CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Ales.Jakl »

V případě neschválení usnesení o pověření k vyjednávání předvolební koalice existuje ještě jedna možnost pro spolupráci se STANem a to umístění kandidátů STAN na kandidátky Pirátů s tím, že by STAN buď samostatně nekandidoval nebo by se rozpustil mezi nás a Konzervativní koalici. V takovém případě může zůstat náš program nedotčený a můžeme si sami určit, kolik a koho chceme mít na kandidátce a na volitelných místech.

Je zjevné, že vyjednávání o koalici v režii užšího vedení (asi Bartoš, Michálek, Ferjenčík, Pikal) už dávno běží a jejich snahou je salámovou metodou dodatečně schvalovat CF, to co už vyjednali…..

Cením si toho, že to alespoň dali jako zásadní návrh s 3/5 většinou….

OFFTOPICTen zmocněnec v kombinaci s koalicí je fakt účinná zbraň proti případnému zastoupení vnitrostranické opozice z regionů v poslaneckém klubu Pirátů. Gratulki Jacku!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 4):
Robert.Magni, Vit.Fux, Dalibor.Zahora, Michal.Ertl

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Michal.Breskovec
Člen KS Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 833
Registrován: 22 dub 2009, 12:58
Profese: IT
Bydliště: Ostrava - Bělský les / Osek nad Bečvou
Dal poděkování: 597 poděkování
Dostal poděkování: 676 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Michal.Breskovec »

Pokud koala projde, tak mám obavy z řešení případných sporů mezi námi a STAN, jak ještě teď, před volbami, tak i po nich.
Bylo by hezké vytvořit nějaký společný orgán, který by takové věci společně řešil.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Breskovec za příspěvek:
Pavel.Tauer
Michal Breškovec (mojeID vizitka)

Jsi správný Pirát? Pojď na Zulip.
Uživatelský avatar
Petr.Daubner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 306
Registrován: 03 lis 2017, 22:08
Profese: učitel
Bydliště: Praha 9 - Vysočany
Dal poděkování: 993 poděkování
Dostal poděkování: 960 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Petr.Daubner »

Milé Pirátky, milí Piráti,
jak už jsem několikrát napsal v různých vláknech, moje pochybnosti o případné koalici se STAN jsou poměrně velké. Známe zatím jenom naši analýzu, která může sloužit jako podklad pro vyjednávání. Nicméně nepřijde mi fér koalici dopředu automaticky zaříznout, aniž známe přesné podmínky případné koaliční smlouvy.

Proto, pokud se nic zásadně nezmění, budu hlasovat pro toto usnesení. Ano, dejme našim vyjednavačům právo začít vyjednávat se STANem podobu případné koaliční smlouvy. Výsledek těch jednání může být dvojí: buď bude výsledkem jednání, že se neshodneme a žádná koalice nebude. Anebo se naši vyjednavači s vyjednavači STANu dohodnou a předloží návrh koaliční smlouvy CF, tedy nám všem, a my o něm budeme hlasovat. Za sebe říkám, že pokud budu mít závažné pochybnosti, budu hlasovat proti takové koaliční smlouvě.

Dejme však schválením tohoto usnesení našim vyjednávačům mandát vyjednávat. A uvidíme, co vyjednají. Pak se už budeme bavit nad konkrétním návrhem s jasnými parametry a buď ho schvalme, nebo zamítněme. Až bude definitivně jasno, zařiďme se podle výsledku a táhněme všichni za jeden provaz. Společně k úspěchu!

Úspěchem ve volbách už tentokrát ovšem nebude pouze dostat se do Sněmovny, úspěch nebude přímo závislý na procentu hlasů nebo počtu získaných mandátů, nýbrž na tom, zda se Pirátům podaří vstoupit do vlády a spolupodílet se na řízení této země. Naším společným úkolem je většinově se shodnout na způsobu, který nejpravděpodobněji k tomuto úspěchu povede. Pevně věřím, že se to podaří.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Daubner za příspěvky (celkem 8):
Jan.Hora, Jan.Zavadil, Jan.Korbel, Roman.Moravek, Frantisek.Kindl, Georgia.Hejdukova, Adam.Valenta, Martin.Jiranek
Uživatelský avatar
Viktor.Tichak
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 1091
Registrován: 04 úno 2018, 20:55
Profese: odborný asistent na FF UK
Dal poděkování: 1231 poděkování
Dostal poděkování: 1561 poděkování

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Viktor.Tichak »

Ahoj,

můj detailní report spolupráce v OlK najdete v přílohách analýzy. Zde si jen dovolím poznamenat, že jsem na úrovni města neváhal a pro koalici hlasoval. Na úrovni kraje váhal, nakonec pro koalici hlasoval. Na celostátní úrovni váhám velice. Nakonec po prostudování analýzy budu hlasovat pro koalici.

