Nominace Marcela Kolaji do primárních voleb do Evropského parlamentu

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.

Moderátor: @predsedajici

Podporujete nominaci Marcela Kolaji do primárních voleb do Evropského parlamentu?

Pro

177
77%

Proti

34
15%

Zdržuji se

20
9%

Celkem hlasujících: 231 - Celkem hlasů: 231

Marcel.Kolaja
Republikové předsednictvo
Profese: kvestor Evropského parlamentu
Dal poděkování: 7318 poděkování
Dostal poděkování: 7455 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nominace Marcela Kolaji do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od Marcel.Kolaja »

Vážené celostátní fórum,

v souladu s § 21, odst. 1, písm. a) jednacího řádu celostátního fóra tímto pokorně žádám o nominaci do volby do Evropského parlamentu skupinou členů:

https://wiki.pirati.cz/rules/jdr#navrhovani_kandidatu

Zhruba za rok čeká Evropskou unii zásadní událost: volby do Evropského parlamentu, jediné celoevropské instituce, která je přímo volena občany. Čeští Piráti se účastnili zatím dvou evropských voleb a jsem velmi vděčný za to, že jsem dostal v obou případech vaši důvěru za Piráty bojovat z předních pozic: V roce 2014 jako dvojka kandidátky za Ivanem Bartošem a v roce 2019 jako lídr kandidátky. Oba případy považuji za klíčové pozitivní momenty pro následný vývoj Pirátské strany. Koneckonců, evropské volby 2019 byly pro Piráty s výsledkem 13,95 % zatím nejúspěšnější volby na celostátní úrovni.

Od minulých evropských voleb se stalo mnoho věcí. Provedení Brexitu, pandemie, nepovedené sněmovní volby, naše první vládní angažmá, předsednictví v Radě Evropské unie, válka na Ukrajině, energetická krize, ekonomická krize. To všechno mělo dopad na naši práci. Ale ať už se jednalo o obtížnou situaci, výzvu nebo příležitost, stojím si za tím, že delegace Evropských Pirátů v Evropském parlamentu se pod mým vedením dokázala se situací poprat.

Když se ohlédnu za sebou, musím říct, že mám z působení Evropských Pirátů v Evropském parlamentu velkou radost. Přitom jsme čelili mnoha novým situacím. Delegace Evropských Pirátů v Evropském parlamentu byla kompletně obměněna. Jediný poslanec z minulého období Felix Reda již znovu nekandidoval. Také jsme poprvé v historii zakotvili v Evropském parlamentu v mezinárodním složení: tři Piráti z Česka a jeden z Německa. Přesto jsme se dokázali dobře zorganizovat. Strategicky jsme obsadili důležité výbory a na klíčové legislativě jsme spolupracovali. Táhneme za jeden provaz. Při vyjednávání o vstupu do politické skupiny jsem kladl důraz na to, abychom všichni dostali dobré podmínky. To se taky stalo a umožňuje nám to efektivně prosazovat pirátskou politiku.

Obzvlášť náročné bylo období českého předsednictví v Radě Evropské unie. Koordinovat se s našimi zástupci ve vládě, ministry a náměstky, kteří měli řadu dalších povinností, nebylo vždy jednoduché. Přesto jsem vytrval v koordinaci s nimi, ať už napřímo nebo na půdě rezortních týmů. Jelikož je pro nás vládní role nová, teprve se učíme, jak využívat synergie mezi Evropským parlamentem a vládou, ale cítím postupná zlepšení.

