Ukrajina

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha, PMS Praha 3

Odpovědět
Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Příspěvky: 1747
Registrován: 10 úno 2012, 03:34
Dal poděkování: 3741 poděkování
Dostal poděkování: 1289 poděkování

Re: Ukrajina

Příspěvek od Josef.Ulehla »

Díky @eladar za pochvalu formulace. Přídávám do petice s otazníky nadpis a "my, signatáři":

(? S hrdostí informujme o ukrajinských hostech ?)

(? My, signatáři této petice jsme přesvědčeni, že... ?)

Ukrajina dělá pro zájmy Česka jeho obyvatel tolik, že jim to asi nikdy nebudeme moct splatit. Je i v našem sobeckém zájmu co nejvíc a co nejrychleji pomáhat Ukrajině, aby zvítězila nad říší zla. Ukrajinskou pomoc Česku a jeho obyvatelům nelze vyvážit žádným množstvím péče o ukrajinské hosty. Žádáme orgány státní správy a samosprávy, aby o tom, jak pečují o ukrajinské hosty, s hrdostí, úplně a průběžně informovaly.

 
Vnímám, že podle @eladar:

eladar píše: 21 črc 2023, 05:43

... přesně tohle jsou ty kroky, které zvyšují napětí ve společnosti.

Myslím, že té obavě rozumím. Ale věřím, že než v tomto strachu mlčet, je lepší jasně formulovat názory, respektovat názory odlišné a pravdivě informovat o činnosti orgánů státní správy a samosprávy.

O Ukrajině si budem povídat i tady:

Josef.Ulehla píše: 27 črc 2023, 13:59

Ve čtvrtek 3.8. 19:00 trojkatretiho.cz

Host: Vladimír Votápek

Námět: Ruská válka proti Ukrajině

- - -
(Kontext a zdroják - klepni na: OFFTOPICPro případ, že to bude příspěvek přestěhován, uvádím, že ho vytvářím jako 161. příspěvek vlákna Ukrajina v (pod)Fóru Praha 3. Zdroják příspěvku i u zamčených témat lze zjistit pomocí kliknutí na Kontaktovat uzivatele.)
(Návod jak se zapojit - klepni na: OFFTOPIC
Jedna cesta k lepšímu poznání Pirátů začíná registrací zde na Fóru. Je to malá překážka. Předem je třeba mít jenom funkční ímejl. Na této stránce nahoře vpravo se proklikem přes slůvko Registrovat dostanu k jednoduchému formuláři Pirátská identita. Když ho dostatečně vyplním a zmačnku dole Registrovat se, objeví se hláška Pro aktivaci účtu potřebujete ověřit vaši e-mailovou adresu. V mejlové schránce mi přistane mejl Ověření e-mailu. V něm kliknu na Odkaz na ověření e-mailové adresy. Octnu se znovu ve Fóru. Nahoře vpravo kliknu na Přihlásit a jsem uvnitř, přihlášen. Místo slůvek Registrovat, Přihlásit vidím svoje uživatelské jméno. Není třeba se bát. Toto je jenom registrace a přihlášení na veřejném internetovém fóru. Není to přihláška do strany. Veřejně viditelné je jenom moje uživatelské jméno, které si můžu zvolit, jaké chci.

Jako přihlášený můžu psat do veřejné části Fóra. Tady je možné se ptát. Také je zde možné obrátit se na mě s žádostí o pomoc tzv. soukromou zprávou. Pro přihlášené k této možnosti vede cesta za slovy Kontaktovat uživatele vpravo od tohoto příspěvku pod fotkou.

Pro ty, kteří chtějí potkat, je tu internetové setkání ve čtvrtek 3.8. v 19:00 https://trojkatretiho.cz :fet:
)

hefi
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 38
Registrován: 05 pro 2022, 14:06
Dostal poděkování: 37 poděkování

Re: Ukrajina

Příspěvek od hefi »

Super. Doufám, že se mi podaří připojit se přes mobil.

