Volební program > přímá demokracie

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Odpovědět
stys
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: profesor aplikované fyziky
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Volební program > přímá demokracie

Příspěvek od stys »

Diky za pouceni. Ja jsem trochu provokoval, aby bylo se dozvedel, kdo ma jake definice.

I ja bych se rad alespon blizit situaci kdy veci politicke se budou tykat rozhodovani o vecnych otazkach a vedle toho bude financni rozhodovani, kdy si soukromnici mezi sebou budou urcovat co co stoji. Citite ten problem? Totiz za veci verejne se musi soukromnikum platit a tudiz sprava veci verejnych neni idealni zkoumani jestli je treba vodovod nebo cisticky ale rozhodvani o obrovskych balicich penez, ktere jsme ziskal zakonem, z dani. Puvodni fiskalove byli kralovi verni na ruznych hradech kteri hajili kralovske cesty. A taky vybirali myto. Pokud neni nevolnictvi, kdy udrzbu krajiny si prislusny remeslnik musel u pana odpracovat, penize a politika se tvrde a neoddelitelne michaji.

Nevsimli jste si, ze superhruba mzda je (u pomerne nizkeho platu - pohledem ze zapadu) cryrnasobek te ciste? Nebo ze fakturujete 4 koruny ale vyplacite 1 a dodavateli platite taky 1. Jednoduse stat (= politika) dnes rozhoduje o vice nez 50% penez. To neni jak za Frantiska Josefa, kdy (zpocatku) dane platilo do 10% lidi.

Jako protivaha statu se vytvorily velke firmy, posleze nadnarodni korporace. Muj pradeda mel hodne velkou firmu a postavil ji diky vojenskym zakazkam od statu. A to bylo ve 20-30. letech. Mali meli sanci jedine jako jeho subdodavatele.

Podle mne politika je dnes o kontrolach toku penez. A mame nastroje, diky internetu, jak se na ne trochu podivat. Jak jsem psal jinde. Digitalni mapy mobilniho provozu + digitalizovane mapy stareho farniho usporadani vam ukazi, kde je se o krajinu malo starame (= driv tam lidi byli, dnes ne). Tam patri dotace. Dale jsou treba silnice, zeleznice, site, kriminalni policie, ekologicke zakony apod. Ty musi zajistit stat. V soucasne dobe se dostavame do situace, ze k reseni kazdeho lokalniho problemu hned delame zakon s celosttani platmosti. Cimz se dostaveme do situace, kdy vetsina rozhodnuti je spatnech nebo vyhledvajich skulinky v zakonech.
1) Kazdemu zakonu by melo predchazet rozbor (vectne mapy) proc se dela. zda je obecneho vyznamu a jake specificke problemy diky jeho implementaci nastanou. Na foru moderovanem tvurci zakona. Pak shrnuti a pak teprve jednani ve vyborech. (jeste viz 3). Ony totiz ty rozbory bezne existuji ale s zadnymi mapami potrebnosti se nekonfrontuji.

Rozhodovani o tom, jak se postavi chodnik nebo cisticka musi byt na nizsi urovni, sdruzeni obci, kraj apod. Tam bychom se meli postarat o maximum te prime demokracie. Ve velkych mestej je to tezke, ale taky to nebylo vzdy tak. Jeste moje mama znala vetsinu lidi v ulici (v Praze).
2) Sousedske mobilni site (a ti, kdo se k nim pripojuji zvenku) prirozene generuji male komunikujici jednotky, Jen je oslovit. Samozrejme fungujici obce jsou fungujici obce, ty bych nechal jak jsou. Ale je jich malo. Na konkretni implementaci tehle myslenky je jeste treba zapracovat, ted nestiham.

3) Snizit pocet centralnich zastupitelu. Snemovna 99, senat 28 (= za kazdy kraj 2). Ne kvuli usetreni, ale aby na kazdeho bylo pekne videt jak hlasoval, co rekl a jak to zduvodnil atd. 200 a 88 je moc. Taky cim min lidi, tim mensi sance, ze se budou chovat jako stado. A omezeny mandat na dve nasledujici obdobi, alespon u senatoru.

Vyse zminena tri opatreni by zvysila transparentnost rozhodnuti o vecech politickych a procistila by se i situace s verejnymi penezi. Domnivam se skutecne, ze globalni valky vedly k totalni politizaci penez a ze dnes, diky komunikacim, je cas to napravit. A zaroven krec soucane politiky spociva v to, ze zavazky a vyzvy politiku od tech, kdo je podporili (= korporace, velci utraceci dani pod.), jsou kazdodenne zpochybnovany diky rostouci transparentnosti sveta.

