Postoj pirátů k soukromým exekutorům...

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Odpovědět
Jiri.Janecka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: právník
Dal poděkování: 175 poděkování
Dostal poděkování: 896 poděkování

Re: Postoj pirátů k soukromým exekutorům...

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Ondra.kl píše: Ono by stačilo kdyby se poprvé hned nestrašilo exekucí. To je asi tak stejné jako když zajdete za sousedem a místo "Dobrý den, mohli byste prosím ztlumit televizi, hodně nás ruší" řeknete "Porušujete vyhlášku o dobrém soužití, pokud ihned televizi neztlumíte, podám na vás žalobu." ... nejde tedy o právo a nároky ale o formu komunikace.
Kdo v dnešní době se jde se sousedem domluvit? Máme všichni obrovskou tendenci "přehrát" cokoliv jen jde na nějakou státní autoritu. Ono taky není divu, chcete někomu pomoct a riskujete žalobu o náhradu škody. Když jdu venčit psa a děcka si ho chtějí pohladit, tak nevím, jestli to ještě příště udělám, páč asi před třemi dny mne nějaká matka seřvala... Čímž chci říct, že co má asi ta úřednice napsat, když kolega potřeboval jen připomenutí, ale většina si bude za rok stěžovat ...a proč mi to někdo neřekl?
Popravdě řečeno, je mi z toho docela smutno. Už pár dní přemýšlím o tom, že někteří odvážní si dovolují tvrdit, že systém je v krizi, ale on je v krizi asi spíš člověk.
Jiri.Kaderavek
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 642 poděkování
Dostal poděkování: 1909 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Jiri Janecka píše:
Vlastimil Holik píše:<offtopic>nevim jak vy, ale ja jsem letos na jare zapomnel zaplatit popelnice za tento rok a uz mam v datove schrance upozorneni, ze jsem zmeskal platbu a ze bude zahajena exekuce. :D A to jeste tento kalendarni rok neutekl... Na co cekat, ze? :twisted: Skoro mam pocit jako kdybych to udelal umyslne. :oops: </offtopic>
To je ale pak těžký... Samé stížnosti o tom, jak nevěděli, že dluží a když upomínka dojde, tak se cítím dotčený...
Zřejmě je třeba vymyslet formulář, který by nikoho "neurazil" a kolik prosebných formulářů je třeba zaslat, než bude možno zaslat formulář, který obsahuje takové drzosti jako dlužíte, zaplaťte.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Zrovna nedávno mi došel namísto upomínky od společnosti Poradce z Českého Těšína dopis o uznání pohledávky. Formulace byla velmi přibližně takováto:

"Vážený zákazníku, účetní pravidla naší společnosti podléhají přísným závěrům auditu. Žádáme Vás proto zdvořile o uznání naší pohledávky za Vaší společností. Věříme, že tímto, případně vyrovnáním pohledávky umožníte našim účetním bezproblémové uzavření účetního období.".

Ani náznak jakékoliv hrozby, prostě dání na vědomí, že dlužím. Z formulací bylo cítit, že v poho, tohle se prostě stává a ctíme "presumpci neviny". Přestože jsem o dluhu netušil, tak mne tato formulace vůbec nepohoršila (necítil jsem se dotčeně) a okamžitě jsem jej po telefonickém rozhovoru s jejich pracovnicí, která vysvětlila jak vznikl, vyrovnal. Takže, ono to jde když se chce, když je ten na druhé straně vnímán jako partner, se kterým chci dále spolupracovat (což by sakra stát/obec se svým občanem chtít měla).

Otázka zní poměrně prostě. Proč by občan nemohl každoročně dostávat standardní, neutrální výpis vůči němu evidovaných pohledávek? Protože mj. neexistuje vůle těch, pro které je současný stav zdrojem obživy a kteří budou proti jakékoliv takové změně lobovat se silou úměrnou objemu tohoto trhu. Ten tlak na změnu legislativy by samozřejmě v jiném vesmíru mohl přijít od exekutorů, ale bez ohledu jestli se jedná o exekutory, poslance nebo kněze, tak prostě v našem vesmíru platí, že kapři si rybník nevypustí. A pokud je problémem vysoký počet a objem exekucí, tak prostě zapomeňme na to, že tento problém vyřeší exekutoři (nebo Pirátská strana, jejíž pohled na věc formuje exekutor).
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

