Novela Zákona o ochraně zvířat před týráním

Fórum pro diskusi a připomínkování připravovaných předpisů a jiných legislativních návrhů.

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
  • Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
  • Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
[iwiki]/zakony/start[/iwiki]
Odpovědět
Jan.Posvar
Krajské předsednictvo
Profese: Programátor
Dal poděkování: 222 poděkování
Dostal poděkování: 272 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Novela Zákona o ochraně zvířat před týráním

Příspěvek od Jan.Posvar »

O výhodách a nevýhodách jsme hovořili na semináři ke klecovým chovům hospodářských zvířat. Konkrétní srovnání všech kladů a zaporů měl dobře připravené pan Krist. https://youtu.be/T83pMPsaIDk

Nový seminář je zaměřen přímo na slepice a ekonomiku.

Každopádně alternativní systémy umožňují slepicím uspokojovat svoje základní potřeby, klece toho nebudou nikdy schopny. Zároveň je pravda, že hodně záleží na managementu chovu v alternativních chovech, lze to víc podělat, ale to není v ničím zájmu.
Ekonomická likvidace je bullshit. Ani v roce 2012 při přechodu na obohacené klece, ani u sousedů, kde už jsou klecové chovy na ústupu, k žádné likvidaci nedošlo.
Anna.Ungerova
Místní předsednictvo
Profese: veterinární lékařka
Dal poděkování: 226 poděkování
Dostal poděkování: 245 poděkování

Příspěvek od Anna.Ungerova »

Jan.Posvar píše: 12 úno 2020, 09:39 O výhodách a nevýhodách jsme hovořili na semináři ke klecovým chovům hospodářských zvířat. Konkrétní srovnání všech kladů a zaporů měl dobře připravené pan Krist. https://youtu.be/T83pMPsaIDk

Každopádně alternativní systémy umožňují slepicím uspokojovat svoje základní potřeby, klece toho nebudou nikdy schopny. Zároveň je pravda, že hodně záleží na managementu chovu v alternativních chovech, lze to víc podělat, ale to není v ničím zájmu.
Ekonomická likvidace je bullshit. Ani v roce 2012 při přechodu na obohacené klece, ani u sousedů, kde už jsou klecové chovy na ústupu, k žádné likvidaci nedošlo.
Díky za odkaz, postupně si to poslechnu, je to docela dlouhé, ale zajímavé. Zatím jsem vyslechla prezidenta Agrární komory stran králíků a hovořil svým způsobem dost podobně jako kolegové o těch slepicích, vč. následného úpadku našich chovů a dovozu z třetích zemí. Jak říkám, pocitově pro mě klece stojí za prd, nenapadlo by mě, že je někdy budu hájit, ale dost mě nahlodala informace, že v hale může být míra stresu zvířete srovnatelná nebo i větší.
Ekonomice rozumím ještě méně než slepicím, ale v kontextu donucení chovatelů během nějakých 10let 2x zásadně předělat celou technologii bych obavu, zda to ekonomicky ustojí, hodnotila asi jiným slovem než bullshit. Ale o tom ostatně má být ten seminář.
Jan.Posvar
Krajské předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

Anna.Ungerova píše: 12 úno 2020, 12:19
Jan.Posvar píše: 12 úno 2020, 09:39 O výhodách a nevýhodách jsme hovořili na semináři ke klecovým chovům hospodářských zvířat. Konkrétní srovnání všech kladů a zaporů měl dobře připravené pan Krist. https://youtu.be/T83pMPsaIDk

Díky za odkaz, postupně si to poslechnu, je to docela dlouhé, ale zajímavé. Zatím jsem vyslechla prezidenta Agrární komory stran králíků a hovořil svým způsobem dost podobně jako kolegové o těch slepicích, vč. následného úpadku našich chovů a dovozu z třetích zemí. Jak říkám, pocitově pro mě klece stojí za prd, nenapadlo by mě, že je někdy budu hájit, ale dost mě nahlodala informace, že v hale může být míra stresu zvířete srovnatelná nebo i větší.
Ekonomice rozumím ještě méně než slepicím, ale v kontextu donucení chovatelů během nějakých 10let 2x zásadně předělat celou technologii bych obavu, zda to ekonomicky ustojí, hodnotila asi jiným slovem než bullshit. Ale o tom ostatně má být ten seminář.
Účinnost je navržena až na rok 2027, kdy končí obohaceným klecím životnost. Sedm let budou mít na to, aby se na to připravili oni ale i stát, protože chápeme, že úplně bez podpory státu potažmo EU se neobejdou.
anonym19005
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: předsedkyně spolku
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anonym19005 »

