Vážené celostátní fórum,
v souladu s § 21, odst. 1, písm. a) jednacího řádu celostátního fóra tímto pokorně žádám o nominaci do volby do Evropského parlamentu skupinou členů:
https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#navrhovani_kandidatu
Zhruba za rok čeká Evropskou unii zásadní událost: volby do Evropského parlamentu, jediné celoevropské instituce, která je přímo volena občany. Čeští Piráti se účastnili zatím dvou evropských voleb a jsem velmi vděčný za to, že jsem dostal v obou případech vaši důvěru za Piráty bojovat z předních pozic: V roce 2014 jako dvojka kandidátky za Ivanem Bartošem a v roce 2019 jako lídr kandidátky. Oba případy považuji za klíčové pozitivní momenty pro následný vývoj Pirátské strany. Koneckonců, evropské volby 2019 byly pro Piráty s výsledkem 13,95 % zatím nejúspěšnější volby na celostátní úrovni.
Od minulých evropských voleb se stalo mnoho věcí. Provedení Brexitu, pandemie, nepovedené sněmovní volby, naše první vládní angažmá, předsednictví v Radě Evropské unie, válka na Ukrajině, energetická krize, ekonomická krize. To všechno mělo dopad na naši práci. Ale ať už se jednalo o obtížnou situaci, výzvu nebo příležitost, stojím si za tím, že delegace Evropských Pirátů v Evropském parlamentu se pod mým vedením dokázala se situací poprat.
Když se ohlédnu za sebou, musím říct, že mám z působení Evropských Pirátů v Evropském parlamentu velkou radost. Přitom jsme čelili mnoha novým situacím. Delegace Evropských Pirátů v Evropském parlamentu byla kompletně obměněna. Jediný poslanec z minulého období Felix Reda již znovu nekandidoval. Také jsme poprvé v historii zakotvili v Evropském parlamentu v mezinárodním složení: tři Piráti z Česka a jeden z Německa. Přesto jsme se dokázali dobře zorganizovat. Strategicky jsme obsadili důležité výbory a na klíčové legislativě jsme spolupracovali. Táhneme za jeden provaz. Při vyjednávání o vstupu do politické skupiny jsem kladl důraz na to, abychom všichni dostali dobré podmínky. To se taky stalo a umožňuje nám to efektivně prosazovat pirátskou politiku.
Obzvlášť náročné bylo období českého předsednictví v Radě Evropské unie. Koordinovat se s našimi zástupci ve vládě, ministry a náměstky, kteří měli řadu dalších povinností, nebylo vždy jednoduché. Přesto jsem vytrval v koordinaci s nimi, ať už napřímo nebo na půdě rezortních týmů. Jelikož je pro nás vládní role nová, teprve se učíme, jak využívat synergie mezi Evropským parlamentem a vládou, ale cítím postupná zlepšení.
Jako místopředseda a kvestor Evropského parlamentu jsem navázal kontakty s těmi nejvlivnějšími evropskými politiky. V žebříčcích politického vlivu se umísťuji konzistentně v 10 % nejvlivnějších poslanců Evropského parlamentu. Koneckonců, je v Česku nějaká jiná politická strana, na jejímž celostátním fóru promluvila předsedkyně Evropského parlamentu, navzdory tomu, že jsme členy odlišných politických skupin? Její zdravici si můžete připomenout zde:
https://nextcloud.pp-eu.eu/index.php/s/4Ymkfyg83onFSTH
Jako místopředseda Evropského parlamentu pro informační a komunikační technologie jsem dosáhl toho, aby vzdálené hlasování v Evropském parlamentu během pandemie bylo bezpečnější a transparentnější. S administrativou Evropského parlamentu jsme se domluvili na změnách v nástroji na vykazování schůzek poslanců s lobbisty. Ten tak doznal značného pokroku a nyní si můžete ke každé legislativě prolistovat seznamem schůzek poslanců s lobbisty. Viz například zde (dole v sekci Transparency):
https://oeil.secure.europarl.europa.eu/ ... (COD)&l=en
Ke svojí práci přistupuji zodpovědně a s určitou dávkou štěstí se mi podařilo účastnit se zatím všech hlasovacích dní na plénu Evropského parlamentu. A i v tomto ohledu má celý náš europoslanecký klub výborné výsledky. Zde je například statistika z roku 2022:
https://twitter.com/ep_prehledne/status ... 5419633667
A nese to ovoce. Digitální giganti už nebudou moci zneužívat dominantní postavení na trhu. Dokonce se mi podařilo prosadit povinnost pro technologické obry nabídnout interoperabilitu s jejich chatovacími platformami. Evropská komise na můj návrh nyní realizuje pilotní projekty, které pomůžou svobodnému a Open Source software. Do pozice Evropského parlamentu k aktu o umělé inteligenci, kterou bude za pár týdnů schvalovat plénum, jsem prosadil ochranu studentů před diskriminací, rozšíření zákazu plošného šmírování pomocí vzdálené biometrické identifikace na veřejnosti, rozšíření zákazu systému sociálního kreditu, jako ho známe z Číny, i na soukromý sektor, zákaz rozpoznávání emocí na pracovišti a ve školách a další opatření na podporu svobodné společnosti. Spolu s německým Pirátem Patrickem Breyerem se nám podařilo v nařízení o odstraňování teroristického obsahu on-line zamezit povinným upload filtrům. Bývalí poslanci Evropského parlamentu nebudou moci hned po ukončení svého mandátu začít pracovat jako lobbisté. Zabránil jsem tomu, aby majitelé všech elektrokol a elektrokoloběžek museli platit povinné pojištění. ...to je jenom takový výběr z hroznů.
