To mi vůbec není jasné. Dám ti otázku a prosím o odpověď.David Michal píše:umožním. Proto tam řeším to, že se zkazí jen peníze nezobchodované. Tedy prodáš něco za 300 a těch 300 už ze systému nezmizí. Jakmile provedeš obchodní transakci s jiným účastníkem, objem té transakce zústane v systému.Ondrej Marek píše: pokud neumoznis lidem si vubec sporit tak co maj delat treba lidi, ktery by nabizeli bezne spotrebovavany veci (treba jidlo) ale nenachazeli by do konce mesice za co to utratit (byli by nuceny za COKOLIV to utratit, jen aby o ty penize neprisli).. takze by to vlastne motivovalo k barteru a odklonu i od tyhle meny
Což kromě spoření řeší také to, že kdo chce něco dražšího musí něco někomu jinému nejdříve prodat. Kdo nic neprodá, ten bude mít každý měsíc stejnou částku k utracení a co neutratí do dalšího příjmu to mu z účtu zmizí.
Podle mě by to vedlo ke vzniku "bankéřů", kteří by ti ukládali virtuální peníze za poplatek (aby podle pravidel v systému zůstaly). Dostaneš 1000 ZP, zaplatíš jimi bankéři za "úschovu" a smlouva mezi tebou a bankéřem bude znít, že si u něj budeš ukládat virtuální měnu, měsíční poplatek bude ve výši vkladu a po "zaplacení" cílové částky (např. 8000 na notebook) ti bankéř vyplatí "odměnu" ve výši 80 nebo 90 procent zaplacených poplatků. Docházelo by tedy k transakcím, v systému by peníze zůstávaly a přesto by se obešlo tvoje pravidlo o "kazení se" oněch peněz. A ještě by vnikli paraziti, kteří by na tom vydělávali.
Ty vlastně chceš nutit lidi k nezodpovědnému chování bez plánování, rozvážnosti, úspor. Co mám, hned utratím. Jenže co příští měsíc, co příští rok? Neřešit? To je, myslím, přesný opak toho, jak by se lidé měli chovat.