Jan.Posvar píše: 12 úno 2020, 15:39

Účinnost je navržena až na rok 2027, kdy končí obohaceným klecím životnost. Sedm let budou mít na to, aby se na to připravili oni ale i stát, protože chápeme, že úplně bez podpory státu potažmo EU se neobejdou.
jen drobnost - při stresu dochází často ke kanibalismu a stres vniká i bez klecí, při větším množství jedinců na jednom místě, jak je psáno výše
Život je nepřetržitá řada průserů, nepravidelně po sobě jdoucích...
Jan.Posvar
Krajské předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

Jirina.Ciprova píše: 12 úno 2020, 15:55
Jan.Posvar píše: 12 úno 2020, 15:39

jen drobnost - při stresu dochází často ke kanibalismu a stres vniká i bez klecí, při větším množství jedinců na jednom místě, jak je psáno výše
Však ano, to nikdo nevyvrací, je to o správném managementu, jak jsem zmínil. Data z 3 tisíc chovů potvrzují podobnou úmrtnost v chovech klecových a voliérových, takže to evidentně jde dobře menežovat :-)
Anna.Ungerova
Místní předsednictvo
Profese: veterinární lékařka
Dal poděkování: 226 poděkování
Dostal poděkování: 245 poděkování

Příspěvek od Anna.Ungerova »

Ještě jednou díky za odkaz na ten seminář, vyslechla jsem se zájmem všechny příspěvky včetně diskusí. V podstatě všechny argumenty/obavy, které jsem sem psala, tam zazněly také a mohu jen dodat, že by si zasloužily být vypořádány a veřejně vysvětleny s určitou pokorou, protože jinak těžko mohu v diskusi se svými kolegy zkoušet vyvrátit názor, že návrh zase jednou předložil někdo odtržený od reality. Nemyslím to nějak špatně, ikdyž je pravda, že ten "bullshit" pořád nějak nemůžu skousnout.

Ekonomickou stránku bych asi moc řešit neměla, když je na to další seminář, ale něco málo mi nedá. Přijde mi fakt důležitý zdůraznit, že řetězce vykupují vejce za cenu nižší, než jsou výrobní náklady, to je potřeba si uvědomit, když si chválíme, že po přechodu na obohacené klece nestoupla cena vajec, jak se někdo předtím obával. Pokud jim chovatel za tuhle cenu nedodá, dovezou si z východu (Polsko, Litva). Když není o vejce z podestýlky dost velký zájem, vynutí si, že je vykoupí za cenu vajec klecových, tedy s ještě větší ztrátou pro chovatele. Chovatelé by tedy bez dotací nemohli fungovat, úvěry za přebudování klecí na obohacené prý ještě všichni nemají splacené (toto info nemám jak ověřit). Na semináři dále zaznělo, že v Rakousku, které zakázalo klecové chovy, se sice prodávají vejce ve skořápkách z místních chovů, ale 60% vajec jako suroviny pro výrobu se dováží z klecových chovů z jiných zemí. Když odskočím od slepic k prasatům, fakt mě zamrzelo info, že čtyři chovatelé si předělali porodnu prasnic na sympatickou alternativu s možností volného pohybu, podestýlkou atd., a všichni to navzdory již provedené investici zase zrušili, protože to ekomonicky nešlo. Škoda, protože gestační a poporodní klece jsou pro mě důvod, proč se konzumaci vepřového snažím spíš vyhnout, a píšu o tom proto, že ekonomická realita je neúprosná a je dobré na to nezapomenout, zvlášť při prohlašování, že jiný, než nejlepší možný management, není v zájmu nikoho. Moc ráda bych tomu věřila, ale z toho, co dosud vím, vyplývá, že původně klecové haly nepůjdou jednoduše předělat na voliérový systém, protože nebude stačit kapacita ventilace atd. Je otázka, kdo postaví nové haly se špičkovou technologií a zaplatí kvalitní a motivované ošetřovatele a kdo nějak zkusí předělat stávající haly, aby ušetřil velkou vstupní investici, za cenu ne úplně ideálního výsledku.