Petice v takovém duchu, jak navrhuje Josef, se mi taky líbí. Jen mám dojem, že stát a ani orgány státní samosprávy nějak přehnaně o ukrajinské hosty nepečují. Nejnověji například poměrně tvrdé pokrácení dávek humanitární pomoci (osoba, která si přivydělá měsíčně 2500 a má 2000,- Kč v přepočtu ukrajinského důchodu, a není jí ještě 65 let, dávku prostě nedostane). A to jen proto, že bydlí v bytě s příbuznou, která si vydělá 8,5 tisíce. Ta samozřejmě dávku taky nedostane. Pak jsou s nimi ještě dvě děti, ty dostanou dohromady kolem sedmi tisíc. Za byt a elektřinu zaplatí dohromady skoro 13 tisíc. Uvidíme, zda se jim podaří získat příspěvek na bydlení (veškeré kompetentní webové stránky popisují, co je potřeba doložit, ale formulář nikoli). Tenhle systém mimo jiné nahrává černému pracovnímu trhu, o němž stát musí vědět, ale nic proti němu nepodniká. A tak bych mohla pokračovat, materiálu mám dost. Ano, je spousta dobrých iniciativ a spousta těch, co pomáhají. Jen u toho státu mi to pořád víc připadá jako alibi, a ne jako skutečná, systematická a cílená pomoc.

qnx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1235
Registrován: 30 dub 2021, 10:49
Dal poděkování: 247 poděkování
Dostal poděkování: 457 poděkování

Re: Ukrajina

Příspěvek od qnx »

hefi: Pokrácení dávek humanitární pomoci je celkem logickým krokem. Je nutné se na to podívat optikou toho, že stát je těžce zadlužený a současná vláda není schopná udržet hospodářství v dobré kondici a dokonce ani vybírat daně (tedy tam, kde by to bylo možné). Podpora je pěkná věc, ale my na to prostě nemáme. Možná by tedy bylo lepší začít peticí, která by adresovala vládě požadavky ohledně potřeby řádného hospodaření. Pokud by se rozpočet dostal do plusu, podpora uprchlíkům by se samozřejmě mohla zvětšit.

Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Příspěvky: 1747
Registrován: 10 úno 2012, 03:34
Dal poděkování: 3741 poděkování
Dostal poděkování: 1289 poděkování

Re: Ukrajina

Příspěvek od Josef.Ulehla »

Dvě třetiny ukrajinských uprchlíků v Česku žijí pod hranicí chudoby (anglicky a česky)

Anglicky: https://www.eurointegration.com.ua/eng/news/2023/08/9/7167279/ nebo zde:
OFFTOPIC
Two-Thirds of Ukrainian Refugees in Czechia Live below Poverty Line

Wednesday, 9 August 2023

The incomes of two-thirds of Ukrainian refugees in Czechia fall below the poverty line since a significant number working in unskilled positions.

As a study by the PAQ agency idicates, 68% of refugees live below the poverty line, while 45% of households have survived for less than a month on their savings.

67% of economically active refugees have found employment, although over half of them work in less qualified positions, and more than 40% are even working significantly below their qualifications, thus not fully utilizing their work potential.

"Unskilled work entails a lot of problems. Two-thirds of refugees earn only up to 150 Czech crowns net per hour. A quarter need to work more to sustain themselves," the research states.

A third of respondents also stated that they work without social and medical insurance, as well as without vacation days. Two-thirds of refugees claim that their earnings amount to up to 150 Czech crowns per hour.

The biggest obstacle to finding work, according to refugees, is insufficient knowledge of the Czech language (71%). Other problems include the inability to care for children (29%) or issues with recognising Ukrainian educational documents (28%).

Approximately half of the refugees (49%) live in rented accommodation. This is related to changes in legislation, according to which only vulnerable individuals, such as children, the elderly, or those caring for children under 6 years old, have the right to free housing after the first 150 days from the moment of temporary protection provision.

In a survey by PAQ Research in cooperation with the Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences, 1,425 households participated, including 3,789 individuals, including 1,203 children. The survey was conducted in June.

As previously reported, nearly half of Ukrainian refugees in Germany are overqualified for the jobs they are doing.

The governments of European countries allocated over 43 billion euros for the shelter of Ukrainians who became refugees due to the war unleashed by Russia.

Česky https://www-eurointegration-com-ua.translate.goog/eng/news/2023/08/9/7167279/?x_tr_sl=en&x_tr_tl=cs&x_tr_hl=en-US&x_tr_pto=wapp nebo zde:
OFFTOPIC
Dvě třetiny ukrajinských uprchlíků v Česku žijí pod hranicí chudoby

Středa 9. srpna 2023

Příjmy dvou třetin ukrajinských uprchlíků v Česku klesají pod hranici chudoby, protože značná část pracuje na nekvalifikovaných pozicích.