Jako místopředseda a kvestor Evropského parlamentu jsem navázal kontakty s těmi nejvlivnějšími evropskými politiky. V žebříčcích politického vlivu se umísťuji konzistentně v 10 % nejvlivnějších poslanců Evropského parlamentu. Koneckonců, je v Česku nějaká jiná politická strana, na jejímž celostátním fóru promluvila předsedkyně Evropského parlamentu, navzdory tomu, že jsme členy odlišných politických skupin? Její zdravici si můžete připomenout zde:

https://nextcloud.pp-eu.eu/index.php/s/4Ymkfyg83onFSTH

Jako místopředseda Evropského parlamentu pro informační a komunikační technologie jsem dosáhl toho, aby vzdálené hlasování v Evropském parlamentu během pandemie bylo bezpečnější a transparentnější. S administrativou Evropského parlamentu jsme se domluvili na změnách v nástroji na vykazování schůzek poslanců s lobbisty. Ten tak doznal značného pokroku a nyní si můžete ke každé legislativě prolistovat seznamem schůzek poslanců s lobbisty. Viz například zde (dole v sekci Transparency):

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/ ... (COD)&l=en

Ke svojí práci přistupuji zodpovědně a s určitou dávkou štěstí se mi podařilo účastnit se zatím všech hlasovacích dní na plénu Evropského parlamentu. A i v tomto ohledu má celý náš europoslanecký klub výborné výsledky. Zde je například statistika z roku 2022:

FwV8ttdXoAAkOG2.jpeg

https://twitter.com/ep_prehledne/status ... 5419633667

A nese to ovoce. Digitální giganti už nebudou moci zneužívat dominantní postavení na trhu. Dokonce se mi podařilo prosadit povinnost pro technologické obry nabídnout interoperabilitu s jejich chatovacími platformami. Evropská komise na můj návrh nyní realizuje pilotní projekty, které pomůžou svobodnému a Open Source software. Do pozice Evropského parlamentu k aktu o umělé inteligenci, kterou bude za pár týdnů schvalovat plénum, jsem prosadil ochranu studentů před diskriminací, rozšíření zákazu plošného šmírování pomocí vzdálené biometrické identifikace na veřejnosti, rozšíření zákazu systému sociálního kreditu, jako ho známe z Číny, i na soukromý sektor, zákaz rozpoznávání emocí na pracovišti a ve školách a další opatření na podporu svobodné společnosti. Spolu s německým Pirátem Patrickem Breyerem se nám podařilo v nařízení o odstraňování teroristického obsahu on-line zamezit povinným upload filtrům. Bývalí poslanci Evropského parlamentu nebudou moci hned po ukončení svého mandátu začít pracovat jako lobbisté. Zabránil jsem tomu, aby majitelé všech elektrokol a elektrokoloběžek museli platit povinné pojištění. ...to je jenom takový výběr z hroznů. :-)

Mnoho úkolů ale mám stále před sebou. Pracuji na aktu pro svobodná média, aby to politici a oligarchové neměli s ovlivňováním médií tak jednoduché. Bojuji proti orwellovskému nařízení Chat Control, které pod zástěrkou prevence sexuálního zneužívání dětí přináší plošné šmírování ve všech soukromých konverzacích. Chráním svobodný a Open Source software před pravidly, která by měla negativní dopad na inovace a svobodu programování, a to hned v několika legislativách: v aktu o umělé inteligenci, v akt o kybernetické odolnosti, ve směrnici o odpovědnosti za produkty a i ve zmíněném Chat Control. Tak mi držte palce, ať ten poslední rok funkčního období je stejně úspěšný jako ty čtyři předchozí.

Práce poslance Evropského parlamentu ale samozřejmě není jenom legislativní. Důležitou součástí je také komunikace s veřejností. A to není pouze komunikace v médiích, byť musím podotknout, že se mi podařilo proniknout mnohokrát i do renomovaných zahraničních médií. V době, kdy se při výkonu svého mandátu vyskytuji v Česku, navštěvuji jako řečník odborné konference, hovořím se studenty na středních i vysokých školách, nebo sám akce pořádám. Přesto jsem měl pocit, že tolik důležité dění v Evropském parlamentu nedostatečně proniká k uším a očím české veřejnosti. Proto jsem loni nastartoval projekt Europarlament přehledně, který na sociálních sítích informuje o hlasování na plénu a ostatním dění v Evropském parlamentu. Najdete ho na Mastodonu, Twitteru, Instagramu a Facebooku, a dozvíte se tam řadu dalších informací o fungování Evropského parlamentu. Na Twitteru je velmi úspěšný a za několik měsíců činnosti má už skoro 5 000 sledujících a možná tuto hranici překonáme už tento týden. Tak dejte follow. :-)

