Zrychlení tramvajové dopravy nejen na Malé Straně

Moderátoři: Vedoucí centrálních orgánů, Republikové předsednictvo - asistenti, PKS Praha, Krajske expertni tymy - vedouci, asistenti PKS Praha

Odpovědět
Uživatelský avatar
Michal.Stepan
Člen KS Praha
Příspěvky: 369
Registrován: 30 zář 2017, 11:16
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha, Malá Strana
Dal poděkování: 607 poděkování
Dostal poděkování: 464 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zrychlení tramvajové dopravy nejen na Malé Straně

Příspěvek od Michal.Stepan »

Při omezení automobilové dopravy na Malé Straně bylo jištěno, že ve směru z jihu na sever došlo ke zrychlení tramvajové dopravy o 17s, v opačném směru o prodloužení jízdních dob o 2 s. Současně bylo zjištěno, že průjezd ze severu na jih je o 96 s rychlejší než opačným směrem. Kromě omezení automobilové dopravy došlo ke snížení počtu turistů na Královské cestě, což bylo způsobeno jednak ukončením turistické sezóny, jednak počasím. Z jihu na sever vozí tramvaje v úseku Újezd -Malostranské náměstí 24,7 tis. cestujících, obráceně 22,2 tis. V úseku Malostranské náměstí-Klárov je to o něco méně. Malostranské náměstí je nejzatíženější nepřestupní zastávkou v pražské síti.
Výše uvedená zdržení tramvají jsou způsobena zejména křižovatkami Malostranské náměstí/Karmelitská a Letenská/ Klárov, kde ve směru jih-sever jezdí auta po kolejích. Největší zdržení je na křižovatce Malostranské náměstí/ Karmelitská, kde davy turistů brání plynulé tramvajové dopravě. Úprava této křižovatky je pro zrychlení tramvajové dopravy klíčová. V Ropidu existují dvě varianty úpravy této křižovatky. Je reálné, aby byly navrženy úpravy, které by vedly ke zrychlení tramvajové dopravy více než o 17s.
Ke zrychlování tramvajové dopravy v Praze je potřeba přistupovat systematicky, nejen na Malé Straně, ale třeba i na Václavském náměstí, nebo na Libeňském mostě. Se zrychlováním musí jít ruku v ruce i navyšování kapacity. Jen tak můžeme dosáhnout toho, aby byla tramvajová doprava atraktivnější, než automobilová. Lidé se chtějí dopravovat rychle a pohodlně, to bychom jim neměli mít za zlé.
JD Malá Strana porovnání 2019 11 07.pdf
(56.22 KiB) Staženo 43 x
Odpovědět

Zpět na „Doprava a infrastruktura“