Já bych tam přidal i ateismus, at je anketa vyvážená.
Anketa: Je islám netolerantní totalitní ideologie?
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
- Profese: technik, programátor
- Dal poděkování: 47 poděkování
- Dostal poděkování: 50 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Anketa: Je islám netolerantní totalitní ideologie?
Demokracie a liberalismus není o tom že si můžu dělat co chcu, ale především o zodpovědnosti za své jednání.
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10819 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Správně, ateismus je také víra. Ateisté věří, že bůh neexistuje. Proto jsem bezvěrec, já nevěřím, že existuje, nevěřím žádné doktríně, jen mi něco připadá víc nebo méně pravděpodobné, že to tak je.
A pro věřící mám toto vysvětlení mého postoje: "Bůh si nepřeje, abych v něj věřil."
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
- vilik
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
- Vojtech.Pikal
- Kontrolní komise
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 11090 poděkování
- Dostal poděkování: 8913 poděkování
Vysvětlí Petru Viletovi někdo, že náboženství a církev jsou dost rozdílné entity?
(Do rozdílu mezi silným a slabým ateismem a ostatními odrůdami se tu pouštět nebudu, to by jsme pak museli krájet i větve i ty ostatní směry, že ano.)
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
- anon123
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Vojtech.Pikal píše: ↑30 srp 2024, 15:49Vysvětlí Petru Viletovi někdo, že náboženství a církev jsou dost rozdílné entity?
Tady někdo mluvil o církvi?
Já mluvil o náboženství, tedy víře v nadpřirozené bytosti a nadpřirozené schopnosti, atd. Pro mě splývají pojmy ideologie i náboženství i víra. Věřím, že to pochopíš, kde to "věřím" je jen slovní obrat, ustálená fráze, s významem "myslím", "domnívám se", "doufám".
Věř, ale komu věříš měř.
- Martin.Polak
- Člen KS Středočeský kraj
- Dal poděkování: 156 poděkování
- Dostal poděkování: 246 poděkování
Škoda že anketa už není otevřená. Zajímal by mě názor teď, kdy už i Německo pláče že ,,nezvládá".
Aneb miluji Islámský stát a proto jsem se usadil v Německu...
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Polak za příspěvky (celkem 3):
- Petr.Vileta, Jakub.Janicek, Vit.Fux
Na bojištích v Iráků a Kuvajtu zůstalo po armádě USA 300 tun ochuzeného uranu ve formě prachu. *
Snaha o zákaz zbraní zabíjejících a ohrožujících zdraví ještě dlouho po skončení konfliktu má smysl.
Podpořte snahu, aby se Česko připojilo k 122 členům OSN a řekla ne rozhazování jaderného odpadu.
Když už máme to ministerstvo zahraničí, že jo ;-) **
Vlákno: viewtopic.php?p=588267#p588267
- Jakub.Janicek
- Člen KS Praha
- Profese: chem. analytik farmacie
- Dal poděkování: 10 poděkování
- Dostal poděkování: 10 poděkování
Proč? co je to za logiku mě zajímá názor na islám ne ostatní náboženství. Tohle je klasický úskok aplikovaný například při odbíhání v debatě o THC k alkoholu a zpátky. Místo vyřešit jedno po druhém se svými specifiky...
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Promiň, ale tohle je přesně klasický úskok, rozebrat problém věcí souvisejících na "molekuly" a u každé z nich pak lze konstatovat, že "to není problém".
Když bude v anketě například 10 nejznámějších náboženství, 10 známých velkých sekt, 10 politických ideologií a 10 fantasmagorických a konspiračních hnutí (mimozemšťani, ilumináti, atd.) tak samozřejmě jen některé z nich mohou být hlasováním označeny za netolerantní totalitní ideologii.
Věř, ale komu věříš měř.
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 1 poděkování
Proč je ta otázka tak blbě populisticky položena? Islám (jako asi každé jiné náboženství) může být podle způsobu výkladu extrémistický, nebo taky ne. Ostatně po světě máme příklady liberálního i extremistického Islámu. O extrémismu se můžeme tak maximálně bavit v rámci jednotlivých větvích Islámu, a ne u Islámu jako celku, ne?
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Islám má za křesťanstvím 600 let zpoždění. Podívejte se do historie křesťanů pře 600 lety, co tam najdete za zvěrstva.
Věř, ale komu věříš měř.
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 1 poděkování
To není úskok. To je dost zásadní, protože odlišné směry Islámu ho vnímaj hodně odlišně. Neexistuje žádný jeden oficiální Islám, kterému věří všichni muslimové. Dokonce není ani jedna veřejně známá verze Islámu, protože u nás většina lidí stejně neví, co to Islám je a každému se vybaví něco jiného. Ani muslimové se mezi sebou na některých základních věcech neshodnou. Korán není sestaven chronologicky, ale když si protiřečí, tak přednost má časově novější verš, a jednotlivé muslimské školy se neshodnou na stáří a pořadí veršů. Při jiném řazení z toho může vylézt úplně jiné vyznění náboženství, včetně míry extrémismu. Navíc kromě koránu uznávaj Hadísy nebo Sunu, které existují v různých verzích, a které výrazně můžou pozměňovat porozumění Koránu. Můžeme se bavit o tom, kolik muslimů zastává konkrétní extrémistické téze, nebo jaký podíl mají které muslimské směry, ale přece nemůžete hodit do jednoho pytle výklad Islámu afgánským pastevcem, co zakazuje ženám mluvit na veřejnosti, s výkladem Islámu muslimem z Istanbulu, kterého žena se oblíká jako Evropanka a zastává vysokou firemní pozici.
Petr.Vileta píše: ↑01 zář 2024, 01:59Promiň, ale tohle je přesně klasický úskok, rozebrat problém věcí souvisejících na "molekuly" a u každé z nich pak lze konstatovat, že "to není problém".
Když bude v anketě například 10 nejznámějších náboženství, 10 známých velkých sekt, 10 politických ideologií a 10 fantasmagorických a konspiračních hnutí (mimozemšťani, ilumináti, atd.) tak samozřejmě jen některé z nich mohou být hlasováním označeny za netolerantní totalitní ideologii.