https://twitter.com/ep_prehledne

Na závěr mi dovolte poděkovat všem, bez kterých by moje snaha táhnout za jeden provaz nemohla nikdy uspět, protože společně táhnout za jeden provaz můžete, jen když máte s kým. Proto děkuji zejména Markétě, Mikulášovi a Patrickovi a jejich týmům, našim ministrům, náměstkům a poslancům, a v neposlední řadě svému týmu, bez kterého bych ničeho z výše uvedeného nikdy nedosáhl. Poděkování si zaslouží také zázemí strany, jako je mediální odbor a odborná sekce, ale ve skutečnosti vy všichni, kteří naši práci sledujete a podporujete nás.

Ve společném evropském programu, jehož příprava finišuje a na jehož tvorbě jsem se podílel, jsme si stanovili řadu cílů, které staví na našich úspěších z tohoto funkčního období. Rozšíření povinné interoperability pro digitální giganty i na sociální sítě, ubránit síťovou neutralitu, která je pod palbou velkých poskytovatelů připojení k Internetu, ukončení geoblockingu pro audiovizuální služby, právo na opravu, vyšší bezpečnost digitálních produktů, právo na soukromí a na šifrování... Mohl bych pokračovat skutečně dlouho. K realizaci těchto cílů ale potřebuji vaši podporu.

Příští volební období se může delegace Evropských Pirátů dále rozrůst. Lucemburští a slovinští Piráti od roku 2019 získali na popularitě a jsou tak o krok blíže zvolení. Věřím, že alespoň v jedné z těchto zemí to v roce 2024 vyjde. Příští volební období ale bude také z velké části o obraně toho, co jsme toto funkční období dokázali, před konzervativci, populisty a extrémní pravicí, kteří se budou snažit to vše zvrátit. Proto je třeba v Evropském parlamentu lídra, který dokáže hledat v celé delegaci společná řešení, abychom táhli za jeden provaz. Věřím, že se mi to v tomto funkčním období dařilo, a s politickým kapitálem, který jsem si v Evropském parlamentu vybudoval, jsem přesvědčen o tom, že dokážu vést naši delegaci k tomu, abychom měli skvělé výsledky jako doposud. Proto bych vás tímto chtěl požádat o nominaci na lídra kandidátky.

Děkuji za vaši podporu!

Marcel Kolaja
kvestor Evropského parlamentu, 1. místopředseda Pirátské strany

Martin.Sterba
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Profese: manažer a stratég on-line komunikace
Dal poděkování: 1173 poděkování
Dostal poděkování: 857 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Marcela Kolaji do primárních voleb do Evropského parlamentu

Příspěvek od Martin.Sterba »

Marcel zaslouží dík za práci v Evropském parlamentu. Rád ho tam uvidím i v příštím volebním období. :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Sterba za příspěvky (celkem 4):
Michal.Gill, Marcel.Kolaja, Jan.Podhajsky, Zuzana.Klusova

Mgr. Martin Štěrba | předseda MS & ZK Praha 8
+420 732 408 769 | www.fb.com/sterbamartin | www.twitter.com/sterbamartin
martin.sterba@pirati.cz

Michal.Gill
Vedoucí zahraničního odboru
Profese: Copywriter, volejbalový rozhodčí
Dal poděkování: 3822 poděkování
Dostal poděkování: 3169 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Gill »

