Volynští Češi

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym EZO

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Evropská unie, zahraničí, obrana. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Bojka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 6
Registrován: 19 bře 2013, 22:14
Profese: úřednice
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Volynští Češi

Příspěvek od Bojka »

Dovoluji si otevřít téma volyňských Čechů. Svým způsobem toto téma souvisí se situací na Ukrajině. Jejich nelehký osud se začal psát již v roce 1921, kdy došlo k rozdělení oblasti (Volyně) mezi Sovětský Svaz a Polsko. Nicméně se stále jedná o Čechy, kteří si udržují jazyk, tradice a zvyky. A nyní jsou opět považováni za občany druhé kategorie; tedy na Ukrajině. Těžko říci, kolikátou kategorii občanů zaujímají v České republice.

Jak je možné, že naše vláda podporuje obyvatele jiných států; jakkoli jsou jejich osudy tragické; a na vlastní obyvatelstvo mu nezbývá čas, energie ani zájem?

Mezinárodní vztahy jsou základem reprezentace každého státu!
Jaký je Váš názor na postup české vlády? Jak působí Česká republika, když není ochotná pomoci vlastním občanům žijícím v zahraničí?! Měla by se Česká republika více zajímat o osud svých občanů v zahraničí? Je správné, že považujeme volyňské Čechy stále za Čechy nebo bychom je měli vnímat jako Ukrajince s českými kořeny?
Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11919 poděkování

Re: Volynští Češi

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Predevsim, ti lide nejsou obcany CR a nebudou jimi, dokud jim nebude udeleno obcanstviOFFTOPICpokud je mi tedy znamo. Jestli je chapat jako Cechy nebo Ukrajince, je IMO z pohledu Piratu v podstate jedno, koneckoncu dulezite je to hlavne pro ne samotne, jak vidi sami sebe. Z naseho pohledu by IMO melo byt podstatne, ze se jedna o lidi v problemech a lidem v problemech se slusi v rozumne mire pomahat. V souvislosti s Ukrajinskou krizi se dostalo do prusvihu daleko vic lidi (Ukrajincu, Rusu, Krymskych Tataru,...), takze by bylo fajn udelat neco i pro ne - ale pokud nemuzeme, pripada mi spatne zazdit kvuli tomu pomoc pro Volynske Cechy.

Jak ja tomu rozumim, Ceska vlada se snazi drzet lajnu se staty v EU a v NATO, ktere podporuji soucasnu Ukrajinskou vladu. Takze dost dobre nemuze prohlasit Ukrajinu za humanitarni katastrofu a zacit udelovat Ukrajinskym zalozakum azyl. Druha vec, ze domaci obyvatelstvo spatne rozdychava poskytovani socialnich vyhod cizincum. Treti vec je, ze nejde momentalne otevrit vstup do Shenghenu, protoze EU je vuci imigrantum relativne paranoidni. Takze je to nezavidenihodne cviceni z realne politiky pro ministra zahranici. Jak by tuhle ulohu sehral nejaky Pirat, tezko soudit takhle od stolu.

Muj nahled je, ze USA trollime skrze TTIP, Snowdena a par dalsich veci, takze jestli je nastveme azylem pro Volynske Cechy neni uz moc podstatne. Relevantni mi pripada mit pro to podporu v Evrope. Kdybychom provozovali dlouhodobe nejakou seriozni politiku OFFTOPICa ne ze napred nejakou strasne dulezitou vyjimku z nejake smlouvy chceme a blokujeme to, pak si to rozmyslime a zase ji nechceme, asi bychom meli nejake spojence pro tohle handlovani a ted by byla ta spravna chvile je obejit s otazkou ''jestli by to neslo nejak vysmoulit, protoze nam na tom zalezi a posledne jsme prece podporovali my vas.'' Zkousel bych to uhrat na to, ze je to ''repatriace krajanu'' a ne ''humanitarni pomoc'', coz se smi (Nemecko prece taky udeluje obcanstvi kdekomu, kdo prokaze Nemecky puvod, Madarsko rozdavalo obcanstvi Madarskym Slovakum atp.). Tahle Ukrajinska vlada ostatne vypada, ze cizojazycne mensiny na svem uzemi nevidi moc rada, brano cynicky, treba by se jich ''za odvoz'' radi zbavili (a pomohli nam to zorganizovat).

