Jan Hron [PŘIJAT]

Moderátoři: KoKS Jihomoravský kraj, PKS Jihomoravský kraj, PMS Brno

Zamčeno
Jan.Hron
Člen KS Jihomoravský kraj
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování

Jan Hron [PŘIJAT]

Příspěvek od Jan.Hron »

Ahoj, omlouvam se za chybejici diakritiku, ale nemam nainstalovanou cestinu v pocitaci. Vezmu to podle toho vzoroveho formatu:

Proč my a ne někdo jiný? Popiš strany, nad kterými bys uvažoval/a, a proč jsi je zavrhl/a.

Na nasi politicke scene to bylo jednoduche. Podival jsem se doleva a bylo mi na zvraceni. Podival jsem se napravo a zjistil jsem, ze za "skutecnou pravici" se u nas vydavaji konzervativni krivaci. Tak jsem si rikal, ze asi zalozim centristickou stranu Silny Stred, ale na urade mi rekli, ze zkratka uz je zabrana a jeste furt kecali neco o fasounech. Pak jsem si vzpomnel, jak jsem pred lety fandil Piratum, kteri zalozili stranu ve Svedsku a bylo jasno. :-)

Máš nějakou politickou nebo aktivistickou minulost? Kandidoval(a)s ve veřejných volbách?

Nejsem politik a na nejaky zbesily aktivismus jsem prilis liny. Jsem clenem klubu skeptiku Sisyfos.

Myslíš, že existuje něco z tvé minulosti či současnosti nebo z tvého okolí, co by mohlo po tvém případném přijetí poškodit dobré jméno Pirátské strany? Např. spolupráce s represivními složkami (agent nebo spolupracovník, v minulosti např. u STB), nebo je proti tobě vedeno trestní řízení a nebo to očekáváš?

Ani ne, jsem veskrze sporadany obcan. Rad obcas trollim tam, kde se to hodi, takze treba mam fotku, na ktere se objimam s Okamurou a vypada to, ze hajluju. To tady uvadim jen v ramci plne transparentnosti, ale nedomnivam se, ze je nebo bude nekde k dispozici, vznikla pouze pro pobaveni pratel. :-) Protoze mi parkrat narostly dlouhe vlasy a bylo mi lito je jen tak ostrihat, zkousel jsem delat vtipne veci se svym vzhledem, takze mam par fotek, na kterych vypadam hodne divne. Ti lide, kteri si o Bartosovi mysli, ze je hulic, protoze ma dredy, by si urcite rikali, ze nevedi, co bral tenhle clovek, ale ze to chteji taky. Muzu je nekdy na nejakem srazu ukazat, at se zasmejete.

Jaký máš názor na legalizaci drog? Legalizoval/a bys konopí? LSD? Heroin?

Na drogy je treba nahlizet jako na problem verejneho zdravi. Represivni pristup k uzivani drog neplni svoji ulohu a stat utraci nesmyslne prostredky na zbytecne aktivity jako je potirani pestiren konopi, ackoli vsichni vime, ze kdo chce marihuanu uzivat, naprosto bez problemu to davno dela. Legalizace drog by mela vest k tomu, aby jejich uzivatele nemuseli pachat kriminalitu kvuli nejakemu sajrajtu riznutemu omitkou, a idealne by jim mel pomoci svoji zavislost vyresit. Rozumnym zdanenim drog stat muze ziskat prostredky na efektivni pomoc zavislym, aby se opet stali hodnotnymi cleny nasi spolecnosti.

Co si myslíš o státních dotacích? V zemědělství? V průmyslu? V ohledu na rozvoj podnikání?

Tohle je velice komplikovane tema a neexistuje na to jednoznacna odpoved. V nekterych odvetvich presahujicich nase hranice se nejspis dotaci nejsme schopni zbavit, protoze by nase firmy ztratily schopnost konkurovat produktum ze zahranici, napr. v zemedelstvi. Myslim si, ze casem by bylo hezke dosahnout zruseni velkych a plosnych dotaci. Pokud se maji dotace nekam posilat, at je to na podporu veci, ktere jsou dostupne vsem, takze treba na zvelebovani verejnych prostranstvi apod. Naopak velke firmy by dotace nemely pobirat vubec. Naprosto perverzni mi prijde, kdyz dotace pobiraji mezinarodni IT firmy s velkymi zisky.

Co si myslíš o OSA, Intergramu a autorském zákonu? Víš jaké sdílení dat je legální a nelegální a že se platí poplatky z prázdných médií?