Podepisuji, co píše Martin. Marcel (a za mě všichni dosavadní europoslanci) odvádí v EP dobrou práci a rád jejich nominaci podporuji.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Gill za příspěvky (celkem 2):
Marcel.Kolaja, Jan.Podhajsky

Bc. Michal Gill • člen předsednictva Pirate Parties International • vedoucí ZO • asistent radních Prahy 3 • mobil: +420 603 590 571 • pevná linka: +420 222 116 782 • michal.gill@pirati.czmichal.gill@pp-international.netgill.michal@praha3.cz

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 30628 poděkování
Dostal poděkování: 25270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

@Marcel.Kolaja
Měl bych tu pro tebe nějaké ankety, na základě kterých se rozhodnu. Vyber prosím vždy jen jednu z možností.

Green Deal:
1) naprosto podporuji
2) podporuji s drobnými výhradami
3) hodně z toho jsou dobré myšlenky, ale je tam i spousta nesmyslů
4) je tam pár dobrých myšlenek, ale většina jsou nesmysly
5) je to naprosto v rozporu s přírodními zákony a ekonomicky je to povede ke ztrátě konkurenceschopnosti

Geopolitická orientace:
1) zcela podporuji NATO, podporu Ukrajiny včetně zbraní, jsem velmi obezřetný k Číně, Rusko považuji za teroristický stát
2) s výhradami podporuji výše uvedené
3) jsem pro omezení pomoci Ukrajině, zmenšení sankcí vůči Rusku a omezení našich aktivit v NATO
4) jsem zásadně proti násilí a mělo by se vše řešit pouze diplomatickou cestou

EU bych si představoval jako:
1) Unitární stát s vlastní vládou
2) Federální stát
3) Konfederaci
4) víceméně volné sdružení samostatných států, které dobrovolně převedou některé své kompetence na EU, ale mohou si je kdykoliv vzít zpět

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Klara.Kadar
Vedoucí resortního týmu
Profese: projektová manažerka
Dal poděkování: 56 poděkování
Dostal poděkování: 111 poděkování

Příspěvek od Klara.Kadar »

Ahoj Marceli,

chtěla bych se tě zeptat, zda je něco, co tě na práci v EP překvapilo a zda je něco, co bys teď udělal jinak.
Pokud bys nebyl zvolen, jak by sis svoji pracovní dráhu představoval dál?

Díky za odpověď!

Tito uživatelé poděkovali autorovi Klara.Kadar za příspěvek:
Jan.Podhajsky

Že něco není trestné, neznamená, že je to morální.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 30628 poděkování
Dostal poděkování: 25270 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

@Marcel.Kolaja

Babiše "zradili" spojenci z regionu. ANO musí s pravdou ven, jaké je to vlastně hnutí
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ba ... f6b220ee8/

Proto mám otázku: Kdyby po volbách do EP už nebylo ANO v klubu ALDE, chtěli byste Piráty přesměrovat z Greens/EFA do ALDE?

případně proč Ano, proč Ne?

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Marcel.Kolaja
Kontaktovat uživatele:

Petr.Vileta píše: 29 kvě 2023, 14:27

Green Deal:
1) naprosto podporuji
2) podporuji s drobnými výhradami
3) hodně z toho jsou dobré myšlenky, ale je tam i spousta nesmyslů
4) je tam pár dobrých myšlenek, ale většina jsou nesmysly
5) je to naprosto v rozporu s přírodními zákony a ekonomicky je to povede ke ztrátě konkurenceschopnosti

