Kauza methylalkoholu v alkoholických nápojích

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Re: Kauza methylalkoholu v alkoholických nápojích

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Waseihou píše:Minimálně pro dva nápoje tam platilo že byly vytvořeny téhož rána z kupované vodky :D
Klíčová otázka zní, kdy byla ta vodka koupená. Pokud před více jak měsícem, tak myslím můžeš být zcela v klidu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvek:
V__
Waseihou
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: moudrý rádce
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 186 poděkování

Příspěvek od Waseihou »

Česká slivovice přiotrávila osm lidí na slovenské oslavě
Prvních osm případů otravy metylalkoholem hlásí Slovensko. Lidé se otrávili na rodinné oslavě z domácí slivovice dovezené z České republiky. Všichni leží v prešovské nemocnici. Uvedla to mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková.
http://www.novinky.cz/zahranicni/278880 ... slave.html

Hm, tak to je zvláštní, domácí slivovice by měla být v pohodě. Mám takové velmi nepěkné podezření, založené na drbu který si mi donesl od jednoho kamaráda který to slyšel od známého.

Podezření: Pokud si necháte v palírně vypálit alkohol ze svého vlastního ovoce a nehlídáte si celý proces, tak se může stát, že vám tu kvalitní část odlejí pro vlastní spotřebu či prodej, a nahradí ji právě tím pančovaným lihem. Z tohoto hlediska ani "domácí" alkohol není bezpečný, zvláště pokud je zdrojem lihu polská kapalinou do ostřikovačů. Krade se všude, a bezpečné není nic. Dávejte proto pozor na domácí pálenky a nepijte to, pokud nemáte dostatečné informace o procesu její výroby, tedy jestli si ji týpek v palírně hlídal od první do poslední kapky.

Jinak co se týče té kauzy s maníkem co prodával domácí slivovici na internetu, tak to právě může být ten případ. Další možností je, že sám dořeďoval laciným patokem z večerky, a poslední že byl přímo napojen na tu mafii...
Mám Aspergerův syndrom a je to super! Nootropika navrch? Yes!!!
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Táta mi říkal, že kupovával slivovici od nějakého chlapíka. První výborná, potom jedna dávka nic moc - tak to zkoumal a zjistil, že dotyčný dodává jako "zaručeně domácí" víc slivovice než je kapacita toho, co je schopen vyprodukovat.
Kychot
Příznivec Pirátů – Praha
Profese: biofyzik
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 74 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kychot »

Waseihou píše: Hm, tak to je zvláštní, domácí slivovice by měla být v pohodě. Mám takové velmi nepěkné podezření, založené na drbu který si mi donesl od jednoho kamaráda který to slyšel od známého.
Tohle bych zase tak neřešil. Otázkou je, co myslí novináři a co myslí etiketa termínem "domácí slivovice". Řekl bych, že se tím slovem "domácí" už dnes označuje kde co, co se prodává klidně třeba v supermarketu nebo na e-shopu – "domácí tlačenka" aj.:

http://www.jehnecimaso.cz/obchod/veprov ... /#zbozi-43

Vůbec bych na základě výše uvedené informace nedovozoval, že se nutně muselo jednat o slivovici z palírny (i když ani to se vyloučit nedá), nebuďte prosím až tak naivní.

A jinak, co třeba tohle?

Na Vaše lahve si můžete u nás zakoupit pěstitelské etikety:
http://www.palirnatrebiz.cz/sklo.html

Ano, prohibice se vztahuje na prodej alkoholu, ale nikoli na prodej etiket :mrgreen:

Není třeba se ani namáhat paděláním etiket, je možno si je zcela normálně koupit. Jistě se takových a jim podobných etiket po světě válí...

Vol 50% už blíže nespecifikuje, zda se jedná o 50% ethanolu anebo 50% methanolu...

Jinak dle ČTK:
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/norsky ... olu/841835
Situace v zemi mu ale dělá nadále starosti, mimo jiné kvůli tomu, že české úřady zavedly částečnou prohibici. "Potíž je, že Česko zastavilo prodej lihovin od 20 procent obsahu alkoholu, ale turistický průmysl je na prodeji alkoholu závislý. V této situaci si lidé opatřují alkohol jinými způsoby a problémy se ještě stupňují," podotkl Hovda, který působí v toxikologickém ústavu při univerzitní nemocnici v norské metropoli Oslu.
Současné statistiky:
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soucas ... ech/841779

Přehled všech dosavadních známých 22 případů smrtelných otrav:
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/metyla ... eti/841917
Waseihou

Příspěvek od Waseihou »

Otázkou zůstává, jak obnovit bezpečnost alkoholických nápojů. Jako jediný způsob vidím všechno vylít a nové várky hlídat. Také zlepšit kolek a dát na něj nějaký kód a další identifikační znaky. Minimálně je třeba zlikvidovat všechny flašky, jenž mají etikety které byly také na lahvích s metanolem.

