Potlačení práv rodičů při porodu a COVID 19

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
anon539
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 4649 poděkování
Dostal poděkování: 1885 poděkování

Re: Potlačení práv rodičů při porodu a COVID 19

Příspěvek od anon539 »

Okej, tak znova. Pokud se ten personál od někoho z těch dvou nakazí, bude to matka, která dost dobře roušku mít nemůže. Otec, jsem napsala, bude mít minimálně podomácku usitou. Třeba bude mít jednorázovou z lékárny, třeba buď mít respirátor, co já vím, třeba je sežene i doktorům, vůbec bych se nedivila, kdyby v tomhle někteří otcové zafungovali líp než stat.
A řešit, jestli bude otec u porodu, je důležitý kvůli matce a dítěti a pomoci právě těm přetíženým zdravotníkům, kteří pak s tou rodičkou nemusí trávit tolik času a mohou se věnovat i akutnejsim věcem, když se otec muž o svou ženu postarat. Nejde o to, aby měl otec zážitek a o fotečky, ale o dopad na psychiku ženy a dítěte, třeba.
Tito uživatelé poděkovali autorovi anon539 za příspěvky (celkem 2):
Barbora.Hladikova, Anna.Ungerova
Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 1419 poděkování
Dostal poděkování: 1317 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Tak ona je ještě varianta, že otec nakazí (zdravou) matku přes svoji podomácku udělanou roušku :). Jaké riziko představuje koronavirus pro matku a dítě?

Vadí mi, když se takhle mluví za všechny ženy :). Jasně, někomu to může psychicky pomoct, někomu ne, někomu to je jedno. Někdo schvaluje, že otec u porodu není, viz. ta žena z Brna. Samozřejmě je dobrý mít na výběr, nicméně momentálně zažíváme bezprecedentní stav. Nikdo z nás není epidemiolog, takže tahle diskuze je v tomto stadiu pandemie asi zbytečná.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

anon539

Příspěvek od anon539 »

Lukas.Dolezal píše: 24 bře 2020, 14:45 Tak ona je ještě varianta, že otec nakazí (zdravou) matku přes svoji podomácku udělanou roušku :).
Kdyz je se svou ženou na porodním pokoji, tak žádnou jinou matku nenakazi, oproti případům, kdy přijde az po porodu na oddělení. Tam je mnohem větší šance, ze nakazí jiné rodičky. A pokud myslíš jeho ženu... Existují snad páry, co doma chodí v roušce, nelibaji se, nejedí spolu?... IMHO ne...
Jaké riziko představuje koronavirus pro matku a dítě?
Pokud vím, není to prokázané.
Vadí mi, když se takhle mluví za všechny ženy :).
Ale obhajuješ nařízení, které za všechny ženy rozhodne :D fkin logic :D
Jasně, někomu to může psychicky pomoct, někomu ne, někomu to je jedno. Někdo schvaluje, že otec u porodu není, viz. ta žena z Brna
Zazitek jednotlivce vs. Teorie potvrzene psychology. Ridme se fakty a ne subjektivnim statusem na FB.

Edit: Furt mám pocit, že si myslíš, že DIY roušky fungují hur než jednorázové ústenky z lékárny. Nicméně to tak není...
Tito uživatelé poděkovali autorovi anon539 za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Dolezal, Barbora.Hladikova
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Já vám nechci bořit bábovičky, ale otec u porodu je podle mě módní záležitost posledních několika desítek let. Mnoho tisíciletí předtím byl otec od porodu vypoklonkován porodní bábou. Ono to mělo praktické důvody, protože chlapi jsou prasata a ještě by mohli rodičku nebo dítě něčím nakazit a navíc, oni to hodně špatně snáší a spíš by zhoršovali duševní stav rodičky, než aby něčemu pomohli. Jediné, co snad mohli, je uvařit a přinést vodu, ale pak alou ven. a čekej až tě zavoláme. :twisted:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
V__

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Petr.Vileta píše: 24 bře 2020, 17:02 Já vám nechci bořit bábovičky, ale otec u porodu je podle mě módní záležitost posledních několika desítek let. Mnoho tisíciletí předtím byl otec od porodu vypoklonkován porodní bábou. Ono to mělo praktické důvody, protože chlapi jsou prasata a ještě by mohli rodičku nebo dítě něčím nakazit a navíc, oni to hodně špatně snáší a spíš by zhoršovali duševní stav rodičky, než aby něčemu pomohli. Jediné, co snad mohli, je uvařit a přinést vodu, ale pak alou ven. a čekej až tě zavoláme. :twisted:
Hele, tohle je zase příliš zjednodušující generalizace.
Ne každej chlap je prase, ne každej chlap to špatně snáší, a pokud rodička chce otce u sebe, tak asi ví, že její duševní stav nezhorší.
A vzhledem k tomu, že celý proces (od příjezdu do nemocnice do narození dítěte) může někdy trvat hodně dlouho, třeba i déle než 12 hodin, tak může být žena víc v pohodě, když bude mít během té doby někoho u sebe.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 3):
anon539, Anna.Ungerova, Jan.Zavadil