Jen bych upozornil na jednu procesní věc: nesklouzávejme k interpretaci "teď jen říkám jednejte, takže jsem pro, protože lze vyjednat něco fakt luxusního, ale už teď vím, že pak budu stejně hlasovat proti". Vyzval bych ty, kteří takto smýšlejí, aby si analýzu prostudovali obzvlášť důkladně a rozhodovali se na jejím základě. Kvalitu vyjednaných podmínek bych poté v případě přijetí usnesení s důvěrou svěřil vyjednavačům. Toto je to zásadní hlasování.

Wenn dir ein Vogel aufs T-Shirt kackt, ärgere dich nicht. Freue dich, dass Kühe nicht fliegen können...

dosluhující předseda XOLKu (v rezignaci)
zastupitel v Olomouci
viktor.tichak(at)pirati.cz, OFFTOPIC777 152 528

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2195
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 944 poděkování
Dostal poděkování: 7376 poděkování

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od David.Wagner »

Prostudoval jsem si analýzu (kde v programové části nějaké problémy jsou v obsahu i zpracování), projel si hlasovací zvyklosti v PSP a EP dal tomu dva dny.

Celkově si myslím, že koalice je v tuto chvíli a pro tyto volby spíš nutnost.

Myslím, že technicky byla procedura jednání s CF fajn, informování základny asi na pohodu, analýza k účelu dostatečná a věřím, že bude dopracována pro účely bližšího vyjednávání. Některé výroky a nadšení vrcholných představitelů byly místy až srandovně exaktické (a mají potenciál na kvalitní memy), ale jako chápu, já taky občas potkám novýho kámoše a všude ho tahám OFFTOPIC(akorát teda řešíme jiný věci než vládu státu).
Co pro mě znamenalo příklon k “budu hlasovat pro ANO” bylo to, že STAN je jak pro EU, tak má racionální přístup ke klimatické změně a dalším ekologickým výzvám - a věřím, že náš důraz na ochranu soukromí a svobody nebo přístup k tech gigantům či AI jim dokážeme vtisknout, protože z většiny se shodneme. A to jsou ty podstatný a základní výzvy dalších 4 let mimo “řepkový muž špatný” (ano, je, ale věci dál na horizontu jsou podstatnější).

Zkusím ale přidat pár hořkostí a obav které z debat mám a rád bych je nějak řekl a třeba pomůžou upozornit na věci při vyjednávání nebo pochopit pozici ostřejších kritiků. Spousta věcí mě naopak moc netrápí - personálie či kroužkování neberu jako nějaký nepřekonatelný problémy, vzájemné škrtání může třeba i vést k vzájemné kultivaci.

Program
Prve - STAN není nějak zvlášť liberální subjekt, pokud nechceme pod pojem “liberální” vsunout komplet “tak nějak to myslí dobře a nejsou to asi extremisti”. Jak personálně, tak hlavně programem jsou místy zcela konzervativní: přístup k represím jako k řešení v sociální oblasti, přístup k návykovým látkám nebo ke školství nemá s liberalismem nic společného. Programem i velkou částí politiky je to standardní strana “eurolidovců”. Skoro až horší je to v participaci občanů, kde bych se vedle nějakých formulací nedivil kdybych našel v jejich programu právo postrku, právo várečné a zákaz potulky.
A to není nutně špatně, na koalici je to dostatečně kompatibilní a není to úplně tak, že bychom si mohli v Česku vybírat mezi řadou super partnerů. Existuje řada témat která si musíme hlídat nejen po stránce praktické, ale i po stránce nějakých základních ideí a nedoufat že “víc STAN v politice, víc liberální”, tuhle část zrovna asi musí zařídit Piráti no:). Soupis kde to nějak dře máme v analýze, jinde jsem přidal pár poznámek kde je to myslím trochu horší. Co by bylo podle mě super dobrý by bylo spolu s resortními týmy a základnou fakt detailně komunikovat společný program a zároveň preventivně označit linie, které jsou pro nás úplně nepřípustné.

