Úprava dělby moci [EP 2014]

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Zamčeno
Návštěvník
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Úprava dělby moci [EP 2014]

Příspěvek od Návštěvník »

AHoj,

rád bych věděl víc k následujícímu bodu ze společného pirátského programu pro volby do EP

"Stávajícímu zákonodárnému procesu EU dominuje moc výkonná (Evropská komise) na úkor zákonodárné (Evropský parlament). Piráti požadují úpravu dělby moci evropských institucí ve prospěch zákonodárné moci."

Zejména mě zajímá, jak konkrétně by měly vztahy, dělba moci a pravomocí mezi EK, EP a europrezidentem podle evropských Pirátů vypadat?

Díky, mnk
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1965 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava dělby moci

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Odpověď za místní dává náš obecný program:
http://www.pirati.cz/program/delba_moci
http://www.pirati.cz/program/minimum
http://www.pirati.cz/program/prima_demokracie

Za celoevropské hnutí je to složitější a jasný konsenzus je především na dané větě.

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

Návštěvník

Tohle mi ale odpovídáš úplně na něco jiného, než na co jsem se ptal.

Možností, jak přerozdělit moc mezi vrcholné instituce EU je celá řada. Zajímá mne, kterou chtějí prosazovat Piráti.
Zda např. americký model, tj závislost vlády (EK) na schválení parlamentem (EP) a jmenovatelnost komise přímo(!) voleným "prezidentem"?
Nebo nějaký jiný model a jaký konkrétně.

mnk
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Americký model spíš ne. Ale přezkoumatelnost VŠECH výstupů EK EP a její důslednější uplatňování.
Za úvahu stojí i odvolatelnost členů EK. Ale tam je to dost na hraně.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1965 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Nechme vyjádřit se kandidáty, kteří se problematikou přímo zaobírají. Zbytek strany se konkrétními věcmi nezaobíral (ne tak, že by vzniklo závazné rozhodnutí).

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

anon126
Dal poděkování: 1768 poděkování
Dostal poděkování: 2399 poděkování

Příspěvek od anon126 »

Je to sice ve vlákně Ivana Bartoše, ale odpovím za sebe. Já zásadní problém vnímám v tom, že:

(i) EP nemá zákonodárnou iniciativu
(ii) EK může EP přehltit

ad (i)
EP v podstatě pouze schvaluje návrhy, které EK předloží. Pro zástupce občanů, kteří si je přímo volí, je tedy velmi obtížné dosáhnout iniciování řešení problému, který považují za důležitý. To předurčuje nejasné blekotání v předvolebních kampaních. Kandidáti mohou na všech billboardech vyhlásit, že chtějí pro občany kvalitní potraviny, ale ve výsledku se tím nakonec vůbec nemusí zabývat, a ještě říct, že oni za to nemůžou. Případně si tam mohou dát nesouvisející bláboly o euru a koruně, ale to už je jiný příběh.

ad (ii)
EK, která je mnohem početnější než EP, může velice snadno EP přehltit návrhy tak, že EP nebude schopen odvádět kvalitní práci. EP má zhruba 6500 zaměstnanců. EK obsazuje však v Bruselu celé bloky a bloky budov. Pokud EK přehltí poslance, je pro ni vcelku jednoduché prosadit ve směrnicích úmyslné skryté vady, které by při řádném demokratickém procesu neprošly. Důkladné řešení tohoto problému nemám a potřebuje širokou odbornou debatu, ale řešením by snad mohlo být např. stanovení limitu podávaných návrhů. Přiznávám, že nevím, jestli je EP vázán nějakými termíny nebo jak přesně to funguje. Nicméně tento problém je reálný. Momentálním řešením ze strany jednotlivých poslanců je rozhodovat se dle demokratického minima, tj. zdržet se hlasování, pokud nebyl dostatečný čas na přípravu. To ovšem nepovažuji za reálné.

Pokud oba z těchto problémů překročí zásadně meze únosnosti, může EP EK odvolat, ale to je poněkud extrémní prostředek, ke kterému by EP reálně sáhl pouze v dlouhodobě extrémní situaci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi anon126 za příspěvky (celkem 4):
Roman.Kucera, Mikulas.Peksa, Jakub.Michalek, Ondrej.Profant
Mikulas.Peksa
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2740 poděkování
Dostal poděkování: 4633 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Dovolil bych si přihřát polívčičku Německých Pirátů: EP by měl získat výhradní kontrolu nad rozpočtem EU (protože to prostě EK jako výkonné moci nepřísluší). Měl by mimo jiné taky kontrolovat Evropský Stabilizační Mechanismus.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvek:
Ondrej.Profant
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Návštěvník

Pořád jste mi ale neodpověděli na mou původní jednoduchou otázku:
Co přesně si mám představit pod formulací:
Stávajícímu zákonodárnému procesu EU dominuje moc výkonná (Evropská komise) na úkor zákonodárné (Evropský parlament). Piráti požadují úpravu dělby moci evropských institucí ve prospěch zákonodárné moci.

Mohl by mi prosím lídr kandidátky popsat, co přesně v této věci reálně může jako poslanec EP udělat a jaké konkrétní kroky v tomto směru v případě zvolení hodlá podniknout?

Díky, mnk
anon126
Dal poděkování: 1768 poděkování
Dostal poděkování: 2399 poděkování

Příspěvek od anon126 »

Návštěvník píše:Pořád jste mi ale neodpověděli na mou původní jednoduchou otázku:
Se vší úctou, původní jednoduchá otázka zněla:
Zejména mě zajímá, jak konkrétně by měly vztahy, dělba moci a pravomocí mezi EK, EP a europrezidentem podle evropských Pirátů vypadat?
Na tuto otázku jsem IMHO odpověděl. Ve stručnosti: zavedení zákonodárné iniciativy EP a omezení možnosti EK EP zahltit. Tyto změny vedou k úpravě "dělby moci evropských institucí ve prospěch zákonodárné moci", jak je uvedeno v programu.
Návštěvník

Na tuto otázku jsem IMHO odpověděl. Ve stručnosti: zavedení zákonodárné iniciativy EP a omezení možnosti EK EP zahltit. Tyto změny vedou k úpravě "dělby moci evropských institucí ve prospěch zákonodárné moci", jak je uvedeno v programu.
Děkuji
Zamčeno

Zpět na „Veřejná diskuse“