Autorsky zakon je akutne potreba dostat do stavu odpovidajiciho tretimu tisicileti. Nemam konkretni recept, jak toho docilit, ale zpusob, jakym OSA parazituje na umelcich i beznych obcanech je neprijatelny.

Kde vidíš největší díru/nebezpečí v ochraně soukromí a svých osobních údajů?

Predevsim ve vzdelani obyvatelstva, ale take v tom, jakym zpusobem si nadnarodni spolecnosti udelaly z dat lidi skvely byznys. Mel by existovat vetsi dohled nad tim, jak tyto informace vuyzivaji. Take se domnivam, ze statni organizace by mely velice dbat na kybernetickou bezpecnost a ochranu vetsinou velice citlivych dat, ktera sbiraji. Tim ale nerikam, ze by tyto informace nemely byt dostupne online. Stat by mel byt plne digitalizovany, ale mel by provadet dukadny auditing a penetracni testovani svych IT systemu. Data jsou cenna a stat ma tak velky rozpocet, ze skoro jakakoli castka venovana na zabezpeceni systemu je prilis mala.

Kde si myslíš, že je hranice mezi svobodou projevu a rozumným omezením kvůli hanobení rasy a vyzývání k násilí?

Domnivam se, ze ve vzdelane a dobre fungujici spolecnosti k takovym vecem bezne nedochazi, a kdyz uz nekdo neco takoveho zacne delat, tak si vetsina lidi bude o dotycnem cloveku myslet, ze je debil. My ale vzdelanou a fungujici spolecnost nemame, tak obcas musime rozumnym zpusobem zasahnout do toho, kam az svoboda projevu saha. Osobne jsem zastancem co nejvetsi svobody projevu, ale svoboda a zodpovednost jsou dve strany teze mince, takze o tom, zda se nekdo projevuje neprijatelnym a spolecensky nebezpecnym zpusobem, necht rozhodnou organy cinne v trestnim rizeni. Zaroven si ale myslim, ze by melo byt nepripustne nekoho popotahovat za veci, ktere rekl, napsal nebo udelal pred dlouhou dobou, nebo ktere byly v te dobe dokonce normalni. Jak rekl jeden velky myslitel nasi doby, jen idiot nemeni sve nazory :-)

Co si myslíš o imigraci?

Jsem zastancem svobody pohybu - kdybych se chtel prestehovat do jine zeme a zacit tam novy zivot, taky bych nechtel, aby mi v tom nekdo branil. Tahle svoboda ale musi ostre koncit ve chvili, kdy se dotycny odmitne integrovat do nasi spolecnosti a misto toho zacne kricet, ze chce, aby se mu nase spolecnost prizpusobila. Jinymi slovy, vybudovali jsme natolik uspesnou kulturu, ze u nas chces zit radeji, nez ve sve domovine? OK, ale nebudeme z nasich standardu ustupovat v zajmu politicke korektnosti ani o pid. Takze zadna specialni extra prava pro nabozenske mensiny, zadne paralelni pravni systemy. Vsem je nutno merit stejnym metrem.

Jak se zachovat ohledne druhe generace migrantu, kterym se obcas styska po tom, pred cim jejich rodice utekli z rodne zeme? Na to nemam odpoved. Je potreba zjistit, jak tyto lidi integrovat do nasi spolecnosti tak, aby sdileli nase hodnoty a meli to tu radi takove, jake to je. Jak na to, to musi zjistit vedci a je treba, aby v tomto meli dostatek akademicke svobody a nebali se vyhazovu v pripade, ze publikuji vysledek, ktery se nelibi nejake skupince hlucnych, ale naivnich aktivistu.

Jaký je tvůj názor na referendum?

Na celostatni urovni je to skvely zpusob, jak muze nekdo s velkym medialnim vlivem totalne rozebrat system parlamentni demokracie. Predevsim v otazkach, ve kterych je narod dost rozpolceny, potom staci hodne malo, aby nekdo posunul hlasovani jednim nebo druhym smerem. Idealne nejaky populista. Ve Spojenem kralovstvi ted silne pocituji, k cemu to muze vest.

Naopak na lokalni urovni je to pekny zpusob, jak zapojit obcany do rozhodovani o lokalne dulezitych otazkach, treba jestli budeme za par let vystupovat z vlaku ve stanici Brno-Salingrad.

Co nejvíc pálí Českou republiku?

