nominace Marcela Kolaji do volby kandidáta Pirátské strany na funkci komisaře Evropské komise

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.

Moderátor: Předsedající

Zamčeno

Podporujete nominaci Marcela Kolaji do volby kandidáta Pirátů na funkci komisaře Evropské komise?

Pro

83
85%

Proti

11
11%

Zdržuji se

4
4%

Celkem hlasujících: 98 - Celkem hlasů: 98

Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Profese: Senior Technical Product Manager
Dal poděkování: 5857 poděkování
Dostal poděkování: 6414 poděkování
Kontaktovat uživatele:

nominace Marcela Kolaji do volby kandidáta Pirátské strany na funkci komisaře Evropské komise

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Vážené celostátní fórum,

v souladu s § 21, odst. 1, písm. c) jednacího řádu celostátního fóra bych vás chtěl požádat o nominaci skupinou členů do volby kandidáta Pirátské strany na funkci komisaře Evropské komise:

https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#navrhovani_kandidatu

Předně bych chtěl poděkovat za důvěru, kterou jste ve mě vložili, když jste si mě zvolili lídrem kandidátky do Evropského parlamentu. Jedinou politickou úrovní, na které Piráti nemají a nikdy neměli svého reprezentanta, je hlavní exekutivní orgán v Evropě, tedy Evropská komise. Díky tomu, že jsme součástí vlády a v souhlasu s koaliční dohodou, že na tento post přísluší nominace Pirátům a Starostům, tuto příležitost nyní máme. Abychom tuto příležitost využili, je potřeba na tuto pozici navrhnout kvalitního kandidáta a já věřím, že mám se svými výsledky, kterých jsem dosáhl, a zkušenostmi a kontakty, které jsem získal při práci na legislativě a v předsednictvu Evropského parlamentu, co nabídnout.

Vzhledem k tomu, že nedávno proběhly primárky pro volby do Evropského parlamentu, ve kterých jsem prezentoval svou práci v Evropském parlamentu, nebudu zde tuto prezentaci opakovat a odkážu na svou kandidátskou řeč pro primární volby do Evropského parlamentu:

viewtopic.php?p=842776#p842776

Nyní bych se chtěl soustředit spíše na to, proč je tato funkce pro Česko důležitá, proč by o ni měli Piráti usilovat a proč si myslím, že bych tím nominantem měl být já.

Proč je funkce komisařky/komisaře Evropské komise důležitá pro Česko:

Drtivá většina tuzemské legislativy je ovlivněna evropskou legislativou. Evropská komise je nejvyšší exekutivní orgán v Evropě a jediným orgánem, který může navrhnout evropskou legislativu. Ovlivňovat evropskou legislativu už při vzniku návrhu, je klíčové pro její podobu a směrování další diskuze. K tomu je ale potřeba získat vhodné portfolio. Česko jako exportní země, a to zejména do zemí v Unii, vždy usilovala (alespoň v rétorické rovině politiků) o ekonomické portfolio, ale nikdy se nepodařilo ho získat. To souvisí se způsobem výběru českých nominantů do kolegia Evropské komise, kteří by měli být výraznými osobnostmi na evropské politické scéně, aby dokázali získat kvalitní portfolio. Bohužel výběr českých nominantů vždy připomínal spíš tahání králíků z klobouku kouzelníka Pokustóna.

Proč by měli Piráti usilovat o funkci komisařky/komisaře Evropské komise:

Řada aspektů jádra pirátské politiky vzniká na evropské úrovni, po předsedkyni Evropské komise je to asi druhá nejvlivnější funkce v Evropě a nedává smysl se takové pozice vzdávat bez boje. Naopak bychom o ni měli usilovat, abychom dokázali propsat pirátské hodnoty a myšlenky už do samotného návrhu evropské legislativy, a Pirát(ka) v Evropské komisi by hrál(a) důležitou roli v součinnosti s pirátskými europoslanci. Máme vcelku unikátní šanci tento post získat, protože tato šance vzniká pouze jednou za pět let a to pouze v případě, že jsme ve vládě.

