Odmitnuti financovani strany ze statniho přispevku
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 2556 poděkování
- Dostal poděkování: 2719 poděkování
Re: Odmitnuti financovani strany ze statniho přispevku
Rozhodně nešlo z mé strany o nějaké načasování, nebo čekání až na schvalování rozpočtu. Ale jak se zmínil Ivan, předtím se o tom skoro nediskutovalo a na RV jsem byl poprvé v pozici, kdy jsem měl možnost a zároveň jsem to cítil jako potřebu o tom vyvolat diskuzi.
Můj návrh na odročení schvalování rozpočtu byl veden především mým zájmem vše na CF prodiskutovat. Jsem rád, že se to alespoň částečně podařilo.
Každý to asi chápeme trošku jinak , ale zachování "čistoty" odmítnutím státního příspěvku bych považoval za obrovské plus.
Můj návrh na odročení schvalování rozpočtu byl veden především mým zájmem vše na CF prodiskutovat. Jsem rád, že se to alespoň částečně podařilo.
Každý to asi chápeme trošku jinak , ale zachování "čistoty" odmítnutím státního příspěvku bych považoval za obrovské plus.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym2064 za příspěvky (celkem 2):
- Ivan.Sirko, Vitezslav.Praks
- Ivan.Sirko
- Profese: Putující filosof
- Dal poděkování: 2959 poděkování
- Dostal poděkování: 684 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Proč jen velké? V poslední době máme tucet příkladu vzletu i pádu malých stran a opakovaní mantry: "Nejsme podnikatelsky projekt" od pádu ne zachrání.next_ghost píše:
Rozežrání korupcí je nevyhnutelný osud každé velké politické strany.
Слава Україні! Героям слава!
Podpoř ukrajinskou armádu.
-
- Profese: ,
- Dal poděkování: 2327 poděkování
- Dostal poděkování: 1270 poděkování
financovani strany
Financování politické strany by mělo prvotně pocházet ze zdrojů voličů a to měsíčními platbami odečitatelnými z daní.
Toto byla varianta navrhovaná už v roce 1991 před přijetím dnešního modelu. Oponenti dnešního modelu už tehdy varovali, že přijetí tohoto modelu povede ke korupci a gigantickému rozkrádání státního majetku.
Model příspěvku od občanů by umožňoval lidem vyjadřovat průběžně jejich důvěru v politiky a politické preference.
Populizmu by potom měl bránit stabilizační příspěvek na mandáty profesionálně pracujících politiků.
Součástí změny financování politických stran by měl být strop nákladů na volební kampaň a zákaz blbodesek.
Stejně je jde jen o vysávání partají pod záminkou, že blbodesky něco ovlivní i když ve skutečnosti neovlivní v podstatě nikoho.
Jde především o to podnítit soutěž politických koncepcí, tedy zvýšit váhu politických programů a osobních kreditů důvěry hodných kandidátů.
Toto byla varianta navrhovaná už v roce 1991 před přijetím dnešního modelu. Oponenti dnešního modelu už tehdy varovali, že přijetí tohoto modelu povede ke korupci a gigantickému rozkrádání státního majetku.
Model příspěvku od občanů by umožňoval lidem vyjadřovat průběžně jejich důvěru v politiky a politické preference.
Populizmu by potom měl bránit stabilizační příspěvek na mandáty profesionálně pracujících politiků.
Součástí změny financování politických stran by měl být strop nákladů na volební kampaň a zákaz blbodesek.
Stejně je jde jen o vysávání partají pod záminkou, že blbodesky něco ovlivní i když ve skutečnosti neovlivní v podstatě nikoho.
Jde především o to podnítit soutěž politických koncepcí, tedy zvýšit váhu politických programů a osobních kreditů důvěry hodných kandidátů.
- Vaclav.Malek
- Profese: filozof času, meta-politik
- Dal poděkování: 1180 poděkování
- Dostal poděkování: 1850 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Teď už je na změnu relativně pozdě. Ale můžeme do budoucna uvažovat o změnách.
Já si Ivane nemyslím, že to bude mít nějaký PR vliv, vždyť nás lidé volili s tím vědomím, že dostaneme všechny ty peníze a rozdělíme si je. Máme to 2 roky napsané!
K těm změnám tedy k možným návrhům:
+ odmítnutí všech příspěvků (nebo někam překlopit tyto pěníze) - osobně jsem proti, protože si myslím, že čim více se budeme zapojovat tim více budeme mít výdajů a peníze budou potřeba (i když se to zatím nemusí tak zdát).
+ nebo peníze přijmout všechny (aktuální stav s podmínkou transparence)
+ nebo jen část (jsem ochoten o tom uvažovat, ale přijde mi to zvláštní/blbý)
+ rozšířit podmínky za jakých ty peníze přijmout (jsem ochoten o tom uvažovat, ale nenapadá mě jiná podmínka než ta která již paltí - transparence)
+ rozšířit o podmínky využití těchto peněz (jsem ochoten o tom uvažovat (například Marcelův návrh, že to nebude na reklamu, nebo že to budeme dávat na extra účet a pak se vždy ptát lidí jestli to můžeme použít na daný účel apod....))
nejlepší by bylo sepsat všechny možné a nemožné návrhy a pak dát prostě půl-roční anketu....
Já si Ivane nemyslím, že to bude mít nějaký PR vliv, vždyť nás lidé volili s tím vědomím, že dostaneme všechny ty peníze a rozdělíme si je. Máme to 2 roky napsané!
K těm změnám tedy k možným návrhům:
+ odmítnutí všech příspěvků (nebo někam překlopit tyto pěníze) - osobně jsem proti, protože si myslím, že čim více se budeme zapojovat tim více budeme mít výdajů a peníze budou potřeba (i když se to zatím nemusí tak zdát).
+ nebo peníze přijmout všechny (aktuální stav s podmínkou transparence)
+ nebo jen část (jsem ochoten o tom uvažovat, ale přijde mi to zvláštní/blbý)
+ rozšířit podmínky za jakých ty peníze přijmout (jsem ochoten o tom uvažovat, ale nenapadá mě jiná podmínka než ta která již paltí - transparence)
+ rozšířit o podmínky využití těchto peněz (jsem ochoten o tom uvažovat (například Marcelův návrh, že to nebude na reklamu, nebo že to budeme dávat na extra účet a pak se vždy ptát lidí jestli to můžeme použít na daný účel apod....))
nejlepší by bylo sepsat všechny možné a nemožné návrhy a pak dát prostě půl-roční anketu....
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Malek za příspěvek:
- Ivan.Sirko
- Roman.Kucera
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2901 poděkování
- Dostal poděkování: 5772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby blbodesky nic neovlivnily, neexistovaly by.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
- Frantisek.Navrkal
- Profese: datový inženýr
- Dal poděkování: 2289 poděkování
- Dostal poděkování: 1250 poděkování
Offtopic usměrnění/pseudomoderace: 
Budem to prostě muset vrátit společnosti:
Tedy nepodporoval bych státními penězi stranu per se, ale samotné prostředky občanského zapojení: například různé projekty, které by veřejnosti usnadnily být více politicky aktivní - různé manuály, agregátory informací et c. a podpora takových "dobrých občanských návyků" jako podívat se občas na úřední desku obce a kraje a tak dále. Nebo jiné obecně prospěšné projekty - to totiž nakonec bude i nejlepší propagace samotné strany.