Jak uvádí studie agentury PAQ, 68 % uprchlíků žije pod hranicí chudoby, zatímco 45 % domácností přežilo méně než měsíc ze svých úspor.

67 % ekonomicky aktivních uprchlíků našlo zaměstnání, i když více než polovina z nich pracuje na méně kvalifikovaných pozicích a více než 40 % dokonce pracuje výrazně pod svou kvalifikací, a tak plně nevyužívá svůj pracovní potenciál.

"Nekvalifikovaná práce s sebou nese spoustu problémů. Dvě třetiny uprchlíků si vydělají jen do 150 korun čistého za hodinu. Čtvrtina potřebuje více pracovat, aby se uživila," uvádí výzkum.

Třetina respondentů také uvedla, že pracuje bez sociálního a zdravotního pojištění a bez dnů dovolené. Dvě třetiny uprchlíků tvrdí, že jejich výdělky dosahují až 150 korun za hodinu.

Největší překážkou při hledání práce je podle uprchlíků nedostatečná znalost českého jazyka (71 %). Mezi další problémy patří neschopnost postarat se o děti (29 %) nebo problémy s uznáváním ukrajinských dokladů o vzdělání (28 %).

Přibližně polovina uprchlíků (49 %) žije v nájmu. Souvisí to se změnami v legislativě, podle které mají právo na bezplatné bydlení po uplynutí prvních 150 dnů od poskytnutí dočasné ochrany pouze ohrožené osoby, jako jsou děti, senioři nebo osoby pečující o děti do 6 let. .

Průzkumu PAQ Research ve spolupráci se Sociologickým ústavem AV ČR se zúčastnilo 1 425 domácností, z toho 3 789 jednotlivců, z toho 1 203 dětí. Průzkum byl proveden v červnu.

Jak již bylo dříve oznámeno, téměř polovina ukrajinských uprchlíků v Německu je překvalifikována pro práci, kterou vykonávají.

Vlády evropských zemí vyčlenily přes 43 miliard eur na útočiště Ukrajinců, kteří se stali uprchlíky kvůli válce rozpoutané Ruskem.


- - -
(Kontext a zdroják - klepni na: OFFTOPICPro případ, že to bude příspěvek přestěhován, uvádím, že ho vytvářím jako 164. příspěvek vlákna Ukrajina v (pod)Fóru Praha 3. Zdroják příspěvku i u zamčených témat lze zjistit pomocí kliknutí na Kontaktovat uzivatele.)
(Návod jak se zapojit - klepni na: OFFTOPIC
Jedna cesta k lepšímu poznání Pirátů začíná registrací zde na Fóru. Je to malá překážka. Předem je třeba mít jenom funkční ímejl. Na této stránce nahoře vpravo se proklikem přes slůvko Registrovat dostanu k jednoduchému formuláři Pirátská identita. Když ho dostatečně vyplním a zmačnku dole Registrovat se, objeví se hláška Pro aktivaci účtu potřebujete ověřit vaši e-mailovou adresu. V mejlové schránce mi přistane mejl Ověření e-mailu. V něm kliknu na Odkaz na ověření e-mailové adresy. Octnu se znovu ve Fóru. Nahoře vpravo kliknu na Přihlásit a jsem uvnitř, přihlášen. Místo slůvek Registrovat, Přihlásit vidím svoje uživatelské jméno. Není třeba se bát. Toto je jenom registrace a přihlášení na veřejném internetovém fóru. Není to přihláška do strany. Veřejně viditelné je jenom moje uživatelské jméno, které si můžu zvolit, jaké chci.

Jako přihlášený můžu psat do veřejné části Fóra. Tady je možné se ptát. Také je zde možné obrátit se na mě s žádostí o pomoc tzv. soukromou zprávou. Pro přihlášené k této možnosti vede cesta za slovy Kontaktovat uživatele vpravo od tohoto příspěvku pod fotkou.