Proč si myslím, že bych měl být nominantem Pirátské strany na funkci komisaře Evropské komise:

Jak jsem uvedl, pro Česko je důležité získat kvalitní portfolio, ideálně ekonomické. Pochopitelně možnosti jsou omezené. Česko, jako země mimo eurozónu, nemá šanci získat portfolio spojené s finančními trhy a daněmi. Nutnou podmínkou pro fungování evropské ekonomiky je vnitřní trh a jeho stále důležitější součást jednotný digitální trh. V Evropském parlamentu pracuji přes čtyři roky na legislativě v oblasti vnitřního trhu a jednotného digitálního trhu. Z pirátského pohledu je toho hodně, co bychom v této oblasti měli podniknout: ukončení geoblockingu, umožnění interoperability sociálních sítí (podobně jako se mi to podařilo u chatovacích platforem), nastavení pravidel pro odpovědnost za škody způsobené AI, posílení oběhového hospodářství.

Byl jsem 3 roky koordinátorem naší politické skupiny v této oblasti, pracoval jsem na klíčové legislativě, která omezí zneužívání dominantního postavení digitálních gigantů na trhu, na pravidlech pro umělou inteligenci, na legislativě, která aktualizuje v digitální době odpovědnost výrobců za škody způsobené jejich výrobky, na pravidlech pro internetové firmy, na ochraně soukromí atd. Jako klíčový politik v těchto oblastech jsem citován v evropských a světových médiích. Při této legislativní práci, ale také jako místopředseda Evropského parlamentu a kvestor Evropského parlamentu jsem vybudoval řadu velmi dobrých vztahů s vysoce postavenými politiky v Evropě. To dokladují i nezávislé analýzy, které mě dlouhodobě řadí mezi 10 % nejvlivnějších europoslanců. Jsem tak jediným českým europoslancem mezi 100 nejvlivnějšími europoslanci, který v Evropském parlamentu slouží teprve první funkční období:

96683051e70d6c79.jpeg

https://mastodon.pirati.cz/@EP_prehledn ... 6347889579
https://twitter.com/ep_prehledne/status ... 8953442569

Ze všech těchto důvodů si myslím, že dokážu pro Česko získat kvalitní portfolio. Ale hlavně... jsem nebezpečnej. :-D

https://twitter.com/TomasZdechovsky/sta ... 3450546212

Ještě se asi sluší dodat pohled na souběh kandidatury na poslance Evropského parlamentu a na komisaře Evropské komise. Ve skutečnosti to vlastně není vůbec nic zvláštního. Lídr kandidátky do Poslanecké sněmovny je logicky kandidátem na člena vlády. Kandidatura do Evropského parlamentu a do Evropské komise je ekvivalentem téhož na evropské úrovni. Dokonce to odbourává jeden z demokratických deficitů Evropské unie, že se komisaři někde zjeví bez povšimnutí veřejnosti. Nyní máme možnost naplnit princip systému spitzenkandidátů, který dlouhodobě podporujeme.

Děkuju a rád zodpovím vaše dotazy.

David.Wagner
Republikový výbor
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 664 poděkování
Dostal poděkování: 5666 poděkování

Re: nominace Marcela Kolaji do volby kandidáta Pirátské strany na funkci komisaře Evropské komise

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

já budu jen velmi krátký. Postup vnitrostranické volby kandidáta na komisaře považuji za jednu ze skvělých vlastností strany a jsem moc rád, že to nyní umíme. Samozřejmě, závěrečné jednání o tom koho Česko nominuje může být divoké, ale považuji za podstatný a prezentačně fajn mít člověka který bude jako náš kandidát chodit po světě a do médií a prezentovat co si od Komise představujeme, jaký typ práce tam chceme přinést a jak přesně tam můžeme Evropu zlepšit.

A Marcel má myslím všechny potřebné předpoklady tuto roli zvládnout, takže podporuju!

Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 9):
Dominik.Becka, Martin.Sterba, Jan.Hora, Robert.Magni, Marcel.Kolaja, Martin.Karim, Jiri.Ulip, Filip.Jirousek, Petr.Springinsfeld

Podporuji myšlenky.

Martin.Sterba
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Profese: manažer a stratég on-line komunikace
Dal poděkování: 1599 poděkování
Dostal poděkování: 1388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: nominace Marcela Kolaji do volby kandidáta Pirátské strany na funkci komisaře Evropské komise

Příspěvek od Martin.Sterba »

Myslím, že vhodnější kandidáta na eurokomisaře než Marcela nemáme. Proto jsem rád, že se té výzvy nebojí.

