Základní příjem ve virtuální decentralizované měně mimo stát

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10822 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní příjem ve virtuální decentralizované měně mimo

Příspěvek od Petr.Vileta »

David Michal píše:
Ondrej Marek píše: pokud neumoznis lidem si vubec sporit tak co maj delat treba lidi, ktery by nabizeli bezne spotrebovavany veci (treba jidlo) ale nenachazeli by do konce mesice za co to utratit (byli by nuceny za COKOLIV to utratit, jen aby o ty penize neprisli).. takze by to vlastne motivovalo k barteru a odklonu i od tyhle meny
umožním. Proto tam řeším to, že se zkazí jen peníze nezobchodované. Tedy prodáš něco za 300 a těch 300 už ze systému nezmizí. Jakmile provedeš obchodní transakci s jiným účastníkem, objem té transakce zústane v systému.
Což kromě spoření řeší také to, že kdo chce něco dražšího musí něco někomu jinému nejdříve prodat. Kdo nic neprodá, ten bude mít každý měsíc stejnou částku k utracení a co neutratí do dalšího příjmu to mu z účtu zmizí.
To mi vůbec není jasné. Dám ti otázku a prosím o odpověď.
V lednu dostanu 1000 ZP a 300 si vydělám nějakou prací. V únoru dostanu 1000 ZP a vydělám si 200, jenže o lednových 1000 přijdu. Jak si tedy například naspořím na nový notebook, který stojí 8000? Jak to mám udělat, abych na něj mohl naspořit?
Podle mě by to vedlo ke vzniku "bankéřů", kteří by ti ukládali virtuální peníze za poplatek (aby podle pravidel v systému zůstaly). Dostaneš 1000 ZP, zaplatíš jimi bankéři za "úschovu" a smlouva mezi tebou a bankéřem bude znít, že si u něj budeš ukládat virtuální měnu, měsíční poplatek bude ve výši vkladu a po "zaplacení" cílové částky (např. 8000 na notebook) ti bankéř vyplatí "odměnu" ve výši 80 nebo 90 procent zaplacených poplatků. Docházelo by tedy k transakcím, v systému by peníze zůstávaly a přesto by se obešlo tvoje pravidlo o "kazení se" oněch peněz. A ještě by vnikli paraziti, kteří by na tom vydělávali.

Ty vlastně chceš nutit lidi k nezodpovědnému chování bez plánování, rozvážnosti, úspor. Co mám, hned utratím. Jenže co příští měsíc, co příští rok? Neřešit? To je, myslím, přesný opak toho, jak by se lidé měli chovat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Mikulas.Peksa, Ondrej_Marek

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

David.Michal
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: free
Dal poděkování: 360 poděkování
Dostal poděkování: 874 poděkování

Příspěvek od David.Michal »

V lednu dostanu 1000 ZP a 300 si vydělám nějakou prací. V únoru dostanu 1000 ZP a vydělám si 200, jenže o lednových 1000 přijdu. Jak si tedy například naspořím na nový notebook, který stojí 8000? Jak to mám udělat, abych na něj mohl naspořit?
Leden 1. - 1000,-
výdělek - 300,-
Leden 31. - 1300,-

Únor 1. - 1300 - 1000 + 1000 = 1300,-
výdělek - 200,-
Únor 28. - 1500,-

Březen 1. - 1500 - 1000 + 1000 = 1500,-

Těch 200 + 300 budeš stále mít dokud to neutratíš.

Ti "bankéři" to je dobrý postřeh. Takové zneužití tam je nyní možné. Popřemýšlím co s tím, ideálně ještě někdo se mnou kdyby popřemýšlel. :)

Nechci lidi nutit k ničemu, hledám cestu k základnímu příjmu.
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

David Michal píše:
Jak si tedy například naspořím na nový notebook, který stojí 8000? Jak to mám udělat, abych na něj mohl naspořit?
Tak znovu, tohle mě zajímá nejvíc.
OFFTOPICDnes chci novou televizi, tak půl roku šetřím na jídle, oblečení, topení atd., až naspořím potřebnou částku, teprve si ji jdu koupit. Za posledních 30 let jsem si vzal pouze jedinou půjčku a to proto, že paradoxně ta věc byla na splátky o 5% levnější, než za hotové. Sice jsem to nepochopil, ale přizpůsobil jsem se. ;)

Věř, ale komu věříš měř.

David.Michal

Ale vždyť jsem to tam vypsal. V březnu budeš mít 1500,- dalšíma výdělkama naspoříš na laptop.
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

David Michal píše:Ale vždyť jsem to tam vypsal. V březnu budeš mít 1500,- dalšíma výdělkama naspoříš na laptop.
Aha, takže i kdybych se rozhodl žrát trávu a pít vodu ze studně, abych si na lapťop, pro mě výrobní prostředek a základ podnikání, nastřádal co nejrychleji, tak základní příjem je mi na prd. Budu moci spořit jen z toho, co si přímo vydělám.

Tvůj systém tedy přímo podporuje bezhlavou spotřebu levných a tudíž ne moc kvalitních věcí. "Dáme ti peníze, ale musíš je hned utratit." Ptám se "A proč?"

