MF P5 2019/1 Dohoda o ukončení Smlouvy o volební a povolební spolupráci Piráti a SNOP 5 (hlasování)

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha, PMS Praha 5

Odpovědět

Souhlasím s níže uvedeným usnesením:

Anketa končí za 06 čer 2019, 00:02

Ano
7
100%
Ne
0
Žádná hlasování
Zdržuji se (hlas proti)
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasujících: 7 - Celkem hlasů: 7

Uživatelský avatar
Michal.Jokes
Člen KS Praha
Příspěvky: 650
Registrován: 02 zář 2016, 21:04
Profese: organizátor, režisér, herec
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 784 poděkování

MF P5 2019/1 Dohoda o ukončení Smlouvy o volební a povolební spolupráci Piráti a SNOP 5 (hlasování)

Příspěvek od Michal.Jokes »

Zahajuji hlasování ve věci ukončení Smlouvy o volební a povolební spolupráci Piráti a SNOP 5. Rozprava proběhla zde.

Usnesení:
I. MS Piráti Praha 5 souhlasí s jednáním se SNOP 5 o Dohodě o ukončení Smlouvy o volební a povolební spolupráci s tím, že Dohoda musí být odsouhlasena předsednictvem MS Piráti Praha 5 a předsednictvem SNOP 5 do 11.6.2019 včetně a ratifikovaná fórem MS Piráti Praha 5 a členskou schůzí SNOP 5 do 13.6.2019 včetně.
(II.) Souhlas s rozpuštěním klubu zastupitelů "Piráti a SNOP 5" a vytvořením klubu zastupitelů "Piráti" nebo variace na "Piráti a nezávislí" jednostranně, pokud k Dohodě dle (I.) nedojde v uvedeném termínu, a to i za cenu mediálního znevýhodnění jako "nedodržující Smlouvu" a za možnou (výklad není jednoznačný) povinnost zaplatit SNOP 5 smluvní pokutu 30 000,- Kč.

II. MS Piráti Praha 5 souhlasí s rozpuštěním klubu zastupitelů "Piráti a SNOP 5" a vytvořením nového klubu zastupitelů a to jak po dvoustranné Dohodě dle (I.) nebo jednostranně, pokud k Dohodě dle (I.) nedojde v termínu daném usnesením v bodě (I.).
(III.) Souhlas s uzavřením Dodatku "velké" koaliční smlouvy za nový klub zastupitelů dle (II.) bez ohledu na to, jestli zastupitelé ze starého klubu zůstávající mimo nový klub Dodatek také přijmou a podepíšou (obsah Dodatku bude předmětem dalšího hlasování místního sdružení a ratifikace nadřízených orgánů České pirátské strany).

III. MS Piráti Praha 5 souhlasí s uzavřením Dodatku ke koaliční smlouvě "Za lepší Prahu 5" uzavřené původně kluby "Piráti a SNOP 5", ODS a ANO, a to jako nový klub zastupitelů vzniklý dle (II.) bez ohledu na to, jak se k Dodatku postaví členové starého klubu, kteří zůstanou mimo nový klub. Vlastní Dodatek bude hlasován zvlášť, nicméně v minimální podobě musí obsahovat:
  • I) Že novými smluvními stranami "velké" koaliční smlouvy jsou nové kluby zastupitelů vzniklé rozdělením klubu "Piráti a SNOP 5".
  • II) Že je Bervid místo Bauera místostarostou za SNOP 5.
  • III) Že Bervid není předsedou Komise majetku a obchodních aktivit (KMOA) ani předsedou Komise dopravní (KODO).


Odůvodnění předkladatele:
TL:DR
Spolupráce se SNOP 5 dlouhodobě nefunguje, máme různý styl práce a jednání mezi sebou. Došlo ze strany některých členů SNOP 5 ke krokům, které vnímáme jako podrazy. Naši "malou" koalici pro Prahu 5 chceme proto ukončit a dál pokračovat v ZMČ Prahy 5 odděleně, byť snad dál ve spolupráci v rámci "velké" koalice s ODS a ANO.

