Novela Zákona o ochraně zvířat před týráním

Fórum pro diskusi a připomínkování připravovaných předpisů a jiných legislativních návrhů.

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
  • Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
  • Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
[iwiki]/zakony/start[/iwiki]
Odpovědět
Anna.Ungerova
Místní předsednictvo
Profese: veterinární lékařka
Dal poděkování: 226 poděkování
Dostal poděkování: 245 poděkování

Re: Novela Zákona o ochraně zvířat před týráním

Příspěvek od Anna.Ungerova »

Milan.Dadourek píše: 24 úno 2020, 12:06
... některé chovy na tom byly hodně dobře a hrálo v tom roli také to, že měly slepice pokrácený zobák. ...
To je podle mne dost důležitý point - aby se nezapomnělo, že je to něco za něco. Viděl jsem krácení zobáků. Je to docela jednoduchý rychlý úkon. Ale rozhodně to také u lidí budí emoce.
Ten úkon mi zase tak dramatický nepřijde, spíš uvažuji nad tím, že odstraněním ostrého zobáku se sice zmírní následky, ale důvod samotného patologického chování nezmizí.
Jan.Posvar píše: 24 úno 2020, 13:53 Rakousko je s vlastní produkcí vajec z 90 % soběstačné a to je do toho započítána i vaječná hmota na další zpracování. Odpůrci uvádí 60 %, někdy 50 % dovozu z klecí, ale dosud jsem nezjistil, odkud berou tohle číslo. Německo je na tom třeba hůř, ti jsou pod 80 %, ale je to stejné procento jako před přechodem na alternativy.

Stres je řešitelný, pokud je dost prostoru a nejsou tam ty slepice namačkané hlava na hlavě (minimální plocha na slepici je ve vyhlášce, doporučená je čtyřnásobná). Úplně izolované skupinky nejsou ani v klecích. Nevím, kam tahle debata směřuje. Reálně nelze srovnávat nesrovnatelné, tedy špatného chovatele slepic ve voliérách s dobrým chovatelem slepic v klecích. Pokud budou oba dobří, vyhrávají voliéry.
Díky za upřesnění čísel ohledně dovozu, to je fakt rozdíl a zajímalo by mě, kde to p. Jandejsek vzal.

Doufala jsem, že účel debaty je zřejmý. Po přečtení té studie se změnami na mozku jsem trochu na pochybách, jestli opravdu voliéry vyhrávají i ve srovnání dobrých chovatelů. Tam měli ve volném chovu prostor 350cm2 na nosnici, resp.cca 500cm2, když do toho zahrnuli i prostor hřadů. České minimální standardy uvádějí 250cm2, hledala jsem, jak to mají v Německu a našla 9 slepic na 1m2, což je přes 1100cm2 na kus a zní to hodně dobře, chci věřit tomu, že se tam sociální stres zmírní, ale furt je to devět slepic na metru.

Zadruhé se snažím zjistit, jestli zákaz klecí pro české chovatele má šanci reálně vést k větší kvalitě života nosnic. Pokud je pravda, že vejce jsou vykupována pod výrobními náklady, bude někdo schopen a ochoten chovat slepice tak, aby měly prostor odpovídající čtyřnásobku minimálních standardů?
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Když lidi místo slepic mají zámkovku a bazény... No tak holt líp už bylo.

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Profese: revizní technik elektro, energetik
Dal poděkování: 707 poděkování
Dostal poděkování: 759 poděkování

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

OFFTOPICBydlím na Dobešce, kousek od hospody U Báby (vznik divadla Sklep, Tří sester). Vilová čtvrť. Pipinkám bych kus zahrady i vyčlenil, ale to by nesměly tolik kdákat, nejen k vůli mé, ale spíš sousedovic, ačkoli vztahy jsou dost dobré. Umí to někdo zařídit? :lol:
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Neznám tvý sousedy ani tvojí zahradu,takže ti neporadím. Každopádně kdákání by asi byl ten nejmenší problém :D Holky rády zdrhají a hrabou. Tady bys měl problém.
Za komárů měl fotr slepici na střeše činžáku v P4 a dlouho každej věděl hovno. Prostě si přiznej,že nechceš :D starosti navíc

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Josef.Kadlecek
Člen KS Praha

Mi přišel mail od "OBRAZ - Obránci zvířat":
Už vím, kvůli čemu byl Marek (Voršilka, OBRAZ - moje pozn.) tak nervózní.
Bylo to kvůli jednání klubu ANO v úterý dopoledne.