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

anon539

Příspěvek od anon539 »

Moje švagrová rodila v obou případech kolem 30 hodin. 12 je velmi optimistický odhad .))
Jiri.Janecka
Profese: právník
Dal poděkování: 175 poděkování
Dostal poděkování: 896 poděkování

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Michaela.Skokanova píše: 24 bře 2020, 13:57 Vynechat otce přináší víc škody než užitku.
To nepochybně. Proč mi ale můj instinkt říká, že ti, kteří se domáhají přítomnosti u porodu chodili ještě nedávno demonstrovat za naši skvělou nezávislou justici.
Barbora.Hladikova
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Příspěvek od Barbora.Hladikova »

Michal.Lupecka píše: 24 bře 2020, 11:22 Tak máme vyhlášený nouzový stav a je potlačeno více lidských práv, má smysl řešit je takhle nějak jedno po druhém?
Pokud musí být potlačeno lidské právo, je třeba poměřovat, zda je zamýšlený zásah přiměřený vzhledem k dosahovaným cílům, zda potlačení určitého lidského práva je vůbec potenciálně schopné těchto zamýšlených cílů dosáhnout. Takže ano, má smysl se zamýšlet nad každým opatřením, které v důsledku lidská práva omezuje. Jednodušeji řečeno je výše uvedenou optikou velice jednoduché obhájit omezení práva shromažďovacího, pohybu osob, práva na vzdělání atd. Všichni se asi převážně shodneme na tom, že omezení vycházení, zákaz pořádání akcí i zavřené školy přispívají k omezení šíření epidemie, nicméně efekt zákazu doprovázející osoby u porodu na zmírnění šíření nákazy je velmi diskutabilní.

V prvé řadě, jak již bylo uvedeno, nejedná se pouze o doprovod otce, ale doprovod potřebují ženy se speciálními potřebami, cizinky, jinak znevýhodněné, postižené. Doprovodem může být i certifikovaná porodní asistentka ( https://www.mzcr.cz/Odbornik/dokumenty/ ... 076_3.html ), nicméně pokud tato není zaměstnána v konkrétní nemocnici nebude ani jí umožněn přístup. Z blízkého okolí znám ženu, která měla velmi komplikovaný první porod, dítě se narodilo přidušené a z tohoto důvodu vyhledala u dalšího porodu porodní asistentku, díky které proběhl druhý porod fyziologicky zcela v pořádku. Pozitivní dopad doprovodu porodních asistentek je statisticky ověřen, tyto ženy rodí přirozenou cestou častěji. Vliv stresu u porodu má negativní dopad na jeho průběh, tzn.: porod, který by proběhl v případě zajištění potřeb rodičky fyziologicky, nakonec musí být proveden chirurgicky. Ženy po císařském řezu mají větší riziko poporodních komplikací, vyžadují delší hospitalizaci a větší nároky na péči zdravotnického personálu, totéž platí pro některé z narozených dětí o které se nemohou matky ihned postarat. Ženy, které nerodily přirozeně mají větší problémy s laktací, což opět vyžaduje pomoc dalšího personálu a pokud se přirozený proces kojení nepodaří nastartovat, je imunita dítěte slabší.

Další skutečností je fakt, že ženy bez doprovodu opět vyžadují větší péči personálu, doprovázející osoba je schopna počítat kontrakce, pomáhat rodičce se základními fyziologickými i psychologickými potřebami a v konečném důsledku se u ženy vystřídá menší počet osob (uvědomte si, že u ženy se mlže vystřídat i několik směn a velké množství personálu). Ostatně personál již nyní a o to více v době kumulace nákazy nebude schopen dostatečnou péči rodičce poskytnout. V konečném důsledku a po vzestupu epidemie hrozí scénář, že budou rodičky osamoceně a ve stresu přivádět děti na svět s mnohem většími komplikacemi.

Nevím také, jestli jste vůbec četl doporučení WHO, domnívám se, že toto "opatření" se vrátí jako bumerang Českému státu v podobě vleklých soudních sporů, kde se opravdu již bude třeba zabývat každým lidským právem vymezenou optikou.