Detailně
OFFTOPICV březnu 2018 jsme slavně uzavřeli Smlouvu o volební a povolební spolupráci (dále jen Smlouvu) se Sdružením nezávislých občanů Prahy 5 (SNOP 5). Následně jsme na základě Smlouvy sestavili kandidátní listinu do komunálních voleb 2018, připravili volební program, vydali společná čísla Pirátských listů a Spolkových novin. Společně jsme vyhráli volby na Praze 5 se ziskem 11 mandátů s tím, že díky prostřídávání kandidátů stran Smlouvy se do ZMČ dostalo 5 lidí z "pirátské" části a 6 lidí ze "snopácké" části KL. Z toho jsme získali post starosty pro mne a post radního pro Štěpána Rattaye (nezávislý z pirátské části KL), SNOP 5 získal post místostarosty pro Karla Bauera (t.č. předseda SNOP 5) v koalici s ODS a ANO. Předsedou klubu zastupitelů byl zvolen Jiří Vejmelka (SNOP 5), místopředsedkyní Eva Horáková. Mimo uvolněných členů RMČ získali posty uvolněných zastupitelů Milan Kryl (Spolek za ochranu starého Barrandova, snopácká část KL) a po delším dohadování Petr Bervid (SNOP 5) s tím, že po 2 letech přejde tato funkce uvolněného zastupitele na někoho z pirátské strany KL (uvažovalo se o Adamovi Rutovi pro Výbor pro otevřenou radnici a agendu ombudsmana).

Spolupráce uvnitř zastupitelského klubu "Piráti a SNOP 5" (PaS5) byla v některých aspektech neutěšená od druhého měsíce "spoluvlády". Spory se objevily hlavně na otázkách:
(1) zda a jak lze pomoci Tanečnímu Centru Praha, aka "TCP" (primárně v jeho snaze o nalezení důstojného nového sídla, ale obecně i v ostatních aspektech existence)
(2) zda a jak sestavit vyrovnaný rozpočet
O bodu (1) napíšu jen v kostce: Po seznámení se situací ve školní budově Pod Žvahovem, zároveň sídle TCP a místu detašovaného pracoviště ZŠ Kořenského, navrhla a prosadila školská radní (a 1. místostarostka za ODS) Zajíčková materiál, kterým RMČ nedoporučila, aby ZŠ Chaplinovo náměstí nadále dodávala obědy TCP; do té doby dodávali oběma subjektům pod Žvahovem. My (3 členové RMČ za Piráty a SNOP 5) jsme se zdrželi, nicméně většinou 6 hlasů tisk prošel. Následně byl naplněn, TCP bylo nuceno si zajistit jiného dodavatele obědů, paralelní výdej ve výdejně pod Žvahovem ale byl (velmi zhruba řečeno) v rozporu s vyhláškou, a než jsme se nadáli, došlo k fyzickému střetu mezi manažerem TCP Schneiderem a zástupcem ředitelky pro Žvahov Horkelem. Lednové události na Žvahově se staly pojmem, vzešla z toho kárná opatření, přestupková řízení, vzájemné žaloby a také podněty, které musela prošetřit Česká školní inspekce... Přestože jsme situaci vyhodnotili tak, že v poměru 3 ku 6 v koalici pro TCP nelze nic prosadit, přestože v majetku/svěření Prahy 5 není volná školní budova, která by se dala byť teoreticky TCP nabídnout, přestože TCP spadá dle Statutu HMP do gesce Magistrátu (jako umělecká a zároveň střední škola) a přestože jsem se osobně angažoval a angažuji ve vyjednávání o možném novém sídle TCP v jiných městských částech, z hlediska SNOP 5 byl a je postoj nás 3 v RMČ vnímaný jako nedostatečná podpora a u Karla Bauera jako vyslovená zrada.
K bodu (2) lze říci, že jsme dostali nějak předpřipravený schodkový rozpočet a Karel Bauer (radní pro finance) dostal za úkol z něj vyrobit rozpočet vyrovnaný. V podstatě z nedokonalé znalosti tématu jsme všichni členové zastupitelského klubu v prosinci 2018 hlasovali pro to, aby byl připravený vyrovnaný rozpočet, a tím dali Karlovi Bauerovi nesplnitelný úkol. Kdo to zná, pozná zádrhel s "dotacemi z Magistrátu", které mohou být tisíckrát přislíbené, ale nemohou se objevit na příjmové stránce rozpočtu, dokud nejsou na účtech MČ... No a nesplnění tohoto úkolu už v lednu označilo v očích SNOPu Karla za neschopného a mě se Štěpánem za spolupracující na porušování usnesení zastupitelského klubu a volebního programu. Karel v lednu rezignoval na post předsedy SNOP 5, na volební schůzi pro nemoc chyběl, a tak nekandidoval a nebyl zvolen ani do předsednictva (čítajícího asi 6 lidí, což je asi polovina členské základny).

