Bohdan Vaněk

Moderátoři: Personální odbor - celý, PKS Karlovarský kraj, KoKS Karlovarský kraj, PMS Karlovy Vary

Pravidla fóra
V tomto vlákně se prosím ostatním členům stručně představte:
  • Představení vložíte kliknutím na ikonu Obrázek, která se zobrazuje, pokud jste přihlášeni.
  • Do předmětu napište svoje jméno a příjmení.
  • V textu se nám prosím stručně představte a napište nám, co vás vede k zájmu o členství v Pirátech. Budeme rádi, když nám zároveň řeknete, jak byste se chtěli do činnosti strany zapojit a jaké máte zájmy, schopnosti a dovednosti.
Místní předsednictvo vás bude informovat o nejbližší schůzi v tomto tématu nebo jiným vhodným způsobem.
Členství vznikne, jakmile na schůzi podáte písemnou přihlášku, budete přijati předsednictvem a zaplatíte členský příspěvek na transparentní bankovní účet (podrobnosti).
Odpovědět
Uživatelský avatar
Bohdan.Vanek
Republikový výbor
Příspěvky: 98
Registrován: 15 úno 2018, 16:02
Profese: projektový manažer zástupce v RV za KVK
Bydliště: Karlovy Vary
Dal poděkování: 72 poděkování
Dostal poděkování: 119 poděkování

Bohdan Vaněk

Příspěvek od Bohdan.Vanek »

Zdravím,
Vystudoval jsem matematické modelování na FJFI ČVUT, finance na VŠE a ekonomii na CERGE-EI UK. Pracuji jako projektový manažer se zaměřením na rozvojové projekty firem spolufinancované ze strukturálních fondů EU. Podporuji maximálně otevřenou společnost, dostupnost informací a odůvodnění rozhodnutí učiněných za veřejné peníze. Angažovat se chci právě proto, abych se nemusel stydět za naše zvolené představitele a jen nadávat. Až budu na naše politiky hrdý, nechám toho :-). V současnosti zastupuji Piráty ve finančním výboru města Karlovy Vary.
Asi dva roky jsem se angažoval za studií v Praze (Česká akční strana středu, později Demokratická liga, sloučená s Evropskými demokraty, později SNK-ED), kdy jsem se podílel s Jiřím Witzanym na přípravě ekonomické části programu ED. Ekonomické plánování je hlavní zaměření mého zájmu, vedlejší pak školství a životní prostředí. To je druhá - moje nepracovní tvář - skaut a Brontosaurus.

1. Proč my a ne někdo jiný? Popiš strany, nad kterými (bys) uvažoval, a proč jsi je zavrhl.
Liberální strana podporující osobní svobodu a odpovědnost, navíc s důrazem na otevřenost a dostupnost informací, tak proto. Nějaké další s podobnou orientací by se asi našly, ale skutky a chování konkrétních lidí odrazuje.

2. Jaký máš názor na legalizaci drog? Legalizoval/a bys konopí? LSD? Heroin?
S drogami lidstvo žije od nepaměti. Regulace odpovídající úrovni jejich nebezpečnosti je nezbytná, u ostatních tak jako u alkoholu a tabáku. Jakou má mít podobu u té které drogy, po mě teď nechtějte, na to nejsem expert.

3. Co si myslíš o státních dotacích? V zemědělství? V průmyslu? V ohledu na rozvoj podnikání?
Dotace jsou jako drogy, byly a budou, musíme s nimi umět žít a pracovat. Záleží na stanovení priorit a cílů, kterých chceme dotacemi dosáhnout. Je to dvoustranná smlouva. V zemědělství by například dotace měly být podmíněny zachováním přírodních zdrojů. Obdobně v průmyslu chceme například podporovat vlastní výzkum a vývoj, nové technologie nebo úspory energií. Rozvoji podnikání také mohou dotace napomoct snížením nákladů vstupu na trh a tak podpořit variabilitu a nakonec i soutěživost.

4. Co si myslíš o OSA, Intergramu a autorském zákonu?
To je mimo můj obor. Myslím, že je třeba mít ochranu duševního vlastnictví obdobně jako toho hmotného. Ale jak dalece jsou uvedené instituty vhodné teď neumím říct.

5. Kde vidíš největší díru/nebezpečí v ochraně soukromí a svých osobních údajů?
Ani na tohle nejsem odborník. Vidím riziko ve zneužití identity nebo naopak ve ztrátě soukromí a nonstop sledování. Obojí považuji za důležité a hodné pozornosti při rozšiřování digitalizace.

6. Kde si myslíš, že je hranice mezi svobodou projevu a rozumným omezením kvůli hanobení rasy a vyzývání k násilí?
Právní nebo morální hranice? Morálně tam, kde druhému začne vadit chování prvního. Právně se to vyvíjí se zpožděním, co bylo běžné za našeho dětství, může být dnes považováno za nekorektní. Vždy se vyplatí trochu tolerance, každému může někdy slovo uklouznout. Čas na omezení vidím tam, kde je nevhodné chování opakované nebo úmyslné.

7. Co si myslíš o imigraci do ČR?
Imigrace přináší riziko střetu kultur a nedorozumění. Pokud budeme sami vědět, co chceme a na čem nám záleží, snáze si to udržíme a srovnáme se s něčím jiným. Ale aktuálně je u nás o migraci asi víc slov než samotných migrantů.

8. Co nejvíc pálí Českou republiku?
Nedostatek sebevědomí? Historické dědictví? Neschopnost přijmout odpovědnost? Nedostatek tolerance a respektu k druhému? Zdá se mi, že nám chybí nadhled a schopnost odlišit důležité od nepodstatného. Respektování hodné elity by se hodily.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Bohdan.Vanek za příspěvky (celkem 3):
Daniela.Bila, Josef.Janu, marekzaza

člen Finančního výboru Karlovarského kraje a města Karlovy Vary

Vidíš-li to, co ostatní nevidí, pomož jim. Možná jen předbíháš svoji dobu.

Uživatelský avatar
Josef.Janu
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 383
Registrován: 04 lis 2014, 15:49
Profese: stavař projektant
Bydliště: Karlovy Vary - Tuhnice
Dal poděkování: 206 poděkování
Dostal poděkování: 528 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bohdan Vaněk

Příspěvek od Josef.Janu »

Za mne samozřejmě radost z Tvého rozhodnutí vkročit zrovna sem :) ... chytrých, přemýšlivých, soudných a altruistických není nikdy dost.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Janu za příspěvek:
Daniela.Bila
Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Karlovy Vary“