždy potřeba hodnotit v kontextu. Jsem za transparentnost a dostupnost informací, ale jsou např. otázky národní bezpečnosti, kde je prostě určitá míra utajení potřeba.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Dolezal za příspěvky (celkem 3):
Ivana.Mrkvickova, Daniel.Lebduska, Jaroslav.Lainz
Uživatelský avatar
Jaroslav.Lainz
Člen KS Pardubický kraj
Příspěvky: 257
Registrován: 01 bře 2018, 16:05
Profese: speciální pedagog - etoped
Bydliště: Česká Třebová
Dal poděkování: 394 poděkování
Dostal poděkování: 323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Žádost o členství Jan Doležal

Příspěvek od Jaroslav.Lainz »

smazáno
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jaroslav.Lainz za příspěvek:
V__
V případě potřeby mne neváhejte kontaktovat na tel.: 775 059 367.
Uživatelský avatar
Jan.Dolezal
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 11
Registrován: 12 bře 2018, 12:13
Profese: projektový manažer, trenér, podnikatel
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování

Re: Žádost o členství Jan Doležal

Příspěvek od Jan.Dolezal »

Jaroslav.Lainz píše: 16 bře 2021, 22:33 smazáno
Ahoj... téhle odpovědi / reakci tak úplně nerozumím ;)
Uživatelský avatar
Jaroslav.Lainz
Člen KS Pardubický kraj
Příspěvky: 257
Registrován: 01 bře 2018, 16:05
Profese: speciální pedagog - etoped
Bydliště: Česká Třebová
Dal poděkování: 394 poděkování
Dostal poděkování: 323 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Žádost o členství Jan Doležal

Příspěvek od Jaroslav.Lainz »

Žádost o členství byla schválena, hlasování zde: viewtopic.php?f=1361&t=56668&p=751396#p751396
V případě potřeby mne neváhejte kontaktovat na tel.: 775 059 367.
Zamčeno

Zpět na „Zájemci o členství Českotřebovsko“