Semafor!!!
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Vaclav.Malek
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: filozof času, meta-politik
- Dal poděkování: 1180 poděkování
- Dostal poděkování: 1850 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Semafor!!!
Viz.: http://www.semafor.cz/uvod/aktualita/zm ... sezonu_135
Takže se nic tragického zřejmě neděje.
Ovšem financování kultury je obecně velký problém a je potřeba o tom diskutovat i mezi Piráty i když se třeba v tomto okamžiku neshodneme. Přece jen Piráti na rozdíl od jiných stran jsou lidé velmi různorodí, ale myslím, že jsme otevřeni jakékoliv diskusi.
Takže se nic tragického zřejmě neděje.
Ovšem financování kultury je obecně velký problém a je potřeba o tom diskutovat i mezi Piráty i když se třeba v tomto okamžiku neshodneme. Přece jen Piráti na rozdíl od jiných stran jsou lidé velmi různorodí, ale myslím, že jsme otevřeni jakékoliv diskusi.
-
- Člen KS Praha
- Profese: VŠ pedagog
- Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
- Dal poděkování: 232 poděkování
- Dostal poděkování: 722 poděkování
Vítku, taky se občas divím, co tu dělám. Taky občas za něco bojuji a nevyjde to. Tak už to prostě chodí.
K divadlu: Je fajn, že nakonec nekončí, hrají a snaží se přežít.
K penězům: Peněz zbývá málo a je mnoho míst, které by chtěly peníze. Dokud budou peníze ze všech stran utíkat, tak to nebude lepší. Takže snížení plýtvání je řešení i pro Semafor.
ALE (a veliké ale) - Piráti sami říkají, že autor, který není schopen akceptovat změnu podmínek, si nezaslouží přežít. Tak jen bacha, abychom byli konzistentní. Proč zachraňovat jedno divadlo (zastupuje Intergram) a nezachraňovat například spisovatele (Dília), kteří tvrdí, že jim kvůli pirátění klesají zisk (realita je diskutabilní). Jak budeme třídit, čí dílo je hodnotné, že si zaslouží přežít a čí dílo ne? A ano, není to jednoduchá otázka.
Rozhodně pokud chceš jít za primátorem a poptat se jej, není to špatný nápad.
K divadlu: Je fajn, že nakonec nekončí, hrají a snaží se přežít.
K penězům: Peněz zbývá málo a je mnoho míst, které by chtěly peníze. Dokud budou peníze ze všech stran utíkat, tak to nebude lepší. Takže snížení plýtvání je řešení i pro Semafor.
ALE (a veliké ale) - Piráti sami říkají, že autor, který není schopen akceptovat změnu podmínek, si nezaslouží přežít. Tak jen bacha, abychom byli konzistentní. Proč zachraňovat jedno divadlo (zastupuje Intergram) a nezachraňovat například spisovatele (Dília), kteří tvrdí, že jim kvůli pirátění klesají zisk (realita je diskutabilní). Jak budeme třídit, čí dílo je hodnotné, že si zaslouží přežít a čí dílo ne? A ano, není to jednoduchá otázka.
Rozhodně pokud chceš jít za primátorem a poptat se jej, není to špatný nápad.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvek:
- Lenka.Wagnerova
- Lenka.Wagnerova
- Profese: ucitelka,psycholozka
- Dal poděkování: 1073 poděkování
- Dostal poděkování: 898 poděkování
Oni někteří "osvědčení" autoři žijí jen z podstaty. To je taky třeba brát v úvahu. Nechci být neslušná, mám Semafor ráda, ale buď necháme lidi, aby si sami volili, co je zajímá, anebo budeme mít svou formativní kulturní politiku....
- Lydie.Bartosova
- Komunální zastupitel/ka
- Profese: vychovatelka
- Dal poděkování: 238 poděkování
- Dostal poděkování: 465 poděkování
Láska za časů cholery a vlákno předené za časů úpalů, úžehů a následného zvracení.
Víťo nezoufej, pokrokem nezmizí po koňských povozech divadlo, opera, ani poezie, pokrokem zajde hloupost na oubytě.
Víťo nezoufej, pokrokem nezmizí po koňských povozech divadlo, opera, ani poezie, pokrokem zajde hloupost na oubytě.
-
- Profese: student
- Dal poděkování: 109 poděkování
- Dostal poděkování: 108 poděkování
Och, jak moc s tebou v tomhle nesouhlasímVojtech Pikal píše:Většinou souhlasím s předřečníky. Kulturu (a sport a ...) by si lidé primárně měli platit z vlastního - žádná státní a správná kultura by být neměla.
Ovšem rád bych ještě dostal ona relevantní data k onomu případu, je možné, že v tom nějaká ryzí nespravedlnost je.

