Otravnost nutných aplikací, právní závaznost donucovacích prostředků a právní důvod pro tu otravnost

Moderátoři: Vedoucí RT, Resortni tym Informatika

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Informatika. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Profese: ITak
Dal poděkování: 1723 poděkování
Dostal poděkování: 2773 poděkování

Re: Otravnost nutných aplikací, právní závaznost donucovacích prostředků a právní důvod pro tu otravnost

Příspěvek od Jan.Prokop »

To je rada pro BFU, čistým androidem si min pojistíš, že tam nebude nějakých pochybný děravý bloatware, samozřejmě spyware od googlu tam zůstane, pokud se chce toho vyvarovat, tak pro běžnýho uživatele je pak akorát apple alternativa (různý linux phony, stejně jako mobily s odemčeným bootloaderem a naflashovaným alternativním firmwarem nepokládám za telefony pro běžnýho uživatele), který taky nejsou úplně čistý, ale aspoň nemají business model postavený na sbírání osobních údajů. Taky jsou otravnáý, že se ptají, jestli aplikace pustíš mimo jejich sandbox do celýho telefonu (kvůli tomu strašně řval facebook), ale to se týká aplikací 3. stran

Ivor.Kollar
Technický odbor
Profese: IT konzultant
Dal poděkování: 1786 poděkování
Dostal poděkování: 2049 poděkování

Re: Otravnost nutných aplikací, právní závaznost donucovacích prostředků a právní důvod pro tu otravnost

Příspěvek od Ivor.Kollar »

Jan.Prokop píše: 27 zář 2022, 22:49

To je rada pro BFU, čistým androidem si min pojistíš, že tam nebude nějakých pochybný děravý bloatware, samozřejmě spyware od googlu tam zůstane, pokud se chce toho vyvarovat, tak pro běžnýho uživatele je pak akorát apple alternativa (různý linux phony, stejně jako mobily s odemčeným bootloaderem a naflashovaným alternativním firmwarem nepokládám za telefony pro běžnýho uživatele), který taky nejsou úplně čistý, ale aspoň nemají business model postavený na sbírání osobních údajů. Taky jsou otravnáý, že se ptají, jestli aplikace pustíš mimo jejich sandbox do celýho telefonu (kvůli tomu strašně řval facebook), ale to se týká aplikací 3. stran

Pricom apple je spyware tiez:/ Takze mame tu situaciu trhu bez realnej moznosti volby, a co s tym dalej? Teoreticky antimonopolny urad, ale u tak malej krajine ako CR proste nebude mat vytlak donutit velych hracov nieco zmenit. Osobne nevidim inu zjavnu moznost, ako pokusat sa o zmenu na urovni EU.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 23951 poděkování
Dostal poděkování: 19783 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jan.Prokop píše: 27 zář 2022, 21:25

Ono si to stačí vybrat telefon s čistým klasickým androidem (program android one) úplně čistým google free androidem jako např volla phone, nebo úplně přejít ke konkurenci

Tohle mě zaujalo. Můžeš dát nějaké tipy na takové telefony? Před časem jsem si pořizoval svůj první smartphone OFFTOPICdo té doby jsem měl zásadně tlačítkové) a jelikož jsem chtěl něco levného, avšak spolehlivého a ne úplně blbého, zakoupil jsem si korejský Samsung J330, Sháněl jsem tehdy v kamenném obchodu něco s čistým Androidem, ale prodavač mi nebyl schopen nabídnout nic pod 8 tisíc. Tak jestli o něčem víš. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jan.Prokop
Kontrolní komise

Petr.Vileta píše: 28 zář 2022, 14:47
Jan.Prokop píše: 27 zář 2022, 21:25

Ono si to stačí vybrat telefon s čistým klasickým androidem (program android one) úplně čistým google free androidem jako např volla phone, nebo úplně přejít ke konkurenci