Jednání
Co myslím vyrábí hodně naštvání a dojem, že to je věc kterou upeklo několik lidí je (kromě toho, že to sami na sockách docela propagujeme, no) je něco co dokážu popsat jenom jako “duch kámošství”. Zdůrazňuje se, že Ivan a Vítek si rozumí, v programových věcech se potvrzují zásadní věci po telefonu a jako argument padá “a pak jsem je posadil k jednomu stolu, potkali se a pohoda” nebo “hrozně jsme si rozuměli, nálada byla dobrá”.
Jakože já jsem velmi rád, že nálada byla dobrá a lidsky to klape a je to určitě obrovský bonus pro kooperaci, Akorát když se dojednává koalice s ambicí vládnout zemi tak to úplně nestačí a obzvláště při té přípravě programu by to chtělo mnohem víc věcí napsaných. Rozumím tomu proč se to děje, chápu to, akorát asi pocit lidí “rozhoduju o tom” nezlepší lidem spousta vysmátých fotek a aspoň malá dávka formalismu může být fajn. Ono by třeba bylo i dobrý říct kde a jak se stal ten opakovaný příslib “kumulace funkcí nebude”, to zní jako docela pokročilý vyjednávání. Naše komunikace k věci vypadá, že sami prezentujeme pouze argumenty pro a jak se těšíme a možná to tedy CF rozhodne jinak. V kombinaci s tím, že média a STAN vytvořili taky dojem “bude to a stane se to, má to jen plusy” tak si nedovedu představit, že řekneme NE bez zásadního poškození. Ale to jakoby není pozice, ve který je dobrý být a reálné rozhodování CF je tak trochu omezený, jedna varianta už je teď o řád nebezpečnější.

V tomhle kontextu chci jenom říct, že rozhodnutí RP to vnitrostranicky řešit a hlasovat takto je velmi fajn a dost to cením, taky mohly to prostě bouchnout o stůl a udělat to.

Vyjednávání dál
Budu doufat, že naši vyjednavači si vysvětlí se STANem věci ohledně sociálního programu, reformy autorského práva a participace občanů, kdybychom dokázali najít cestu k progresivnější hospodářské politice a omezení daňových úniků třeba tak by to bylo fajn.

Budu hlasovat PRO a hodně štěstí, no:)

OFFTOPIC
(jinak ještě vedlejší poznámka je, že ty analýzy sil stran vychází z nějaké starší situace, ale to fakt nelze vyčítat analýze. Holt dvouciferné množství mandátů asi ČSSD nedá, no, na situaci koalice ano/ ne to nic nemění)
(hodně se mi taky nelíbí ta varianta o “celostátní spolupráci”. Lokální stany jsou velmi různé a nedovedu si třeba moc představit být zavázán ke společné koalici v komunálu u nás. Tam ale věřím, že proběhne ústup k té druhé možné variantě)

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Tomas.Kolacny
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 3191
Registrován: 04 kvě 2012, 01:22
Bydliště: Brno - Židenice
Dal poděkování: 1592 poděkování
Dostal poděkování: 3846 poděkování

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Tomas.Kolacny »

Ahoj, jak se postupně prokousávám tou analýzou, vyvstává mi jedna otázka na RP.
V usnesení které CF schválilo v srpnu doslova stálo:
Celostátní fórum souhlasí s tím, aby republikové předsednictvo zajistilo v souladu s Pirátskou strategií analytické rozpracování varianty samostatného postupu a varianty možné předvolební spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí pro volby do sněmovny konané v roce 2021 [...]
Analýza, přestože pěkně zpracovaná na téma výhod a nevýhod spolupráce se STAN z aktuálních dat, se variantou samostatného postupu zabývá jen velmi okrajově v oblasti porovnání možného zisku mandátů ve srovnání s koalicí se STAN, ale hlubší rozpracování varianty samostatného postupu chybí, stejně jako chybí SWOT analýza samostatného postupu.

Moje otázka tedy zní, z jakého důvodu jste, vážené republikové předsednictvo, nerozpracovali variantu samostatného postupu jako variantu s rovnocennými podklady pro rozhodování Celostátního fóra?

Tomáš Koláčný
statutární město Brno - Zastupitel města Brna, člen výboru pro národnostní menšiny a zastupitel městské části Brno-Židenice
tel: +420 736 661 244 e-mail: tomas.kolacny@pirati.cz

Uživatelský avatar
Jan.Zavadil
Člen KS Praha
Příspěvky: 772
Registrován: 04 lis 2017, 17:54
Profese: Product Manager
Bydliště: Praha 10
Dal poděkování: 5129 poděkování
Dostal poděkování: 1669 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Jan.Zavadil »

Nepřijdu s ničím objevným, co by nebylo zmíněno, tedy se omlouvám, pokud by někdo očekával úplnou myšlenkovou revoluci.

