RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Fórum pro závazná jednání a hlasování republikového předsednictva.

Moderátor: Republikové předsednictvo

Pravidla fóra
  • Republikové předsednictvo hlasuje zásadně veřejně, každý hlas samostatným příspěvkem.
  • Tajně pouze v případě, že by vyznačení jmen mohlo členy vystavit pronásledování kvůli prosazování politiky strany a orgán se na tom před hlasováním usnese.
Další informace můžete nalézt na následujících místech:
Uživatelský avatar
Ivo.Vasicek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 7013
Registrován: 02 úno 2010, 22:50
Profese: manažer
Bydliště: 69615 Čejkovice, Bílovická
Dal poděkování: 10900 poděkování
Dostal poděkování: 11475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

Já chci tu změnu (zobecnění odsouzení agresí - nerad bych aby někdo řekl humanitární bombardování Srbska bylo fajn, vadí nám jen Irák)
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26210
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36995 poděkování
Dostal poděkování: 30156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

ok, můžeš přesně naformulovat/vyznačit, co se má doplnit, nebo škrtnout?

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Lukas.Cernohorsky
Republikový výbor
Příspěvky: 1961
Registrován: 05 lis 2009, 21:54
Profese: Projektový manažer
Dal poděkování: 109 poděkování
Dostal poděkování: 1978 poděkování

Re: RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Příspěvek od Lukas.Cernohorsky »

Pro
tel. : 601573955
Uživatelský avatar
Ivo.Vasicek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 7013
Registrován: 02 úno 2010, 22:50
Profese: manažer
Bydliště: 69615 Čejkovice, Bílovická
Dal poděkování: 10900 poděkování
Dostal poděkování: 11475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