Mnoho úkolů ale mám stále před sebou. Pracuji na aktu pro svobodná média, aby to politici a oligarchové neměli s ovlivňováním médií tak jednoduché. Bojuji proti orwellovskému nařízení Chat Control, které pod zástěrkou prevence sexuálního zneužívání dětí přináší plošné šmírování ve všech soukromých konverzacích. Chráním svobodný a Open Source software před pravidly, která by měla negativní dopad na inovace a svobodu programování, a to hned v několika legislativách: v aktu o umělé inteligenci, v akt o kybernetické odolnosti, ve směrnici o odpovědnosti za produkty a i ve zmíněném Chat Control. Tak mi držte palce, ať ten poslední rok funkčního období je stejně úspěšný jako ty čtyři předchozí.
Práce poslance Evropského parlamentu ale samozřejmě není jenom legislativní. Důležitou součástí je také komunikace s veřejností. A to není pouze komunikace v médiích, byť musím podotknout, že se mi podařilo proniknout mnohokrát i do renomovaných zahraničních médií. V době, kdy se při výkonu svého mandátu vyskytuji v Česku, navštěvuji jako řečník odborné konference, hovořím se studenty na středních i vysokých školách, nebo sám akce pořádám. Přesto jsem měl pocit, že tolik důležité dění v Evropském parlamentu nedostatečně proniká k uším a očím české veřejnosti. Proto jsem loni nastartoval projekt Europarlament přehledně, který na sociálních sítích informuje o hlasování na plénu a ostatním dění v Evropském parlamentu. Najdete ho na Mastodonu, Twitteru, Instagramu a Facebooku, a dozvíte se tam řadu dalších informací o fungování Evropského parlamentu. Na Twitteru je velmi úspěšný a za několik měsíců činnosti má už skoro 5 000 sledujících a možná tuto hranici překonáme už tento týden. Tak dejte follow.
https://twitter.com/ep_prehledne
Na závěr mi dovolte poděkovat všem, bez kterých by moje snaha táhnout za jeden provaz nemohla nikdy uspět, protože společně táhnout za jeden provaz můžete, jen když máte s kým. Proto děkuji zejména Markétě, Mikulášovi a Patrickovi a jejich týmům, našim ministrům, náměstkům a poslancům, a v neposlední řadě svému týmu, bez kterého bych ničeho z výše uvedeného nikdy nedosáhl. Poděkování si zaslouží také zázemí strany, jako je mediální odbor a odborná sekce, ale ve skutečnosti vy všichni, kteří naši práci sledujete a podporujete nás.
Ve společném evropském programu, jehož příprava finišuje a na jehož tvorbě jsem se podílel, jsme si stanovili řadu cílů, které staví na našich úspěších z tohoto funkčního období. Rozšíření povinné interoperability pro digitální giganty i na sociální sítě, ubránit síťovou neutralitu, která je pod palbou velkých poskytovatelů připojení k Internetu, ukončení geoblockingu pro audiovizuální služby, právo na opravu, vyšší bezpečnost digitálních produktů, právo na soukromí a na šifrování... Mohl bych pokračovat skutečně dlouho. K realizaci těchto cílů ale potřebuji vaši podporu.
Příští volební období se může delegace Evropských Pirátů dále rozrůst. Lucemburští a slovinští Piráti od roku 2019 získali na popularitě a jsou tak o krok blíže zvolení. Věřím, že alespoň v jedné z těchto zemí to v roce 2024 vyjde. Příští volební období ale bude také z velké části o obraně toho, co jsme toto funkční období dokázali, před konzervativci, populisty a extrémní pravicí, kteří se budou snažit to vše zvrátit. Proto je třeba v Evropském parlamentu lídra, který dokáže hledat v celé delegaci společná řešení, abychom táhli za jeden provaz. Věřím, že se mi to v tomto funkčním období dařilo, a s politickým kapitálem, který jsem si v Evropském parlamentu vybudoval, jsem přesvědčen o tom, že dokážu vést naši delegaci k tomu, abychom měli skvělé výsledky jako doposud. Proto bych vás tímto chtěl požádat o nominaci na lídra kandidátky.
Děkuji za vaši podporu!