Ahoj,
dle novely Zákona č. 435/2004 Sb. z roku 2015 zanikl nárok na podporu v nezaměstnosti společníkům obchodních společností bez ohledu na to, zdali z dané společnosti mají nějaké příjmy či nikoliv.
Dle mého názoru tato úprava postrádá logiku a pouze diskriminuje konkrétní formu majetku. Pokud budu vlastnit byt na investici, který mi přináší nájem, nebo akcie, ze kterých budu pobírat dividendy, tak nic z toho není dle zákona překážkou pro pobírání podpory v nezaměstnanosti.
Jako zaměstnanec odvádím sociální pojištění (+ zaměstnavatel se mnou má také spojené odvody). Proč by mělo být rozhodující, pokud přijdu o práci, jaké druhy majetku vlastním a ne to, kolik jsem odvedl na sociálním pojištění?
Až přijde další recese, tak místo toho, aby se člověk snažil spolu se zaměstnáním nějakým způsobem diverzifikovat své příjmy a zároveň přispívat k rozvoji ekonomiky, tak ze strachu ze ztráty zaměstnání je de facto nucen preventivně ukončit své podnikání.
Mohli by se pirátští poslanci tohoto ujmout?
Díky
Podpora v nezaměstnanosti - společníci
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
- Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
- Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: Finanční analytik
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 40 poděkování
- Robert.Magni
- Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
- Profese: vrátný
- Dal poděkování: 12557 poděkování
- Dostal poděkování: 2835 poděkování
Re: Podpora v nezaměstnanosti - společníci
Řeknu ti to jednoduše - rýpej do toho a přijdeš o podporu i u ostatních forem majetku... Babiš tuhle chybu rád opraví 

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: Finanční analytik
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 40 poděkování
- Robert.Magni
- Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
- Profese: vrátný
- Dal poděkování: 12557 poděkování
- Dostal poděkování: 2835 poděkování
Re: Podpora v nezaměstnanosti - společníci
To byl povzdech 

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023