Deník.cz - Policie bude moci k vám domů i bez povolení
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dostal poděkování: 2 poděkování
Deník.cz - Policie bude moci k vám domů i bez povolení
http://www.denik.cz/z_domova/policie_domu20080917.html
Článek je sice z roku 2008, zákon je ale schválen a platí dodnes. Hodlá problém tohoto druhu soukromí ČPS řešit?
Článek je sice z roku 2008, zákon je ale schválen a platí dodnes. Hodlá problém tohoto druhu soukromí ČPS řešit?
- Vojtech.Voparil
- Profese: programátor
- Dal poděkování: 49 poděkování
- Dostal poděkování: 129 poděkování
Re: Deník.cz - Policie bude moci k vám domů i bez povolení
Volební program 2010 píše:Soukromí a svoboda projevu
Zásahy do soukromí smí vláda provádět pouze v případech, kdy to zákon dovoluje a má důvodné podezření na porušení zákona. Preventivní policejní kontroly, u kterých důvod chybí, nesmí pokračovat. Všechny metody uplatňování moci, které stát používá proti svým občanům, musí zvolení úředníci neustále vyhodnocovat a zkoumat. Tyto metody nesmí zneužívat strach, nejistotu, manipulaci nebo nedostatek právního povědomí. Pokud vláda zneužívá svou moc ke sledování občanů, kteří nejsou podezřelí ze spáchání žádného zločinu, považujeme to za naprosto nepřijatelné a porušující právo na soukromí. Pod přísným dohledem nemá být občan, ale vláda. ...
-
- Dostal poděkování: 2 poděkování
Díky
Musel jsem to přehlédnout... (a propadám se hanbou)

-
- Profese: bylinkář
Nevím přesně, jak zní zákon, ale byl bych pro kdyby Policie měla nějaký důvod. Dám Vám malý příklad. Jsme s manželkou výrobci kosmetiky, musíme mít výrobnu dle EU, která stála přes 1mil.,musíme mít testy od Státního zdravotního ústavu, které taky levné nebily, máme 1-2X do roka kontroly z Ministerstva zdravotnictví a 1-2x kontroly z Krajské hygienické stanice. No a před lety si nějaký vychcánek( bývalý můj kamarád ) zapatentoval protizákonně kokosový tuk z kterého vyrábím kosmetiku. Musel jsem vše dokládat, že jsem byl první kdo v ČR z tohoto tuku vyrábí a že ve světě se už z kokosového tuku vyrábí víc než 2000let.Vše nás stálo dost sil i peněz a hlavně zbytečného času. Po půl roce jsme uspěly a patant byl zrušen. No ale co se děje dnes? Mnoho lidí si vesele vyrábí masti z kokosového tuku, bez výrobny,bez testů a bez schválené hygieny. Když jsme se ohradili, že ten a ten dělá napodobeniny našich mastí celá kontrola skončila tím, že Hygiena ani Policie nemohli do domu, protože dotyčný tvrdí, že nic nevyrábí a výrobnu nemá. Tím v našem státě končí kontroly. Tyto lidi prodávají více mastí, než já a to bez jakékoli kontroly, bez povolení a pochopitelně i bez daní. Možná je to dáno i tím, že v loňském roce výroba kosmetiky spadla ze živnosti vázané do živnosti volné. A tak si každý myslí, že může vyrábět masti doma v hrnci. Proto bych byl pro, aby státní orgány mohli vstoupi do domu i bez povolení majíli důvodné podeřzení z protiprávní činnosti. čaroděj
- Martin.Kucera
- Člen KS Moravskoslezský kraj
- Profese: nakladatel
- Dal poděkování: 561 poděkování
- Dostal poděkování: 12523 poděkování
"Když jsme se ohradili, že ten a ten dělá napodobeniny našich mastí celá kontrola skončila tím, že Hygiena ani Policie nemohli do domu, protože dotyčný tvrdí, že nic nevyrábí a výrobnu nemá." A jak jste se o tom vyrobci dozvedeli? Pokud ty masti i prodava, tak hold bude nutne jit od konce (tedy od koncovych prodeju masti zjistit, kdo jim je dodava, a tak se propracovat az k prvotnimu vyrobci - holt to ale znamena posvtit si na ty koncove prodejce, prodavajici bez povoleni a bez dani).
"A tak si každý myslí, že může vyrábět masti doma v hrnci. " To samozrejme muze, dokud je neprodava. Pro potrebu svou a sve rodiny at si vyrabi masti kdo chce jak chce a z ceho chce.