Předpokládám, že pod pojmen Green Deal máš na mysli evropskou legislativu v dané oblasti ve finální podobě, kterou jsme v Evropském parlamentu schválili, protože Evropský parlament ve spolupráci s národními vládami návrhy Komise upravil. Vzhledem k tomu, že jsme drtivou většinu, ne-li všechny legislativní akty, které do této oblasti spadají, ve finálním znění podpořili, težko vybrat jinou variantu než 2). Tvrdí-li kdokoli z kandidátů v primárních volbách, že je tam spousta nesmyslů (odpovědi 3 a dále), pak by mě tedy skutečně zajímalo, o jaké nesmysly se jedná, a do jaké míry je tato klasifikace opatření v rámci Green Dealu v souladu s volebním programem, s kterým jsme byli do Evropského parlamentu zvoleni, stejně tak jako v souladu s programem do Poslanecké sněmovny, jelikož velkou část balíčku Fit For 55 vyjednala česká vláda v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Geopolitická orientace:
1) zcela podporuji NATO, podporu Ukrajiny včetně zbraní, jsem velmi obezřetný k Číně, Rusko považuji za teroristický stát
2) s výhradami podporuji výše uvedené
3) jsem pro omezení pomoci Ukrajině, zmenšení sankcí vůči Rusku a omezení našich aktivit v NATO
4) jsem zásadně proti násilí a mělo by se vše řešit pouze diplomatickou cestou

Z mého působení v Evropském parlamentu je zcela zřejmé, že podporuji podporu Ukrajiny včetně zbraní, jsem velmi obezřetný k Číně a Rusko považuji za teroristický stát. NATO má zcela jistě své mouchy (už jen proto, že se kvůli Turecku nyní NATO zdráhá přijmout Švédsko do NATO, že ano), ale v obecné rovině má spolupráce v rámci NATO moji podporu.

EU bych si představoval jako:
1) Unitární stát s vlastní vládou
2) Federální stát
3) Konfederaci
4) víceméně volné sdružení samostatných států, které dobrovolně převedou některé své kompetence na EU, ale mohou si je kdykoliv vzít zpět

Těžko říct, jaký je rozdíl mezi 3) a 4), protože 4) zní víceméně jako popis konfederace. A upřímně si Evropskou unii nepředstavuju jako ani jedno z uvedeného. V současnosti je Evropská unie něco mezi konfederací a federací. Zcela jistě má smysl Unii reformovat: zavést legislativní iniciativu Evropského parlamentu, přejít na systém rozhodování v Radě Evropské unie kvalifikovanou většinou například v daňových nebo zahraničních otázkách. To máme koneckonců v našem volebním programu. Tím by se fakticky Unie posunula blíže k federaci, ale minimálně v horizontu následujících několika dekád rozhodně nemá smysl debatovat libovolnou z tebou předložených variant.

EDIT: Doplněna informace o Green Dealu z pohledu programu do Poslanecké sněmovny a vlády.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 5):
Petr.Vileta, Filip.Krska, Jiri.Ulip, Martin.Martin, Jan.Podhajsky

Marcel Kolaja

Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 5323 poděkování
Dostal poděkování: 20244 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj Marceli, předně jsem chtěl poděkovat, že máš transparentní účet na osobní poslanecké výdaje https://ib.fio.cz/ib/transparent?a=2901637243&l=ENGLISH
Chtěl jsem se tě jako hlavní osobnosti v EP za Piráty zeptat, zda jste podepsali aktualizovaný všeobecný kodex pirátského zastupitele a taky na to, jaké má aktuálně klub Pirátů v EP (či naše skupina v rámci frakce) a naši členové v EP za Českou pirátskou stranu příjmy v různých zdrojích a zda jsou tyto zdroje také zveřejňovány. Dohledal jsem tuto stránku odkazovanou od Markéty, jinak mi moc dohledatelná nepřijde (ale u nás to taky bohužel mediální odbor zmigroval na nový web bez údajů), kde jsou smlouvy a faktury dodavatelů a rozpad všobecných výdajů, ale nenašel jsem tam žádnou přehlednou tabulku, kolik bylo kterému dodavateli za co vyplaceno. Bylo by možné to prosím nějak osvětlit? A ještě jsem se chtěl zeptat, protože problematice zveřejňování se věnuji delší dobu, jak hodnotíš aktuální stav transparence Evropského parlamentu a to, co se nám podařilo zlepšit?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 2):
Jakub.Backa, Jana.Hladova

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů, vedoucí resortního týmu Spravedlnost a vedoucí jednatel republikového výboru

Marcel.Kolaja
Kontaktovat uživatele:

Klara.Kadar píše: 29 kvě 2023, 20:20

chtěla bych se tě zeptat, zda je něco, co tě na práci v EP překvapilo a zda je něco, co bys teď udělal jinak.