Dobrá kultura se sama nezaplatí, stejně jako se sama nezaplatí dobrá věda. Na obojí by si stát zdroje najít měl.
Je otázka, jak přesně parametry nastavit - např. ve filmu je to hodně smutné, fond kinematografie sponzoruje samé šity, kdeždo Pepik Hnátek, jedna z nejlepších českých komedií po revoluci, je financovaná čistě TV Nova. Ale obecně si myslim, že např. do divadel by peníze jít měly - jinak divadla zaniknou a budou tu jenom degenské muzikály. Na volnou ruku trhu v tomhle případě nevěřim.
Ale to je do širší debaty, než do threadu o semaforu.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel_Bilek za příspěvky (celkem 2):
- Lukas.Findeis, Vitezslav.Praks
- Vojtech.Pikal
- Kontrolní komise
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 11092 poděkování
- Dostal poděkování: 8913 poděkování
Ano, zahajme širší debatu o kultuře a úloze státu v ní.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
- Ondrej.Polansky
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10819 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To bylo možná na mě, ne?Lydie Hejnova píše:Láska za časů cholery a vlákno předené za časů úpalů, úžehů a následného zvracení.

Nejsem snad kulturní barbar, ale vybírám si co se mi líbí, bez ohledu na intelektuální názory, zda to je nebo není umění. Z muziky mám rád třeba Pink Floyd, Led Zeppelin a Johana Sebastiana Bacha, nebo Amadea Mozarta. To je směsice, co? Naopak nesnáším a fyzicky trpím u národních písní, opery (i té Mozartovy), operety, rapu, hip-hopu a Janáčka. Do klasického divadla jsem šel několikrát a nějak mě to neoslovilo. Připadá mi to umělé, přehrávané, vadí mi kulisy místo reality. Prostě mám raději Hamleta jako film, než jako divadelní představení. Naopak ve (starém) Semaforu nebo u Cimrmanů se mi kulisy vysloveně líbí, protože jsou vtipné samy o sobě. Také samo představení je vtipné a nesnaží se za každou cenu ztvárnit 200 let starý námět, ať už klasicky, nebo inovativně (Hamlet v džínách).
Tím jsem chtěl jen říci, že když zrovna nepodporuji dotace pro Semafor, že jsem typický divák Novy.
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
-
- Profese: student
- Dal poděkování: 109 poděkování
- Dostal poděkování: 108 poděkování
Tady v tomhle threadu? OK.Vojtech Pikal píše:Ano, zahajme širší debatu o kultuře a úloze státu v ní.
Provozování divadel / točení filmů je podle mě poměrně drahé na to, aby se v dnešní době, kdy jsme "ubaveni" ze všech stran, uživilo za peníze; stát by měl dotovat ty projekty, co, řekněme, "uzná za vhodné", pomocí komisí (je technická věc, jak by komise přesně měly vypadat).
Každopádně, tohle rozhodování musí být nejtransparentnější možné; a samozřejmě v tom okamžiku musí začít platit, že i účetnictví daného podniku musí být co nejtransparentnější (např. transparentním veřejným účtem - nechceš veřejné účty? OK, nedostaneš dotaci). Zpětná kontrola je důležitá i tady; ale zase, neexistuje nic jako objektivní míra kvality umění, jenom průměr subjektivních

Domnívám se, že by stát (resp. např. města) měl spíš, než přímo vlastnit divadla/instituce/galerie, tohle nechat soukromníkům; ale zase, vezmi si situaci na maloměstě/vesnici, kde stejně všichni nějak kulturně aktivní jsou stejně v zastupitelstvu

(počkej, chci si zkusit "teze" - "antiteze", vubec nevim, co to dělá

- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10819 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ja se preventivne obavam vsech komisi a podobnych posuzovacich organu. Kolik takova komise muze mit clenu? V Praze treba 10? No a opravdu dokaze 10 lidi posoudit, co pro 1 milion Prazanu je nebo neni ta spravna kultura? Co kdyz se v komisi sejde Knizak, Petr Janda, Vondrackova, Michal David a nejaky pomateny filozof, co se myslenkove zasekl v 19. stoleti? Bude se hrat jen muzikal s Vondrackovou, Semafor a Prodana nevesta?Karel Bilek píše:
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
-
- Člen KS Praha
- Profese: VŠ pedagog
- Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
- Dal poděkování: 232 poděkování
- Dostal poděkování: 722 poděkování
A co hůře - platy pro tu jednu komisi by uživily herce jednoho divadelního souboru. Teď ještě jak vybrat, kterého.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvky (celkem 2):
- Lenka.Wagnerova, Petr.Vileta