Jednodenní volby kdy?

Fórum pro diskusi a připomínkování připravovaných předpisů a jiných legislativních návrhů.

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
  • Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
  • Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
[iwiki]/zakony/start[/iwiki]

Ve který den mají probíhat volby, pokud budou jednodenní? (od 7:00 do 22:00 cca)

Anketa končí za 18 srp 2022, 16:21

Pondělí

3
9%

Úterý

0
Žádná hlasování

Středa

0
Žádná hlasování

Čtvrtek

1
3%

Pátek

9
26%

Sobota

6
17%

Neděle

2
6%

Ne!

11
31%

Nevím/Je mi to jedno

3
9%

Celkem hlasujících: 25 - Celkem hlasů: 35

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11364 poděkování
Dostal poděkování: 9050 poděkování

Re: Jednodenní volby kdy?

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

(Elektronické volby rozhodně nejsou bez rizik.)
Veř, že otázku výhodnosti už se diskutovalo. (Jsou tam na stole nějaké teoretické úspory, riziko uren, otázka naší výjimečnosti v EU.)
Ale tak otázka této ankety nestojí.
Otázka stojí, "Pokud mají být jednodenní volby, kdy mají být?"
Pokud takovou otázku považuješ za nesmyslnou a nepřijatelnou, protože prerekvizita nemůže/nesmí být naplněna, máš tam možnost "Ne!"

Oznámení moderátora:

Zvýšil jsem počet možností, které lze zaškrtnout, můžete se vyřádit.

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 869 poděkování
Dostal poděkování: 1193 poděkování

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Vojtech.Pikal píše: 16 srp 2022, 15:06

(Elektronické volby rozhodně nejsou bez rizik.)
Veř, že otázku výhodnosti už se diskutovalo. (Jsou tam na stole nějaké teoretické úspory, riziko uren, otázka naší výjimečnosti v EU.)
Ale tak otázka této ankety nestojí.
Otázka stojí, "Pokud mají být jednodenní volby, kdy mají být?"
Pokud takovou otázku považuješ za nesmyslnou a nepřijatelnou, protože prerekvizita nemůže/nesmí být naplněna, máš tam možnost "Ne!"

Oznámení moderátora:

Zvýšil jsem počet možností, které lze zaškrtnout, můžete se vyřádit.

Chápu tvoji argumentaci. Ale já preferuji řešit věci asi jinak. Znovu zopakuji větu, kterou jsem Ti asi před dvěma týdny řekl k jiné agendě - formulovat řešení, aniž by byla analýza problému, vnějších a vnitřních okolností a z toho vycházející formulace tezí řešení... a rovnou si vybírat nějaké řešení, není racionální a je na míle vzdáleno rozhodování na základě dat, kterým se tak zaštiťujeme. On i každý ten jeden den by jinak reflektoval ty různé, v tomto okamžiku nezachycené, aspekty (příkladem volební účast).
A v kratší linii - hledat odpověď na (možná) špatně položenou otázku je marnost. Můžeme získat nejlepší, ale přesto chybnou odpověď s ohledem na to, co vlastně hledáme.
V úctě.

https://www.youtube.com/watch?v=imPLaoC9gBQ

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)
Odvaha dělat, co je správné.
Rozhodneš-li se zničit bližního svého, poneseš odpovědnost za důsledky, které to něj bude mít.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jiri.Koudelka píše: 15 srp 2022, 19:40

Úplně nejsem přítel "dostat k volbám co nejvíc lidí" - kdyby se to někdy povedlo, dost možná by nám pak vládl Okamura ;)
Jinak k tématu, ten úvodní příspěvek to myslím dobře shrnuje a když si z něj udělám pro / proti tak mi z toho vychází pátek.

Já bych naopak byl pro zavedení jakési povinné volby. Ne jako v Austrálii, ale třeba tak, že si do volební místnosti buď zajdeš volit, nebo vyzvednout odměnu ve výši 100 Kč, ale pak volit nebudeš smět . ;)

Dalibor.Zahora píše: 16 srp 2022, 08:22

Tohle je úplný úlet a nechápu, proč by se na tom měli zrovna Piráti aktivně podílet.
Máme trvale nízkou volební účast a my budeme ještě voličům omezovat dobu volby.

Ve Slovinsku prodloužili dobu volby na celý týden, a ejhle, volební účast vzrostla.

Jsme ale také snad jedinou zemí v EU, která má vícedenní volby.

