Zlevněné jízdné v MHD ČB jen pro vybrané invalidy ?!

Moderátoři: PKS Jihočeský kraj, KoKS Jihočeský kraj, PMS Českobudějovicko

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány.
  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.
  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy místního sdružení nebo registrovanými příznivci (Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra).
  • Moderátorem tohoto fóra je místní předsednictvo.
Cypra
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 106
Registrován: 10 pro 2018, 20:51
Profese: filosof
Dostal poděkování: 20 poděkování

Zlevněné jízdné v MHD ČB jen pro vybrané invalidy ?!

Příspěvek od Cypra »

Tarif DPMČB zvýhodňuje invalidní (a starobní) důchodce na úkor některých invalidů třetího stupně (článek 13.4). Od září důchodci (věk 65 let a méně) požívají výrazné slevy na jízdné (skoro poloviční),avšak za důchodce se nepovažuje (jen) senior,ale i invalida,pokud pobírá invalidní důchod. Nepochybně byla schválena diskriminace jisté skupiny osob,ač důchodcům jsou nejen vypláceny (státní) penze,ale ještě je jim bez ohledu na jejich výši rozdáván benefit v podobě nízkého jízdného,včetně bezplatné přepravy jízdního kola. Z článku 3.3 téhož Tarifu dopravního podniku by sice mohlo vyplynout,že na zlevněné kupóny mají nárok všichni invalidé ve třetím stupni,když je nutné předložit potvrzení (rozhodnutí) o přiznání invalidity stupně III.,avšak velmi zašmodrchaná věta ceníku toliko prozrazuje,že právníci nerozlišují mezi invalidním důchodem (státní pojistnou dávkou) a invaliditou (statusem). Je součástí pirátského programu (strategie) nadbíhat navzdory poloprázdné městské pokladně i výrazně deficitnímu státnímu rozpočtu penzistům ?
Uživatelský avatar
Pavel.Maule
Příznivec Pirátů – Jihočeský kraj
Příspěvky: 13
Registrován: 10 srp 2010, 12:25
Profese: projektový koordinátor
Bydliště: České Budějovice 11
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 9 poděkování

Re: Zlevněné jízdné v MHD ČB jen pro vybrané invalidy ?!

Příspěvek od Pavel.Maule »

Dobrý den,
z výše uvedené formulace jsem nepochopil co přesně je předmětem problému. Mohl byste mi to někdo vysvětlit nebo nějak ještě podstatně zjednodušit?
Rád to pak předložím k dalšímu posouzení předsedovi dopravní komise ale uniká mi jaká skupina obyvatel je diskriminována vůči jiné.

díky
Cypra
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 106
Registrován: 10 pro 2018, 20:51
Profese: filosof
Dostal poděkování: 20 poděkování

Re: Zlevněné jízdné v MHD ČB jen pro vybrané invalidy ?!

Příspěvek od Cypra »

Nejde o dopravní (technický,urbanistický) problém,ale o ryze právní: statut invalidy a statut penzisty není jedno a totéž. Mne šlendrián tolik nepálí...už jsem si zvykl a MHD jezdím léta letoucí minimálně. Invalidů bez přiznaného důchodu je možná málo,ale mezi jistými skupinami a etniky je procento vysoké (třeba Romové). Vláda neschválila slevy pro invalidy,ale pro starobní důchodce. A kdoví: možná by taky dělala z invalidních důchodců něco víc než je invalida bez důchodu (bez pojistného zabezpečení). Závist je zvířecí vlastnost... resentimenty a ponížení budí sociální otřesy...tak asi.

Dodávám: Pokud se MHD platí z daní všech,tak by měl mít každý právo na jednu jím zvolenou linku celoročně zdarma. Vyšlo by to levněji než MHD pro všechny "zadarmo". Projdi se někdy třeba do Novohradské,kudy šlapou chudí (i s dětmi),protože na MHD nemají,ale vozy jezdí (polo)prázdné nejen do vozovny.
Odpovědět

Zpět na „Českobudějovicko“