Během prvního pololetí 2019 jsme se hodně učili, něco se nám podařilo, něco ne. V kontextu povolební spolupráce se SNOP 5 ale od ledna začalo zastupitelskému klubu PaS5 dominovat dohadování se o tom zda vůbec plníme programové prohlášení a volební program, zda dostatečně informujeme. Také se začaly zároveň ukazovat další věci:
(1) že má Karel Bauer problém připravit se na obhajobu některých zásadních materiálů v ZMČ i v RMČ: Pamatujeme si neobhájení toho, že navzdory závazku na Finančním výboru nebyl rozpočet na 2019 vyrovnaný, pamatujeme si materiál, kterým mělo ZMČ dát pravomoc rozhodovat o rozpočtových opatřeních nad obvyklou hranici 6 milionů (pro konkrétní účel a dočasně, ale to je na jinou debatu), poměrně nejisté bylo i vedení procesu rozvažování "zhodnocení volných finančních prostředků", naprosto současným tématem je vykopnutí přípravy rozpočtu pro rok 2020 (tady se začal ozývat a do Karla navážet hlavně Lachnit z ANO, těžko posoudit, nakolik právem).
(2) že snopáci Vejmelka a Bervid systematicky kritizují Karla Bauera, aniž by mu reálně pomohli.
(3) že se Vejmelka a Bervid k naší "malé" koalici chovají vlastně jako klasičtí koaliční partneři v koalici velké.

To vedlo v měsíci květnu k následujícímu:
(1) Vejmelka se nejspíš už koncem dubna "neoficiálně" zeptal Lachnita (ANO) a Herolda (ODS), jak by se tvářili na změnu radního, ovšem dobré 2 týdny před tím, než bylo cokoli řečeno nám 3 radním.
(2) Vejmelka s Bervidem ohlásili v rámci "akčního týmu malé koalice" (kromě těch dvou jsme členy já a Rattay) úmysl odvolat svého Karla Bauera a na jeho post místostarosty jmenovat Petra Bervida.
(3) Vejmelka s Bervidem svůj úmysl obhájili v rámci SNOP 5 (předsednictvo i členská schůze).
(4) Poté, co jsme za Piráty nesouhlasili s nominací Bervida, ohlásil Vejmelka úmysl odvolat Bauera i na koaličním jednání "velké" koalice. ODS a ANO spor prohlásili za náš interní problém a žádali po nás, abychom se prostě dohodli na postupu klubu v ZMČ a nechodili za nimi, aby nás rozsoudili. (V principu dali ODS a ANO za pravdu SNOPákům v tom, že "koaliční partneři si do personálních věcí nemluví". Jakkoli je toto zvykem, naše "malá" Smlouva ale tohle přímo neříká.)
(5) Aniž dosáhl shody v "akčním týmu", Vejmelka zařadil materiál do 5. zasedání ZMČ na odvolání Karla Bauera. Tím podle našeho výkladu porušil Smlouvu "malé" koalice, zatímco podle něj jsme tu Smlouvu první porušili my tím, že jsme bez řečí nepřijali personální změnu na straně SNOP 5 jako jejich interní věc.
(6) Karel Bauer podal rezignaci, což umožnilo stažení jeho odvolání ze strany Vejmelky a domluvu zastupitelského klubu, že budeme hlasovat pro volbu Bervida, nicméně za podmínky rozdělení klubu zastupitelů a toho, že se všichni členové "starého" klubu přihlásí k dodržování závazků plynoucích z "velké" koaliční smlouvy i po zániku "starého" klubu.
(7) Na 4. zasedání ZMČ byl Bervid zvolen do funkce místostarosty.
(8) Dosud posledním aktem bylo jednání "akčního týmu" o rozdělení postů ve výborech ZMČ a komisích RMČ, kde bylo dosaženo předběžné shody ve většině bodů, ale ne v obsazení postu předsedy Komise majetku a obchodních aktivit (tento post je dle 6. usnesení ustavujícího 1. ZMČ uvolněný).