Zdravi

Dalibor Stys
Ehrgeiz is der Tod des Denken. Ludwig Wittgenstein: Vermischte Bemerkungen
pht

Příspěvek od pht »

Ondřej Profant píše:Leč zde zas narážíme na problém českých novinářů (a lidí, kteří jsou schopni platit za noviny v současné kvalitě), kde se člověk nedočte rozumné a argumenty podložené stanovisko (slyšel jsem v poslední době vždy jen "anarchističtí, zlí, nesvéprávní... přeběhlíci", nikoliv "lidi s názorem", nebo že by se novináři do hlouby zajímali proč?
Hezky jste si postěžoval na novináře, ale to jen podtrhuje moje slova, že politika je v současném systému abstraktní a vzdálená věc. Zkuste reagovat na moje návrhy na změnu toho systému...
Budou lidé, kteří svůj hlas dají komukoliv a nebudou se starat, ale myslím, že to není nijak na škodu věci.
Není na škodu? To pak hájíš zájmy těch, kteří si je první lapí... Je to opravdu nechutné... Z toho například vzniká bezpráví kolem autorských práv proti nemuž bojujeme, monopol MS...
Myslím si, že v souvislosti se zbytkem mého příspěvku to není pravda.
Lucky

Příspěvek od Lucky »

Jedním z cílů strany by měla být snaha srazit ceny veškerých materiálů, podlehájících autorským zákonům. To je totiž cesta - před časem jsem brigádničil v trafice a člověk, který se v tom nepohybuje, si nedovede představit, jaký je hlad po DVD za 50 korun. Dovolim si tvrdit, že dnes to mnoho trafik doslova živí, zároveň si kapsu namastí deníky, které s něčím takovým přišli a koncový uživatel je obvykle spokojený (někdo občas remcá na kvalitu - takové lidi jsem vždy odkazoval na sběratelské edice) a nemá potřebu něco pirátit.

Takže v takto nízkých cenách, moderních technologiích (kdo má chodit do trafiky, když stažení zabere míň času než cesta do trafiky, že? :) nemluvě o tom, že nikdě nepřekáží nosič) já vidím cestu.

Jen si zatím nedokážu odpovědět na otázku JAK srazit ceny nejen filmů, ale i hudby, programů, her a co já vim čeho všeho...

Jinak souhlasím s tím, že je potřeba komplexní program. Myslím, že zaměření strany na mladé a řekněme "moderní" voliče je jasné. Nelze očekávat podporu od počítačového analfabeta a z toho je potřeba vycházet. Vůbec se nebráním zavedení moderních technologií (volby po internetu apod.) do naší politiky (samozřejmě se paralelním využitím stávajících). I toto by mělo být součástí programu.

Kurz strany v jiných politických otázkách by pak mohl být odhlasován členy (a příznivci?) právě prostřednictvím internetu.
Pavel.Casar
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od Pavel.Casar »

Jakmile nějaká politická strana začne natvrdo určovat ceny jakýchkoliv výrobků na trhu, stane se z ní de facto nějaký druh komunistů. Politika (tedy stát) má definovat pravidla mezi kupujícím a prodávajícím, popřípadě definovat , kolik si z toho na daních uloupne. Předražený výrobky se budou prodávat tak dlouho, dokud je budou kupující ochotni za ty ceny kupovat. Čím víc represí, poplatků, daní a složitějších zákonů bude, tím víc pokvete černý trh a krádeže. Distributoři filmů za 50 kč už to pochopili a těch titulů je stále víc a víc.
MikeJt
Profese: student
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikeJt »

Jako podle mě např jistej druh dotace by možná nebyl špatný. Např na filmy vysoké umělecké kvality. Jelikžo ty filmy za 50 je většinou konzum. Stát by podlě měl nějak podpořit ty co chtějí vydávat kvalitní filmy za nízké ceny.
Obrázek
Pavel.Casar

A kdo bude určovat, co ještě má uměleckou kvalitu a co už ne? Nějaká komise?
Pavel.Casar

Mimochodem už přece dávno "funguje" grantový systém ministerstva kultury na podporu takových děl. Vždycky je bezezbytku rozebrán. Máte ale někdo pocit, že jsme zahrnováni filmovými díly vysoké umělecké kvality?
next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Lucky píše:Jedním z cílů strany by měla být snaha srazit ceny veškerých materiálů, podlehájících autorským zákonům.
Já bych jako dobrou cestu k poklesu cen viděl podporu nekomerční tvorby, především deregulací autorských práv pro nekomerční využití. Když budou vznikat kvalitní amatérské filmy, které jsou volně dostupné (jako příklad může být Star Wreck: In the Pirkinning), tak cena komerčních filmů bude muset klesnout. Regulovat ceny přímo je pitomost.

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Faust.Roland
Profese: student

Příspěvek od Faust.Roland »

Jsme zahrnováni hořkými komediemi (já už se na to raději ani nedívám)...jako by nebyli schopni natočit něco normálně veselého. (Třeba se mýlím - českou filmovou scénu jsem přestal sledovat dávno)
Prometheus byl první hacker a pirát. Vloupal se do příbytku bohů, zkopíroval od tam oheň a nasdílel ho lidem.

Otevřete OSA..tedy FBI!!!
http://www.youtube.com/watch?v=g3KPSyNxnL8
Lucky

Příspěvek od Lucky »

A co tohle - daňové úlevy pro ty, jejichž dílo bude pod určitou cenovou hranicí?
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“