Nejhorší je, že testovat metanol třeba nalitím psovi nejde, protože psa to neotráví...
Jiri.Kaderavek.sen
Člen KS Jihomoravský kraj
Profese: bývalý obchodník, dnes důchodce
Dal poděkování: 505 poděkování
Dostal poděkování: 682 poděkování

Příspěvek od Jiri.Kaderavek.sen »

Jsem zásadně proti vylévání. Navrhuji udělat parlamentní komisi ze všech poslanců za posledních 20 let a ti by to ochutnávali. Po vypití štamprle by se láhev uzavřela, přelepila kolkem a dotyčný by ji musel podepsat. Konečně by dělali něco užitečného pro naši republiku. :lol:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Kaderavek.sen za příspěvek:
Petr.Vileta
člen České pirátské strany
tel: +420775335227
Waseihou

Příspěvek od Waseihou »

Hm, zajímalo by mě, jestli by šlo naučit psa rozeznat metanol od etanolu - tedy pokud by v lahvi cítil dostatečnou koncentraci metanolu, tak by na ni zaštěkal. Když hafánci fungují na drogy, proč by se nemohli naučit na metanol? Testovací hafánek by byl nejlevnější řešení, jak zkonzumovat existující zásoby alkoholu a vyhnout se otravě. Na veřjených místech by například policisté měli alkoholovou hlídku, k níž by občané přišli s lahvinkou a hafánek by ji otestoval. Mohlo by se za to i platit nějaký poplatek, třeba 10 Kč za lahev a peníze použít na dodatečné financování policie.

Ano - hafánci jsou nejlepší řešení které mě zatím napadá, a jediné které umožní zachránit nakoupený chlast!

Ale dovede hafánčí čich rozeznat methylalkohol od ethylalkoholu?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Waseihou za příspěvek:
Petr.Vileta
Kychot
Příznivec Pirátů – Praha
Profese: biofyzik
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 74 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kychot »

Jiri Kaderavek sen píše:Jsem zásadně proti vylévání. Navrhuji udělat parlamentní komisi ze všech poslanců za posledních 20 let a ti by to ochutnávali. Po vypití štamprle by se láhev uzavřela, přelepila kolkem a dotyčný by ji musel podepsat. Konečně by dělali něco užitečného pro naši republiku. :lol:
Jedno štamprdle methanolu nezabije člověka. Natož vola :o
Tito uživatelé poděkovali autorovi Kychot za příspěvek:
Ondrej.Profant
jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

Waseihou píše:Otázkou zůstává, jak obnovit bezpečnost alkoholických nápojů. Jako jediný způsob vidím všechno vylít a nové várky hlídat. Také zlepšit kolek a dát na něj nějaký kód a další identifikační znaky. Minimálně je třeba zlikvidovat všechny flašky, jenž mají etikety které byly také na lahvích s metanolem.

Nejhorší je, že testovat metanol třeba nalitím psovi nejde, protože psa to neotráví...
Pokud si tech par G Kc zacalujes ze svyho, tak sem pro vyliti ...
Jedinej zpusob prevence je cena - pokud se vyplati chlast pancovat, tak se to bude delat dal. Delalo se do dycky a zadna birokracie tomu nezabrani, naopak to jeste vic podpori, protoze to zvedne cenu.
Kychot píše:
Jiri Kaderavek sen píše:Jsem zásadně proti vylévání. Navrhuji udělat parlamentní komisi ze všech poslanců za posledních 20 let a ti by to ochutnávali. Po vypití štamprle by se láhev uzavřela, přelepila kolkem a dotyčný by ji musel podepsat. Konečně by dělali něco užitečného pro naši republiku. :lol:
Jedno štamprdle methanolu nezabije člověka. Natož vola :o
Jedno stamprdle te spolehlive sejme pri 100% koncentraci.
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Nicméně jako nejlepší řešení kromě snížení spotřební daně vidím to, že vláda investuje do výroby rychlých a jednoduchých testerů na metanol a zaplaví s nimi trh. Pak by sami občané byli nejlepšími kontrolory a na metanol a jeho zdRoj by se přišlo velice rychle i bez prohibice.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“