Semafor!!!

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Zamčeno
Vaclav.Malek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1180 poděkování
Dostal poděkování: 1850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Semafor!!!

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Viz.: http://www.semafor.cz/uvod/aktualita/zm ... sezonu_135
Takže se nic tragického zřejmě neděje.

Ovšem financování kultury je obecně velký problém a je potřeba o tom diskutovat i mezi Piráty i když se třeba v tomto okamžiku neshodneme. Přece jen Piráti na rozdíl od jiných stran jsou lidé velmi různorodí, ale myslím, že jsme otevřeni jakékoliv diskusi.
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Vítku, taky se občas divím, co tu dělám. Taky občas za něco bojuji a nevyjde to. Tak už to prostě chodí.

K divadlu: Je fajn, že nakonec nekončí, hrají a snaží se přežít.
K penězům: Peněz zbývá málo a je mnoho míst, které by chtěly peníze. Dokud budou peníze ze všech stran utíkat, tak to nebude lepší. Takže snížení plýtvání je řešení i pro Semafor.

ALE (a veliké ale) - Piráti sami říkají, že autor, který není schopen akceptovat změnu podmínek, si nezaslouží přežít. Tak jen bacha, abychom byli konzistentní. Proč zachraňovat jedno divadlo (zastupuje Intergram) a nezachraňovat například spisovatele (Dília), kteří tvrdí, že jim kvůli pirátění klesají zisk (realita je diskutabilní). Jak budeme třídit, čí dílo je hodnotné, že si zaslouží přežít a čí dílo ne? A ano, není to jednoduchá otázka.

Rozhodně pokud chceš jít za primátorem a poptat se jej, není to špatný nápad.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvek:
Lenka.Wagnerova
Lenka.Wagnerova
Profese: ucitelka,psycholozka
Dal poděkování: 1073 poděkování
Dostal poděkování: 898 poděkování

Příspěvek od Lenka.Wagnerova »

Oni někteří "osvědčení" autoři žijí jen z podstaty. To je taky třeba brát v úvahu. Nechci být neslušná, mám Semafor ráda, ale buď necháme lidi, aby si sami volili, co je zajímá, anebo budeme mít svou formativní kulturní politiku....
Lydie.Bartosova
Komunální zastupitel/ka
Profese: vychovatelka
Dal poděkování: 238 poděkování
Dostal poděkování: 465 poděkování

Příspěvek od Lydie.Bartosova »

Láska za časů cholery a vlákno předené za časů úpalů, úžehů a následného zvracení.
Víťo nezoufej, pokrokem nezmizí po koňských povozech divadlo, opera, ani poezie, pokrokem zajde hloupost na oubytě.
Karel_Bilek
Profese: student
Dal poděkování: 109 poděkování
Dostal poděkování: 108 poděkování

Příspěvek od Karel_Bilek »

Vojtech Pikal píše:Většinou souhlasím s předřečníky. Kulturu (a sport a ...) by si lidé primárně měli platit z vlastního - žádná státní a správná kultura by být neměla.

Ovšem rád bych ještě dostal ona relevantní data k onomu případu, je možné, že v tom nějaká ryzí nespravedlnost je.
Och, jak moc s tebou v tomhle nesouhlasím :)

Dobrá kultura se sama nezaplatí, stejně jako se sama nezaplatí dobrá věda. Na obojí by si stát zdroje najít měl.

Je otázka, jak přesně parametry nastavit - např. ve filmu je to hodně smutné, fond kinematografie sponzoruje samé šity, kdeždo Pepik Hnátek, jedna z nejlepších českých komedií po revoluci, je financovaná čistě TV Nova. Ale obecně si myslim, že např. do divadel by peníze jít měly - jinak divadla zaniknou a budou tu jenom degenské muzikály. Na volnou ruku trhu v tomhle případě nevěřim.

Ale to je do širší debaty, než do threadu o semaforu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel_Bilek za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Findeis, Vitezslav.Praks
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11092 poděkování
Dostal poděkování: 8913 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Ano, zahajme širší debatu o kultuře a úloze státu v ní.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Ondrej.Polansky

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Lydie Hejnova píše:Láska za časů cholery a vlákno předené za časů úpalů, úžehů a následného zvracení.
Víťo nezoufej, pokrokem nezmizí po koňských povozech divadlo, opera, ani poezie, pokrokem zajde hloupost na oubytě.
To bylo možná na mě, ne? ;) Ony ani ty bryčky úplně nezanikly, jen se z nich místo každodenní všednosti stala atrakce pro tůristy. Ani divadlo zcela nezanikne, ale rozhodně změní formu a pravděpodobně zmenší svůj rozsah (nebude tolik divadel). Určitě budou dál vznikat a zanikat ochotnické spolky, udrží se pár tradičních divadel (třeba ND), ale to ostatní se bude muset přizpůsobit a není úkolem státu to dotovat, když to lidé nechtějí. Stát by měl ke kulturnosti "vychovávat" prostřednictvím školství, ale ne dotací ztrátových divadel. A totéž platí i o dotacích národním filmařům, hudebníkům atd.