Problem je, jak se o ne postarat tady. Pozadavky typu uznavani vysokoskolskych diplomu nebo udelovani obcanstvi mi pripadaji splnitelne, protoze to je akorat o odbourani nejakych administrativnich barier. Garantovat jim praci nebo socialni bydleni je trosku vetsi problem. Na jedne strane rozumim tomu, ze v novem prostredi potrebuji prechodne zdroj obzivy a bydleni, na druhe strane nemuzou mit vyznamne vyhody proti stavajicim Ceskym obcanum....takze by se asi hledal nejaky rozumny kompromis.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvky (celkem 2):
Ljuba.Polakova, Marek.Necada
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Uživatelský avatar
msuchan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 870
Registrován: 29 říj 2013, 11:25
Profese: nacionalista, militantní antikonzument,
Dal poděkování: 173 poděkování
Dostal poděkování: 1433 poděkování

Re: Volynští Češi

Příspěvek od msuchan »

Bojka píše:Jaký je Váš názor na postup české vlády? Jak působí Česká republika, když není ochotná pomoci vlastním občanům žijícím v zahraničí?! Měla by se Česká republika více zajímat o osud svých občanů v zahraničí? Je správné, že považujeme volyňské Čechy stále za Čechy nebo bychom je měli vnímat jako Ukrajince s českými kořeny?
Postup české vlády je samozřejmě odporný...Ale na tom je zbytečné něco řešit, protože ta pouze jedná "dle své přirozenosti."
Skutečným problémem je, že většině společnosti je to fuk, což je jen dalším důkazem úspěšnosti postupu našeho odnárodňování...

Jsme kolonií, určenou k odnárodnění a likvidaci jakéhokoliv národního uvědomění...Je to něco na způsob např. poněmčovacího programu z VWII...
Holt, co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi... Američan američanovi pomáhat smí, němec němci také (viz. patriotismus, vlastenectví), ale jak by začal pomáhat rus rusovi, či dokonce čech čechovi (viz. nacionalismus, šovinismus), tak to by se nám ti čecháčci mohli pěkně zvrhnout...ještě by se nakonec mohli začít paktovat mezi sebou a chránit si "národní zájmy." ;)

Proč to dopadlo, jak to dopadlo..?
Taková nejviditelnější rovina je popsána výše, plus je třeba dodat pár konsekvencí, jako:
- vláda ČR je řízena z Německa, v lepších případech z Berlína, v horších z Mnichova
- volynští češi byli ti, co "hnali němce "Z Buzuluku do Prahy"
- volynští češi byli ti, co to při odsunu dávali " sudetoněmeckým krajanům pěkně sežrat", nutno zmínit po zážitcích tohoto typu http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_Mal%C3%ADn
- volynští češi byli ti, co pak přednostně dostávali jejich uvolněné grunty
- výše uvedené rozhodně není zapomenuto

Co se týká poskytnutí občanství, opět jak je zmíněno výše, tak například říšským občanem se kupodivu mohu stát bez problémů, pokud doložím, že moji pra, pra, prabábu před 200 lety znásilnil nějaký Helmut, co to byl na pravidelném drancovacím výletě. A např. i Klement Gottwald vracel československé občanství sudetským němcům, co tu chtěli dál žít, "jedním štemplem." Z mého pohledu, pokud na ukrainskou hranici dorazí člověk, co se jmenuje Vocasek a mluví česky, tak má mít v ruce český pas do 15 minut...

Pak je tu jakási "rovina ekonomická", kdy jak vidno, není problém přesvědčit český plebs, že jde o nějaké "vyčurané vyžírky", co se sem chtějí jet parazitovat...tedy "cosi mnohem horšího", než je příchozí do Schengenu, který dorazil přes Středozemní moře v trenýrkách, na pneumatice, znalostí svahilštiny a mnohaletou praxí v sekání rukou.

Po revoluci sem volyňských čechů přišlo celkem dost, jednoho jsem měl i v práci a nějak jsem nezaznamenal, že by tady potřebovali nějakou extra charitu...
Je nutno si uvědomit, že s vyjímkou různých klinických asociálů a asocioalizované, odnárodněné euromládeže je odchod z domova do "cizí země" vždy zlomová záležitost a člověk potřebuje trochu "jistoty"... Být volyňským čechem, kterého konečně přestalo bavit vyvražďování příbuzných, střídání zemí a režimů ve kterých žije...tak sem fakt nejdu, ani kdyby to mělo být se 100tis. USD v baťohu...protože Zlobotka mne tu prostě nechce a evidentně mi nebude ani garantovat, že tu nestrávím 10 let čekáním na občanku...
Odpovědět

Zpět na „Evropská unie, zahraničí, obrana“