Vojtech.Pikal píše:ok, můžeš přesně naformulovat/vyznačit, co se má doplnit, nebo škrtnout?
Mírová mezinárodní politika a akceschopná obrana vlasti - Prezident se ztotožňuje s principem nenásilí jako základním bodem mezinárodního práva a odmítá agresi ve všech jejích podobách, včetně agresí USA a Ruska. Prezident jako hlava státu a vrchní velitel armády zajistí, že ČR bude kritickou, ale pevnou součástí Evropské unie s cílem zajistit akceschopnost naší obrany a dlouhodobou bezpečnost České republiky vůči zahraničním hrozbám.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vasicek za příspěvek:
Ivo.Vlasaty
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26210
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36995 poděkování
Dostal poděkování: 30156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Podle přání Iva doplňuji návrh (B), pouze část. S vyznačením změn.
Návrh B (část) píše:Republikové předsednictvo dále předkládá republikovému výboru k připomínkování a případnému schválení tyto programové priority strany pro prezidentské volby:
  1. Otevřenost a přístup k informacím - Je nepřijatelné, aby prezidentův kanceléř nebo kdokoliv z jeho týmu utajoval svůj příjem nebo majetek, prezident bude jiný než Zeman a nebude takové chování krýt. Je nepřijatelné, aby prezident tajil informace o přípravě amnestie. Prezident se zasadí o to, že otevřené a srozumitelné jednání bude standard a bude ho požadovat i po ostatních aktérech na politické scéně. Prezident se nebude bát otvírat odbornou, politickou a kultivovanou diskusi na řešení problémů současné společnosti jako je základní nepodmíněný příjem nebo dlouhodobá udržitelnost současného finančního systému.
  2. Garant systému, pravidel hry a ochrany menšin - prezident je garantem férových pravidel hry a stojí nad velkými i malými politickými stranami, není další hráč s nimi zápolící. Díky prezidentu Havlovi se v době opoziční smlouvy ODS a ČSSD nepovedlo těmto stranám protiústavně zlikvidovat politickou konkurenci. Nadstranickou roli musí mít prezident i nadále, a to včetně uznání voličů stran, se kterými nesouhlasí. Prezident v žádném případě nemůže upřednostnit zájmy menšin či imigrantů nad zájmy celé společnosti. Nicméně prezident nebude vydávat populistická vyjádření a honit body na tématech jako jsou uprchlíci, bude se snažit o věcný dialog a sblížená názorů při zachování rovnoprávnosti, realistického přístupu a pravidel platných pro všechny.
  3. Mírová mezinárodní politika a akceschopná obrana vlasti - Prezident se ztotožňuje s principem nenásilí jako základním bodem mezinárodního práva a odmítá agresi ve všech jejích podobách, včetně agrese vedené ze strany Ruska na Krymu a některých dosavadních výpadů USA jako bylo nezákonné dobytí Irákuvčetně agresí USA a Ruska. Prezident jako hlava státu a vrchní velitel armády zajistí, že ČR bude kritickou, ale pevnou součástí Evropské unie s cílem zajistit akceschopnost naší obrany a dlouhodobou bezpečnost České republiky vůči zahraničním hrozbám.
  4. Nulová tolerance ke korupčnímu systému - Prezident bude důsledně prosazovat boj proti korupčním prvkům systému a zastane se lidí, kteří upozornili na prokazatelnou korupci (v minulosti např. senátor Libor Michálek). Tyto důvěryhodné osobnosti, které prokázaly charakter, doporučí do funkce prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Nechceme, aby byl prezident - jako Zeman - placen přes Lukoil přímo z Ruska, zneužíval svou funkci k prosazování kontaktů Tvrdíka a části ČSSD na Čínu a nechal se při oficiální zahraniční cestě vozit letadlem soukromých investičních skupin (např. PPF). Není přijatelné, aby prezident osvobodil podvodníky, jako to udělal Klaus ve své amnestii 2013. Špinavé zahraniční peníze je třeba přestřihnout a nastavit financování kampaně dárci z co nejširší české společnosti, slušných podnikatelů a občanů.
  5. Nezávislost soudů a státních zastupitelství - Prezident musí být zárukou toho, že do prestižní funkce Ústavního soudce, obecného soudce či státního zástupce budou jmenovány pouze pracovití, vzdělaní a zkušení právníci s čistým morálním profilem, pevně zakotvení v hodnotách liberální demokracie, kteří nejsou spojeni komunistickou justicí, s korupčním skandálem a neohrožují důvěru občanů, a hájí zájmy společnosti a spravedlnosti bez ohledu na strany či zájmové skupiny. Je nepřijatelné, aby do vrcholných funkcí byli jmenováni lidé bez kompetencí pouze na základě tzv. politických trafik, případně osoby z okruhu tzv. justiční mafie.
  6. Demokracii a maximální zapojení veřejnosti do rozhodování - Prezident bude ctít instituty přímé demokracie a snažit se probrat výhody a nevýhody rozhodnutí, aby znali voliči obě strany mince. Prezident v žádném případě nezahájí a nebude pokračovat vyjednávání mezinárodních smluv poškozujících zájmy řadových občanů jako byla ACTA nebo TTIP. Prezident bude prosazovat, aby o mezinárodních závazcích a dlouhodobé zahraniční vojenské přítomnosti v České republice rozhodovali výhradně občané v referendu. Bude také prosazovat přímou volbu starostů a hejtmanů.
  7. Podporu vzdělávání a vědeckých institucí - bude se vší vážností přistupovat ke jmenování profesorů, respektovat názor akademické obce a vyvaruje se osobních útoků. Prezident naváže na dobrou praxi Miloše Zemana v pravidelných debatách se studenty, příp. akademiky. Prezident musí do jisté míry též přispívat ke kultivaci občanů a vést je k tomu, aby si vážili průběžného vzdělávání, které jedině umožňuje pružně reagovat na dlouhodobě se měnící strukturu pracovních činností i mezilidských vztahů. Prezident bude striktně proti školnému na vysokých školách, pokud by vedlo k zadlužování studentů.
  8. Proti cenzuře, strachu, nejistotě a pochybám ve společnosti - Prezident nebude na cenzuře, strachu a nejistotě parazitovat, ale bude spolu se svým týmem hledat příčiny těchto jevů, veřejně je pojmenuje a bude se spolupodílet se na jejich odstranění, včetně upozorňování na upadající kvalitu zpravodajství České televize, veta zákonů či případných návrhů na zrušení zákona a omilostnění odsouzených, která většinová společnost vnímá po právu jako nespravedlivé či nepřiměřeně přísné (např. studenti odsouzení za nekomerční sdílení filmu na internetu, důchodci odsouzení za léčbu konopím).
  9. Tržní a bankovní systém musí sloužit lidem, ne naopak - Prezident obsazuje bankovní radu České národní banky a je třeba, aby do této funkce byl jmenován někdo, kdo bude mít na mysli zájem občanů a nebude pod vlivem různých finančních institucí. Jak známo, prezidenta Miloše Zemana sponzorovala také exekutorská lobby, která je navázána právě na úvěrové instituce. Prezident musí jmenovat takovou bankovní radu, která bude striktně postupovat proti lichvě finančních šmejdů a zároveň bude bdít nad situací bank, aby nedošlo k ohrožení peněz střadatelů a jejich sanaci státem.
  10. Proti potlačování lidských práv - Prezident nebude v žádném případě vystupovat na zahraničních vojenských přehlídkách Ruska a Číny a bude svou mezinárodní politiku koordinovat s vládou a ostatními členskými státy EU. Prezident bude podporovat lidská práva jako základ demokratické společnosti. Je nepřijatelné, aby ruské disidentky v médiích častoval vulgárními urážkami. Čeští obchodníci mohou samozřejmě i nadále obchodovat s nedemokratickými zeměmi, ale rozhodně by se na ně neměla podpora hlavy státu upínat, jako se to děje teď.
(spolu)návrhovatelem návrhu (B) je Ivo Vašíček, takže od něj pak očekávám účast na jednání RV v této věci.