Zcela upřímně mě překvapilo množství práce, které je možné do mandátu investovat, a které ale také z mého pohledu je potřeba investovat, protože jinak bych neměl pocit z dobře odvedené práce. Ale baví mě to a dává mi to smysl. Přestože jsme v Evropě v opozici, daří se nám měnit v projednávané legislativě zásadní věci. Povinnost pro digitální giganty nabídnout interoperabilitu s jejich chatovacími platformami, ochrana studentů před diskriminací umělou inteligencí, podmínky pro vzdálené hlasování v Evropském parlamentu, které zajišťují integritu hlasování a transparentnost, katalog svobodného a otevřeného software ve veřejných službách, dostupnost aplikací evropských institucí i mimo App Store a Google Play... S čistým svědomím můžu říct, že nic z toho by se nestalo, kdybych nebyl v roce 2019 zvolen poslancem Evropského parlamentu.

Na začátku mandátu jsme zcela jistě některá rozhodnutí mohli udělat lépe. Start byl velmi náročný, protože jsme neměli ještě vybudovaný tým. Zpětně viděno, snažil bych se dříve si třeba požádal o pomoc od bývalých asistentů Felixe Reda. Strukturu týmu jsme na začátku nezvolili správně. Měli jsme příliš mnoho sdílených asistentů, což způsobovalo mimo jiné přetížení v týmu. Struktura a fungování lidí pro PR byla úplně špatně. Ale to jsou také věci, na které jsem postupem času přišel a proto jsem také později navrhl a domluvil v naší delegaci jejich změnu.

Přes všechny tyto problémy jsem přesvědčen o tom, že jsme to zvládli velmi nadprůměrně. Navzdory tomu, že jsme v Evropském parlamentu přistáli doslova bez ničeho, jsme dokázali ze startu vybudovat dobré podmínky pro naše budoucí úspěchy. Všichni jsme obsadili výbory, které jsme chtěli, stali jsme se koordinátory výborů, získali jsme zázemí od naší politické skupiny, stal jsem se místopředsedou Evropského parlamentu. Když to porovnáte s podobně velkými nebo i většími delegacemi nejen z Česka, ale i napříč celým Parlamentem, zjistíte, že jsme toho dokázali skutečně hodně.

Klara.Kadar píše: 29 kvě 2023, 20:20

Pokud bys nebyl zvolen, jak by sis svoji pracovní dráhu představoval dál?

To je za horizontem, který nedokážu v tuto chvíli dohlédnout. Momentálně dělám práci, která má smysl, která mě baví, a jsem přesvědčen o tom, že přináší dobro pro evropské občany. Pokud za rok zjistím, že už to dál dělat nebudu, tak to budu za rok řešit, ale teď toho mám ještě hodně před sebou, na co se musím soustředit. Vyjednávám podmínky pro zajištění nezávislosti médií v aktu pro svobodná média, snažím se zastavit masivní šmírování pod záminkou boje proti sexuálnímu zneužívání dětí, pravidla pro umělou inteligenci budeme teď vyjednávat s národními vládami, které se je zcela jistě budou snažit oslabit, snažím se zajistit ochranu pro svobodný a otevření software v aktu o kybernetické odolnosti a v revizi pravidel pro odpovědnost za produkty. Je toho ještě hodně a to je pro mě teď prioritou.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marcel.Kolaja za příspěvky (celkem 7):
Eva.Novakova, Filip.Krska, Klara.Kadar, Jiri.Ulip, Vit.Fux, Jan.Podhajsky, Jiri.Vavrina

Marcel Kolaja

Lukas.Dolezal
Zahraniční odbor
Profese: Politolog, analytik mezinárodních vztahů
Dal poděkování: 3604 poděkování
Dostal poděkování: 2726 poděkování

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Ahoj Marceli,
jak to vypadá s tvojí kandidaturou na pozici eurokomisaře? Vzhledem k povaze informací pochopím, pokud odpovíš v neveřejné části fóra.