"Proto bych byl pro, aby státní orgány mohli vstoupi do domu i bez povolení majíli důvodné podeřzení z protiprávní činnosti." Duvodnym podezrenim ovsem nemuze a nesmi byt pouhe udani, takhle by kdokoli mohl nekomu jinemu jen tak ze srandy zneprijemnovat zivot. Leda by falesne udani bylo nejak postihovano.
"A tak si každý myslí, že může vyrábět masti doma v hrnci. " To samozrejme muze, dokud je neprodava. Pro potrebu svou a sve rodiny at si vyrabi masti kdo chce jak chce a z ceho chce.
"Proto bych byl pro, aby státní orgány mohli vstoupi do domu i bez povolení majíli důvodné podeřzení z protiprávní činnosti." Duvodnym podezrenim ovsem nemuze a nesmi byt pouhe udani, takhle by kdokoli mohl nekomu jinemu jen tak ze srandy zneprijemnovat zivot. Leda by falesne udani bylo nejak postihovano.
Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. -- Lucie Spáčilová
-
- Člen KS Praha
- Profese: VŠ pedagog
- Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
- Dal poděkování: 232 poděkování
- Dostal poděkování: 722 poděkování
Ona diskuse o svobodě je velmi ošemetná a složitá věc:
- státní úředník omezuje svobodu tím, že nutí prvotního výrobce mít všemožné atesty, kdyby bylo možné masti vyrábět i bez nich, nevznikl by problém - tady je pak klíčové mít ale standardizaci atestů, aby i laik věděl, co kupuje (aneb když si koupím párek, co má 40% masa, vím, že kupuji v podstatě sóju, když koupím párek s 90% masa, krom toho, že to považuji za zázrak, chci, aby tam to maso fakt bylo) - prostě "vyrobeno tak a tak" proti "vyrobeno doma na koleně"
- patenty jsou vůbec kapitola sama pro sebe - a diskuse, která kolem toho je, je spíše pro lidi, kteří se zaberou do patentového práva, protože mnoho lidí upozorní jen na to, kolik práce někomu stojí něco vymyslet, ale že si můžu patentovat cokoli - a že za patent zaplatím šílené peníze - to už se "zapomíná" sdělit
- policie by měla jít do domu výhradně na jasný důkaz, že něco najde - "udání" by stačit nemělo
Osobně mi vadí všemožné regulace - proč bych si nemohla koupit špatně vyrobenou mast, v podstatě šmejd, který je neúčinný a k ničemu, když budu vědět, že kupuji šmejd - osobně se raději budu ptát po atestech a budu kupovat skutečnou kvalitu. Proč by zemědělec nesměl zabít prase a prodat maso a místo toho musí prase odvézt 50 km na jatka a tam ho nechat zabít "odborně". Vůbec těch proč je moc a moc a já bych toho půlku porušila. Pravdou je, že blbí lidé by pak šli koupit to nejlevnější maso od chcíplého prasete ze špinavé kůlny - takže to chce zase vzdělávat lidi a zavést asi nějaké specifikace "chováno v přírodě, zabito doma, můžete se podívat" - protože raději si koupím prase od člověka, kterého znám, kde se na to prase můžu jet podívat a vím, v jakých podmínkách ho vychovává a zabíjí - než z jatek.
- státní úředník omezuje svobodu tím, že nutí prvotního výrobce mít všemožné atesty, kdyby bylo možné masti vyrábět i bez nich, nevznikl by problém - tady je pak klíčové mít ale standardizaci atestů, aby i laik věděl, co kupuje (aneb když si koupím párek, co má 40% masa, vím, že kupuji v podstatě sóju, když koupím párek s 90% masa, krom toho, že to považuji za zázrak, chci, aby tam to maso fakt bylo) - prostě "vyrobeno tak a tak" proti "vyrobeno doma na koleně"
- patenty jsou vůbec kapitola sama pro sebe - a diskuse, která kolem toho je, je spíše pro lidi, kteří se zaberou do patentového práva, protože mnoho lidí upozorní jen na to, kolik práce někomu stojí něco vymyslet, ale že si můžu patentovat cokoli - a že za patent zaplatím šílené peníze - to už se "zapomíná" sdělit
- policie by měla jít do domu výhradně na jasný důkaz, že něco najde - "udání" by stačit nemělo
Osobně mi vadí všemožné regulace - proč bych si nemohla koupit špatně vyrobenou mast, v podstatě šmejd, který je neúčinný a k ničemu, když budu vědět, že kupuji šmejd - osobně se raději budu ptát po atestech a budu kupovat skutečnou kvalitu. Proč by zemědělec nesměl zabít prase a prodat maso a místo toho musí prase odvézt 50 km na jatka a tam ho nechat zabít "odborně". Vůbec těch proč je moc a moc a já bych toho půlku porušila. Pravdou je, že blbí lidé by pak šli koupit to nejlevnější maso od chcíplého prasete ze špinavé kůlny - takže to chce zase vzdělávat lidi a zavést asi nějaké specifikace "chováno v přírodě, zabito doma, můžete se podívat" - protože raději si koupím prase od člověka, kterého znám, kde se na to prase můžu jet podívat a vím, v jakých podmínkách ho vychovává a zabíjí - než z jatek.