Nově lze hlasovat i pro návrh (B). Pokud budete hlasovat po tomto příspěvku, upřesněte, pro který z návrhů jste, nebo jestli třeba pro oba.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26210
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36995 poděkování
Dostal poděkování: 30156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

I pro B.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Ivo.Vasicek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 7013
Registrován: 02 úno 2010, 22:50
Profese: manažer
Bydliště: 69615 Čejkovice, Bílovická
Dal poděkování: 10900 poděkování
Dostal poděkování: 11475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

Pro B
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26210
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36995 poděkování
Dostal poděkování: 30156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RP 15/2015 Pověření jednáním pro Prezidentské volby

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Vidím, že jsme to nikdy neschválili :/
Nicméně RV to projednal a my jsme jim to nevrátili, takže předchozí hlasování končím jako promeškané.
viz: republikovy-vybor-f248/rv-15-2016-usnes ... 33123.html

Dostali jsem uloženo se tím zabývat: https://redmine.pirati.cz/issues/3148

Jakub Michálek se tím zabýval, vedl za stranu jednání.

Na svém zasedání RP schválilo následující usnesení:
Republikové předsednictvo

1. bere na vědomí zprávu o jednání,
2. konstatuje, že Pirátská strana zatím nemá záměr podpořit konkrétního kandidáta,
3. setrvává na požadavcích v dokumentu "Programové priority pro vyjednávání o volební spolupráci v Prezidentských volbách 2018" (RV 15/2016(3)) a zváží podporu v okamžiku, kdy se vyprofiluje jasný okruh kandidátů.
Jednání nechám otevřené, vrátíme se k němu až bude čas.

Úkol na redmine je zde: https://redmine.pirati.cz/issues/3148
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Jakub.Michalek

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Odpovědět

Zpět na „Jednání republikového předsednictva“