Pan Krist měl dobrou přednášku, ty kapky co dostal za to, že v klecových chovech nebyl, si asi nezasloužil, když ho tam nepustili. Ohledně restrikce možností projevů chování v kleci má zcela pravdu. Metaanalýza, na kterou se odkazoval, bude nejspíš tahle https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703395/ možná slovíčkaření, ale asi bych neřekla, že jde o srovnání 3000 chovů. Počet zkoumaných hejn slepic byl kolem 3800, ale něco se dělalo v různém čase na těch samých farmách, krom jedné studie ze Švédska je to vše z UK, uvádějí cca 2000 farem. Počet sledovaných hejn ve voliérách byl 31, jestli to byl pokaždé jiný chov není jasné.
Srovnání mortality v tabulce je tady https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... objectonly , voliéry a klece skutečně vychází podobně a vyšší mortalita v halách a výbězích má zároveň hodně velký rozptyl, kdy některé chovy na tom byly hodně dobře a hrálo v tom roli také to, že měly slepice pokrácený zobák.
Také říkal něco o tom, že pokud bude vyšší nemocnost nosnic, jsou veterináři od toho, aby je léčili. Pokud vím já, nosnice se téměř neléčí, většina léků má ochranné lhůty na vejce, nebo je vůbec nelze použít u nosnic produkujících vejce pro lidskou spotřebu. Antiparazitikum je schválené jedno, co nelze kvůli rezistencím dávat pořád dokola, pak nějaká dvě antibiotika a toť vše. A pokud bude venkovní výběh a možnost kontaktu s volně žijícím ptactvem, je potřeba počítat se zvýšeným rizikem nákaz, které v případě nebezpečných nákaz mohou vést až k likvidaci celého hejna.
Vzhledem k jeho odbornosti mě ale překvapilo, že p. Krist vůbec nezmínil sociální stres, který vzniká v chovech, kde je pohromadě několik tisíc slepic, což pro voliéry platí také. Existuje studie https://www.bio.psy.ruhr-uni-bochum.de/ ... JChemN.pdf o tom, jak slepice ve free range chovu měly změny na mozku odpovídající chronickému stresu, které se neprojevily u slepic chovaných v malých skupinách, což byly jednak dnes už zakázané holé bateriové klece a pak nějaké ohrádky s rozumným prostorem a všelijakou výbavou pro uspokojení hrabání, hnízdění atd. Vysvětlují to tím, že
Under natural living conditions, chicken live in small groups of 10–30 animals establishing a stable hierarchy, which is based on individual recognition
Byla tam také poznámka, že zvířata odchovaná v líhních bez matky mají sníženou schopnost naučit se sociálním dovednostem, což docela dává smysl. Zdůrazněna nutnost dalšího podrobného výzkumu pro zjištění, co zvířatům vyhovuje a co je stresuje, zda některá plemena jsou vhodnější než jiná atd.
V diskusi padl názor od pána z AVČR, jméno si nevybavím, ale mluvil dost erudovaně a věcně, že argumentovat např. zvýšenou mírou zlomenin v chovech s volným pohybem oproti klecím je zavádějící, jako bychom říkali, že ve vězení je mizivé riziko autonehody, přesto asi nikdo nechce žít ve vězení. Chápu, co tím myslel, ale podle mě to pro nosnice úplně takhle nestojí. Mohou žít ve vězení v malé místnosti s pár dalšími jedinci, kde bez debat neuspokojí všechny svoje etologické potřeby a pro člověka, mě nevyjímaje, je to děsivá představa. Nebo mohou žít ve vězení, kde mají více volného pohybu a možnost kontaktu s podestýlkou, ale neustále jsou vystaveny sociálnímu stresu v davu tisíců dalších neznámých jedinců hlava na hlavě, a upřímně řečeno, je to také děsivá představa. Vícekrát zaznělo, že je k těm chovům třeba přistupovat komplexně, každý má svoje výhody a nevýhody a když to dám na váhy, pořád nedokážu říct, že něco z toho (klec vs. hala nebo voliéra) je jednoznačně lepší nebo horší. Dokud to bude velkochov, vždy to bude pro ta zvířata nějakým způsobem dost omezující a pokud by se mělo něco zásadně změnit, nemůže vejce stát tři koruny.