-
Pochopitelně že si každý může doma v hrnci masti vyrábět pro svou potřebu. Já sám k tomuto účelu prodávám masťový základ-čistý kokosový tuk. Někteří výrobci jsou mí bývalí kamarádi, o jiných vím od lidí kteří si chodí kupovat masti ke mě do obchodu. Problém je, že oni ty masti nedávají do obchodu, ale prodávají je přímo lidem mnohdy bez etikety, která by identifikovala výrobce. A to za poloviční cenu, neboť s výrobou namají žádné vedlejší náklady. No a pak po mě v obchodě chtějí lidé koupit tuto mast za tuto cenu, protože jí koupili tam a tam. Věřte, že jsme to už řešili mnoho let a mnohokrát a vždy bez výsledku. A řešit to už nechceme. Já jen říkám, že jsou tu špatné zákony, které by se měli změnit. A na udání? Pane- u nás v obchodě máme každoročně kontroly na udání od našich spoluobčanů. Ale jelikož máme obchod, čajovnu, výrobnu, tak nás chodí kontrolovat, kdežto ostatní, kteří nemají provozovnu kontrolovat nechodí, protože do domu nemohou. Mějte se. čaroděj
-
Ahoj Jano, s tebou ve všem souhlasím. čaroděj
-
- Profese: OSVČ
Jestli si mám vybrat riziko, že občas koupím šunt, nebo jestli přijdu o pár korun když mi někdo konkuruje podobnou nekalo soutěžní praktikou a nebo to, že u mě 2x do týdne URNA vyrazí dveře, protože jim soused, kterému přesahují větve do zahrady, dá podklady pro důvodné podezdření, že se u mě děje něco nezákoného, tak pro mě je věc jasná. Raději budu přemýšlet nad tím, co kupuji, kde a od jakého prodejce, než abych si musel shánět bazuku a kalašnikov a chovat hejno hladových pitbulů.Martin Kučera píše: "A tak si každý myslí, že může vyrábět masti doma v hrnci. " To samozrejme muze, dokud je neprodava. Pro potrebu svou a sve rodiny at si vyrabi masti kdo chce jak chce a z ceho chce.
"Proto bych byl pro, aby státní orgány mohli vstoupi do domu i bez povolení mají li důvodné podeřzení z protiprávní činnosti." Duvodnym podezrenim ovsem nemuze a nesmi byt pouhe udani, takhle by kdokoli mohl nekomu jinemu jen tak ze srandy zneprijemnovat zivot. Leda by falesne udani bylo nejak postihovano.
Už třeba jen proto, že chci mít doma pocit bezpečí a soukromí a pak taky proto, že na řešení problémů s podomními výrobci u nás existuje spousta zákonů, které podobné chování postihují. Problém není v tom, že by bylo nutné více omezovat soukromí! I stávající úprava je hodně tvrdá. Problém je jako ve většině případů v tom, že se nedostatečně aplikují stávající zákony.
A to ani nemluvím o tom, co to vlastně je to důvodné podezdření. Jaká je prosím definice tohoto právního paskvilu?
- Martin.Kucera
- Člen KS Moravskoslezský kraj
- Profese: nakladatel
- Dal poděkování: 561 poděkování
- Dostal poděkování: 12523 poděkování
Ale jak je prodavaji? Ti lide si chodi primo k nim? Pak tam muze prijit i neuniformovany policista predstirajici zajem o mast, ne? Nebo nejak na trzistich? Ta uz se kontrolovat daji.ivan pisa píše:Problém je, že oni ty masti nedávají do obchodu, ale prodávají je přímo lidem mnohdy bez etikety, která by identifikovala výrobce.
No vsak to je IMHO spatne - ani provozovna by se nemela kontrolovat na zaklade pouheho udani.ivan pisa píše:A na udání? Pane- u nás v obchodě máme každoročně kontroly na udání od našich spoluobčanů. Ale jelikož máme obchod, čajovnu, výrobnu, tak nás chodí kontrolovat
Presne tak.Skynet_Brno píše:na řešení problémů s podomními výrobci u nás existuje spousta zákonů, které podobné chování postihují. Problém není v tom, že by bylo nutné více omezovat soukromí! I stávající úprava je hodně tvrdá. Problém je jako ve většině případů v tom, že se nedostatečně aplikují stávající zákony.
Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. -- Lucie Spáčilová