Jiri Janecka píše:
Ondra.kl píše: Ono by stačilo kdyby se poprvé hned nestrašilo exekucí. To je asi tak stejné jako když zajdete za sousedem a místo "Dobrý den, mohli byste prosím ztlumit televizi, hodně nás ruší" řeknete "Porušujete vyhlášku o dobrém soužití, pokud ihned televizi neztlumíte, podám na vás žalobu." ... nejde tedy o právo a nároky ale o formu komunikace.
Kdo v dnešní době se jde se sousedem domluvit? Máme všichni obrovskou tendenci "přehrát" cokoliv jen jde na nějakou státní autoritu.
Jsem rád že si rozumíme.
Jiri Janecka píše:Popravdě řečeno, je mi z toho docela smutno. Už pár dní přemýšlím o tom, že někteří odvážní si dovolují tvrdit, že systém je v krizi, ale on je v krizi asi spíš člověk.
Obojí ... je to provázané.
Vlastimil.Efraim
Profese: sekáč
Bydliště: Olomouc, Morava, CZ, EU, Země, Slunce, Mléčná dráha
Dal poděkování: 117 poděkování
Dostal poděkování: 602 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlastimil.Efraim »

zvlastni je, ze v tomto je magistrat rychly, ale kdyz obcan neco potrebuje tak ceka pri nejmensim tydny ci mesice. Byl bych pro variantu jakou psal Kaderavek junior. A hlavne i ta splatnost... popelnice za rok 2013? vzdyt jsem jeste neodhodil vanocni bordel! :D
Jiri.Janecka

Vlastimil Holik píše:zvlastni je, ze v tomto je magistrat rychly, ale kdyz obcan neco potrebuje tak ceka pri nejmensim tydny ci mesice. Byl bych pro variantu jakou psal Kaderavek junior. A hlavne i ta splatnost... popelnice za rok 2013? vzdyt jsem jeste neodhodil vanocni bordel! :D
Jenom bych rád upozornil, že popelnicový zákon považuji za jednu z největších zkurvenin, která se poslancům povedla, protože v něm uložili povinnost platit za popelnice dětem (tedy osobám bez příjmu a obvykle i bez majetku). Kdyby to aspoň uložili rodičům, jako třeba nemocniční poplatky. A celé ty roky to vědí a je jim to úplně fuk.
Ivan.Sirko
Profese: Putující filosof
Dal poděkování: 2959 poděkování
Dostal poděkování: 684 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Krasná debata pánové o problémech exekuci ale někdo jde dal a informuje občany o možností sebeobrany ;)

Sdružení ProAlt - vydalo ve formátu pdf, "Manuál občanské sebeobrany proti exekucím"

Ke stažení jé zde: http://www.exekuce.estranky.cz/clanky/p ... kucim.html

Dobra iniciativa!!!

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10823 poděkování
Dostal poděkování: 8773 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

msuchan
Profese: nacionalista, militantní antikonzument,
Dal poděkování: 67 poděkování
Dostal poděkování: 327 poděkování

Příspěvek od msuchan »

Dobrý den,
byl jsem dlouholetým "insidederem" v oboru, a to na "vysokém stupni zasvěcení."
Jak je tady správně zmíněno, exekutoři jsou jen poslední, nejvíce viditelnou částí řetězce a celý proces začíná o mnoho a mnoho dříve.
S využitím slabého právního povědomí občanů ČR a jejich nezájmu o obranu vlastních práv, byla zejména pro zahraniční finanční instituce ČR zemí zaslíbenou a postupným laděním několika právních norem zde byl postupně vytvořeno komplexní monstrum, která nemá v civilizovaném světě obdoby. Viz. pro představu - známá "fikce doručení" a pod..
Důvodem, proč třeba normy se vztahem k exekucím poslanci (na úkor závažnějších témat) novelizují a vylepšují "3x do týdne" samozřejmě není jejich dojemná péče o matku samoživitelku, ale zakázková výroba "vhodného podnikatelského prostředí" pro finanční instituce a napojený byznys.
Troufám si tvrdit, že věc má potenciál (...a možná i cílený záměr) stát se možná největším majetkovým transferem polistopadové éry.