Situaci shrnuji tak, že Piráti potřebují pokusit se dosáhnout dohody o ukončení Smlouvy, zániku klubu a vytvoření nového klubu/nových klubů a uzavření Dodatku "velké" koaliční smlouvy tak, aby na 5. zasedání ZMČ už "velká" koalice pracovala podle oficiálního nového složení. Předmětem Dodatku musí být:
I) Že novými stranami "velké" koaliční smlouvy jsou nové kluby zastupitelů vzniklé rozdělením klubu "Piráti a SNOP 5".
II) Že je Bervid místo Bauera místostarostou za SNOP 5.
III) Že Bervid není předsedou Komise majetku a obchodních aktivit (KMOA) ani předsedou Komise dopravní (KODO).

Všechna ostatní ustanovení jsou nepovinná. Z pohledu Pirátů ve "velké" koalici je ale účelné i
IV) Že Eva Horáková není předsedkyní Komise sociální, ale že (ideálně, SNOP 5 dnes souhlasil) tuto komisi dál povede Linda Neubergová.
Pokud SNOPu zůstane obsazení pozice uvolněného zastupitele (nyní je to vázané na předsedu KMOA), je nutné v Dodatku přidat i
V) K datu 14.11.2020 obsadí pozici uvolněného zastupitele místo SNOPu piráti, a to i za cenu toho, že bude muset ZMČ projít usnesení, které přilepí uvolněný post k pozici předsedy jiného výboru nebo komise.

Zdravím a prosím o reakce do rozpravy.
Dan
(rozklikni)

Hlasování bude trvat 48 hodin.
Usnesení bude přijato pokud získá nadpoloviční podporu hlasujících.
77O 113 642
Krajský koordinátor Praha
Uživatelský avatar
Daniel.Mazur
Republikový výbor
Příspěvky: 747
Registrován: 25 lis 2013, 10:23
Profese: fyzik
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 744 poděkování
Dostal poděkování: 1572 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MF P5 2019/1 Dohoda o ukončení Smlouvy o volební a povolební spolupráci Piráti a SNOP 5 (hlasování)

Příspěvek od Daniel.Mazur »

Ahoj, jsem pro předložená usnesení ve všech třech bodech. Akorát jsem si vlastně představoval, že budeme o těch 3 usneseních hlasovat paralelně, o každém zvlášť. To nic :-).

Daniel Mazur

+420-602-439-639
daniel.mazur@pirati.cz

"Hey, what does this button do?" (Curiosity)

Uživatelský avatar
Adam.Rut
Člen KS Praha
Příspěvky: 396
Registrován: 29 říj 2017, 21:07
Profese: analytik v Oživení
Dal poděkování: 402 poděkování
Dostal poděkování: 680 poděkování

Re: MF P5 2019/1 Dohoda o ukončení Smlouvy o volební a povolební spolupráci Piráti a SNOP 5 (hlasování)

Příspěvek od Adam.Rut »

Jsem taky pro.
Odpovědět

Zpět na „Místní fórum Praha 5“