My tu budeme hlasovat o pověření k zahájení jednání. Myslím, že je fér - i z hlediska odpůrců volební aliance - toto jednání umožnit. Věřím, že naši vyjednavači dojednají kvalitní podmínky, klíčové programové priority budou udrženy v plném rozsahu a podaří se vytvořit dobrou synergii, a v neposlední řadě se podaří kvalitně odladit personální kapitolu.

Už jsem několikrát uváděl, že z kroužkování obavy nemám a měli bychom se na jedné straně dívat na dosavadní data - prekroužkovat ve sněmovních volbách je o dost náročnější a svědčí o tom i příklady z minulosti, penzum velmi silných kandidátů partnera, kde by to "hrozilo", je omezené, a tito zpravidla již zřejmě budou na volitelných místech, ale také abychom v tomto byli poněkud sebevědomější s ohledem na celkové republikové výsledky a podporu Pirátů.

Závěrem děkuji za vyčerpávající analýzu napříč mnoha tématy. Analýza je nejen výborný nástroj pro členy a RegP (kterým by měla být zpřístupněna v plném rozsahu, jsou přeci ověření), ale také dokládá veřejně dobrou pověst Pirátů pokud jde o rozhodování na základě dat. To je IMHO jedna z nejvyšších hodnot, které udržujeme, a které jsou tak v kontastu s Říší Chaosu, jak ji reprezentuje současná vláda, která si strašně moc zaslouží vyměnit.
Naposledy upravil(a) Jan.Zavadil dne 18 říj 2020, 18:40, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Zavadil za příspěvky (celkem 3):
Roman.Moravek, Frantisek.Kindl, Vojtech.Pikal
“There are naive questions, tedious questions, ill-phrased questions, questions put after inadequate self-criticism. But every question is a cry to understand the world. There is no such thing as a dumb question.” Carl Sagan
Uživatelský avatar
Roman.Moravek
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 147
Registrován: 27 lis 2018, 01:16
Profese: ekonom - OSVČ
Bydliště: Dolní Břežany
Dal poděkování: 705 poděkování
Dostal poděkování: 279 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Roman.Moravek »

Vážení členové, členky a příznivci naší strany,
čtu zde ty předchozí příspěvky a komentáře, ohledně případné koalice s hnutím STAN a každý jednotlivý názor je zajímavý, a měl by se brát v úvahu při rozhodování.
Ale podle mne to nejdůležitější, co by se mělo brát v úvahu je fakt, že, jestli nebude změněn volební systém, D´hontova metoda, kdy první na pásce bere více méně vše, v přepočtu na mandáty, tak v případě, že bychom chtěli mít šanci volby vyhrát a porazit hnutí ANO (Babiše), tak toto je jediná možnost a šance.
Tedy pokud nezískáme podobně jako hnutí ANO cca 30 % voličů...
Samozřejmě, že by bylo lepší zvítězit samostatně, ale v tomto případě pro větší dobro všech, jak říkával starý dobrý Niccolo " il fine giustifica i mezzi", jsem PRO případnou koalici s hnutím STAN, i když v duchu mohu mít určité výhrady.
Ale tentokrát myslím, že v tomto případném spojení/koalice převažují klady nad zápory.

Jen se trochu obávám, že bude těžké určité členy naší strany přesvědčit o opaku. Přál bych si, ale aby se rozhodovali bez emocí, a na základě faktů, co toto případné spojení může přinést celé ČR, a nejen naší straně.
Dále je zde i fakt, že díky fatálnímu selhání naší současné vlády při zvládání současné koronavirové krize, i starší občané/senioři mohou "procitnout", jednoduše z obavy o své zdraví a život, a v příštích volbách do PS budou volit nás, nebo právě hnutí STAN.
A že tato potencionální koalice poté ve svém výsledku může být mnohem silnější, jednoduše proto, že senioři budou mít strach, a tak "to hodí" raději někomu zodpovědnému, a to může být jak píšu o pář řádek výše, jak naše strana, tak i hnutí STAN. A společná koalice ve výsledku může získat více mandátů v PS.
Přál bych si, abychom takové koalici dali šanci. A to nejen proto, že můžeme v případě vítězství být konečně ve vládě a být vládní stranou, ale hlavně pro dobro a lepší budoucnost celé ČR...

Až sem to byl text, který jsem napsal pod tu malou anketu/průzkum z vedení naší strany, kde sondovali zda členové jsou pro případnou koalici s hnutím STAN, nebo jsou naopak proti.