Pokud bych měl definovat "největší zlo" konkrétně exekučního systému, tak to překvapivě nebudou žádné věci, které se běžně napadají, ale cosi úplně jiného.
Stát zde zcela neřízeně zprivatizoval jednu svoji kompetenci, a to patrně záměrně způsobem, kdy byla zanedbány "zásady plánování projektů"... ;)
Tedy v našem případě "měření a vyhodnocení splnění cílů projektu". A jak říká manažerská poučka:"Pokud něco neměřím, tak to ani neřídím."
Dnes tedy existuje stav, který všem zúčastněným naprosto vyhovuje, a kdy je možné kolem exekucí pouze donekonečna naprázdno diskutovat a vytvářet různé mýty pro veřejnost...Např. není možné zjistit, jak vypadá struktura pohledávek co do výše a původu a není možné hodnotit "přiměřenost" exekutorských odměn a pod.
Takže můžeme donekonečna z komory poslouchat, že gró exekucí "rozhodně nejsou bagatelní pohledávky"a exekutoři vlastně trpí hlady...a celkem s tím nelze nic dělat...
Pokud tedy s exekucemi někde začít, tak tím, že se vrátíme na začátek projektu. Vlajkou, pod kterou se vše tvořilo, bylo toto:
1) Zlepšit situaci věřitelů
2) Odlehčit soudům
A zeptat se:"Milý státe, zlepšila se po 10 letech situace věřitelů? A odprezentuj mi to prosím nikoliv na telefonních operátorech a bankách, ale na živnostníkovi s nezaplacenou fakturou a matce bez alimentů. Rovněž mne přesvěč, že pokud jsem věřitelem, který na místě není první, tak se mi nestane, že dlužník už bude kvůli nějaké stovce u někoho jiného zexekuován do trenýrek a mně už tedy nikdy nic nezaplatí... A milý státe, odlehčilo se soudům? Nebo se jim tak nějak "nečekaně přitížilo" žalobami na 1 Kč a cíleným generováním podobných "pohledávek"? ;) A státe, když už se ptám, tak mi dokaž, že procesem nevznikají sekundární škody. Tzn., že nám někde nevzniká armáda lidí, kteří sice zasponzorovali exekuční byznys, ale díky likvidačním metodám přestali dodávat do systému, popř. se stali konzumenty sociálních příspěvků.
Z dalších věcí, které se neprobírají, je třeba "Jánošíkovským systém", zaváděn poslední dobou i v jiných oblastech. Pokud jste běžným člověkem, který kdesi zapoměl zaplatit stokorunu pokuty za parkování a přijde vám exekuce, tak zaskřípete zuby a zaplatíte. Touto svou platbou ovšem soukromému exekutorovi kompenzujete i jeho náklady, které má s dalšími dvěma exekucemi na jiné lidi...kde sice koná, ale nic nevymůže. :roll: Tedy něco na způsob:"Pánové, oba špatně parkujete...ano,vy jste nezaměstnaný, tak to nic...a vy ne...tak to bude 100 za vás a ještě 100 tady za pána bez práce, co nemá peníze..." :D
Rozhodně, pokud má někdo i třeba jen maličký pocit, že exekuční a jemu předcházející byznys v ČR by mohl být třeba i "v pořádku", nechť jej rychle ztratí... ;) A závažnost tohoto problému, i jeho důležitost pro lidi bude jen narůstat... :!:
David.Michal
Profese: free
Dal poděkování: 360 poděkování
Dostal poděkování: 874 poděkování

Příspěvek od David.Michal »

Dávám jako informaci i pro Piráty: http://davidmichal.blog.idnes.cz/c/3785 ... -cele.html
Jiri.Janecka

Tak nám skončily volby a jako obvykle, skončila i protiexekutorská kampaň. S církevníma restitucema se taky nedá hnout. Asi jediný "úspěch" bude zákon o státní správě. Počítám, že se mu bude říkat Babiš lex a zajímalo by mě, jestli Rekonstrukce státu za něj bude ráda. Asi jo, kdo by to četl, hlavně když to má správný název.

No, dělali jsme co jsme mohli, teď znovu zmobilizujeme a honem prodávat nějakou další iluzi, třeba o o demokratizaci Evropské sovětské unie.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“