Pro ty, kteří chtějí potkat, je tu internetové setkání v neděli 3.9. v 19:00 https://trojkatretiho.cz :fet:
)

qnx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1235
Registrován: 30 dub 2021, 10:49
Dal poděkování: 247 poděkování
Dostal poděkování: 457 poděkování

Re: Ukrajina

Příspěvek od qnx »

Josef.Ulehla: To je smutné, ale ona i každá šestá česká domácnost žije pod hranicí příjmové chudoby. V případě uprchlíků se tak nějak dá předpokládat, že na tom budou hůře, než domorodci. Kritiku bych tedy směřoval především do vládních kruhů a to na jejich velice diletantské vládnutí.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34835
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31739 poděkování
Dostal poděkování: 25787 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukrajina

Příspěvek od Petr.Vileta »

Ona je otázka, kdo tu hranici chudoby počítá a jak. Jinak vyjde ČSÚ a jinak Eurostatu.
https://www.mskruh.cz/clanky/zpravy-pri ... yjma-prahy

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

filipkovamilena
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 38
Registrován: 06 pro 2022, 10:20
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování

Re: Ukrajina

Příspěvek od filipkovamilena »

Nevím,jak svobodně můžeme skutečně vyjadřovat své názory.Myslím, že v ČR svoboda neexistuje.

eladar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 502
Registrován: 04 bře 2021, 11:42
Dal poděkování: 206 poděkování
Dostal poděkování: 375 poděkování

Re: Ukrajina

Příspěvek od eladar »

filipkovamilena píše: 05 zář 2023, 11:12

Nevím,jak svobodně můžeme skutečně vyjadřovat své názory. Myslím, že v ČR svoboda neexistuje.

Oficiálně není svoboda slova nijak omezena. A oficiální vládní propagandu můžete svobodně šířit bez jakýchkoli omezení.

Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Příspěvky: 1747
Registrován: 10 úno 2012, 03:34
Dal poděkování: 3741 poděkování
Dostal poděkování: 1289 poděkování

Re: Ukrajina

Příspěvek od Josef.Ulehla »

hefi píše: 21 črc 2023, 13:58

...

K "fungování státu" jsem něco napsal zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=852584#p852584

filipkovamilena píše: 05 zář 2023, 11:12

...

eladar píše: 05 zář 2023, 19:01

...

K "svobodě slova" jsem něco napsal zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=852587#p852587

Josef.Ulehla píše: 30 črc 2023, 16:28

...

Tady bych se rád soustředil na to, jestli se najde někdo, kdo by se mnou spolupracoval na té petici.

Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Příspěvky: 1747
Registrován: 10 úno 2012, 03:34
Dal poděkování: 3741 poděkování
Dostal poděkování: 1289 poděkování

Ruská válka proti Ukrajině

Příspěvek od Josef.Ulehla »

O ruské válce proti Ukrajině anglicky postuju pravidelně zde: https://mastodon.pirati.cz/@josefulehla/with_replies
Do češtiny lze přeložit např pomocí: https://www.deepl.com
Timothy Snyder, o kterém je možno se poučit česky zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Timothy_Snyder
je podle mě jedním z nejlepších, kdo o válce píší. 7.9. napsal shrnutí, jak to s válkou je, jak ji Ukrajinci žijí a jak ji máme vidět. Anglicky zde: https://snyder.substack.com/p/the-state-of-the-war
Deepl překlad do češtiny klikni na OFFTOPIC
Stav války

Myšlenky z Kyjeva

Timothy Snyder

Pozdravy z Kyjeva. Posledních několik dní jsem strávil na Ukrajině, zde v hlavním městě a v jižních oblastech Oděsy, Mykolajova a Chersonu, kde jsem se snažil získat představu o stavu války. O svých zkušenostech ještě napíšu, ale řekl jsem si, že je možná vhodná chvíle podělit se o svůj nejobecnější pocit.

Je to zásadní okamžik, částečně kvůli tomu, co se děje, a částečně kvůli našemu vlastnímu vnímání času. Rok a půl je pro nás nepříjemné období. Možná bychom si rádi mysleli, že se dá rychle ukončit tou či onou ofenzivou nebo zbraní. Když válka rychle neskončí, přecházíme k myšlence, že jde o "patovou situaci", což je situace, která trvá věčně. To je falešné a slouží to jako určitá výmluva, abychom nepřišli na to, co se děje. Je to válka, kterou lze vyhrát, ale jen pokud budeme dostatečně trpěliví, abychom viděli její obrysy a možnosti.

