Nechtěli byste spustit kampaň proti nelegálnímu stahování? Ten termín nám pořád kazí ovzduší. Já jsem právě odeslal Radě následující řádky a budu rád, když se někdo přidá a trošku zaspamuje na info@rrtv.cz (eventuelně bych udělal nějaký spammustr, pokud by se to chytlo třeba na facebooku)
Věc: Stížnost na neobjektivní informace v pořadu televize Nova Televizní noviny, vysílaného 2. 7. 2013 v 19:30
Vážení,
dle § 31 odst. 3 zákona 231/2001 Sb. je provozovatel vysílání povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.
Televize Nova ve svých zpravodajských pořadech soustavně užívá termínu „nelegální stahování“ ve spojitosti se sdílením souborů. Již v loňském roce jsem Radu pro rozhlasové a televizní vysílání upozornil na tento problém, který zásadně ovlivňuje vnímání jevu naprosto přirozeného a legálního. Český autorský zákon naopak umožňuje stažení díla pro vlastní potřebu, nelze tedy hovořit o nějaké nezákonnosti, která by implikovala sankce hrozící člověku, který podle TV Nova provozuje „nelegální“ stahování.
Vzhledem k tomu, že toto matení veřejnosti dál pokračuje, jsem nucen stěžovat si opět, tentokrát byl výše uvedený termín použit v reportáži o soudu režiséra Svěráka s datovým úložištěm Sharerapid. Je pochopitelné, že jako součást zábavního průmyslu je vlastník TV Nova společnost CET 21 nakloněna zavádějícímu informování o sdílení, které teoreticky může mít vliv i na tržby např. z filmů, které produkovala či koprodukovala. Není to však omluvitelné. Podjatost reportáží TV Nova je zřetelná a trvalá.
Žádám proto Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, aby televizi Nova upozornila na porušení zákona a uložila jí odvysílat omluvu za uvedení nepravdivých informací v pořadu Televizní noviny. Pokud by nadále docházelo k porušení zákona 231/2001 Sb. § 31 odst. 3 používáním zavádějícího termínu "nelegální stahování", budu žádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o udělení pokuty televizi Nova dle § 60 odst. 1b) zákona o vysílání.
S pozdravem,