A nyní konečně průzkum agentury KANTAR, který byl dnes prezentován v OVM na ČT24, potvrdil to, co jsem psal již minule na fórum.
A to že část seniorů, tj. nemalá část voličů hnutí ANO začíná mít opravdu obavy a strach o své zdraví a případně i o svůj život. To často chaotické jednání této vlády, která měla několik měsíců na to, aby se připravila na případnou druhou vlnu pandemie, ale neučinila tak, to vede k odklonu voličů od hnutí ANO...
A dokonce nastavá i to, co jsem v mém příspěvku psal dál, tj. že nyní se někteří původně voliči ANO rozhodli, že by v případných příštích volbách podpořili právě naší stranu a posílilo zároveň i hnutí STAN.
To by mohl být zásadní důvod proč podpořit tu případnou společnou koalici s hnutim STAN, jak jsem na fórum psal minule. K té samotné analýze se ještě vyjadřím později.

ANO by navíc nemělo s velkou pravděpodobností možné koaliční partnery v podobě ČSSD a KSČM, která tuto vládu "jen" toleruje.
A nyní prostá matematika, kdy vycházím z právě dnes zveřejněného volebního modelu agentury Kantar:
1. I bez koalic by hnutí ANO stále bylo subjektem, který by vyhrál a byl první na pásce, a i nyní by s největší pravděpodobností ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězilo....A bohužel díky volební systému, D´hontova metoda, kdy první na pásce bere více méně vše, by nejspíš bylo opětovně pověřeno, jako vítěz voleb, sestavením vlády. A kdo ví, s kým by případnou koalici v krajní nouzi sestavilo. U Babiše nelze nic vyloučit.
2. V případné koalici s hnutím STAN už bychom první na pásce mohli být MY!
3. Možná koalice Piráti/STAN 28,5 % ...ANO 24, 5 %

Prosím, zkusme se tentokrát opravdu rozhodovat tak, že nebudeme jen sledovat vlastní zájmy naší strany, které jsou nesporně důležité. Z našich zásad bych rozhodně neustupoval. Ale rozhodujme se na základě faktů, a také toho, co případná koalice může znamenat v podobě vládního angažmá naší strany a ve svém důsledku i možnosti v dobrém ovlivnit život a směřování celé ČR....
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Moravek za příspěvky (celkem 7):
Jan.Zavadil, Marek.Rebicek, Frantisek.Kindl, Patrick.Zandl, Michal.Macek, Martin.Jiranek, Vojtech.Pikal
Uživatelský avatar
Jan.Korbel
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1802
Registrován: 03 úno 2012, 19:04
Profese: IT
Bydliště: Jílové u Prahy
Dal poděkování: 4190 poděkování
Dostal poděkování: 3070 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Jan.Korbel »

Ahoj všem.

Hodně věcí už zaznělo a hodně zazní, tak budu stručný.

Chápu komplexnost situace a mám výhrady ke koalici, ale budu hlasovat pro toto usnesení. Jde však pouze o jeden další krok ke koalici a pokud/až dojde na schvalování koaliční smlouvy, ocenil bych, kdyby se tam na nějakém výrazném místě objevil záměr změnit volební zákon za účelem zvýšení jeho férovosti (pokud dřív nazasáhne Ústavní soud). Bylo by lepší, kdybychom my, ale i další strany, před další volbou do Sněmovny mohli více řešit to, jestli opravdu chceme a méně to, že "musíme".
Středočeský profil | "Systémy, kterých se týká tato dohoda, jsou účty majitelky." -- NDA Pirátů
Uživatelský avatar
Jiri.Rezek
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 5235
Registrován: 23 čer 2009, 19:35
Profese: výzkumný pracovník
Bydliště: Sokolovská, Plzeň
Dal poděkování: 2005 poděkování
Dostal poděkování: 3084 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 17/2020 Rozhodnutí o postupu ve volbách 2021

Příspěvek od Jiri.Rezek »

Né, že bych měl ambici dělat alternativní návrh, ale spíše by se mi zamlouvalo
Celostátní fórum ukládá republikovému předsednictvu zahájit vyjednávání o povolební spolupráci s hnutím STAN. Celostátní fórum ukládá RP´směřovat vyjednávání k založení společného povolebního vyjednávacího bloku s hnutím STAN.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Rezek za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, Michaela.Nepejchalova, Dalibor.Zahora
  1. místopředseda KS Plzeňský kraj tel.: 72tri 175 03devet
    místostarosta Plzeň 1
Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“