Zisků v této invazi Rusko dosáhlo téměř výhradně během několika prvních týdnů, v únoru a březnu 2022. Tyto zisky byly z velké části možné díky tomu, že se Rusko zmocnilo Krymského poloostrova při své předchozí invazi na Ukrajinu v roce 2014. V průběhu roku 2022 Ukrajina vyhrála bitvy o Kyjev, Charkov a Cherson a získala zpět přibližně polovinu území, které Rusko získalo.

Ukrajina loni ze stejného důvodu neměla k dispozici zbraně, které potřebovala: Američané dovolili, aby ruská propaganda vytlačila strategickou kalkulaci. Nyní však již americká strana obecně pochopila, že ruská jaderná hrozba byla psychologickou operací, která měla zpomalit dodávky zbraní. Spojené státy a evropští partneři dodávali zbraně Ukrajině, což bylo naprosto nezbytné. Z historického hlediska je však tempo pomalé. Stíhací letouny přicházejí, ale s ročním zpožděním pro současnou ofenzívu. Ukrajinci tak nyní zkoušejí ofenzivu v podmínkách, které by američtí štábní důstojníci považovali za náročné. Američané považují za samozřejmost ekonomickou převahu, předchozí zničení logistiky a vzdušnou převahu, přičemž nic z toho nepopisuje ukrajinskou pozici. Ukrajinci nemají ani početní převahu, natož pak převahu 3-1 nebo 5-1, která by byla standardní radou pro ofenzivu.

Boje letos v létě byly pro Ukrajinu velmi tvrdé a velmi nákladné, myslím, že tvrdší a nákladnější, než musely být. Dnes jsem navštívil zraněné vojáky v rehabilitačním centru; mezi mnoha pocity, které to ve mně vyvolalo, byl i pocit viny, že naši lidé mohli udělat víc, aby tyto lidi ochránili. (Pokud je chcete ochránit, zvažte dar pro organizace Come Back Alive nebo United24 nebo Unite with Ukraine).

Přesto ukrajinské územní pokroky z letošního léta stačily k tomu, aby se ozvaly hlasy přátelské Kremlu a vyzvaly k příměří. Vzhledem k tomu, jak fungují média, se zdá, že tyto výzvy (spíše než události na místě) jsou někdy hlavní zprávou. Prokremelské op-edy pašují domněnku, že Ukrajina nepostupuje, i když ve skutečnosti postupuje. Spojenci Kremlu se ohánějí ukrajinským utrpením, ale nikdy neuvádějí Ukrajince, ani údaje z průzkumů veřejného mínění, které ukazují drtivou podporu války.

Neexistuje žádný důvod domnívat se, že by se Kreml skutečně cítil takovou dohodou někde omezován; po poslední invazi se ani nezačal držet podmínek dohody a při opětovné invazi Moskva porušila všechny dohody s Ukrajinou (přičemž dala jasně najevo, že Ukrajinu nepovažuje za stát). Ruští propagandisté hovořící k ruskému publiku neskrývají, že cílem je zničení ukrajinského národa a že příměří by mělo pouze získat čas. Nyní, když se jaderný bluf do značné míry vyčerpal, Moskva změnila svůj přístup a místo toho se snaží lidem namluvit, že se na bojišti nic neděje. Moskva doufá, že motivuje ukrajinské spojence, aby Ukrajinu omezovali dostatečně dlouho na to, aby Rusko mohlo změnit poměr sil ve svůj prospěch.

Ukrajina nasazuje vlastní úderné kapacity dlouhého dosahu k ničení letadel a logistiky na ruském území, což je nezbytnou podmínkou pro vítězství ve válce. To je nepříjemný vývoj, protože západní partneři ne vždy promýšlejí, jak takovou válku ukončit. Ta končí, když jedna strana zvítězí. Otázkou je, kdo vyhraje a za jakých podmínek.

Američtí spojenci zastávají správný názor, že Ukrajina, aby vyhrála, musí prolomit ruské linie. Jenže Ukrajinců, které by bylo možné vrhnout do přesilovek, prostě není tolik a z ukrajinského pohledu by tyto životy měly být ohroženy, až se bude formovat bojiště. Pojem průlom je také příliš úzce definován. I když pomineme hodnotu životů, o kterou v této válce jde především, vojenská historie přece jen ukazuje, že vítězství na bojišti jsou závěrečnou fází rozsáhlejšího procesu, který začíná logistikou.