Doprovázející osoba ať už otec, odborník či jiný blízký má vědecky prokázaný pozitivní dopad na průběh porodu a eliminaci poporodních komplikací matky i dítěte, nejde jen moderní trendy o společnou fotku na sociálních sítích. Doprovázející osoba může výrazně zmenšit okruh osob, který se u rodičky vyskytují, či minimálně jejich čas s rodičkou strávený. Doprovázející osoba může výrazně snížit dobu pobytu rodičky i dítěte v zdravotnickém zařízení. Doprovázející osoba bývá povětšinou situována u hlavy nikoli vaginy ženy a je dostatečně kompetentní být ve vzdálenosti dvou metrů od porodníka a samozřejmě dbát na ochranné pomůcky.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Barbora.Hladikova za příspěvky (celkem 5):
Vojtech.Pikal, anon539, Anna.Ungerova, Milan.Dadourek, V__
Barbora.Hladikova
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Příspěvek od Barbora.Hladikova »

Petr.Vileta píše: 24 bře 2020, 17:02 Já vám nechci bořit bábovičky, ale otec u porodu je podle mě módní záležitost posledních několika desítek let. Mnoho tisíciletí předtím byl otec od porodu vypoklonkován porodní bábou. Ono to mělo praktické důvody, protože chlapi jsou prasata a ještě by mohli rodičku nebo dítě něčím nakazit a navíc, oni to hodně špatně snáší a spíš by zhoršovali duševní stav rodičky, než aby něčemu pomohli. Jediné, co snad mohli, je uvařit a přinést vodu, ale pak alou ven. a čekej až tě zavoláme. :twisted:
Ano pane Vileto, konečně s Vámi mohu v něčem částečně souhlasit, ano jste prase. Nicméně jak jsem uvedla, souhlasím pouze částečně, o ostatních "chlapech" toto mínění automaticky nemám.
Anna.Ungerova
Místní předsednictvo
Profese: veterinární lékařka
Dal poděkování: 226 poděkování
Dostal poděkování: 245 poděkování

Příspěvek od Anna.Ungerova »

Byla přítomnost blízké osoby z řad žen, i tu porodní bábu rodička pravděpodobně nějakým způsobem znala. Jít rodit do instituce k úplně cizím lidem, které vidím poprvé v životě je záležitostí, která kromě benefitů měla a má i svoje závažné nedostatky a separace je jedním z nich, když teda pominu horečku omladnic. Na otce to padlo v posledních desetiletích možná i proto, že v rodinách už zpravidla nežije více generací pohromadě. Ale vím i o ženách, které měly jako doprovod svou mámu nebo sestru, spousta má s sebou ženu, která se tomu věnuje profesně (dula, případně soukromá porodní asistentka).
Kdyby byl spoleh, že personál bude vstřícný, možná by tyhle debaty byly víc v klidu.

Původně byla pro otce výjimka, byla zrušena na nátlak některých nemocnic. Pak se někde snažili pustit otce aspoň na 20 minut po porodu, což buď furt trvá (FN Ostrava), nebo to zaprásklo vedení nemocnice (Bulovka tuším?). Jinde si to fakt užívají a s argumentem, že ženu bez doprovodu nemá kdo hlídat, zruší bonding a seberou jí i to dítě. Na řadě pracovišť musí mít i rodící žena roušku, což si moc nedokážu představit, ale některé ženy píšou, že to daly a nakonec to docela šlo. Jak významně zvýšené riziko představuje ten otec, pokud má ústenku, jež údajně omezuje rozprsk o 95%, všude nechmatá a drží si odstup od personálu, to bych opravdu chtěla vědět. Ale nemám velkou důvěru, že by to věděl jistě personál hygienických stanic po tom, co předvádějí, když např. zavřou do karantény člověka, který byl v blízkém kontaktu s nakaženým, ale dalšího, co s tímto sdílí domácnost, pošlou do práce. Nebo po odhalení nakaženého zaměstnance se preventivně vrhnou s rychlotesty na celý domov seniorů a rychlotesty světě div se vyjdou všem negativní, neboť detekují protilátky a jsou průkazné až po sedmi dnech trvání klinických příznaků.
Fakt chápu, že je stav nouze, řada těch opatření má smysl a respektuju i ta, která smysl nemají, např. jdu venčit psa s rouškou, ikdyž 50m okolo nikdo, sice je to zbytečné, ale nic mi to neudělá. Ale zakázat ženám doprovod u porodu je velmi represivní opatření, které působí škodlivě a mělo by tedy být řádně odůvodněno, což podle mě není.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Anna.Ungerova za příspěvek:
anon539
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“