To si fakt nedovedu vybrat, nase spolecnost je ponekud v rozkladu. Takze radsi uvedu hned nekolik veci:

Polarizace spolecnosti - lidi cim dal vic nenavidi jeden druheho a vzrustaji tendence o problemech nediskutovat, ale radsi druheho co nejhnusneji onalepkovat.

Vzrustajici hrozba, ze se i u nas zacne ve velke mire projevovat to, ze vysoke skoly ztraceji svoji puvodni roli mista, kde clovek muze myslenky sdilet a bavit se o nich, a misto toho se stavaji mistem, kde se svobodne mysleni potlacuje a dochazi k ostrakizaci lidi, kteri maji alternativni nazor.

Sirici se nazor, ze senat je zbytecny a drahy (velmi aktivne podporovany kremloboty a jejich publikem), pricemz jedine senatu vdecime za to, ze tu ted nezijeme s Agrofertem na vecne casy a nikdy jinak. Tohle velice uzce souvisi s mym postojem k referendu.

Energetika - je potreba akutne resit hned nekolik problemu - defosilizace (at chceme, nebo ne), elektrifikace dopravy a prumyslu, zajisteni spolehlivych dodavek behem spicky i pres noc. Nemuzeme jen oznamit konec uhli bez nahrady, ciste obnovitelne zdroje nejsme schopni v soucasne dobe efektivne uridit. Jednou z nejmene bolestivych cest je vice jaderne energie v energetickem mixu a ustup od uhli, ale nejsme schopni dostatecne rychle stavet jaderne elektrarny i kdyby to nebylo dost problematicke kvuli znacnemu odporu casti verejnosti. Nahradit uhli plynem je geopoliticky i ekologicky nesmysl, takze si musime umet nejak poradit s OZE. K tomu nam muzou pomoci dve veci - masivni investice do levnych grid-level baterii (napr. z roztavench soli), kterymi budeme schopni vyrovnavat nestabilitu produkce obnovitelnych zdroju a chytra prenosova soustava, ktera bude schopna vyuzivat stojici elektromobily pro stejny ucel. Prumerne auto jede jenom par desitek minut denne a zbytek casu muze fugovat jako baterka. Bonusove body pro lidi, kteri si daji na strechu solary a vyprodukuji elektrinu svemu vlastnimu vozu. Podpora solarni energie by mela byt smerovana predevsim radovym obcanum na strechy, ne tim zabirat urodnou pudu.

Ovlivnovani verejneho mineni trollimi farmami a mam vzrustajici pocit, ze i umelou inteligenci (nebo spis umelou hlouposti?)

Iracionalita zakonu. U nas se u kdejakeho zakona poradne nevi, jestli a jak plni svuj puvodni ucel. Myslim, ze kazdy zakon by mel jako neoddelitelnou soucast obsahovat duvodovou zpravu a metriky, podle kterych bude po nejakem case vyhodnocena jeho ucinnost. Pokud nebude vyhovujici, zakon by mel automaticky pozbyt platnosti.

Máš v úmyslu se u Pirátů zapojit do dění v kraji, sledovat fórum a účastnit se hlasování?

Proto tady jsem.

Je nějaký krajský expertní tým, do kterého by ses mohl(a) a chtěl(a) zapojit?

Ano, zajimaji me veci okolo IT, infrastruktury, ekologie a skolstvi.

Už jsi v kontaktu s nějakými piráty, třeba ve svém okolí?

Byl jsem na seznamovaci online schuzce a par dalsich Jitsi, na ktere mi prisly pozvanky v newsletterech. Osobne znam par Piratu, ale nejsem s nimi v pravidelnem kontaktu, protoze jsou z jineho mesta.

Četl/a jsi náš program? Který? Co tě v něm zaujalo, co se ti líbí a k čemu máš výhrady?

Prostudoval jsem dlouhodoby program na webu a vicemene mu nemuzu nic vytknout, i kdyz samozrejme mam ruzne male pripominky k nekterym detailum, ale v podstate jsem byl prekvapeny, jak moc se program shoduje s mymi nazory.