Budem to prostě muset vrátit společnosti:
Tedy nepodporoval bych státními penězi stranu per se, ale samotné prostředky občanského zapojení: například různé projekty, které by veřejnosti usnadnily být více politicky aktivní - různé manuály, agregátory informací et c. a podpora takových "dobrých občanských návyků" jako podívat se občas na úřední desku obce a kraje a tak dále. Nebo jiné obecně prospěšné projekty - to totiž nakonec bude i nejlepší propagace samotné strany.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Navrkal za příspěvek:
- Ivan.Sirko
Flamewar does not determine who is right - only who is left.
Moje (bývalé) poslancování: poslanecký report, stránka na Facebooku, Twitter profil, podcast Na vrkanou
- Jakub.Michalek
- Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
- Profese: poslanec
- Dal poděkování: 1116 poděkování
- Dostal poděkování: 5176 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Rozdělení státního příspěvku schválilo celostátní fórum již v nominační smlouvě, tak moc nevím, co tady řešíte... 

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvek:
- Roman.Kucera
Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.
-
to jako že máme sklapnout ?Jakub Michalek píše:Rozdělení státního příspěvku schválilo celostátní fórum již v nominační smlouvě, tak moc nevím, co tady řešíte...

- Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym2064 za příspěvek:
- Ivan.Sirko
- Roman.Kucera
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2901 poděkování
- Dostal poděkování: 5772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Revokovat rozhodnutí CF je celkem dost vysoký cíl a je třeba na něj sebrat hodně sebevědomí 

Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
-
s tímdle přístupem sem moh držet hubu už na RVRoman Kucera píše:Revokovat rozhodnutí CF je celkem dost vysoký cíl a je třeba na něj sebrat hodně sebevědomí