Ne, hlavni problem je jednoducha otazka: došlo ke střetu zájmů na linii JM/ MK, ktery medialne nejviditelneji ovlivnil kauzu JCD? Podle me doslo, dal jsem podklady proč.Jiri.Rezek píše: ↑22 říj 2019, 11:14 Koukám, Praha jedeZdá se mi, že tu nyní dosti řešíte především různé animozity mezi sebou. A tato (pseudo)kauza
je jen záminka a rozbuška k všeobecnému flejmu, což velice vítají různí bulvární novináři, kterých tu aktuálně zřejmě dost čučí (nebývalý počet "hostů" aktuálně čtoucí toto vlákno). Takže zdravim, pane z Parláčů a jiných žump. Nechcete si to vyříkat jinde? Pojďme se bavit o dvou věcech:
1) došlo k systémové chybě? - asi zřejmě ano, nemáme manuál ani proceduru pro whisteblowing. Měla by existovat např. možnost jakýkoliv kontakt v našem registru označit jako "tajný", avšak zpráva o tomto se automaticky musí k někomu dostat - místní předsednictvo, RP, RV,...? Aby byla kontrola....
2) došlo k osobnímu selhání MK? - já myslím, že ne. Každopádně - odpovědnost z toho vyvodila. A i kdyby náhodou zde bylo její prokazatelné zavinění- to přeci není ten hlavní problém,ne? Nikdy nelze 100% ručit za každého jednotlivce na naší kandidátce. Proto potřebujeme robustní neprůstřelný systém, který toto vyřeší nezávisle na aktuální personálním složení našich orgánů.
Snahy to zahrát na systémová pochybení, neurčité "tak nejak jsou všichni přetížení" a podobně jsou sice hezky, ale hrají to do autu stejně jako snahy říkat "to jsou nejake frakcni spory" nebo "spiknuti linych a neschopnych". Celý se to vaří do ty otázky, jestli tohle konkrétní střetnutí různých osobních, stranických a politických rolí bylo a je problém nebo ne.
Jinak na okraj: robustní technokraticka řešení jsou jenom schránka, která sama o sobě nic neřeší kromě pocitu "něco se stalo". Máme taky super robustní komunikační předpisy, které měly jednou provždy vyřešit nějaký problém. Jak jsme na tom s dodržováním dnes je hrozně jinej příběh.