Vyjádření J.Michálka k matracím ve vězení

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Kuba.Novacek
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Vyjádření J.Michálka k matracím ve vězení

Příspěvek od Kuba.Novacek »

Mikulas.Ferjencik píše: 09 led 2020, 13:06 Já si myslím, že Jakubův výrok se vůbec netýkal podmínek ve věznicích, ale toho, co vnímá jako výsady prominentních vězňů.
Nerozumím Vašemu pojmu prominentní vězeň. Můžete mi jej prosím vysvětlit?
Tomas.Guth.Jarkovsky
Vedoucí resortního týmu
Profese: dělník lidských práv
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 776 poděkování

Příspěvek od Tomas.Guth.Jarkovsky »

Mikulas.Ferjencik píše: 09 led 2020, 13:06 Já si myslím, že Jakubův výrok se vůbec netýkal podmínek ve věznicích, ale toho, co vnímá jako výsady prominentních vězňů.
No vzhledem k tomu, že Jakub úplně není mediální nováček, tak bych spíše usuzoval, že měl docela jasnou představu jak bude interpretováno otevření odpovědi ostrý zvoláním "Vězení není hotel.".
Navíc bez ní by obsah k Rathovi byl úplně stejný, takže usuzujme že tam je velmi záměrně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Guth.Jarkovsky za příspěvek:
Janka.Michailidu

+420 728 jednajednatři 966

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

David.Wagner píše: 09 led 2020, 12:11 Hale tahle argumentace zaměstnanci
To nebyla argumentace, to byl jen jeden z dotazů k zamyšlení.
David.Wagner píše: 09 led 2020, 12:11 - máte nějaká data o tom, jak se v zemích s důstojným vězeňstvím radikalne zvysuje recidiva a lidi se ženou do vězení nebo tu jenom tak hodnotíme od stolu?
Porovnávat jen s ohledem na důstojnost vězeňství je blbost. Je třeba vzít v úvahu i standard běžného člověka a standard člověka na sociálním dně a poměr těchto lidí v populaci. Je snad jasný, že tam kde se lidi maj dobře se do vězení nikdo nepožene, ale tam kde se lidi mají fakt blbě a zároveň tam mají luxusní vězení bude o dost více lidí uvažovat o vězení jako reálně příjemnější možnosti přežití?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondra.kl za příspěvek:
Vit.Fux
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Návštěvník píše: 09 led 2020, 13:25
Martin.Kucera píše: 09 led 2020, 12:50A mimochodem, na podobných matracích jsem spal cca 8 let téměř v kuse (vyjma víkendů) v době svých vysokoškolských studií. Doufám, že od té doby se vybavenost VŠ kolejí zlepšila.
Zapoměl jste dodat, že jste takto spal zcela dobrovolně. Měl jste alespoň formální možnost volby - mezi kolejí, dojížděním, životě někde na privátě. Nikdo vás na té matraci přeci spát nenutil. Či snad ano?
Zapomněl jste dodat, že i velké množství vězňů (včetně Ratha) na těch matracích spí de facto zcela dobrovolně, protože je nikdo nenutil spáchat trestný čin, za který se do vezení dostali.

(A k té formální možnosti volby během studia - jasně, dojíždět denně 120 km při rychlosti tehdejších vlaků by bylo žůžo, a co se týče života na privátě, jaké procento studentů si to v první polovině 90. let mohlo dovolit?)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 3):
Ondra.kl, Vit.Fux, Petr.Vileta

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Martin.Kucera píše: 09 led 2020, 14:38Zapomněl jste dodat, že i velké množství vězňů (včetně Ratha) na těch matracích spí de facto zcela dobrovolně, protože je nikdo nenutil spáchat trestný čin, za který se do vezení dostali.
Vy ovšem zapomínáte na komplikovanost práva jako takového a fakt, že spáchat trestný čin může kdokoliv, aniž by si to vůbec uvědomoval. Není v silách jednotlivce, aby tuto složitost dokázal dnes pojmout a zcela se vystříhal riziku, že bude za nějaký trestný čin odslouzen. Můžete se otočit na oblíbeném, že neznalost přeci neomlouvá, ale... co tím vyřešíte?