Tato válka přinesla zcela novou teorii toho, co znamená obranná válka: bojovat pouze na vlastním území. To neodpovídá mezinárodnímu právu a nikdy to nedávalo smysl. Je to trochu jako fandit basketbalovému týmu, ale věřit, že by měl hrát, aniž by se kdy dostal s míčem za polovinu hřiště, nebo fandit boxerovi, ale tvrdit, že nesmí dát ránu poté, co ji dá jeho soupeř. Kdyby taková představa platila v minulých válkách, žádný z ukrajinských partnerů by nikdy nevyhrál žádnou z válek, na jejichž vítězství jsou hrdí.

Vyjadřuje obavu, že by Rusko mohlo "eskalovat". Tento argument je triumfem ruské propagandy. Žádný z ukrajinských úderů přes hranice nepřinesl nic jiného než snížení ruských kapacit. Žádný z nich nepřiměl Rusko k tomu, aby dělalo věci, které již nedělalo. Pojem "eskalace" je v tomto prostředí nedorozuměním. Tím, že se Ukrajina snaží zrušit ruskou logistiku, se snaží ukončit válku. Ukrajina nebude v Rusku dělat většinu věcí, které Rusko dělalo na Ukrajině. Nebude okupovat ani zabírat území, nebude popravovat civilisty, nebude budovat koncentrační tábory a mučírny. To, co jí musí být umožněno, aby měla nějakou šanci tyto ruské praktiky na Ukrajině zastavit, je mít schopnost vyhrát válku. S každou vesnicí, kterou Ukrajina získá zpět, vidíme nejdůležitější deeskalaci: odklon od válečných zločinů a genocidy k něčemu, co se více podobá normálnímu životu.

Vítězství bude obtížné, ale je to relevantní koncept. V tuto chvíli neznám Ukrajince, který by v této válce neztratil přítele nebo člena rodiny. Moji přátelé mají nyní tendenci mít kolem očí určitý tmavý kruh a sklon dívat se do střední vzdálenosti. A přesto je míra odhodlání velmi, velmi vysoká. Za těch pár dní, co jsem tady, došlo k raketovým útokům v obou městech, kde jsem strávil noc, nebo v jejich blízkosti, k vražednému ruskému úderu na tržnici a k ruskému pokusu odříznout ukrajinský vývoz obilí pomocí raket a dronů. To je každodenní život - ale je to ukrajinský každodenní život, ne náš. Ukrajinci vedou všechny boje, my se podílíme na financování. To, co ukrajinský odpor chrání, však sahá daleko za hranice Ukrajiny.

Ukrajinci brání právní řád zavedený po druhé světové válce. Splnili celou misi NATO spočívající v pohlcení a odvrácení útoku Ruska s nepatrným procentem vojenských rozpočtů NATO a nulovými ztrátami ze strany členů NATO. Ukrajinci činí válku v Tichomoří mnohem méně pravděpodobnou tím, že Číně ukazují, že útočné operace jsou těžší, než se zdá. Jadernou válku činí méně pravděpodobnou tím, že demonstrují, že jaderné vydírání nemusí fungovat. Ukrajina také bojuje za obnovení vývozu obilí do Afriky a Asie, kde byly ruským útokem na ukrajinskou ekonomiku ohroženy miliony lidí. V neposlední řadě Ukrajinci dokazují, že demokracie se dokáže bránit.

Ukrajinci nám poskytují druhy bezpečnosti, kterých bychom sami nedosáhli. Obávám se, že tyto bezpečnostní výdobytky považujeme za samozřejmost. (Ve svých cyničtějších chvílích se obávám, že někteří z nás, možná i někteří prezidentští kandidáti, mají Ukrajincům za zlé právě to, že nám tolik pomáhají).

Tato válka neskončí kvůli jedné náhlé události, ale ani nebude trvat donekonečna. Kdy a jak skončí, záleží do značné míry na nás, na tom, co uděláme, jak moc pomůžeme. I kdyby nám na Ukrajincích vůbec nezáleželo (a to by mělo), dosáhnout toho, aby tato válka skončila ukrajinským vítězstvím, by bylo zdaleka to nejlepší, co by pro sebe Američané mohli udělat. Opravdu si nemyslím, že by v historii zahraničních vztahů USA byla někdy příležitost zajistit Američanům tak mnoho s tak malým úsilím Američanů. Doufám, že tuto šanci využijeme.

TS Kyjev 7. září

Odpovědět

Zpět na „Praha 3“