V médiích proběhly zmínky o tom, že zvažuješ se o nominaci ucházet.

Kolaja uvedl, že Piráti budou kandidáta vybírat transparentním způsobem „s ohledem na vyžadované kompetence, zkušenosti a vize“. Mezi možnými zájemci je i on sám. „Zvažuji, že se o tuto nominaci budu ucházet, jelikož mohu nabídnout své zkušenosti z práce ve funkcích místopředsedy a kvestora Evropského parlamentu,“ sdělil. Piráti podle něj budou na toto téma podrobně jednat s hnutím STAN.

Zdroj a celý článek: Příštím českým eurokomisařem by mohl být Bek nebo Farský, píše iROZHLAS - EurActiv.cz, 11. ledna 2023

Piráti: Dohoda není, místo chceme také

Piráti však tvrdí, že žádná dohoda není. „Já o žádné takové dohodě nevím. Současně musím říct, že zcela jistě neexistuje žádný mandát pro nikoho v Pirátské straně, kdo by něco takového měl se STAN vyjednat,“ upozornil Novinky první místopředseda Pirátů a europoslanec Marcel Kolaja.

„Prohlášení od kolegy ze STAN mi přijde neseriózní. Protože v celé koalici je dohoda na tom, že na post komisaře budou nominovat Piráti a Starostové,“ zdůraznil.

Sám si totiž na funkci eurokomisaře myslí. „Měl bych zájem,“ potvrdil Novinkám.

„Nicméně jsme strana s velmi silnou vnitřní demokracií. To znamená, že u nás by probíhal transparentní výběr, kdy by kandidáti prošli de facto skrz primární volby. Zatím jsem nezaznamenal nikoho dalšího, kdo by o post stál, ale to neznamená, že by se někdo jiný nepřihlásil,“ poznamenal.

Šéf Pirátů @Ivan.Bartos se k dohodě vyjadřuje neurčitě. „Nominace připadá dle domluvy koalici Pirátů a Starostů. Vše ostatní je předmětem vnitrokoaliční dohody,“ řekl pouze Novinkám.

„Ať s nominací přijdou obě strany“

Kolaja zároveň navrhuje, aby s kandidátem přišly obě strany a finální výběr nechaly na novém vedení Evropské komise.

„Měli bychom se soustředit na to, aby Česká republika měla co nejlepší portfolio. Prospělo by po všech stránkách, kdyby Piráti udělali jednu nominaci a Starostové druhou. A potom by česká vláda mohla představit nově zvolené předsedkyni Evropské komise, která bude sestavovat kolegium, dvě nominace. A v rámci vyjednávání o portfoliu by padlo rozhodnutí, kdo z těch dvou nominací bude komisařem,“ navrhuje.

Zdroj a celý článek: „Já o žádné dohodě nevím.“ STAN a Piráti se přetahují, kdo nominuje eurokomisaře - Dáša Šamanová, Novinky.cz, 21. dubna 2023

Schválili jsme pravidla, která upravují naše nominace na pozici eurokomisaře.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 2):
Filip.Krska, Jan.Podhajsky

Podporuji ██████████████████████████████████████████████████████████████.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям і Героїням слава! 🇺🇦 ✌️.

Člen MS Brno, KS Jihomoravský kraj, Zahraničního odboru a rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz :F.

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“