Základní ideový dokument

Veřejná diskuse k návrhům a bodům a tématům Pirátského programu.


Moderátoři: Garanti, Rada resortních týmů - členové, Poslanecka snemovna - poslanci

Pravidla fóra

Toto je veřejné fórum pro konzultace k Pirátskému programu.
Názory zde vyjadřované nelze bez dalšího považovat za stanoviska Pirátské strany.

Každý ať se vyjadřuje jasně, slušně a k tématu. Pokud chcete řešit novou věc, založte nové téma.

Do tohoto fóra patří programová témata, která se týkají programu jako celku, více bodů nebo žádného z nich.

Uživatelský avatar
mapaf
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 55
Registrován: 27 led 2012, 23:55
Profese: student
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 40 poděkování

Základní ideový dokument

Příspěvek od mapaf »

Po sledování peripetií, které mají někteří novináři se zařazením ČPS do politického spektra, mě napadlo, jestli má ČPS nějaký základní ideový dokument. Nemyslím tím dlouhodobý program ale ideové pozadí strany. Možná by to mohlo pomoct s etablováním strany v jasné pozici v spektru. Mohli bychom na dokument jasně odkázat novináře a zároveň si tak sami pozici potvrdit a ujasnit.
Pokud takový dokument není, dovolil jsem si sepsat malý návrh. Chybí k němu úvod.


•Jsme středová strana

Mnohé z politických stran prezentují jasně vymezené ideologie zvláště na pravolevém spektru, takže v české politice najdeme jak strany pravicově liberální, pravicově konzervativní, sociální demokraty, komunisty i liberálně levicové zelené. A je to tak dobře. Tyto strany jsou zcela jistě přínosem politické diskusi. Považujeme však za legitimní a žádoucí, aby se v našem politickém prostoru vyskytovala i strana takto jasně nevymezená. Pokuď se totiž jako voliči, občané a politici nejsme schopni upřímně zcela identifikovat s žádným ze zmíněných proudů, měli bychom mít možnost i méně vyhraněné volby. Věříme, že pokud se člověk přimkne k nějaké jasně vymezené ideologii, měl by tak činit především z přesvědčení a nikoliv z nutnosti. Pirátská strana se nepřiklání k politice ani vpravo ani vlevo Piráti se věnují tématům napříč politickým spektrem a přinášejí řešení, která považují za nejlepší. Piráti si proto dovolují žádat Vás o mandát, hrát na české politické scéně roli středové strany, která je otevřena ideově nevyhraněným voličům, voličům všech politických názorů, kteří souhlasí s našimi konkrétními plány a požadavky. Fakt že se vymykáme polarizovanému pravolevému stranickému systému, nepovažujeme za znak antisystémovosti, naopak středové strany představují konstruktivní prvek, neboť nacházejí programový průnik s velkým spektrem stran, mají velký koaliční potenciál a ve stranickém systému své místo.

•Jsme liberální strana

Liberalismus se v našem pojetí týká především osobních a občanských svobod. Jsme bytostně přesvědčeni že osobní svoboda je jednou z nejvyšších společenských hodnot a hodláme ji chránit. Zároveň si uvědomujeme, že svoboda jednotlivce končí tam kde začíná svoboda druhého a že striktní zákonná regulace není vždy tím nejlepším řešením pro vymezení společného soužití. Jsme tedy proto pro regulaci přiměřenou, nejnižší nutnou. Věříme že součástí svobody jednotlivce je i právo na soukromí, jehož ohrožení je především v současnosti velkým tématem a stejně tak právo na svobodnou výměnu a sdílení informací. Tímto se dostáváme oslím můstkem k našemu pojetí práv občanských. Věříme že o politických otázkách, které se blízce dotýkají osobní svobody jedince i využití prostředků jedincem státu propůjčených by měl mít jedinec v co největší možné míře možnost rozhodovat. Tato míra je opět omezena pouze stejným nárokem všech ostatních aktérů politického dění. Podporujeme proto systém přímé demokracie a důslednou dělbu moci a subsidiaritu. Za součást potřeb demokratického systému považujeme i právo občana na informace o hospodaření, rozhodování a činnosti státu. Jen na jejich základě se může občan kvalifikovaně rozhodnout. Sami proto o činnosti naší strany komunikujeme stejně veřejně, odmítáme jakékoli pragmatické dohody a kompromisy uzavřené bez vědomí veřejnosti. Za stejně důležitou považujeme výše zmíněnou svobodu výměny informací i právo na soukromí. Obojí je podmínkou života demokratické společnosti a omezení obou výrazným mezníkem otevírajícím dveře autoritářskému zřízení. Za účelem ochrany svobody informací a rozvoje demokracie podporujeme rozvoj českého školství, kultury, svobodu médií a internetu.