Čekali jsme veřejné prohlášení poslanců ANO, že zákaz klecových chovů slepic podpoří. Koneckonců to premiér České republiky vlastnoručně slíbil stovkám lidí v e-mailech (a jednom telefonátu!) a různým reportérům napříč médii:
sms p. Babiše.png
Veřejného prohlášení celého klubu ANO o podpoře zákazu se ale jen tak nedočkáme.
Proto přišel čas na jinou taktiku. Já se jen tak odradit nedám.
A vím, že Vy taky ne 👀
Jasné "ano, jsem pro zákaz" musíme slyšet i od samotných poslanců a poslankyní ANO. Pořád nevím, jak bude kdo hlasovat.

Zákaz klecových chovů slepic je proto stále v ohrožení.
Bez Vás a Vaší pomoci půjde celá kampaň do kytek!

Co teď?
To nejmenší, co můžete právě Vy a právě teď udělat, je napsat na adresu níže. Musíme totiž ukázat všem poslancům a poslankyním za ANO, že veřejnost ostře sleduje jejich postoj k zákazu klecových chovů slepic.

Vybrala jsem pro Vás pana poslance Zlesáka:

zlesakr@psp.cz

Začněte psát rovnou teď kliknutím na e-mail výše. Neodkládejte to prosím na později. Tohle je opravdu & opravdu důležité.
Mějte na paměti, že cílem je získat konkrétní vyjádření o postoji daného politika. Zeptejte se proto na přímo - “jak budete hlasovat”?
V e-mailu buďte vždy slušní a vysvětlete, proč zákaz klecových chovů slepic podporujete. Poslance oslovte vždy přímo jménem.
(volitelně) Danému politikovi také prosím připomeňte, že veřejnost i Andrej Babiš jsou na straně slepic. A že v tomhle případě se za anonymitu velkého klubu nedá schovávat.

PS: Až Vám přijde odpověď, hned mi ji prosím přepošlete na evelina@obrancizvirat.cz. Dělám si evidenci, abych věděla, jakou naději mají moje sestry v klecích. Doteď hnutí ANO zákaz blokovalo, nyní s Vaší pomocí musíme přesvědčit jednotlivé poslance. Čím víc se jich vysloví pro zákaz, tím jednodušší to bude i pro ostatní! Věřím, že právě s Vaším nasazením se to povede! Tak klikněte na e-mail nahoře a rovnou začněte psát.
Evelína

Evelína
Slepice, která přežila peklo klecových chovů
OBRAZ - Obránci zvířat
evelina@obrancizvirat.cz
www.obrancizvirat.cz
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha

DamienHarper
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT, překlady

Příspěvek od DamienHarper »

Když jsem se tímto naposled zabývat, tak ty tzv. "podestýlkové" chovy nevyšly o moc líp, než klecové, a to kromě welfare zvířat i finančně pro producenta. Řeší se toto také?
Ales.Jakl
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 777 poděkování
Dostal poděkování: 742 poděkování

Příspěvek od Ales.Jakl »

Bod pro Piráty (Jan Pošvář návrh, 11 pirátských hlasů pro)

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/sn ... 161225_ada
Podporujeme zavedení přísnější ochrany hospodářských zvířat před fyzickým i psychickým strádáním a týráním.
Ministr (v sněmovně proti) navrhl zákaz klecových chovů na Radě EU.
Zákaz chovu nosnic v klecích od roku 2030 navrhuje Česká republika Evropské komisi v návrhu, který představil ministr zemědělství Miroslav Toman na Radě ministrů zemědělství v Bruselu. Jednostranné zákazy klecových chovů pouze v jednotlivých členských státech vedou k nerovným podmínkám na jednotném trhu, proto by měl být stanoven postup platný pro celou Evropskou unii, argumentuje ministr Toman.
https://www.zboziaprodej.cz/2020/09/22/ ... v-cele-eu/

TOP 09.11.24

Odpovědět

Zpět na „Připravované předpisy“