Tohle mě zaujalo. Můžeš dát nějaké tipy na takové telefony? Před časem jsem si pořizoval svůj první smartphone OFFTOPICdo té doby jsem měl zásadně tlačítkové) a jelikož jsem chtěl něco levného, avšak spolehlivého a ne úplně blbého, zakoupil jsem si korejský Samsung J330, Sháněl jsem tehdy v kamenném obchodu něco s čistým Androidem, ale prodavač mi nebyl schopen nabídnout nic pod 8 tisíc. Tak jestli o něčem víš. ;)

Motoroly a Nokie u Nokie máš garantovanou podporu 2 major verze OS i u levných telefonů

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

Jan.Prokop píše: 29 zář 2022, 11:03
Petr.Vileta píše: 28 zář 2022, 14:47

Sháněl jsem tehdy v kamenném obchodu něco s čistým Androidem, ale prodavač mi nebyl schopen nabídnout nic pod 8 tisíc. Tak jestli o něčem víš. ;)

Motoroly a Nokie u Nokie máš garantovanou podporu 2 major verze OS i u levných telefonů

Myslíš třeba tohle?
https://www.alza.cz/motorola-moto-e20-s ... 851918.htm

To jsem tehdy nevěděl, že Motorola a Nokia vyrábí levné mobily s Androidem. Ačkoliv bývalý ajťák, v mobilech se vůbec nevyznám a měl jsem nějak v povědomí, že Aple a Motorola je stavěná hardwarově jinak a spolu s Nokii patří mezi ty dražší výrobky. ;)

Věř, ale komu věříš měř.

Jan.Prokop
Kontrolní komise

V tomhle totál lowendu se nevyznám, záleží, co od toho chceš

firda
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 32 poděkování
Dostal poděkování: 29 poděkování

Příspěvek od firda »

Jan.Prokop píše: 30 zář 2022, 15:25

Já se, s dovolením (nebo bez, už jsem udělal), vyznám v low-level programování (včetně OS a překladačů), ale už ne v právničině. Co však chápu je:

1. Snaha lidsky pomoci (chválim, off-topic, ale stejně chválím, ač bych jako bývalý moderátor jinde neměl, stejně chválím, ale s rozumem prosím).
  2. Jako low-level/embedded + OS a překladače (od malých zařízení přes to co překládá programátorštinu do jazyka strojů) říkám: ono to jde, když se chce (a tím naváži hned)
  3. Musí to tak být? (Na to už jsem se ptal.) Budeme raději hledat okliky než jak by to mělo jít?

Kam se mám obrátit? Kdo to spraví? (Já bych to i udělal - dejte mi nástroje a pravomoce!)

Základem jakékoliv diskuze je ochota přijmout (či alespoň pochopit) jiný názor. Jinak to není diskuze ale paralelní monology.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

Aby to umělo telefonovat, posílat SMS, fotit a nějaké užitečné aplikace, například Záchranka, Tečka, Google maps, jízdní řád plzeňské MHD a placení parkování. Víc fakt nepotřebuji. :D

Věř, ale komu věříš měř.

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 552 poděkování
Dostal poděkování: 2948 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

Petr.Vileta píše: 30 zář 2022, 22:18

Aby to umělo telefonovat, posílat SMS, fotit a nějaké užitečné aplikace, například Záchranka, Tečka, Google maps, jízdní řád plzeňské MHD a placení parkování. Víc fakt nepotřebuji. :D

Tak ted nevim, na zacatku jsi chtel neco s cistym androidem. Ted uz to nechces?

Martin.Kucera
Kontrolní komise
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 1667 poděkování
Dostal poděkování: 27243 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Já to pochopil jako "mobil s čistým androidem, který bude umět telefonovat, posílat SMS, fotit a budou na něm fungovat následující užitečné aplikace, které si tam doinstaluju".

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Petr.Vileta

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Odpovědět

Zpět na „Informatika“