Myslím, že fakt chce pečlivě uvážit, jestli je ten rozdíl mezi klecí a např. voliérou tak zásadní, aby se to prosazovalo zákazem pro chovatele v ČR. Souhlasím s tím, že aby to mělo smysl, měla by se na tom dohodnout celá EU, ošéfovat, aby dovoz z 3. zemí splňoval shodné welfare standardy a také by bylo fajn zjistit, zda je páka na řetězce, aby, když už deklarují, že od r. 2025 přestanou prodávat klecová vejce, taky nabídly svým dodavatelům cenu adekvátní zvýšeným nákladům.
Milan.Dadourek
Rozhodčí komise
Profese: Zemědělství, ŽP, právník, ovčák
Dal poděkování: 1547 poděkování
Dostal poděkování: 1474 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan.Dadourek »

Jsem fakt rád, že se tomu takhle věnuješ.

Přičiním nějaký koment k čistě subjektivně vybraným bodům:
Anna.Ungerova píše: 23 úno 2020, 14:18 ... Na semináři dále zaznělo, že v Rakousku, které zakázalo klecové chovy, se sice prodávají vejce ve skořápkách z místních chovů, ale 60% vajec jako suroviny pro výrobu se dováží z klecových chovů z jiných zemí. ...
Jestli by tedy nakonec nebylo lepší regulovat určité formy výrob, než chovatele. Nucená poptávka by pak tlačila produkci.
... některé chovy na tom byly hodně dobře a hrálo v tom roli také to, že měly slepice pokrácený zobák. ...
To je podle mne dost důležitý point - aby se nezapomnělo, že je to něco za něco. Viděl jsem krácení zobáků. Je to docela jednoduchý rychlý úkon. Ale rozhodně to také u lidí budí emoce.
... mě ale překvapilo, že p. Krist vůbec nezmínil sociální stres, který vzniká v chovech, kde je pohromadě několik tisíc slepic, což pro voliéry platí také. Existuje studie https://www.bio.psy.ruhr-uni-bochum.de/ ... JChemN.pdf o tom, jak slepice ve free range chovu měly změny na mozku odpovídající chronickému stresu, které se neprojevily u slepic chovaných v malých skupinách, ... Vysvětlují to tím, že Under natural living conditions, chicken live in small groups of 10–30 animals establishing a stable hierarchy, which is based on individual recognition
Tzv. pecking order (hierarchie u slepic projevující se předností v zobání) je myslím taková etologická klasika. U domácích chovů se to dá dost dobře pozorovat. Včetně důsledků nárůstu početnosti na omezené ploše (střety se projevují škubáním ocasů, křídel, až třeba zmíněným kanibalismem - některé kusy mohou být natolik vystresované, že se bojí chodit i ke žrádlu).
Myslím, že fakt chce pečlivě uvážit, jestli je ten rozdíl mezi klecí a např. voliérou tak zásadní, aby se to prosazovalo zákazem pro chovatele v ČR.
Možná i přemýšlet o dalších variantách.

Ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo. Vlasta Burian -- Profil -- (FB page)

Ales.Jakl
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 777 poděkování
Dostal poděkování: 742 poděkování

Příspěvek od Ales.Jakl »

V Německu jsem viděl na mnoha místech toto: mobilní kurník

https://nasregion.cz/jih/takhle-se-dela ... inem-miste

TOP 09.11.24

Jan.Posvar
Krajské předsednictvo
Kontaktovat uživatele:

Rakousko je s vlastní produkcí vajec z 90 % soběstačné a to je do toho započítána i vaječná hmota na další zpracování. Odpůrci uvádí 60 %, někdy 50 % dovozu z klecí, ale dosud jsem nezjistil, odkud berou tohle číslo. Německo je na tom třeba hůř, ti jsou pod 80 %, ale je to stejné procento jako před přechodem na alternativy.

Stres je řešitelný, pokud je dost prostoru a nejsou tam ty slepice namačkané hlava na hlavě (minimální plocha na slepici je ve vyhlášce, doporučená je čtyřnásobná). Úplně izolované skupinky nejsou ani v klecích. Nevím, kam tahle debata směřuje. Reálně nelze srovnávat nesrovnatelné, tedy špatného chovatele slepic ve voliérách s dobrým chovatelem slepic v klecích. Pokud budou oba dobří, vyhrávají voliéry.
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Ales.Jakl píše: 24 úno 2020, 12:23 V Německu jsem viděl na mnoha místech toto: mobilní kurník

https://nasregion.cz/jih/takhle-se-dela ... inem-miste
Jo,tuto ještě občas šlo někde vidět za komančů.

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Odpovědět

Zpět na „Připravované předpisy“