I o spoustě profesí se běžně říká, že jejich výkon je pohyb jednou nohou v kriminále. Jen naštěstí velmi často chybí žalobce. Ale nikdy s určitostí nevíte, zda se jednou na pozici Ratha neocitnete Vy sám či někdo z Vašich blízkých. Jak se pak budete tvářit na výroky, že jste Vy či oni ve vězení dobrovolně? Jste sám přesvědčen o tom, že jste nikdy žádný trestní čin nespáchal? Pokud ano, máte můj obdiv.
Andrej.Ramaseuski
Republikový výbor
Profese: programátor
Dal poděkování: 890 poděkování
Dostal poděkování: 2662 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andrej.Ramaseuski »

Lukas.Petrzilek píše: 09 led 2020, 08:50 Z úst ústavního činitele se dozvídáme, že zdravotní matrace je nějaký luxus. Matrace, na které si nezničí člověk záda a kterou si navíc vězeň musí zaplatit ze svého. To jako fakt? Vězeň podle pana Michálka nemá právo se normálně vyspat? Máme to chápat tak, že pan Michálek obhajuje fyzické tresty? V 21. století?
Tak jste jeste zrejme zadnou poradnou veznici zevnitr nevidel. Nekdy je luxus i samotna matrace...

0x8DE5F4739D2A2F0B | Ceterum censeo Facebook esse delendam

Kubik.Novotny

Příspěvek od Kubik.Novotny »

Andrej.Ramaseuski píše: 09 led 2020, 15:16Tak jste jeste zrejme zadnou poradnou veznici zevnitr nevidel. Nekdy je luxus i samotna matrace...
Hele a jakým směrem to tedy posunul mediální výrok Kuby Michálka? Jakým způsobem chcete u Pirátů tento nedůstojný stav změnit?
Martin.Kucera

Návštěvník píše: 09 led 2020, 14:56
Martin.Kucera píše: 09 led 2020, 14:38Zapomněl jste dodat, že i velké množství vězňů (včetně Ratha) na těch matracích spí de facto zcela dobrovolně, protože je nikdo nenutil spáchat trestný čin, za který se do vezení dostali.
Vy ovšem zapomínáte na komplikovanost práva jako takového a fakt, že spáchat trestný čin může kdokoliv, aniž by si to vůbec uvědomoval. Není v silách jednotlivce, aby tuto složitost dokázal dnes pojmout a zcela se vystříhal riziku, že bude za nějaký trestný čin odslouzen. Můžete se otočit na oblíbeném, že neznalost přeci neomlouvá, ale... co tím vyřešíte?
Možná jsem naivní, ale mám za to, že případů, kdy se někdo ocitl ve vězení za to, že spáchal trestný čin, aniž by si to uvědomoval, je statisticky zanedbatelné množství. (Ale třeba mě vyvedete z omylu, co já vím.)
I o spoustě profesí se běžně říká, že jejich výkon je pohyb jednou nohou v kriminále. Jen naštěstí velmi často chybí žalobce. Ale nikdy s určitostí nevíte, zda se jednou na pozici Ratha neocitnete Vy sám či někdo z Vašich blízkých. Jak se pak budete tvářit na výroky, že jste Vy či oni ve vězení dobrovolně? Jste sám přesvědčen o tom, že jste nikdy žádný trestní čin nespáchal? Pokud ano, máte můj obdiv.

Já si velice dobře uvědomuji, jak snadné je neúmyslně spáchat trestný čin, ostatně moje žena je učitelka a patří tedy mezi zmíněná povolání.
Ale na druhé straně jak jsem napsal výše, za takovéhle činy by se především nemělo zavírat do vězení. A pokud se zavírá, tak je primárním problémem toto a ne podmínky ve věznicích.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Kubik.Novotny

Příspěvek od Kubik.Novotny »

Martin.Kucera píše: 09 led 2020, 15:37Já si velice dobře uvědomuji, jak snadné je neúmyslně spáchat trestný čin, ostatně moje žena je učitelka a patří tedy mezi zmíněná povolání.
Ale na druhé straně jak jsem napsal výše, za takovéhle činy by se především nemělo zavírat do vězení. A pokud se zavírá, tak je primárním problémem toto a ne podmínky ve věznicích.
Stejná otázka: jak konkrétně toto chcete řešit?
Martin.Kucera

Kubik.Novotny píše: 09 led 2020, 15:40
Martin.Kucera píše: 09 led 2020, 15:37Já si velice dobře uvědomuji, jak snadné je neúmyslně spáchat trestný čin, ostatně moje žena je učitelka a patří tedy mezi zmíněná povolání.
Stejná otázka: jak konkrétně toto chcete řešit?
Pokud neúmyslné trestné činy umožňují tresty bez zavírání do vězení, pak je především na soudcích, aby to využívali.
Eixstuje nějaký neúmyslný trestný čin, za který se do vězení zavírá vždy?

Plus viz poslední odstavec v viewtopic.php?p=669780#p669780

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“