Věř, ale komu věříš měř.

David.Michal

Budu moci spořit jen z toho, co si přímo vydělám.
No a z čeho jiného si můžeš spořit teď? Tak, aby pro nákup dražších věcí jeden musel nejdříve vydělávat, tak je ten systém navržen schválně. Úmyslně tam měna nepůsobí jako komodita.

Navíc jsi v offtopicu psal tohle:

Kód: Vybrat vše

Dnes chci novou televizi, tak půl roku šetřím na jídle, oblečení, topení atd., až naspořím potřebnou částku, teprve si ji jdu koupit. 
A pak to hned v dalším příspěvku popořeš.

A podle mého názoru má základní příjem fungovat tak, že když nic nedělám tak mi pokryje základní potřeby, ovšem jakmile chci něco navíc, tak musím do práce a vydělat si na to. Půjčky a už vůbec né uročené v takovém systému neexistují.

Ten systém opravdu podporuje spotřebu. Čímž podporuje ty kdo spotřební věci prodávají. Tedy chceš si spořit? chceš mít dražší věci? Chceš mít něco víc než jen základní potřeby? Musíš si na to nejdříve vydělat. A ostatní v systému mají prostředky aby si od tebe kupovali a budou si kupovat, jelikož jinak se jim peníze zkazí.

Jinak doporučuju téma kazících se peněz prostudovat, krátká stať pro odraz: http://www.krestanskarevue.cz/Adam-Votr ... zicka.html

Citace:

Kód: Vybrat vše

Naprostá většina doplňkových měn prokázala svou životnost a schopnost a velmi pozitivně ovlivnily ekonomiku i místní společenství. Votruba proto hledá i odpověď na to, zda by jejich zavedení nevedlo k tlaku na růst produkce, který by způsobil další růst spotřeby a zdrojů. Musím se přiznat, že tato otázka mě vlastně trápí nejvíc, protože studie prokazují skutečně raketový ekonomický růst. Votruba se v této otázce odkazuje na autory, kteří tvrdí, že na rozdíl od současného „rakovinového“ exponenciálního růstu vede používání bezúročných měn a kazících se peněz k „přírodnímu“ růstu – rychlý nárůst v počátcích a následně zpomalování přecházející do růstu velmi pozvolného. 
David.Michal

Každopádně tedy zbývá vymyslet jak a zda vůbec lze zamezit zneužívání v podobě falešných transakcí za účelem úspory peněz, které by jinak ze systému zmizely.

Tedy ten systém co popsal Petr Vileta. Kdy lidé si jakoby něco koupí, ve skutečnosti si pomocí nákupu jen uloží peníze u někoho jiného. Protože takové chování by ten systém poslalo rychle do kytek.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Michal za příspěvek:
Petr.Vileta
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

David.Michal píše:
Budu moci spořit jen z toho, co si přímo vydělám.
No a z čeho jiného si můžeš spořit teď? Tak, aby pro nákup dražších věcí jeden musel nejdříve vydělávat, tak je ten systém navržen schválně. Úmyslně tam měna nepůsobí jako komodita.
Dejme tomu, že už je zaveden ZP v korunách. Dostuduji školu, mám základní příjem 8000 Kč. Zatím mě živí rodiče, bydlím u rodičů, přestanu chodit na mejdany, do hospod, prostě omezím jakákoliv vydání a celý ZP si budu spořit, abych si mohl koupit automobil. Chci totiž být OSVČ taxikář. Na auto za 200 tisíc potřebuji 25 měsíčních ZP.

Hmm, co teď, když se mi každý můj měsíční ZP po čase "zkazí"? OFFTOPICDovedeš si vůbec představit, že můj dědeček 30 let šetřil na vlastní rodinný domek? Žádná dovolená, max 2 piva denně, maso jednou za týden - v neděli. 30 let!!! Ačkoliv to byl člověk bez vzdělání, stanovil si cíl, šel za ním a dosáhl ho.

Věř, ale komu věříš měř.

Mikulas.Peksa
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2740 poděkování
Dostal poděkování: 4633 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Jen bych podotknul, že mi asi 1.5 roku zpátky Německý ekonomický garant říkal, že kryptoměna nedokáže zamezit vzniku virtuálních peněz, takže se to musí řešit nějakou reformou bankovního systému....OFFTOPICjá jen, že tohle už možná brainstormoval někdo jiný....možná, Davide, že ten problém je tímto způsobem neřešitelný.
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
David.Michal

Problém je, že nekazící se peníze vedou k úrokům, půjčkám a situace je jak vidíme v současnoti neudržitelná.

Co se týče šetření to je i v tomto teoretickém modelu možné, ale prostě jen z toho co si daný člověk vydělá. Takže ten mladej kluk co bydlí u rodičů si holt bude muset najít ještě brigádu, aby si mohl ušetřit na auto.

Každopádně ten model má slabost ve falešných transakcích. To ho sráží a činí nepoužitelným.
možná, Davide, že ten problém je tímto způsobem neřešitelný.
Ano, zdá se, že to takto nepůjde.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“