Ten úkon mi zase tak dramatický nepřijde, spíš uvažuji nad tím, že odstraněním ostrého zobáku se sice zmírní následky, ale důvod samotného patologického chování nezmizí.Milan.Dadourek píše: ↑24 úno 2020, 12:06To je podle mne dost důležitý point - aby se nezapomnělo, že je to něco za něco. Viděl jsem krácení zobáků. Je to docela jednoduchý rychlý úkon. Ale rozhodně to také u lidí budí emoce.... některé chovy na tom byly hodně dobře a hrálo v tom roli také to, že měly slepice pokrácený zobák. ...
Díky za upřesnění čísel ohledně dovozu, to je fakt rozdíl a zajímalo by mě, kde to p. Jandejsek vzal.Jan.Posvar píše: ↑24 úno 2020, 13:53 Rakousko je s vlastní produkcí vajec z 90 % soběstačné a to je do toho započítána i vaječná hmota na další zpracování. Odpůrci uvádí 60 %, někdy 50 % dovozu z klecí, ale dosud jsem nezjistil, odkud berou tohle číslo. Německo je na tom třeba hůř, ti jsou pod 80 %, ale je to stejné procento jako před přechodem na alternativy.
Stres je řešitelný, pokud je dost prostoru a nejsou tam ty slepice namačkané hlava na hlavě (minimální plocha na slepici je ve vyhlášce, doporučená je čtyřnásobná). Úplně izolované skupinky nejsou ani v klecích. Nevím, kam tahle debata směřuje. Reálně nelze srovnávat nesrovnatelné, tedy špatného chovatele slepic ve voliérách s dobrým chovatelem slepic v klecích. Pokud budou oba dobří, vyhrávají voliéry.
Doufala jsem, že účel debaty je zřejmý. Po přečtení té studie se změnami na mozku jsem trochu na pochybách, jestli opravdu voliéry vyhrávají i ve srovnání dobrých chovatelů. Tam měli ve volném chovu prostor 350cm2 na nosnici, resp.cca 500cm2, když do toho zahrnuli i prostor hřadů. České minimální standardy uvádějí 250cm2, hledala jsem, jak to mají v Německu a našla 9 slepic na 1m2, což je přes 1100cm2 na kus a zní to hodně dobře, chci věřit tomu, že se tam sociální stres zmírní, ale furt je to devět slepic na metru.
Zadruhé se snažím zjistit, jestli zákaz klecí pro české chovatele má šanci reálně vést k větší kvalitě života nosnic. Pokud je pravda, že vejce jsou vykupována pod výrobními náklady, bude někdo schopen a ochoten chovat slepice tak, aby měly prostor odpovídající čtyřnásobku minimálních standardů?