TV Barrandov - TÝDEN s prezidentem
26.10.2017 20:15
https://www.barrandov.tv/video/110865-t ... 26-10-2017
čas 28:05 - 30:15
Soukup:
„Mám ještě dotaz k Pirátům. Vy jste dokonce se vyjádřil...ten úspěch.. ten úspěch byl nečekaný, i když nečekaný - v mnoha průzkumech ten trend Pirátů, vzestupu Pirátů byl zřetelný. Vy jste se dokonce už vyjádřil, že byste je docela rád viděl ve vládě. Mohl byste se vyjádřit k názoru - proč a z jakého důvodu tak uspěli, protože dokonce v jednom z rozhovorů jste řekl, že nevíte žádné téma, které by oni zosobňovali, a vyjádřit k té nabídce nebo přání, aby byli ve vládě?“
Zeman:
„Noo tak ta nabídka byla spíš Andreje Babiše, ale mě se líbila, protože to tvrzení, že u nás hapruje elektronizace, informatizace nebo digitalizace, je pravdivé a oni by mohli přijmout, místo opoziční role, odpovědnost za řešení této problematiky, ale znovu opakuji - první to řekl Andrej Babiš a mě se to zdálo jako rozumnější, než aby zůstali v opozici. Podívejte se, někteří lidé o Pirátech říkají „Já jsem je volil proto, že je s nimi sranda.“ No nezlobte se, ale trošku je to špatný nebo laciný argument. A já si myslím, že Piráti by měli dostat šanci ukázat, co umějí. Ta oblast, kterou se zabývají, je mi docela blízká, já jsem 20 let byl u počítače, pracoval na simulačních modelech, napsal o tom několik knih - jo. Takže si myslím, že se s nimi mohu na toto téma velice snadno bavit. Nevím, kolik knih napsal pan Bartoš, ale pokud je ještě nenapsal, určitě je ve svém životě napíše.“
Soukup:
„Minimálně určitě napíše politické memoáry, protože jeho raketový vzestup až do nejvyšších pater politiky je takřka neuvěřitelným příběhem.“
čas 37:53 - 38:38
Soukup:
„Takové setkání s předsedou Bartošem v Lánech, s předsedou Pirátů Bartošem bude možná trochu kulturní šok.“
Zeman:
„Ale né, tak já se ho zeptám, jestli napsal nějakou knížku. Když ne, tak mu dám svoje knížky o simulačním modelování, což ho jistě potěší.“
Soukup:
„Ale já jsem to myslel tak, protože já jsem pana předsedu Bartoše neznal a poznal jsem ho až při předvolebních debatách, které jsem moderoval. On je to velmi vzdělaný, kultivovaný člověk, ale jeho vizáž, s těmi dredy, je mírně řečeno neortodoxní. Ale musím říct, že já jsem osobně byl, v přímém styku s ním, velmi překvapen, jak je to vzdělaný muž.“
Zeman:
„Tak výborně. Doufám, že budu mít stejnou zkušennost jako vy.“