Vážené celostátní fórum,
v souladu s § 21, odst. 1, písm. c) jednacího řádu celostátního fóra bych vás chtěl požádat o nominaci skupinou členů do volby kandidáta Pirátské strany na funkci komisaře Evropské komise:
https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#navrhovani_kandidatu
Předně bych chtěl poděkovat za důvěru, kterou jste ve mě vložili, když jste si mě zvolili lídrem kandidátky do Evropského parlamentu. Jedinou politickou úrovní, na které Piráti nemají a nikdy neměli svého reprezentanta, je hlavní exekutivní orgán v Evropě, tedy Evropská komise. Díky tomu, že jsme součástí vlády a v souhlasu s koaliční dohodou, že na tento post přísluší nominace Pirátům a Starostům, tuto příležitost nyní máme. Abychom tuto příležitost využili, je potřeba na tuto pozici navrhnout kvalitního kandidáta a já věřím, že mám se svými výsledky, kterých jsem dosáhl, a zkušenostmi a kontakty, které jsem získal při práci na legislativě a v předsednictvu Evropského parlamentu, co nabídnout.
Vzhledem k tomu, že nedávno proběhly primárky pro volby do Evropského parlamentu, ve kterých jsem prezentoval svou práci v Evropském parlamentu, nebudu zde tuto prezentaci opakovat a odkážu na svou kandidátskou řeč pro primární volby do Evropského parlamentu:
viewtopic.php?p=842776#p842776
Nyní bych se chtěl soustředit spíše na to, proč je tato funkce pro Česko důležitá, proč by o ni měli Piráti usilovat a proč si myslím, že bych tím nominantem měl být já.
Proč je funkce komisařky/komisaře Evropské komise důležitá pro Česko:
Drtivá většina tuzemské legislativy je ovlivněna evropskou legislativou. Evropská komise je nejvyšší exekutivní orgán v Evropě a jediným orgánem, který může navrhnout evropskou legislativu. Ovlivňovat evropskou legislativu už při vzniku návrhu, je klíčové pro její podobu a směrování další diskuze. K tomu je ale potřeba získat vhodné portfolio. Česko jako exportní země, a to zejména do zemí v Unii, vždy usilovala (alespoň v rétorické rovině politiků) o ekonomické portfolio, ale nikdy se nepodařilo ho získat. To souvisí se způsobem výběru českých nominantů do kolegia Evropské komise, kteří by měli být výraznými osobnostmi na evropské politické scéně, aby dokázali získat kvalitní portfolio. Bohužel výběr českých nominantů vždy připomínal spíš tahání králíků z klobouku kouzelníka Pokustóna.
Proč by měli Piráti usilovat o funkci komisařky/komisaře Evropské komise:
Řada aspektů jádra pirátské politiky vzniká na evropské úrovni, po předsedkyni Evropské komise je to asi druhá nejvlivnější funkce v Evropě a nedává smysl se takové pozice vzdávat bez boje. Naopak bychom o ni měli usilovat, abychom dokázali propsat pirátské hodnoty a myšlenky už do samotného návrhu evropské legislativy, a Pirát(ka) v Evropské komisi by hrál(a) důležitou roli v součinnosti s pirátskými europoslanci. Máme vcelku unikátní šanci tento post získat, protože tato šance vzniká pouze jednou za pět let a to pouze v případě, že jsme ve vládě.
Proč si myslím, že bych měl být nominantem Pirátské strany na funkci komisaře Evropské komise:
Jak jsem uvedl, pro Česko je důležité získat kvalitní portfolio, ideálně ekonomické. Pochopitelně možnosti jsou omezené. Česko, jako země mimo eurozónu, nemá šanci získat portfolio spojené s finančními trhy a daněmi. Nutnou podmínkou pro fungování evropské ekonomiky je vnitřní trh a jeho stále důležitější součást jednotný digitální trh. V Evropském parlamentu pracuji přes čtyři roky na legislativě v oblasti vnitřního trhu a jednotného digitálního trhu. Z pirátského pohledu je toho hodně, co bychom v této oblasti měli podniknout: ukončení geoblockingu, umožnění interoperability sociálních sítí (podobně jako se mi to podařilo u chatovacích platforem), nastavení pravidel pro odpovědnost za škody způsobené AI, posílení oběhového hospodářství.
Byl jsem 3 roky koordinátorem naší politické skupiny v této oblasti, pracoval jsem na klíčové legislativě, která omezí zneužívání dominantního postavení digitálních gigantů na trhu, na pravidlech pro umělou inteligenci, na legislativě, která aktualizuje v digitální době odpovědnost výrobců za škody způsobené jejich výrobky, na pravidlech pro internetové firmy, na ochraně soukromí atd. Jako klíčový politik v těchto oblastech jsem citován v evropských a světových médiích. Při této legislativní práci, ale také jako místopředseda Evropského parlamentu a kvestor Evropského parlamentu jsem vybudoval řadu velmi dobrých vztahů s vysoce postavenými politiky v Evropě. To dokladují i nezávislé analýzy, které mě dlouhodobě řadí mezi 10 % nejvlivnějších europoslanců. Jsem tak jediným českým europoslancem mezi 100 nejvlivnějšími europoslanci, který v Evropském parlamentu slouží teprve první funkční období:
https://mastodon.pirati.cz/@EP_prehledn ... 6347889579
https://twitter.com/ep_prehledne/status ... 8953442569
Ze všech těchto důvodů si myslím, že dokážu pro Česko získat kvalitní portfolio. Ale hlavně... jsem nebezpečnej.
https://twitter.com/TomasZdechovsky/sta ... 3450546212
Ještě se asi sluší dodat pohled na souběh kandidatury na poslance Evropského parlamentu a na komisaře Evropské komise. Ve skutečnosti to vlastně není vůbec nic zvláštního. Lídr kandidátky do Poslanecké sněmovny je logicky kandidátem na člena vlády. Kandidatura do Evropského parlamentu a do Evropské komise je ekvivalentem téhož na evropské úrovni. Dokonce to odbourává jeden z demokratických deficitů Evropské unie, že se komisaři někde zjeví bez povšimnutí veřejnosti. Nyní máme možnost naplnit princip systému spitzenkandidátů, který dlouhodobě podporujeme.
Děkuju a rád zodpovím vaše dotazy.