Kdyby sis, Marceli, měl vybrat portfolio. Které by to bylo?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Sterba za příspěvky (celkem 2):
Marcel.Kolaja, Jiri.Ulip

Mgr. Martin Štěrba | zastupitel Prahy 8 a předseda místního sdružení
+420 732 408 769 | www.fb.com/sterbamartin.praha8 | www.x.com/sterbamartin
martin.sterba@pirati.cz

Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Kontaktovat uživatele:

Martin.Sterba píše: 27 zář 2023, 12:47

Myslím, že vhodnější kandidáta na eurokomisaře než Marcela nemáme. Proto jsem rád, že se té výzvy nebojí.

Děkuju za podporu, i @David.Wagner.

Martin.Sterba píše: 27 zář 2023, 12:47

Kdyby sis, Marceli, měl vybrat portfolio. Které by to bylo?

Digitální Evropa nebo vnitřní trh, protože v té oblasti mám zkušenosti a současně by to bylo pro Česko přínosné.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 6):
Michal.Gill, Jiri.Ulip, Jan.Hora, Martin.Sterba, pavel.cmiel, Marek.Necada
Vit.Fux
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Programátor
Dal poděkování: 6876 poděkování
Dostal poděkování: 1641 poděkování

Příspěvek od Vit.Fux »

Je šance prosadit na Evropské úrovni něco jako zákaz exkluzivity digitálního obsahu? Například aby stejný obsah mohly nakoupit různé streamovací platformy. Byla by to navíc i ochrana před cenzurou, protože pokud jedna společnost vlastní exkluzivní práva a rozhodne se danou věc nevysílat, jde defacto o cenzuru i když ji neprovádí stát.
A druhá půlka otázky zní jestli bys pro něco takového zvedl ruku?

Martin.Karim
Rozhodčí komise
Profese: právník
Dal poděkování: 846 poděkování
Dostal poděkování: 778 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin.Karim »

@Marcel.Kolaja je skvělý kandidát na komisaře. Řízení skupiny komisařů pro Evropu připravenou na digitální věk i Vnitřní trh by byly skvělé komisariáty. Jestli se nemýlím, tak budoucí komisař by měl být navržen z naší koalice se STANem. Budoucí protikandidát již dává dohromaty svůj budoucí tým. To se mi opravdu nelíbí. Podporuji Marcelovu kandidaturu na komisaře. Má kompetence, zkušenosti i znalosti. Pokud uspěje, dostane se o jednoho Piráta více do evropských vrcholných politických struktur víc.

m: martin.karim@pirati.cz
t:+420602383636

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 23937 poděkování
Dostal poděkování: 19772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Vit.Fux píše: 27 zář 2023, 14:34

Je šance prosadit na Evropské úrovni něco jako zákaz exkluzivity digitálního obsahu? Například aby stejný obsah mohly nakoupit různé streamovací platformy. Byla by to navíc i ochrana před cenzurou, protože pokud jedna společnost vlastní exkluzivní práva a rozhodne se danou věc nevysílat, jde defacto o cenzuru i když ji neprovádí stát.

Nebyl by to zásah do svobodné vůle autora, komu a v jaké podobě ta práva "prodá"? Může být, že se autor nechce dohadovat z 10 platformami a pokud mu jediná dá zajímavou odměnu, dá jí exkluzivitu. Jiný autor zase raději bere "drobné" ale od co nejvíce platforem. :(

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Marcel.Kolaja
Člen KS Středočeský kraj
Kontaktovat uživatele:

Vit.Fux píše: 27 zář 2023, 14:34

Já zrovna nejsem z těch, co prosazují silný copyrightový monopol :-) Ovšem bylo by potřeba tu myšlenku více rozpracovat. Asi by dávalo smysl, aby se tím zabývala dopadová studie v rámci reformy copyrightu, která je potřeba, protože to, co proběhlo v roce 2019, nebyla žádná reforma. Stále Evropany trápí geoblocking. Extrémně dlouhá doba copyrightového monopolu vůbec neodpovídá potřebám dnešního digitálního světa (ale zde je problém už v Bernské úmluvě). Takže určitě má smysl se tím zabývat, ale takto izolovaně a bez analýzy nedokážu říct ano nebo ne.

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“