Po nedavnych udalostech bych zde take rad deklaroval, ze me smysleni neni komunisticke ani fasisticke ;-) Nemam extremni nazory, ktere by se neshodovaly s piratskym programem a medialnim obrazem strany, jaky bysme chteli mit.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hron za příspěvky (celkem 5):
Antonino.Milicia, Petr.Kubes, Lenka.Priplatova, Michal.Marciniszyn, Lukas.Dolezal
Jan.Wagner
BAN za porušování pravidel
Profese: Elektromechanik
Dal poděkování: 413 poděkování
Dostal poděkování: 593 poděkování

Re: Jan Hron

Příspěvek od Jan.Wagner »

Ahoj Honzo,

děkujeme za obsáhlé představení tady na Pirátském fóru a zájem se k nám přidat. Možná bych tě jen poprosil ještě o pár řádků o sobě (odkud jsi, kde žiješ, kolik ti je let, čím se zabýváš, čemu by ses chtěl věnovat, tvoje dosavadní aktivity v rámci Pirátů atp).

Tady jsou kdyžtak Zásady přijímání nových členů Krajského fóra Jihomoravského kraje: viewtopic.php?f=436&t=38227 kde najdeš podmínky, které bys měl splnit, abychom tě mohli přijmout za člena.

Dále pak doporučuji Jednací řád Krajského fóra Jihomoravského kraje: https://wiki.pirati.cz/regiony/jiznimorava/jdr pro lepší pochopení fungování našeho pirátského sdružení.

Kdybys něco potřeboval, tak se obrať buď na mě nebo na naše krajské koordinátorky:

Vendy https://jihomoravsky.pirati.cz/lide/vendula-svobodova/
Markéta https://jihomoravsky.pirati.cz/lide/marketa-tvrda/

Ještě jednou díky a budeme se těšit na setkání! :)

Za brněnské Piráty,
Honza Wagner

Миру мир!

Jan.Hron
Člen KS Jihomoravský kraj
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování

Příspěvek od Jan.Hron »

@Jan.Wagner Ahoj Honzo, narodil jsem se v Brne, ale s rodici jsme se stehovali ruzne po republice, prevazne jsem vyrustal na Svitavsku, odkud jsem pak v ramci studia presidlil zpatky do Brna. Je mi cca 33 let s presnosti +- 1 rok (kdo to ma furt pocitat :-) ) a zivim se jako SW vyvojar. O tom, cemu bych se chtel konkretne venovat, jsem se v zasade rozepsal uz vyse v tom dlouhem vyctu problemu nasi zeme - jsou to temata, kterym je potreba se venovat a velmi rad podporim jakekoli snahy s tim neco udelat. Obecne jsem tady proto, ze jsem usoudil, ze piratsky program nejlepe odpovida mym predstavam o fungovani statu. Ve strane bych rad prosazoval naplneni tohoto programu pomoci pragmaticke politiky zalozene na dukazech a tvrdych datech.

Co se mych dosavadnich aktivit tyce, tak zatim zadne moc neprobehly - nebyl jsem registrovanym priznivcem a prihlasku jsem podal u sklenky lahve vina v den, kdy se ohlasovaly vysledky snemovnich voleb :weep: Navstivil jsem zatim par online meetingu, z nichz nejzajimavejsi byl asi nedavny special ohledne problematiky brnenskeho letiste. Predpokladam, ze s nadchazejicim (doufam) koncem pandemie se potkam s vice mistnimi Piraty osobne a dozvim se, co se dale chysta - v kyberprostoru je bud celkem malo informaci o aktivitach, nebo je zrovna po volbach takove mrtve obdobi, kdy se nic moc nedeje.

Diky za odkazy, zasady jsem mel prectene uz pred podanim prihlasky, takze je mi jasne, ze na plnohodnotne clenstvi si jeste nejaky ten patek pockam. Ale to mi vubec nevadi, nechci se stat kariernim politikem a v zadnych aktivitach me to zatim neblokuje.

Jan.Wagner
BAN za porušování pravidel
Profese: Elektromechanik
Dal poděkování: 413 poděkování
Dostal poděkování: 593 poděkování

Příspěvek od Jan.Wagner »

Ahoj, díky za doplnění, v pohodě :)

Миру мир!

Filip.Slany
Místní předsednictvo
Profese: student práv
Dal poděkování: 230 poděkování
Dostal poděkování: 259 poděkování

Příspěvek od Filip.Slany »

Ahoj Honzo,

doplňuju hlasování minulého předsednictva z přelomu roku a dodatečně gratuluju k přijetí na palubu MS Brno.

Těším se na další spolupráci a zamykám vlákno.)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Slany za příspěvky (celkem 2):
Adam.Zemek, Monika.Spilkova

zastupitel městské části Brno-jih
773 244 739, filip.slany@pirati.cz

Zamčeno

Zpět na „Zájemci o členství Brno“