• Jsme strana mezinárodní spolupráce (mezinárodně orientovaná strana)

Česká pirátská strana není ojedinělý projekt typický pouze pro Českou republiku. Jsme součástí širokého světového hnutí. Rozvíjíme mezinárodní spolupráci na stranické úrovni a hodláme ji rozvíjet i na úrovni státní. Věříme, že by státy měly rozvíjet spolupráci v těch odvětvích na která samostatně nestačí. To není odevzdání suverenity, to je naopak maximalizace síly. V celostranickém referendu jsme se přihlásili k členství v EU i NATO. V EU chceme být aktivním členem. Není pro nás otázkou, jestli více či méně integrace ale v čem se integrovat. Jsou odvětví, v kterých je integrace žádoucí a jsou odvětví v kterých je zbytečná. Usilujeme o jasné institucionální změny, preferujeme co nejdemokratičtější uspořádání blízké občanovi. Věříme, že státy v EU by si měli být rovné, rovní by si ale měli být i občané, ne-li rovnější. Jsme pro aktivnější roli Evropského parlamentu coby reprezentanta evropské veřejnosti. Princip rozhodování představitelů členských států je sice formálně demokratický, avšak nikoli veřejný a tak by Evropský parlament měl tvořit výrazný protipól Evropské rady a obě tyto instituce společně silně ovlivňovat politiku Evropské komise. Usilujeme o větší informovanost veřejnosti o politice na Evropské úrovni. V mezinárodní politice se snažíme zastávat dle možností neutrální a mírové stanovisko a měřit všem stejným metrem, jsme si ale vědomi naší spřízněnosti se západní civilizací, především s ostatními zeměmi Evropy a Severní Ameriky založené na úctě k hodnotám liberalismu. Tyto země jsou naše rodina, máme s nimi úzké vztahy, poskytují nám zázemí, to však ale neznamená, že bychom nemohli provozovat nestrannou zahraniční politiku. Velký důraz v zahraniční politice klademe na podporu lidských práv a hodnot liberalismu a dokážeme je upřednostnit před pochybným ziskem. Důležitou prioritou je pro nás také dodržování mezinárodního práva a důraz na transparentnost mezinárodních vztahů stejně jako ve vnitrostátní politice.

•Jsme progresivní strana
Vznášíme nová témata a reagujeme na výzvy společnosti proměňující se vlivem rozvoje technologií a nejenom jím. Přinášíme témata elektronizace státní správy a nástrojů demokracie, přehodnocení zákona o duševním vlastnictví, svobodě a soukromí na internetu, základního nepodmíněného příjmu a dalších výzev spojených s průmyslem 4.0.

EDIT: Přidán důraz na transparentní mezinárodní politiku a transparentní politiku strany a systémovost středové strany.
Naposledy upravil(a) mapaf dne 31 říj 2017, 21:54, celkem upraveno 3 x.
Uživatelský avatar
Lukas.Novy
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 21733
Registrován: 02 črc 2009, 22:45
Profese: auditor kyber. bezpečnosti, muž z Brna
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 5297 poděkování
Dostal poděkování: 12580 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní ideový dokument

Příspěvek od Lukas.Novy »

Jo, to souhlasí.

Ještě mrkni na přílohu.
piratewheel-2012-11-10_cz.pdf
(79.87 KiB) Staženo 115 x

Máte pocit, že Vás KK nebo jiný funkcionář šikanuje, pomlouvá či zesměšňuje? Nejsem právník, ale zastoupím Vás v jednání s přezkumnými orgány. Pište nestranickému ombudsmanovi na ombudsman@krtek.net
Tel: 777-5-KRTEK

Uživatelský avatar
mapaf
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 55
Registrován: 27 led 2012, 23:55
Profese: student
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 40 poděkování

Re: Základní ideový dokument

Příspěvek od mapaf »

Hezká infografika. Je tam všechno akorát to je forma, která asi pro takového novináře není zajímavá.

Dalo by se z toho vzít ještě ta decentralizace a aninymizace ekonomiky, nevím jak to sepsat... Je to dost libertariánské přístup, na druhou stranu chtějí piráti veřejné služby zdarma. To je zase hodně doleva. Základní příjem je takový univerzální, lidé z obou částí spektra ho můžou adorovat i hejtit. Proto mají lidé potíže piráty zařadit. Fakt je že u nich se všechno odvíjí od toho liberalismu, přístup k ekonomice ale i to, že když už je jednou něco státní, tak je to všech.

Mohlo by pomoct sestavit nějaký žebříček hodnot, koneckonců máme plán prosadit různé věci ale je důležité mít žebříček a vědět co je důležitější a co méně.
Žebříček bych viděl takto:
1) Ochrana osobní svobody a lidských práv
2) Ochrana života
3) Ochrana občanské svobody, politických práv a demokracie
Při rozvíjejí demokratického systému ve vlastním státě nebo v zahraničí vždy nejdříve:
a) rozvíjet mechanismy občanské informovanosti, aplikace práva na informaci
b) až posléze prosazovat reformu rozhodovacího systému
4) Zajištění základních lidských potřeb (hmotných i nehmotných)
5) Rozvoj blahobytu (hmotného i nehmotného)
Odpovědět

Zpět na „Pirátský program“