Nejsem snad kulturní barbar, ale vybírám si co se mi líbí, bez ohledu na intelektuální názory, zda to je nebo není umění. Z muziky mám rád třeba Pink Floyd, Led Zeppelin a Johana Sebastiana Bacha, nebo Amadea Mozarta. To je směsice, co? Naopak nesnáším a fyzicky trpím u národních písní, opery (i té Mozartovy), operety, rapu, hip-hopu a Janáčka. Do klasického divadla jsem šel několikrát a nějak mě to neoslovilo. Připadá mi to umělé, přehrávané, vadí mi kulisy místo reality. Prostě mám raději Hamleta jako film, než jako divadelní představení. Naopak ve (starém) Semaforu nebo u Cimrmanů se mi kulisy vysloveně líbí, protože jsou vtipné samy o sobě. Také samo představení je vtipné a nesnaží se za každou cenu ztvárnit 200 let starý námět, ať už klasicky, nebo inovativně (Hamlet v džínách).

Tím jsem chtěl jen říci, že když zrovna nepodporuji dotace pro Semafor, že jsem typický divák Novy.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Karel_Bilek
Profese: student
Dal poděkování: 109 poděkování
Dostal poděkování: 108 poděkování

Příspěvek od Karel_Bilek »

Vojtech Pikal píše:Ano, zahajme širší debatu o kultuře a úloze státu v ní.
Tady v tomhle threadu? OK.

Provozování divadel / točení filmů je podle mě poměrně drahé na to, aby se v dnešní době, kdy jsme "ubaveni" ze všech stran, uživilo za peníze; stát by měl dotovat ty projekty, co, řekněme, "uzná za vhodné", pomocí komisí (je technická věc, jak by komise přesně měly vypadat).

Každopádně, tohle rozhodování musí být nejtransparentnější možné; a samozřejmě v tom okamžiku musí začít platit, že i účetnictví daného podniku musí být co nejtransparentnější (např. transparentním veřejným účtem - nechceš veřejné účty? OK, nedostaneš dotaci). Zpětná kontrola je důležitá i tady; ale zase, neexistuje nic jako objektivní míra kvality umění, jenom průměr subjektivních :)

Domnívám se, že by stát (resp. např. města) měl spíš, než přímo vlastnit divadla/instituce/galerie, tohle nechat soukromníkům; ale zase, vezmi si situaci na maloměstě/vesnici, kde stejně všichni nějak kulturně aktivní jsou stejně v zastupitelstvu :) opět, i tady jde hlavně o transparentnost.

(počkej, chci si zkusit "teze" - "antiteze", vubec nevim, co to dělá :))
V oblasti kultury "většina" stejně nikdy nemá pravdu, na kvalitní filmy nechodí a místo toho chodí na blbosti.
Možná, ale posoudí to libovolná komise líp?
Neposoudí to ideálně, to ani nejde; ale lepší nedokonalá komise, než to nechat jenom na davu.
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Karel Bilek píše:
V oblasti kultury "většina" stejně nikdy nemá pravdu, na kvalitní filmy nechodí a místo toho chodí na blbosti.
Možná, ale posoudí to libovolná komise líp?
Neposoudí to ideálně, to ani nejde; ale lepší nedokonalá komise, než to nechat jenom na davu.
Ja se preventivne obavam vsech komisi a podobnych posuzovacich organu. Kolik takova komise muze mit clenu? V Praze treba 10? No a opravdu dokaze 10 lidi posoudit, co pro 1 milion Prazanu je nebo neni ta spravna kultura? Co kdyz se v komisi sejde Knizak, Petr Janda, Vondrackova, Michal David a nejaky pomateny filozof, co se myslenkove zasekl v 19. stoleti? Bude se hrat jen muzikal s Vondrackovou, Semafor a Prodana nevesta?

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

A co hůře - platy pro tu jednu komisi by uživily herce jednoho divadelního souboru. Teď ještě jak vybrat, kterého.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvky (celkem 2):
Lenka.Wagnerova, Petr.Vileta
Zamčeno

Zpět na „Veřejná diskuse“