Ve Slovinsku volí v jeden den, to sis trochu popletl. ;)

Wikipedia píše:

Volby do Státního shromáždění
Slovinsko je pro volby do Státního shromáždění rozděleno na osm volebních obvodů, z nichž každý je rozdělen na další jedenáct nominačních jednotek. Celkově je voleno 88 poslanců. Volební práh je nastaven na 4 %. Volby se konají v jeden den, zpravidla mezi 7 a 19 hodinou. V případě, že volič nebude v tento den přítomen, může hlasovat předem, ne však více než pět dní před dnem voleb.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jiri.Koudelka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: programátor
Dal poděkování: 478 poděkování
Dostal poděkování: 72 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Koudelka »

Petr.Vileta píše: 16 srp 2022, 16:58

Já bych naopak byl pro zavedení jakési povinné volby. Ne jako v Austrálii, ale třeba tak, že si do volební místnosti buď zajdeš volit, nebo vyzvednout odměnu ve výši 100 Kč, ale pak volit nebudeš smět . ;)

Jako rozumím myšlence, že tím jako odfiltruješ lidi, pro který je stovka důležitější než demokracie, ale zase mi to zavání populismem a asi by to bylo i dost hnusný vůči lidem, co jsou na tom finančně fakt špatně - vybírat si, jestli peníze, nebo svý práva.

Minimálně vloni jsme asi skutečně jediní v evropě byli:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ve-v ... val-176906

Jako opakovaně člen volební komise můžu říct, že v sobotu jsme tam byli vlastně úplně zbytečně, těch lidí přišel zlomek proti pátku a fakt je to strašná ztráta času (plus úklid a pečetění v pátek a zase příprava v sobotu). Problém je samozřejmě ten konec hlasování, pokud se začne počítat ve 22hod, budou tam leckdy dost přes půlnoc a unavený lidi dělají chyby.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jiri.Koudelka píše: 16 srp 2022, 17:43
Petr.Vileta píše: 16 srp 2022, 16:58

Jako rozumím myšlence, že tím jako odfiltruješ lidi, pro který je stovka důležitější než demokracie, ale zase mi to zavání populismem a asi by to bylo i dost hnusný vůči lidem, co jsou na tom finančně fakt špatně - vybírat si, jestli peníze, nebo svý práva.

Zvýšila by se volební účast, protože i ti, co si přijdou pro svou stovku, by se počítali s odevzdaným "prázdným" hlasem. Statisticky by se pak opravdu přesvědčivě ukázalo, komu je to "šumák".

Volby do PS 2021

Voliči v seznamuVydané obálkyOdevzdané obálkyPlatné hlasy
8 275 7525 414 6375 411 8845 375 090

Z čehož vidno, že 2 900 662 lidí vůbec nehlasovalo. Kolik z nich by si šoupalo podrážky kvůli té stovce? :? :)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise

(Protože je lepší být u jednacího stolu předem, než vůbec. A protože když jsi ve vládě, řešíš, co se připravuje ve vládě.)
O Možnost hlasování předem také velmi usilujeme.

Sčítání přes noc a výsledky ve tři ráno (optimisticky) nás také trápí.

„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*

anon123
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 296 poděkování
Dostal poděkování: 157 poděkování

Příspěvek od anon123 »

Já jsem příznivec jednodenní volby. A to dokonce pondělí či čtvrtek. Termín 7 - 21 hod. Volební komise klidně na dvě smeny. Volici si zvyknou. Ti, co kvůli třeba 24 hodinovým směnám nemohou, odvoli předem.

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise

Děkuji všem za diskuzi a názory. Doufám, že to odvolení předem bude.

Jan.Novak
Komunální zastupitel/ka
Profese: Politolog, Historik
Dal poděkování: 1171 poděkování
Dostal poděkování: 962 poděkování

Příspěvek od Jan.Novak »

Já se tedy omlouvám, ale tohle je prostě ptákovina. Takže na Tebe, Vojto, budu ošklivý.

Je empiricky dokázáno, že vícedenní hlasování zvyšuje volební účast. Kontaktuj politology třeba v Olomouci, jeden z tamější katedry tam za vás kandiduje. Nech si to vysvětlit. A pak prosímtě tuhle hloupost zavři.

Díky.

Zastupitel města Týn nad Vltavou

radomirpolach
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Profese: Head of DevOps, Software Engineer
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 102 poděkování

Příspěvek od radomirpolach »

Jan.Novak píše: 13 zář 2022, 13:04

Já se tedy omlouvám, ale tohle je prostě ptákovina. Takže na Tebe, Vojto, budu ošklivý.

Je empiricky dokázáno, že vícedenní hlasování zvyšuje volební účast. Kontaktuj politology třeba v Olomouci, jeden z tamější katedry tam za vás kandiduje. Nech si to vysvětlit. A pak prosímtě tuhle hloupost zavři.

Díky.

Upřímně si i laicky myslím, že by to mělo fatální dopad na volební účast. Voliči si možná zvyknou, ale prostě jich nebude tolik volit. Vzhledem k nízké volební účastni mi to přijde naprosto nevhodné.

Odpovědět

Zpět na „Připravované předpisy“